Εύρεση του πολλαπλασιαστή εστιακού μήκους των φακών της κάμερας

Μετατρέψτε τα εστιακά μήκη 35 mm στις ψηφιακές κάμερες APS-C

Ορισμένες ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές απαιτούν πολλαπλασιαστή εστιακού μήκους, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο φωτογράφος θα αποκτά τη γωνία θέασης που περιμένει. Αυτό έγινε μόνο ένας παράγοντας όταν η φωτογραφία μεταφέρθηκε από το φιλμ σε ψηφιακή και έγιναν αλλαγές σε πολλές κάμερες DSLR που επηρέασαν το εστιακό μήκος των κοινών μεγεθών φακού.

Όταν συνδυάζετε μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή με ένα φακό, είναι σημαντικό να γνωρίζετε εάν πρέπει να ληφθεί υπόψη ο πολλαπλασιασμός εστιακού μήκους - θα μπορούσε να επηρεάσει δραματικά τον φακό που αγοράσατε επειδή μπορεί να αγοράσετε φακό που δεν ανταποκρίνεται στις συγκεκριμένες ανάγκες σας.

Τι είναι ο πολλαπλασιαστής εστιακού μήκους;

Πολλές κάμερες DSLR είναι APS-C, που ονομάζονται επίσης κάμερες πλαισίου καλλιέργειας . Αυτό σημαίνει ότι έχουν μικρότερο αισθητήρα (15mm x 22.5mm) από την περιοχή φιλμ 35mm (36mm x 24mm). Αυτή η διαφορά αρχίζει να παίζει όταν γίνεται αναφορά στο εστιακό μήκος των φακών .

Η μορφή φιλμ 35 χιλιοστών έχει χρησιμοποιηθεί από καιρό ως μετρητής στη φωτογραφία για τον προσδιορισμό της εστιακής απόστασης των φακών που πολλοί φωτογράφοι συνηθίζουν. Για παράδειγμα, ένα 50mm θεωρείται φυσιολογικό, ένα 24mm ευρυγώνιο και 200mm τηλεφακός.

Δεδομένου ότι η κάμερα APS-C διαθέτει μικρότερο αισθητήρα εικόνας, τα εστιακά μήκη αυτών των φακών πρέπει να τροποποιηθούν χρησιμοποιώντας έναν πολλαπλασιαστή εστιακής απόστασης.

Υπολογισμός μεγεθυντικού φακού

Ο πολλαπλασιαστής εστιακού μήκους ποικίλλει μεταξύ των κατασκευαστών. Αυτό μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το σώμα της φωτογραφικής μηχανής, αν και οι περισσότεροι κατασκευαστές όπως η Canon απαιτούν να πολλαπλασιάσετε το εστιακό μήκος του φακού κατά x1.6. Οι Nikon και Fuji τείνουν να χρησιμοποιούν x1.5 και ο Olympus χρησιμοποιεί x2.

Αυτό σημαίνει ότι η εικόνα θα συλλάβει ένα πλαίσιο που είναι 1,6 φορές μικρότερο από ό, τι θα έπρεπε να ληφθεί με ταινία 35mm.

Ο πολλαπλασιαστής εστιακού μήκους δεν έχει επίδραση στο εστιακό μήκος των φακών που χρησιμοποιούνται με DSLR πλήρους πλαισίου, επειδή αυτές οι κάμερες χρησιμοποιούν την ίδια μορφή με την ταινία των 35mm.

Όλα αυτά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πολλαπλασιάζετε τον φακό πλήρους πλαισίου με το μεγεθυντικό φακό εστιακής απόστασης. Στην πραγματικότητα, η εξίσωση φαίνεται κάτι τέτοιο:

Οπτικό μήκος πλήρους πλαισίου ÷ Λυχνία μεγέθυνσης εστιακού μήκους = εστιακό μήκος APS-C

Στην περίπτωση ενός Canon APS-C με x1.6 θα μοιάζει με αυτό:

50mm ÷ 1,6 = 31,25mm

Αντίθετα, εάν τοποθετείτε έναν φακό APS-C σε ένα σώμα κάμερας πλήρους πλαισίου (δεν σας συμβουλεύουμε επειδή θα πάρετε βινιέτα ), τότε θα πολλαπλασιάσατε το φακό με το μεγεθυντικό φακό εστιακής απόστασης. Αυτό θα σας δώσει το εστιακό μήκος πλήρους πλαισίου.

Σκεφτείτε τη γωνία θέασης

Πρόκειται περισσότερο για τη γωνία θέασης σε σχέση με το μέγεθος σύλληψης από το πραγματικό εστιακό μήκος του φακού και έτσι ώστε ο φακός των 50 mm να είναι στην πραγματικότητα ένας φακός ευρείας γωνίας σε ένα APS-C.

Αυτό είναι το δύσκολο κομμάτι για τους φωτογράφους που έχουν χρησιμοποιήσει φιλμ 35mm για χρόνια και χρειάζεται χρόνος για να ολοκληρώσετε το μυαλό σας γύρω από αυτόν τον νέο τρόπο σκέψης. Ανησυχείτε για την οπτική γωνία ενός φακού και όχι για το εστιακό μήκος.

Εδώ είναι μερικά από τα κοινά μεγέθη των φακών για την οπτική βοήθεια με τη μετατροπή:

Γωνία θέασης
(μοίρες)
35mm
'Full-Frame'
Canon x1.6
APS-C 'Περικοπή'
Nikon x1.5
APS-C 'Περικοπή'
Super Telephoto 2.1 600mm 375mm 400mm
Μεγάλο τηλεφακό 4.3 300mm 187,5 mm 200mm
Τηλεφωτογραφικός 9.5 135mm 84,3 mm 90mm
Κανονικός 39.6 50mm 31,3 mm 33,3 mm
Κανονική-Ευρεία 54.4 35mm 21,8 mm 23,3 χιλιοστά
Ευρύς 65.5 28mm 17,5 mm 18.7mm
Πολύ μεγάλη 73.7 24mm 15mm 16mm
Super Wide 84 20mm 12.5mm 13.3mm
Ultra Wide 96.7 16mm 10mm 10.7mm

Το Fix Digital Lens Fix

Για να αποφευχθεί αυτό το πρόβλημα, πολλοί κατασκευαστές φωτογραφικών μηχανών παράγουν πλέον ειδικούς "ψηφιακούς" φακούς, οι οποίοι λειτουργούν μόνο με κάμερες APS-C.

Αυτοί οι φακοί εξακολουθούν να εμφανίζουν κανονικά εστιακά μήκη και εξακολουθούν να χρειάζονται πολλαπλασιασμό εστιακού μήκους για να εφαρμοστούν σε αυτά, αλλά έχουν σχεδιαστεί ώστε να καλύπτουν μόνο την περιοχή του αισθητήρα που χρησιμοποιείται από κάμερες πλαισίου καλλιέργειας.

Είναι συνήθως πολύ ελαφρύτερα και πιο συμπαγή από τους φακούς της κάμερας.