Κοινή χρήση αρχείων Snow Leopard (OS X 10.6) με τα Windows 7

01 του 06

Κοινή χρήση αρχείων: Snow Leopard και Windows 7: Εισαγωγή

Η κοινή χρήση αρχείων βελτιώθηκε σημαντικά στα Windows 7. Μπορείτε εύκολα να αποκτήσετε πρόσβαση στους κοινόχρηστους φακέλους Mac από την Εξερεύνηση των Windows.

Η εγκατάσταση του Snow Leopard (OS X 10.6) για την κοινή χρήση αρχείων με έναν υπολογιστή που εκτελεί Windows 7 είναι μια αρκετά απλή διαδικασία. Στην πραγματικότητα, ίσως είναι το πιο εύκολο από όλα τα λειτουργικά συστήματα των Windows να μοιράζονται αρχεία με. Αλλά, όπως κάθε εργασία δικτύωσης, είναι χρήσιμο να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί η υποκείμενη διαδικασία.

Το Snow Leopard χρησιμοποιεί το ίδιο σύστημα ανταλλαγής αρχείων το οποίο εισήχθη για πρώτη φορά με το Leopard (OS X 10.5). Εάν έχετε χρησιμοποιήσει κοινή χρήση αρχείων στο OS X 10.5, τότε η διαδικασία εγκατάστασης θα σας είναι πολύ γνωστή. Εάν δεν έχετε χρησιμοποιήσει κοινή χρήση αρχείων στο Mac εδώ και πολύ καιρό, θα ανακαλύψετε ότι η Apple επαναπροσδιόρισε τον τρόπο με τον οποίο έχει ρυθμιστεί η κοινή χρήση αρχείων των Windows . Αντί να έχει ξεχωριστή κοινή χρήση αρχείων Mac και πίνακες ελέγχου αρχείων κατανομής αρχείων των Windows, η Apple τοποθετεί όλες τις διαδικασίες κοινής χρήσης αρχείων σε μία προτίμηση συστήματος, καθιστώντας εύκολη τη ρύθμιση και τη διαμόρφωση της κοινής χρήσης αρχείων.

Στην ενότητα "Κοινή χρήση αρχείων με το Snow Leopard: Κοινή χρήση αρχείων OS X 10.6 με τα Windows 7" θα σας μεταφέρουμε σε όλη τη διαδικασία διαμόρφωσης του Mac σας για να μοιραστείτε αρχεία με έναν υπολογιστή . Θα περιγράψουμε επίσης μερικά από τα βασικά θέματα που μπορεί να αντιμετωπίσετε στην πορεία.

Τι θα χρειαστείτε

02 του 06

Κοινή χρήση αρχείων: Snow Leopard και Windows 7: SMB και οι τύποι κοινής χρήσης

Το OS X χρησιμοποιεί SMB για να μοιράζεται αρχεία μεταξύ Mac και Windows.

Το Mac OS X χρησιμοποιεί το πρωτόκολλο SMB (Block Message Server) για την κοινή χρήση αρχείων με χρήστες Windows και Unix / Linux. Αυτό είναι το ίδιο πρωτόκολλο που χρησιμοποιούν τα Windows για την κοινή χρήση αρχείων δικτύου και εκτυπωτών, αλλά η Microsoft την αποκαλεί Microsoft Windows Network.

Το OS X 10.6 υποστηρίζει δύο μεθόδους κοινής χρήσης αρχείων με τη χρήση SMB: Sharing Guest και κοινή χρήση λογαριασμού χρηστών. Η κοινή χρήση επισκεπτών σας επιτρέπει να καθορίσετε τους φακέλους που θέλετε να μοιραστείτε. Μπορείτε επίσης να ελέγξετε τα δικαιώματα που έχει ένας επισκέπτης για κάθε κοινόχρηστο φάκελο. οι επιλογές είναι Μόνο ανάγνωση, Ανάγνωση και εγγραφή και Μόνο εγγραφή (Πλαίσιο πτώσης). Ωστόσο, δεν μπορείτε να ελέγξετε ποιος μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στους φακέλους. Οποιοδήποτε άτομο στο τοπικό σας δίκτυο έχει πρόσβαση στους κοινόχρηστους φακέλους ως επισκέπτης.

Με τη μέθοδο Κοινή χρήση λογαριασμού χρήστη, συνδεθείτε στο Mac σας από έναν υπολογιστή με Windows με το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης του Mac. Αφού συνδεθείτε, όλα τα αρχεία και οι φάκελοι στους οποίους κανονικά θα έχετε πρόσβαση στο Mac σας θα είναι διαθέσιμοι.

