Πώς να αποφύγετε προβλήματα φακού κάμερας

Μην ανησυχείτε, τα περισσότερα ζητήματα φακού της κάμερας μπορούν να διορθωθούν γρήγορα

Ακόμη και οι φθηνότεροι φακοί φωτογραφικών μηχανών έχουν υπέροχη οπτική, και συνήθως παράγουν υπέροχες εικόνες. Ωστόσο, τίποτα δεν είναι αλάνθαστο και αν ο φακός κοστίζει $ 80 ή $ 6.000, μπορείτε να αντιμετωπίζετε μερικά προβλήματα. Ακολουθεί ο τρόπος αποφυγής κάποιων κοινών προβλημάτων φακού κάμερας.

Βινιέτα

Η σήμανση γίνεται όταν οι γωνίες μιας εικόνας εμφανίζονται σκοτεινές σαν να περιβάλλεται η φωτογραφία από μια σκιά. Αυτό προκαλείται από το ότι οι άκρες του φακού έχουν καταγραφεί στην φωτογραφία.

Το Vignetting εμφανίζεται πιο συχνά όταν φωτογραφίζετε σε ανοικτά ανοίγματα (π.χ. f / 1.8, f / 4, κλπ.) Και χρησιμοποιώντας φακούς ευρείας γωνίας.

Πώς να διορθώσετε το Vignetting

Χρωματική εκτροπή

Αυτό είναι επίσης μερικές φορές γνωστό ως "fringing", επειδή παράγει χρωματική περιθωριοποίηση γύρω από τις άκρες των εικόνων υψηλής αντίθεσης.

Για παράδειγμα, θα παρατηρήσετε συχνά χρωματική εκτροπή όταν φωτογραφίζετε αντικείμενα από έναν φωτεινό ουρανό. Προκαλείται επειδή ο φακός δεν μπορεί να εστιάσει τα μήκη κύματος του φωτός στο ίδιο ακριβώς εστιακό επίπεδο.

Πώς να διορθώσετε τη χρωματική καταστροφή

Φωτεινότητα φακού ή φάντασμα

Το φως που διαπερνά τον φακό της κάμερας ή μια πολύ δυνατή πηγή φωτός μπορεί να προκαλέσει φαντασία ή φωτοβολίδα φακών. Το φάντασμα είναι μια σκιά που μειώνει την αντίθεση σε μια εικόνα και η φωτογήρανση του φακού είναι σημεία φωτός σε μια εικόνα.

Πώς να διορθώσετε τη φλόγα και το φάντασμα των φακών

Θέματα προοπτικής

Προβλήματα με την προοπτική εμφανίζονται συνήθως όταν φωτογραφίζετε ένα κτίριο κοιτάζοντας προς τα πάνω. Οι γραμμές του κτιρίου θα φανούν πιο κοντά στην κορυφή του κτιρίου. Αυτό δημιουργεί μια αφύσικη εμφάνιση, διότι το μυαλό μας ξέρει ότι αυτές οι γραμμές δεν συναντώνται στην πραγματικότητα.

Πώς να διορθώσετε την προοπτική

Διαστρέβλωση βαρελιών

Με την παραμόρφωση του βαρελιού , οι εικόνες φαίνεται να έχουν τυλιχτεί γύρω από ένα βαρέλι και το κέντρο της εικόνας εμφανίζεται μεγαλύτερο από τις άκρες. Αυτό προκαλείται από το να στέκεστε πολύ κοντά στο θέμα σας και να σμικρύνετε (χρησιμοποιώντας ένα ευρύ εστιακό μήκος).

Οι φωτογραφίες φακών ψαριού-οφθαλμού είναι το πιο ακραίο παράδειγμα της παραμόρφωσης του βαρελιού, αν και στην περίπτωση αυτή είναι το επιθυμητό αποτέλεσμα χρήσης αυτού του φακού.

Πώς να διορθώσετε την παραμόρφωση του βαρελιού