Πώς τοποθετώ τα ηχεία για το σύστημα οικιακού κινηματογράφου μου;

Πιθανώς το πιο κρίσιμο μέρος της εγκατάστασης οικιακού κινηματογράφου είναι η τοποθέτηση των ηχείων και των subwoofer. Παράγοντες, όπως ο τύπος μεγαφώνων , το σχήμα του δωματίου και η ακουστική επηρεάζουν σίγουρα τη βέλτιστη τοποθέτηση των ηχείων.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες γενικές κατευθυντήριες γραμμές για τα ηχεία που μπορείτε να ακολουθήσετε ως σημείο εκκίνησης και, για τις περισσότερες βασικές εγκαταστάσεις, αυτές οι οδηγίες ίσως επαρκούν.

Τα παρακάτω παραδείγματα παρέχονται για ένα τυπικό τετράγωνο ή ελαφρώς ορθογώνιο δωμάτιο, ίσως χρειαστεί να ρυθμίσετε την τοποθέτησή σας σε άλλα σχήματα δωμάτιο, τύπους ηχείων και πρόσθετους ακουστικούς παράγοντες.

5.1 Τοποθέτηση ηχείων καναλιών

Εμπρόσθιος σταθμός κεντρικού καναλιού: Τοποθετήστε το ηχείο εμπρός κεντρικού καναλιού ακριβώς μπροστά από την περιοχή ακρόασης, πάνω ή κάτω από την τηλεόραση, την οθόνη βίντεο ή την οθόνη προβολής .

Υπογούφερ: Τοποθετήστε το υπογούφερ στα αριστερά ή δεξιά της τηλεόρασης.

Αριστερά και Δεξιά Κύρια / Μπροστά Ηχεία: Τοποθετήστε το Αριστερό και Δεξιό Κύριο / Μπροστινά ηχεία ισότιμα ​​από το ηχείο του Κεντρικού Κεντρικού Καναλιού, περίπου 30 μοιρών από το κεντρικό κανάλι .

Αριστερά και Δεξιά ηχεία Surround: Τοποθετήστε τα Αριστερά και Δεξιά Surround ηχεία στην αριστερή και δεξιά πλευρά, ακριβώς στην πλευρά ή λίγο πίσω από τη θέση ακρόασης - περίπου 90-110 βαθμούς από το κεντρικό κανάλι. Αυτά τα ηχεία μπορούν να ανυψωθούν πάνω από τον ακροατή.

6.1 Τοποθέτηση ηχείων καναλιών

Το κεντρικό ηχείο και το κύριο ηχείο αριστερού / δεξιού και το υπογούφερ είναι τα ίδια όπως σε διαμόρφωση 5.1 καναλιών.

Αριστερά και Δεξιά Surround Ηχεία: Τοποθετήστε το αριστερό και το δεξί Surround ηχεία στην αριστερή και τη δεξιά πλευρά της θέσης ακρόασης, ευθυγραμμισμένα ή ελαφρώς πίσω από τη θέση ακρόασης - περίπου 90-110 μοίρες από το κέντρο. Αυτά τα ηχεία μπορούν να ανυψωθούν πάνω από τον ακροατή.

Οπίσθιος σταθμός κεντρικού καναλιού: Πίσω πίσω από τη θέση ακρόασης, σε ευθεία με το μπροστινό κεντρικό ηχείο - Μπορεί να αυξηθεί.

7.1 Τοποθέτηση ηχείων καναλιών

Το κεντρικό ηχείο και το αριστερό / δεξιό κύριο ηχείο και το υπογούφερ είναι τα ίδια με τα κανάλια 5.1 ή 6.1.

Αριστερά και Δεξιά Surround Ηχεία: Τοποθετήστε το αριστερό και το δεξί Surround ηχεία στην αριστερή και τη δεξιά πλευρά της θέσης ακρόασης, ευθυγραμμισμένα ή ελαφρώς πίσω από τη θέση ακρόασης - περίπου 90-110 μοίρες από το κέντρο. Αυτά τα ηχεία μπορούν να ανυψωθούν πάνω από τον ακροατή.

Πίσω / Πίσω Surround Ηχεία Τοποθετήστε τα ηχεία πίσω / πίσω Surround πίσω από τη θέση ακρόασης - ελαφρώς προς τα αριστερά και προς τα δεξιά (μπορεί να ανυψωθούν πάνω από τον ακροατή) - σε περίπου 140-150 μοίρες από το μπροστινό ηχείο κεντρικού καναλιού. Τα ηχεία περιβάλλοντος surround πίσω / καναλιών μπορούν να ανυψωθούν πάνω από τη θέση ακρόασης.

