Πώς να χρησιμοποιήσετε τις λειτουργίες αυτόματης εστίασης του DSLR

Still Shot, Tracking Movement ή λίγο από τα δύο, υπάρχει μια λειτουργία AF για αυτό

Οι περισσότερες κάμερες DSLR διαθέτουν τρεις διαφορετικές λειτουργίες αυτόματης εστίασης (AF), οι οποίες έχουν σχεδιαστεί για να βοηθούν τους φωτογράφους σε διαφορετικές καταστάσεις. Αυτά είναι χρήσιμα εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση των φωτογραφιών και είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τις διαφορές μεταξύ τους.

Οι διάφοροι κατασκευαστές φωτογραφικών μηχανών χρησιμοποιούν διαφορετικά ονόματα για καθέναν από αυτούς τους τρόπους λειτουργίας, αλλά όλα εξυπηρετούν τον ίδιο σκοπό.

One Shot / Single Shot / AF-S

Η λειτουργία Single Shot είναι η λειτουργία αυτόματης εστίασης που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι φωτογράφοι DSLR με τις φωτογραφικές μηχανές τους και είναι σίγουρα αυτός που ξεκινάει καθώς μαθαίνετε πώς να χρησιμοποιείτε το DSLR. Είναι καλύτερο να ασκείστε σε αυτή τη λειτουργία κατά τη λήψη φωτογραφιών στατικά, όπως τοπία ή νεκρή φύση.

Σε λειτουργία μεμονωμένης λήψης, η φωτογραφική μηχανή πρέπει να επαναπροσανατολίζεται κάθε φορά που μετακινείτε τη φωτογραφική μηχανή και - όπως υποδηλώνει το όνομα - θα τραβήξει μόνο ένα στιγμιότυπο κάθε φορά.

Για να το χρησιμοποιήσετε, επιλέξτε ένα σημείο εστίασης και πατήστε το κουμπί λήψης μέχρι τη μέση μέχρι να ακούσετε ένα ηχητικό σήμα (εάν έχετε ενεργοποιήσει τη λειτουργία) ή να παρατηρήσετε ότι η φωτεινή ένδειξη εστίασης στο εικονοσκόπιο είναι σταθερή. Πατήστε το πλήκτρο κλείστρου εντελώς για να τραβήξετε την εικόνα και επαναλάβετε για την επόμενη λήψη.

Σημειώστε ότι οι περισσότερες φωτογραφικές μηχανές δεν θα σας αφήσουν να τραβήξετε μια φωτογραφία σε λειτουργία Single Shot μέχρι ο φακός να έχει επικεντρωθεί τελείως.

Οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές διαθέτουν μια κόκκινη δέσμη βοηθείας με αυτόματη εστίαση, η οποία βοηθάει την κάμερα να βρίσκει εστίαση σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Στις περισσότερες DSLRs, αυτό θα λειτουργήσει μόνο σε λειτουργία Single Shot. Το ίδιο ισχύει συχνά για δοκούς βοήθειας ενσωματωμένους σε εξωτερικούς φανοί ταχύτητας.

AI Servo / Συνεχής / AF-C

Η λειτουργία AI Servo ( Canon ) ή AF-C ( Nikon ) έχει σχεδιαστεί για χρήση με κινούμενα θέματα και είναι χρήσιμη με τη φωτογραφία άγριας φύσης και αθλητισμού.

Το κουμπί κλείστρου πιέζεται μισό για να ενεργοποιήσετε την εστίαση, όπως συνήθως, αλλά δεν θα υπάρχουν μπιπ από την κάμερα ή τα φώτα στο σκόπευτρο. Σε αυτή τη συνεχή λειτουργία, όσο το κλείστρο πιέζεται μισό, μπορείτε να παρακολουθείτε το θέμα καθώς μετακινείται και η κάμερα θα συνεχίσει να εστιάζει ξανά.

Πάρτε κάποιο χρόνο για να παίξετε με αυτή τη λειτουργία, επειδή μπορεί να είναι δύσκολο να συνηθίσετε. Η κάμερα θα αισθανθεί το αντικείμενο στο οποίο θέλετε να εστιάσετε και, στη συνέχεια, προσπαθήστε να προβλέψετε την κίνηση και να εστιάσετε στο σημείο που πιστεύει ότι το θέμα θα ακολουθήσει.

Όταν αυτή η λειτουργία κυκλοφόρησε για πρώτη φορά, δεν λειτούργησε καθόλου. Έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και πολλοί φωτογράφοι το έχουν βρει εξαιρετικά χρήσιμο. Φυσικά, το ανώτερο μοντέλο της φωτογραφικής μηχανής, θα είναι η πιο λεπτή και ακριβής Συνεχής λειτουργία.

AI Focus / AF-A

Αυτή η λειτουργία συνδυάζει και τις δύο προηγούμενες λειτουργίες αυτόματης εστίασης σε ένα βολικό χαρακτηριστικό.

Στο AI Focus ( Canon ) ή AF-A ( Nikon ), η φωτογραφική μηχανή παραμένει στη λειτουργία Single Shot εκτός κι αν το θέμα κινείται, οπότε μεταβαίνει αυτόματα σε συνεχή λειτουργία. Η φωτογραφική μηχανή θα εκπέμψει ένα μαλακό ήχο όταν το θέμα είναι εστιασμένο. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τη φωτογράφηση παιδιών, που έχουν την τάση να μετακινούνται πολύ!