Υπογούφερ - Τι πρέπει να ξέρετε

Τι είναι ένα Subwoofer

Όταν πηγαίνετε στην τοπική κινηματογραφική αίθουσα σας, θαυμάζετε όχι μόνο τις μεγάλες και πολύχρωμες εικόνες που προβάλλονται στην οθόνη, αλλά και τους ήχους που εκπέμπουν όλοι γύρω σας. Αυτό που πραγματικά σας αρπάζει είναι ο ήχος που αισθάνεστε πραγματικά. το βαθύ μπάσο που σας κουνάει και σας φέρνει ακριβώς στο έντερο.

Ένας εξειδικευμένος ομιλητής, αναφερόμενος ως subwoofer, είναι υπεύθυνος για αυτή την βαθιά εμπειρία μπάσων. Το υπογούφερ είναι σχεδιασμένο μόνο για να αναπαράγει τη χαμηλότερη ακουστική συχνότητα. Στο home theatre , αυτό συχνά αναφέρεται ως LFE (Εφέ χαμηλής συχνότητας.

Το κανάλι surround ήχου που είναι αφιερωμένο στο subwoofer αναφέρεται ως κανάλι .1 .

Με τη δημοτικότητα των συστημάτων ηχητικών συστημάτων οικιακού κινηματογράφου με εξειδικευμένα ηχεία για το διάλογο κεντρικών καναλιών, τα κύρια soundtracks, το surround, και μερικές φορές ακόμη και τα εφέ ύψους, η ανάγκη για ένα ηχείο που να αναπαράγει μόνο το βαθύ μπάσο ενός κινηματογραφικού soundtrack είναι ακόμα πιο σημαντικό. Παρόλο που αυτά τα subwoofer δεν είναι τόσο «βροντερά» όσο τα subwoofer που χρησιμοποιούνται στο τοπικό κινηματογράφο, αυτά τα μοναδικά μεγάφωνα μπορούν ακόμα να σκίζουν το σπίτι ή να ενοχλούν τους γείτονες του κάτω μέρους του διαμερίσματος ή του συγκροτήματος condo.

Η αγορά ενός υπογούφερ είναι μια αναγκαιότητα όταν πρόκειται για την εμπειρία οικιακού κινηματογράφου.

Τύποι υπογούφερ

Παθητικά υπογούφερ

Τα παθητικά υπογούφερ τροφοδοτούνται από εξωτερικό ενισχυτή, όπως και τα άλλα ηχεία του συστήματός σας. Το σημαντικό είναι ότι επειδή τα ακραία μπάσα χρειάζονται περισσότερη ισχύ για την αναπαραγωγή ήχων χαμηλής συχνότητας, ο ενισχυτής ή ο δέκτης πρέπει να είναι σε θέση να παράγει αρκετή ισχύ για να διατηρεί τα μπάσα αποτελέσματα στο subwoofer χωρίς να αποστραγγίζει τον ενισχυτή. Πόση ισχύς εξαρτάται από τις απαιτήσεις του ομιλητή και το μέγεθος του δωματίου (και πόσο μπάσο μπορείτε να το στομάχι!).

Υπογούφερ

Για την επίλυση του προβλήματος της ανεπάρκειας ισχύος ή άλλων χαρακτηριστικών που ενδέχεται να λείπουν σε ένα δέκτη ή ενισχυτή, τα τροφοδοτούμενα υπογούφερ είναι αυτοτελείς διαμορφώσεις ηχείων / ενισχυτών μέσα στο ίδιο ντουλάπι, στα οποία τα χαρακτηριστικά του ενισχυτή και του υπογούφερ είναι ο ιδανικός συνδυασμός.

Ως πλευρικό όφελος για το συνδυασμό ενός ηχείου και ενός ενισχυτή στο ίδιο ντουλάπι, όλα τα απαιτούμενα υπογούφερ είναι μια έξοδος γραμμής από ένα δέκτη οικιακού κινηματογράφου. Αυτή η διάταξη καταναλώνει μεγάλο φορτίο ενέργειας από τον ενισχυτή / δέκτη και επιτρέπει στον ενισχυτή / δέκτη να τροφοδοτεί με ευκολία το mid-range και τα tweeters.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις διαφορές και πώς να συνδέσετε τα παθητικά και τα ηχητικά υπογούφερ, διαβάστε το συμπληρωματικό άρθρο μου: Παθητικά Subwoofer vs Powered Subwoofer .