Η μέθοδος κοινής χρήσης λογαριασμού χρήστη μπορεί να φαίνεται ότι είναι η πιο προφανής επιλογή όταν θέλετε να έχετε πρόσβαση στα αρχεία Mac από έναν υπολογιστή, αλλά υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να παραμείνει πίσω και να είναι προσβάσιμο από τον υπολογιστή σας. Έτσι, για τους περισσότερους χρήστες, σας συνιστώ να χρησιμοποιείτε το Κοινόχρηστο Επισκέπτη (Guest Sharing), διότι σας επιτρέπει να καθορίσετε τους φακέλους που θέλετε να μοιραστείτε και να αφήσετε οτιδήποτε άλλο δεν είναι προσβάσιμο.

Μια σημαντική σημείωση σχετικά με την κοινή χρήση αρχείων SMB

Αν έχετε απενεργοποιήσει την Κοινή χρήση λογαριασμού χρηστών (προεπιλογή), οποιοσδήποτε επιχειρεί να συνδεθεί στον υπολογιστή σας Mac από έναν υπολογιστή με Windows, θα απορριφθεί, ακόμα και αν παρέχει σωστό όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης. Με την απενεργοποίηση της κοινής χρήσης λογαριασμού χρήστη, μόνο οι επισκέπτες έχουν πρόσβαση σε κοινόχρηστους φακέλους.

03 του 06

Κοινή χρήση αρχείων: Snow Leopard και Windows 7: Ρύθμιση του ονόματος ομάδας εργασίας

Βεβαιωθείτε ότι το όνομα της ομάδας εργασίας της Mac αντιστοιχεί σε αυτό που χρησιμοποιεί ο υπολογιστής σας με Windows.

Το Mac και το PC πρέπει να βρίσκονται στην ίδια ομάδα εργασίας για την κοινή χρήση αρχείων. Τα Windows 7 χρησιμοποιούν ένα προεπιλεγμένο όνομα ομάδας εργασίας του WORKGROUP. Εάν δεν έχετε αλλάξει το όνομα της ομάδας εργασίας στον υπολογιστή με Windows που είναι συνδεδεμένος στο δίκτυό σας, τότε είστε έτοιμοι να πάτε. Το Mac δημιουργεί επίσης ένα προεπιλεγμένο όνομα ομάδας εργασίας του WORKGROUP για σύνδεση με μηχανές Windows.

Αν έχετε αλλάξει το όνομα της ομάδας εργασίας των Windows, όπως και η σύζυγός μου και εγώ έχουμε κάνει με το δίκτυο του γραφείου μας, τότε θα πρέπει να αλλάξετε το όνομα της ομάδας εργασίας στο Mac σας για να ταιριάξετε.

Αλλάξτε το όνομα ομάδας εργασίας στο Mac σας (Leopard OS X 10.6.x)

  1. Εκκινήστε τις Προτιμήσεις συστήματος κάνοντας κλικ στο εικονίδιο της στο Dock.
  2. Κάντε κλικ στο εικονίδιο "Δίκτυο" στο παράθυρο "Προτιμήσεις συστήματος".
  3. Επιλέξτε 'Επεξεργασία τοποθεσιών' από το αναπτυσσόμενο μενού Τοποθεσία.
  4. Δημιουργήστε ένα αντίγραφο της τρέχουσας ενεργής τοποθεσίας σας.
    1. Επιλέξτε την ενεργή τοποθεσία σας από τη λίστα στο φύλλο τοποθεσίας. Η ενεργή τοποθεσία συνήθως ονομάζεται Αυτόματο και μπορεί να είναι η μόνη καταχώρηση στο φύλλο.
    2. Κάντε κλικ στο κουμπί αλυσοπρίονου και επιλέξτε "Διπλότυπο τοποθεσίας" από το αναδυόμενο μενού.
    3. Πληκτρολογήστε ένα νέο όνομα για την τοποθεσία διπλότυπου ή χρησιμοποιήστε το προεπιλεγμένο όνομα, το οποίο είναι "Αυτόματο αντίγραφο".
    4. Κάντε κλικ στο κουμπί "Τέλος".
  5. Κάντε κλικ στο κουμπί "Για προχωρημένους".
  6. Επιλέξτε την καρτέλα 'WINS'.
  7. Στο πεδίο "Ομάδα εργασίας", εισάγετε το ίδιο όνομα ομάδας εργασίας που χρησιμοποιείτε στον υπολογιστή.
  8. Κάντε κλικ στο κουμπί 'OK'.
  9. Κάντε κλικ στο κουμπί "Εφαρμογή".

