Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ JPEG, TIFF και RAW;

Μάθετε πότε να χρησιμοποιείτε κάθε μορφή αρχείου φωτογραφιών τύπου

Τα αρχεία JPEG, TIFF και RAW είναι μορφές αρχείων φωτογραφιών που μπορούν να χρησιμοποιήσουν σχεδόν όλες οι φωτογραφικές μηχανές DSLR. Οι αρχικές κάμερες τυπικά προσφέρουν μόνο μορφές αρχείων JPEG. Μερικές κάμερες DSLR και φωτογραφίζετε ταυτόχρονα σε αρχεία JPEG και RAW. Και ενώ δεν θα βρείτε πολλές κάμερες που προσφέρουν φωτογραφία TIFF, μερικές προηγμένες κάμερες δεν προσφέρουν αυτήν την ακριβή μορφή εικόνας. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα για κάθε τύπο μορφής αρχείου φωτογραφιών.

JPEG

Το JPEG χρησιμοποιεί μια μορφή συμπίεσης για να αφαιρέσει κάποια εικονοστοιχεία που ο αλγόριθμος συμπίεσης θεωρεί ασήμαντο, εξοικονομώντας έτσι κάποιο χώρο αποθήκευσης. Η συμπίεση θα πραγματοποιηθεί σε περιοχές της φωτογραφίας όπου επαναλαμβάνονται τα χρώματα των pixel, όπως σε μια φωτογραφία που δείχνει πολύ μπλε ουρανό. Το υλικολογισμικό ή το λογισμικό μέσα στην κάμερα θα υπολογίσει το επίπεδο συμπίεσης τη στιγμή που η φωτογραφική μηχανή αποθηκεύει τη φωτογραφία, οπότε μειώνεται ο χώρος αποθήκευσης αμέσως, εξοικονομώντας χώρο στην κάρτα μνήμης.

Οι περισσότεροι φωτογράφοι θα δουλεύουν σε JPEG κατά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, καθώς η JPEG είναι η τυπική μορφή εικόνας σε ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, ιδιαίτερα φθηνές φωτογραφικές μηχανές σημείου και βολής. Οι κάμερες Smartphone καταγράφουν επίσης σε μορφή JPEG το μεγαλύτερο μέρος της ώρας. Οι πιο προηγμένες κάμερες, όπως οι κάμερες DSLR, τραβούν επίσης σε JPEG πολλές φορές. Εάν σχεδιάζετε να μοιράζεστε φωτογραφίες σε κοινωνικά μέσα, η χρήση του JPEG είναι έξυπνη, καθώς είναι ευκολότερο να στέλνετε τα μικρότερα αρχεία μέσω των κοινωνικών μέσων.

ΑΚΑΤΕΡΓΑΣΤΟΣ

Το RAW είναι κοντά στην ποιότητα ταινίας, που απαιτεί μεγάλο χώρο αποθήκευσης. Η ψηφιακή φωτογραφική μηχανή δεν συμπιέζει ή επεξεργάζεται ένα αρχείο RAW με οποιονδήποτε τρόπο. Μερικοί άνθρωποι αναφέρουν τη μορφή RAW ως "ψηφιακή αρνητική" επειδή δεν αλλάζει τίποτα για το αρχείο κατά την αποθήκευση. Ανάλογα με τον κατασκευαστή της φωτογραφικής μηχανής σας, η μορφή RAW μπορεί να ονομάζεται κάτι άλλο, όπως NEF ή DNG. Όλες αυτές οι μορφές είναι πολύ παρόμοιες, παρόλο που χρησιμοποιούν διαφορετικές μορφές εικόνας.

Λίγες κάμερες για αρχάριους επιτρέπουν αποθήκευση αρχείων μορφής RAW. Ορισμένοι επαγγελματίες και προηγμένοι φωτογράφοι όπως το RAW, επειδή μπορούν να εκτελούν τη δική τους επεξεργασία στην ψηφιακή φωτογραφία χωρίς να χρειάζεται να ανησυχούν για τα στοιχεία της φωτογραφίας που θα αφαιρέσει το πρόγραμμα συμπίεσης, όπως με το JPEG. Για παράδειγμα, μπορείτε να αλλάξετε την ισορροπία λευκού μιας φωτογραφίας που τραβήξατε σε RAW χρησιμοποιώντας λογισμικό επεξεργασίας εικόνας. Ορισμένες κάμερες smartphone αρχίζουν να προσφέρουν μορφές εικόνας RAW μαζί με το JPEG.

Ένα μειονέκτημα της λήψης σε RAW είναι η μεγάλη ποσότητα αποθηκευτικού χώρου που απαιτείται, η οποία θα γεμίσει γρήγορα την κάρτα μνήμης. Ένα άλλο πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίσετε με το RAW είναι ότι δεν μπορείτε να το ανοίξετε με συγκεκριμένους τύπους λογισμικού επεξεργασίας εικόνας ή προβολής. Για παράδειγμα, η Microsoft Paint δεν μπορεί να ανοίξει αρχεία RAW. Τα περισσότερα ανεξάρτητα προγράμματα επεξεργασίας εικόνας μπορούν να ανοίξουν αρχεία RAW.

ΜΙΚΡΗ ΦΙΛΟΝΙΚΙΑ

Το TIFF είναι μια μορφή συμπίεσης που δεν χάνει καμία πληροφορία για τα δεδομένα της φωτογραφίας. Τα αρχεία TIFF είναι πολύ μεγαλύτερα σε μέγεθος δεδομένων από αρχεία JPEG ή RAW. Το TIFF είναι ένα πιο συνηθισμένο σχήμα στη δημοσίευση γραφικών ή στην ιατρική απεικόνιση από ό, τι στην ψηφιακή φωτογραφία, αν και υπάρχουν περιπτώσεις όπου επαγγελματίες φωτογράφοι μπορεί να έχουν ένα έργο όπου απαιτείται μορφή αρχείου TIFF. Πολύ λίγες κάμερες έχουν τη δυνατότητα εγγραφής στο TIFF.

Τρόπος χρήσης των JPEG, RAW και TIFF

Αν δεν είστε επαγγελματίας φωτογράφος που πρόκειται να κάνει τεράστιες εκτυπώσεις, μια υψηλής ποιότητας ρύθμιση JPEG θα καλύψει πιθανώς τις ανάγκες σας για δεδομένα φωτογραφιών. Το TIFF και το RAW είναι υπερβολές για πολλούς φωτογράφους, εκτός αν έχετε συγκεκριμένο λόγο για λήψη σε TIFF ή RAW, όπως η ανάγκη για ακριβή επεξεργασία εικόνων .

Βρείτε περισσότερες απαντήσεις σε συνήθεις ερωτήσεις σχετικά με τη φωτογραφική μηχανή στη σελίδα Συχνές ερωτήσεις της μηχανής.