Πρόσθετα χαρακτηριστικά υπογούφερ

Επιπλέον παραλλαγές σχεδιασμού υπογούφερ χρησιμοποιούνται για την περαιτέρω βελτιστοποίηση της απόδοσης των συχνοτήτων. Αυτές οι παραλλαγές περιλαμβάνουν τη χρήση ηχείων εμπρός και καύσης , καθώς και τη χρήση, σε ορισμένες περιπτώσεις, θυρών ή παθητικών καλοριφέρ .

Τα υπογούφερ εμπρός εκτόξευσης χρησιμοποιούν ένα ηχείο τοποθετημένο έτσι ώστε να ακτινοβολεί τον ήχο από την πλευρά ή το μπροστινό μέρος του περιβλήματος υπογούφερ. Τα subwoofer χαμηλής πυροδότησης χρησιμοποιούν ένα ηχείο που είναι τοποθετημένο έτσι ώστε να ακτινοβολεί προς τα κάτω, προς το πάτωμα. Επιπλέον, μερικά περιβλήματα χρησιμοποιούν μια πρόσθετη θύρα, η οποία ωθεί περισσότερο αέρα, αυξάνοντας την απόκριση των μπάσων με πιο αποτελεσματικό τρόπο από τα σφραγισμένα περιβλήματα. Αυτός ο τύπος φορητού σχεδιασμού αναφέρεται ως Bass Reflex.

Ένας άλλος τύπος περιβλήματος χρησιμοποιεί ένα παθητικό ψυγείο εκτός από το ηχείο, αντί για μια θύρα, για να αυξήσει την απόδοση και την ακρίβεια. Τα παθητικά θερμαντικά σώματα μπορούν είτε να είναι ηχεία με απομακρυσμένο πηνίο φωνής είτε ένα επίπεδο διάφραγμα.

Crossovers

Συνήθως, ένα καλό υπογούφερ έχει συχνότητα "crossover" περίπου 100hz. Το crossover είναι ένα ηλεκτρονικό κύκλωμα που μεταφέρει όλες τις συχνότητες κάτω από αυτό το σημείο στο subwoofer. όλες οι συχνότητες πάνω από αυτό το σημείο αναπαράγουν τα κύρια, κεντρικά και surround ηχεία. Χάρη στην ανάγκη για αυτά τα μεγάλα συστήματα ηχείων 3 δρόμων με μεγάφωνα 12 "ή 15". Τα μικρότερα δορυφορικά ηχεία, βελτιστοποιημένα για μεσαίες και υψηλές συχνότητες, καταλαμβάνουν πολύ λιγότερο χώρο και είναι πλέον κοινά σε πολλά συστήματα οικιακού κινηματογράφου.

Διευθυντικότητα

Επιπλέον, δεδομένου ότι οι συχνότητες βαθύβας που αναπαράγονται από τα υπογούφερ είναι μη κατευθυντικές (ως συχνότητες που βρίσκονται κάτω ή κάτω από το κατώφλι της ακοής). Είναι πολύ δύσκολο για τα αυτιά μας να δούμε πραγματικά την κατεύθυνση στην οποία έρχονται αυτοί οι τύποι ήχων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορούμε μόνο να αισθανόμαστε ότι ένας σεισμός φαίνεται να είναι γύρω μας, αντί να προέρχεται από μια συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Ως αποτέλεσμα των omni ή μη κατευθυντικών χαρακτηριστικών του εξαιρετικά χαμηλού ήχου φθοράς, το υπογούφερ μπορεί να τοποθετηθεί οπουδήποτε στο δωμάτιο. Ωστόσο, τα βέλτιστα αποτελέσματα εξαρτώνται από το μέγεθος του δωματίου, τον τύπο δαπέδου, την επίπλωση και την κατασκευή τοίχων. Συνήθως, η καλύτερη τοποθέτηση για ένα υπογούφερ είναι στο μπροστινό μέρος του δωματίου, ακριβώς αριστερά ή δεξιά από τα κύρια ηχεία. Υπάρχουν περισσότερες συμβουλές εγκατάστασης στο τέλος αυτού του άρθρου.

