Χρησιμοποιώντας το αναδυόμενο φλας στο DSLR σας

Γρήγορες συμβουλές για τη δημιουργία εξαιρετικών φωτογραφιών με το αναδυόμενο φλας

Πολλές κάμερες DSLR έρχονται με ένα εύχρηστο αναδυόμενο φλας , το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία. Είναι ένας βολικός και γρήγορος τρόπος για να προσθέσετε φως σε μια σκηνή. Ωστόσο, αυτές οι μικρές αναλαμπές δεν έχουν ισχύ και πρέπει να καταλάβετε τους περιορισμούς τους, διότι βεβαίως δεν είναι η καλύτερη πηγή φωτισμού.

3 κύρια μειονεκτήματα της χρήσης αναδυόμενου φλας

  1. Οι αναδυόμενες αναλαμπές δεν έχουν το πλήρες φάσμα ισχύος άλλων μονάδων φλας. Για παράδειγμα, δεν θα ανάψει τίποτα μακριά από την κάμερα.
  2. Το φως ενός αναδυόμενου φλας δεν είναι κατευθυντικό. Αυτό μπορεί να δώσει μια επίπεδη και κάπως σκληρή ματιά στην τελική εικόνα.
  3. Το αναδυόμενο φλας είναι τόσο κοντά στο σώμα της φωτογραφικής μηχανής που μπορεί να μεταφέρει μια σκιά από το φακό σας. Αυτό προκαλεί ανησυχία όταν χρησιμοποιείτε μεγαλύτερους φακούς, όπως μεγάλη ευρεία γωνία ή μακρύ τηλεφακό και θα εμφανίζεται ως ημισέληνο σκιά στο κάτω μέρος της εικόνας.

Ωστόσο, το αναδυόμενο φλας DSLR έχει τις χρήσεις του.

Συμπληρώστε το Flash

Προσπαθήσατε ποτέ να τραβήξετε μια φωτογραφία από κάποιον έξω, αλλά καταλήξατε σε μια εικόνα όπου το μισό πρόσωπο του προσώπου καλύπτεται στη σκιά; Οι ακτίνες του ήλιου ρίχνουν έναν μεγάλο αριθμό σκιών, αλλά το μικρό σας αναδυόμενο φλας DSLR μπορεί εύκολα να διορθώσει αυτό το πρόβλημα σε έναν πυροβολισμό του κεφαλιού και των ώμων.

Χρησιμοποιήστε το αναδυόμενο φλας για να γεμίσετε τις περιοχές σκιάς ενός στενού αντικειμένου. Θα καταλήξετε με μια ισορροπημένη βολή με το πρόσωπο να φωτίζεται όμορφα και με καλά φώτα στα μάτια. Επιπλέον, ο συνδυασμός φωτισμού περιβάλλοντος με το φλας θα σταματήσει τη λήψη από την εμφάνιση επίπεδης ή μια που φανερώθηκε προφανώς από ένα φλας.

Καταγραφή δράσης

Το αναδυόμενο φλας DSLR είναι επίσης ιδανικό για λήψη λήψεων δημιουργικής δράσης .

Χρησιμοποιώντας αργή ταχύτητα κλείστρου, μετακίνηση με τη δράση και εκτόξευση του αναδυόμενου φλας στην αρχή της λήψης, θα μπορείτε να παγώσετε τη δράση δημιουργώντας θολή όψεις στο φόντο. Αυτή η τεχνική είναι γνωστή ως "φλας και θαμπάδα".

Είναι καλύτερο να επιλέξετε ένα θέμα που μπορείτε να προσεγγίσετε ώστε να είναι επιτυχές, επειδή το αναδυόμενο φλας DSLR έχει πολύ περιορισμένο εύρος.

Χειροκίνητη προσαρμογή για φωτογραφίες μακροεντολών

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το αναδυόμενο φλας DSLR για να τραβήξετε μακροεντολές (κοντινά πλάνα) μικρών αντικειμένων όπως λουλούδια.

Από μόνη της, όμως, το φως από το αναδυόμενο φλας θα είναι πολύ σκληρό και επίπεδο και θα μπορούσε να λευκαίνει τα χρώματα από την εικόνα σας. Εάν ρυθμίσετε χειροκίνητα την έκθεση του φλας σας και ρυθμίσετε τουλάχιστον ένα σταμάτημα χαμηλότερο από το επιλεγμένο διάφραγμα, θα πάρετε αρκετό φλας για να απομακρύνετε το λουλούδι από τα χρώματα του φόντου χωρίς να το εξαντλήσετε εξ ολοκλήρου.