9.1 Τοποθέτηση ηχείων καναλιών

Το ίδιο μπροστινό, surround, οπίσθιο / πίσω surround ηχείο και ρύθμιση subwoofer όπως σε ένα σύστημα 7.1 καναλιών. Ωστόσο, υπάρχει μια προσθήκη ηχείων εμπρός αριστερού και δεξιού ύψους τοποθετημένων περίπου τρία έως έξι πόδια πάνω από τα εμπρός αριστερά και δεξιά κύρια ηχεία - κατευθυνόμενα προς τη θέση ακρόασης.

Τοποθέτηση Dolby Atmos και Auro 3D Audio Speaker

Εκτός από τις ρυθμίσεις 5.1, 7.1 και 9.1 καναλιών καναλιών που εξηγούνται παραπάνω, υπάρχουν επίσης εμβυθιστικές μορφές surround ήχου που απαιτούν διαφορετική προσέγγιση στην τοποθέτηση ηχείων.

Dolby Atmos - Για Dolby Atmos 5.1, 7.1, 9.1 κλπ ... υπάρχουν νέες ονομασίες, όπως 5.1.2, 7.1.2, 7.1.4, 9.1.4, κ.λπ ... Ηχεία τοποθετημένα σε οριζόντιο επίπεδο (αριστερά / δεξιά μπροστά και περιβάλλει) είναι ο πρώτος αριθμός, το subwoofer είναι ο δεύτερος αριθμός (ίσως .1 ή .2) και οι οδηγοί οροφής ή οι κάθετοι οδηγοί αντιπροσωπεύουν τον τελευταίο αριθμό (συνήθως .2 ή .4). Για εικόνες σχετικά με τον τρόπο τοποθέτησης των ηχείων, μεταβείτε στην Επίσημη σελίδα ρύθμισης ομιλητή Dolby Atmos

Auro 3D Audio - Το Auro3D Audio χρησιμοποιεί ως βασική θεμελίωση την παραδοσιακή διάταξη ηχείων 5.1, αλλά προσθέτει ένα πρόσθετο ύψος των ηχείων λίγο πάνω από τη διάταξη των ηχείων των κάτω καναλιών 5.1 καναλιών (5 επιπλέον ηχεία πάνω από κάθε ηχείο στο κάτω στρώμα) . Στη συνέχεια, υπάρχει επίσης ένα πρόσθετο ύψιστο στρώμα ύψους που αποτελείται από ένα ηχείο / κανάλι που βρίσκεται ακριβώς πάνω από το κεφάλι (στην οροφή) - το οποίο αναφέρεται με αγάπη ως το κανάλι "Φωνή του Θεού". Το VOG έχει σχεδιαστεί για να σφραγίζει τον εμβληματικό ήχο "κουκούλι". Ολόκληρη η εγκατάσταση αποτελείται από 11 κανάλια ηχείων, συν ένα κανάλι υπογούφερ (11.1).

Για το home theater, το Auro3D μπορεί επίσης να προσαρμοστεί σε διαμόρφωση 10,1 καναλιών (με το κεντρικό κανάλι ύψους αλλά με το κανάλι VOG) ή διαμόρφωση 9,1 καναλιών (χωρίς τα ηχεία καναλιών κορυφής και κεντρικού ύψους).

Για εικονογραφήσεις, ανατρέξτε στη σελίδα Μορφές τυπικής ακρόασης ήχου 3D

Περισσότερες πληροφορίες

Για να βοηθήσετε στη ρύθμιση των ομιλητών σας, επωφεληθείτε από την ενσωματωμένη γεννήτρια δοκιμαστικού τόνου που είναι διαθέσιμη σε πολλά δέκτες Home Cinema για να ρυθμίσετε τα επίπεδα ήχου σας. Όλα τα ηχεία πρέπει να είναι σε θέση να εκπέμπουν στο ίδιο επίπεδο έντασης. Ένας φθηνός μετρητής ήχου μπορεί επίσης να σας βοηθήσει με αυτό το έργο.

Η παραπάνω περιγραφή εγκατάστασης αποτελεί μια βασική επισκόπηση του τι πρέπει να περιμένετε όταν συνδέετε τα ηχεία στο σύστημα οικιακού κινηματογράφου. Η ρύθμιση ενδέχεται να διαφέρει ανάλογα με τον αριθμό και το είδος των μεγαφώνων που έχετε, καθώς και το μέγεθος, το σχήμα και τις ακουστικές σας ιδιότητες.

Επίσης, για πιο προχωρημένες συμβουλές σχετικά με τη ρύθμιση ηχείων που μπορούν να προσαρμοστούν σε μια ρύθμιση συστήματος οικιακού κινηματογράφου, ανατρέξτε στα παρακάτω άρθρα από: Πέντε τρόποι για να έχετε την καλύτερη απόδοση από το στερεοφωνικό σας σύστημα , τα διπλά καλώδια και τα ενισχυτικά στερεοφωνικά ηχεία σας, Αίθουσα ακροάσεων .

Πίσω στα Βασικά στοιχεία του Home Theatre Εισαγωγή Σελίδα