Εναλλακτικές λύσεις υπογούφερ

Δεδομένου ότι η εμπειρία subwoofer συνεπάγεται περισσότερο από αυτό που μπορούμε να νιώσουμε από ό, τι μπορούμε να ακούσουμε, η χρήση ενός σχεδιασμού βασισμένου σε μεγάφωνο δεν είναι η μοναδική προσέγγιση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αναπαραγωγή πληροφοριών χαμηλής συχνότητας. Για μερικές ενδιαφέρουσες εναλλακτικές λύσεις σε σχέση με το παραδοσιακό υπογούφερ, που μπορεί πραγματικά να κουνήσει τα πράγματα, εξετάστε τα εξής:

Το Κουτάβι

Περισσότερο από ένα υπογούφερ, το Buttkicker είναι ένας τύπος ανιχνευτή χαμηλής συχνότητας που όχι μόνο δίνει περισσότερη αίσθηση στο μπάσο σας, αλλά ... Kicks Butt! Χρησιμοποιώντας ένα μοναδικό "αιωρούμενο μαγνητικό σύστημα" για την αναπαραγωγή ηχητικών κυμάτων που δεν εξαρτώνται από τον αέρα, το Buttkicker μπορεί να αναπαράγει συχνότητες μέχρι 5ΗΖ. Αυτό είναι πολύ κάτω από την ανθρώπινη ακοή, αλλά όχι κάτω από την ανθρώπινη αίσθηση! Οι παραλλαγές του Buttkicker βρίσκονται σε επαγγελματικά περιβάλλοντα, όπως κινηματογραφικές αίθουσες και αίθουσες συναυλιών, αλλά έχουν προσαρμοστεί για χρήση σε περιβάλλον οικιακού κινηματογράφου.

Clark Synthesis Οπτικός ανιχνευτής ήχου

Μην ακούτε μόνο τον ήχο, αγγίξτε το! Με έναν πολύ συμπαγή σχεδιασμό μετατροπέα, ο Clark Synthesis Tactile Sound Transducer μπορεί να τοποθετηθεί μέσα σε καρέκλες, καναπέδες κλπ. ... για να παράγει βαθιά ανταπόκριση μπάσων που είναι τόσο οικεία όσο και αποτελεσματική (άλλοι στο δωμάτιο θα αναρωτιούνται τι σας κάνει τόσο ενθουσιασμένοι!).

Οπτικοί μεταγλωττιστές τεχνολογίας Crowson

Η βασική τεχνολογία που χρησιμοποιείται στους Crowson Tactile Transducers είναι η Linear Direct-Drive. Αντί να δονείται ο αέρας, όπως ένα υπογούφερ, ή χρησιμοποιώντας ένα έμβολο που δονείται μέσα στο περίβλημα, που μεταφέρει έμμεσα την αίσθηση ανατάραξης σε μια καρέκλα, όπως ένας αναδευτήρας μπάσων (και οι δύο παίρνουν ενέργεια), το Linear Direct Drive μεταφέρει τους ηχητικούς κραδασμούς κατευθείαν καρέκλα η ίδια μέσω των ποδιών της, η οποία είναι παρόμοια με τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται στην άμεση ακοή μέσω της ανθρώπινης οστικής αγωγής. Έτσι, αν κάποιος κάθισε στην καρέκλα, θα νιώσουν την άμεση επίδραση της διαδικασίας γραμμικής κίνησης στο σώμα τους.

Αυτή η μέθοδος απαιτεί πολύ λιγότερη ενέργεια για να παράγει αποτελέσματα δονήσεων από άλλες μεθόδους, επιτρέποντας έτσι ένα πιο δυναμικό αποτέλεσμα με ταχύτερους χρόνους απόκρισης. Με άλλα λόγια, ο Crowson Tactile Transducer μπορεί να συλλάβει τις λεπτές δονήσεις ενός αυτοκινήτου που οδηγεί σε έναν επαρχιακό δρόμο προς τη μεγάλη έκρηξη μιας έκρηξης ατομικής βόμβας.

Bass Shakers

Οι αναδευτήρες μπάσων είναι ένας άλλος τύπος συσκευής μορφοτροπέα που έχει σχεδιαστεί για να αναπαράγει ακούσιες χαμηλές συχνότητες και έχει σχεδιαστεί για να δώσει μια επιπλέον "γροθιά" στο ηχητικό σας σύστημα. Ο αναδευτήρας συνήθως συνδέεται απευθείας με το αντικείμενο που «ανακινείται», όπως μια καρέκλα (παρόμοια με τον Clark Tactile Transducer) για να πραγματοποιήσει την επίδρασή του. Οι αναδευτήρες μπάσων μπορούν να χρησιμοποιηθούν όχι μόνο από μόνοι τους, αλλά σε συνδυασμό με μια παραδοσιακή ρύθμιση subwoofer.