Οι κάμερες DSLR έχουν ενσωματωμένη ρύθμιση έκθεσης φλας, η οποία μπορείτε να ρυθμίσετε χειροκίνητα. Αναζητήστε το σύμβολο φλας με σημάδι +/- στο σώμα της φωτογραφικής μηχανής και την επιλογή μέσα στο μενού της κάμερας.

Διάχυτη και αναπήδηση του αναδυόμενου φλας

Όταν το φως του αναδυόμενου φλας είναι υπερβολικά σκληρό, μπορείτε να διαχέσετε ή να αναβοσβήνετε το φως για να το μαλακώσετε και να κάνετε το φως πιο ελκυστικό.

Υπάρχει ένας αριθμός διαθέσιμων καρτών διάχυσης και αναπήδησης που έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν ειδικά με το αναδυόμενο φλας. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε το δικό σας. Είτε έτσι είτε αλλιώς, είναι και τα δύο καλά αξεσουάρ που πρέπει να έχετε στην τσάντα σας κάμερα ανά πάσα στιγμή.

Κρατήστε τα μπροστά από το φλας ή ακουμπήστε τα ανάμεσα στο φλας και την κάμερα. Μπορεί να χρειαστεί ένα κομμάτι ταινίας για να τα κρατήσετε στη θέση τους. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε κασκόλ ή ταινία ζωγράφου έτσι δεν αφήνονται κολλώδη υπολείμματα στο σώμα της φωτογραφικής μηχανής.

DIY Φωτιστικό Diffuser

Ένας διαχύτης δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα ημιδιαφανές κομμάτι λευκού υλικού που μαλακώνει (διαχέει) την ποσότητα φωτός που παράγεται από το φλας. Ένα μικρό κομμάτι βελούδου, χαρτιού, χαρτιού κεριού ή παρόμοιου υλικού λειτουργεί εξαιρετικά. Μπορείτε ακόμη να χρησιμοποιήσετε τυχαία πράγματα όπως ένα κομμάτι πλαστικής κανάτας γάλακτος ως διαχύτη.

Ανάλογα με το υλικό, ίσως χρειαστεί να ρυθμίσετε την ισορροπία λευκού και την έκθεση φλας για να αντισταθμίσετε τη διάχυση. Λίγο πειραματισμό και θα βρείτε αυτό το νέο αγαπημένο τροποποιητή φλας.

DIY Bounce Card

Ομοίως, μπορείτε να δημιουργήσετε γρήγορα τη δική σας κάρτα αναπήδησης για να ανακατευθύνετε το φως του φλας από το θέμα και πάνω στην οροφή. Το φως που καταλήγει στο θέμα σας λιγότερο κατευθυντικό και ομαλό.

Αυτό λειτουργεί μόνο μέσα ή όταν υπάρχει κάτι πάνω από το κεφάλι σας που θα αναπηδήσει το φως πίσω στο θέμα. Είναι επίσης δύσκολο να γίνει σε ένα δωμάτιο με πολύ ψηλά ταβάνια, έτσι έχει τους περιορισμούς του.

Μια κάρτα αναπήδησης είναι απλά ένα λευκό αδιαφανές κομμάτι χαρτιού. Οι κάρτες δεικτών, τα αποθέματα καρτών, ακόμη και το πίσω μέρος του φυλλαδίου (χωρίς υπερβολικό κείμενο) μπορούν να λειτουργήσουν και αυτό είναι ένα εργαλείο που μπορείτε να καθαρίσετε σχεδόν οπουδήποτε βρίσκεστε.

Βεβαιωθείτε ότι η κάρτα αναπήδησης βρίσκεται υπό γωνία με το φλας έτσι ώστε το φως να μην είναι μπλοκαρισμένο. Σκεφτείτε το ως ράμπα για το φως και τοποθετήστε το εκεί όπου θέλετε να πάει το φως.

Θα χρειαστεί επίσης να χρησιμοποιήσετε την αντιστάθμιση φλας για να αυξήσετε την ποσότητα φωτός που βγαίνει από το φλας. 1 / 2-1 πλήρης στάση θα κάνει συνήθως το τέχνασμα.

Μη χρησιμοποιείτε αναδυόμενο φλας όταν ...

Όπως αναφέρθηκε, το αναδυόμενο φλας έχει περιορισμούς και πρέπει να χρησιμοποιείται επιλεκτικά.