Μερικά παραδείγματα των Bass Shakers παρατίθενται στο Amazon.com.

Μια τελευταία σημείωση για αυτές τις εναλλακτικές λύσεις subwoofer. Παρόλο που είναι πολύ αποτελεσματικές οι ρυθμίσεις οικιακού κινηματογράφου για εφέ που περιέχουν πολλές ακούσιες πληροφορίες χαμηλής συχνότητας, όπως εκρήξεις, σεισμοί, εκρήξεις πυροβόλων όπλων, εφέ πυραύλων και αεριωθούμενων κινητήρων, οι Shakers και οι Οπτικοί Μετατροπείς δεν είναι πολύ αποτελεσματικοί στο τυπικό περιβάλλον ακρόασης οικιακής μουσικής. Ένα καλό, παραδοσιακό, υπογούφερ είναι περισσότερο από επαρκές για τα χαμηλότερα μουσικά εφέ, όπως τα ακουστικά μπάσα και τα μπάσα.

Συμβουλές αγορών

Παρά τις τεχνικές προδιαγραφές και τους παράγοντες σχεδιασμού των υπογούφερ, ο τύπος υπογούφερ που επιλέγετε για το σύστημά σας εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά του δωματίου και τις δικές σας προτιμήσεις. Όταν μεταβείτε σε έναν έμπορο, πάρτε ένα αγαπημένο DVD ή / και CD που έχει πολλές πληροφορίες για τα μπάσα και ακούστε πώς ακούγεται το μπάσο μέσα από διάφορα υπογούφερ.

Επιπλέον, βεβαιωθείτε ότι έχετε ανακαλύψει την πολιτική επιστροφής του αντιπροσώπου σας, μόνο σε περίπτωση που το subwoofer δεν λειτουργεί καλά στο περιβάλλον ακρόασης. Τοποθετήστε το υπογούφερ σε διάφορα μέρη του δωματίου, χρησιμοποιώντας το εγχειρίδιο του ιδιοκτήτη ως οδηγό, για να μάθετε τι ακούγεται ευχάριστο για εσάς.

Συμβουλές εγκατάστασης

Το υπογούφερ δεν πρέπει να ακούγεται «κουμπωμένο», αλλά βαθύ και σφιχτό. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε το υπογούφερ για ακρόαση μουσικής. Πολλά υπογούφερ είναι ιδανικά για ταινίες Blu-ray Disc ή DVD, αλλά μπορεί να μην λειτουργούν καλά με το λεπτό βαθύ μπάσο σε μουσικές παραστάσεις.

Κατά την εγκατάσταση του υπογούφερ, δοκιμάστε με τις ρυθμίσεις crossover. Επιπλέον, οι περισσότεροι δέκτες οικιακού κινηματογράφου ή AV έχουν εσωτερικές ρυθμίσεις crossover για το υπογούφερ που εξαρτάται από το εάν τα άλλα ηχεία σας είναι μεγάλα ή μικρά. Με αυτό τον τρόπο, το υπογούφερ σας μπορεί είτε να πάρει ολόκληρο το φορτίο μπάσων είτε να χωρίσει το φορτίο μπάσου με μεγάλα μεγάλα ηχεία, με το υπογούφερ να παράγει μόνο τις πολύ χαμηλές συχνότητες μπάσων.

Επίσης, εάν ζείτε σε ένα διαμέρισμα στον επάνω όροφο, ένα κάτω υποβούχο μπορεί να διαταράξει τους γείτονές σας στο κάτω μέρος πιο εύκολα από το σχεδιασμό μπροστά. Τέλος, σε ορισμένες περιπτώσεις, η ενσωμάτωση δύο υπογούφερ στο σύστημά σας μπορεί να προσφέρει μια καλύτερη επιλογή, ειδικά σε πολύ μεγάλο δωμάτιο.

Για μερικές συμβουλές σχετικά με την εγκατάσταση υπογούφερ, ανατρέξτε στα άρθρα των συνεργατών μας σχετικά με:

Για να ξεκινήσετε την εξεύρεση υπογούφερ που μπορεί να είναι σωστό για το σύστημά σας, ανατρέξτε στη λίστα υποδημάτων μας Subwoofer και Subwoofer .