Αφού κάνετε κλικ στο κουμπί "Εφαρμογή", η σύνδεσή σας στο δίκτυο θα πέσει. Μετά από λίγα λεπτά, η σύνδεσή σας στο δίκτυο θα αποκατασταθεί, με το νέο όνομα ομάδας εργασίας που δημιουργήσατε.

04 του 06

Κοινή χρήση αρχείων: Snow Leopard και Windows 7: Καθορισμός φακέλων για κοινή χρήση

Μόλις ενεργοποιήσετε την Κοινή χρήση αρχείων στο Mac σας, μπορείτε να προσθέσετε φακέλους που θέλετε να μοιραστείτε, καθώς και να εκχωρήσετε δικαιώματα πρόσβασης.

Μόλις τα ονόματα των ομάδων εργασίας στο Mac και τον υπολογιστή σας ταιριάζουν, ήρθε η ώρα να ενεργοποιήσετε την κοινή χρήση αρχείων στον Mac σας.

Ενεργοποιήστε την κοινή χρήση αρχείων

  1. Εκκινήστε τις Προτιμήσεις συστήματος είτε κάνοντας κλικ στο εικονίδιο "Προτιμήσεις συστήματος" στο Dock είτε επιλέγοντας 'System Preferences' από το μενού της Apple.
  2. Κάντε κλικ στο εικονίδιο "Κοινή χρήση", το οποίο βρίσκεται στην ενότητα "Διαδίκτυο & Δίκτυο" των προτιμήσεων συστήματος.
  3. Από τη λίστα υπηρεσιών κοινής χρήσης στα αριστερά, επιλέξτε Κοινή χρήση αρχείων κάνοντας κλικ στο πλαίσιο ελέγχου.

Κοινή χρήση φακέλων

Από προεπιλογή, το Mac σας θα μοιραστεί το δημόσιο φάκελο όλων των λογαριασμών χρηστών. Μπορείτε να καθορίσετε πρόσθετους φακέλους για κοινή χρήση ανάλογα με τις ανάγκες σας.

  1. Κάντε κλικ στο κουμπί συν (+) κάτω από τη λίστα Κοινόχρηστοι φάκελοι.
  2. Στο φύλλο Finder που πέφτει κάτω, μεταβείτε στην τοποθεσία του φακέλου που θέλετε να μοιραστείτε. Επιλέξτε το φάκελο και κάντε κλικ στο κουμπί "Προσθήκη".
  3. Σε όλους τους φακέλους που προσθέτετε παρέχονται τα προεπιλεγμένα δικαιώματα πρόσβασης. Ο κάτοχος του φακέλου έχει πρόσβαση ανάγνωσης και εγγραφής. Η ομάδα "Όλοι", στην οποία συμπεριλαμβάνονται οι επισκέπτες, παρέχεται πρόσβαση μόνο στην ανάγνωση.
  4. Για να αλλάξετε τα δικαιώματα πρόσβασης των επισκεπτών, κάντε κλικ στην επιλογή "Μόνο για ανάγνωση" στα δεξιά της καταχώρησης "Όλοι" στη λίστα Χρηστών.
  5. Θα εμφανιστεί ένα αναδυόμενο μενού, όπου θα αναφέρονται τα τέσσερα διαθέσιμα είδη δικαιωμάτων πρόσβασης.
    1. Διαβάζω γράφω. Οι επισκέπτες μπορούν να διαβάζουν αρχεία, να αντιγράφουν αρχεία, να δημιουργούν νέα αρχεία και να επεξεργάζονται αρχεία που είναι αποθηκευμένα στον κοινόχρηστο φάκελο.
    2. Μόνο για ανάγνωση. Οι επισκέπτες μπορούν να διαβάζουν αρχεία, αλλά να μην επεξεργάζονται, αντιγράφουν ή διαγράφουν δεδομένα στο κοινόχρηστο φάκελο.
    3. Μόνο εγγραφή (πλαίσιο παύσης). Οι επισκέπτες δεν μπορούν να δουν τα αρχεία που είναι αποθηκευμένα στον κοινόχρηστο φάκελο, αλλά μπορούν να αντιγράψουν αρχεία και φακέλους στον κοινόχρηστο φάκελο. Drop Boxes είναι ένας καλός τρόπος για να επιτρέψετε σε άλλα άτομα να σας δώσουν αρχεία χωρίς να είναι σε θέση να προβάλλουν οποιοδήποτε περιεχόμενο στο Mac σας.
    4. Καμία πρόσβαση. Όπως υποδηλώνει το όνομά του, οι επισκέπτες δεν θα έχουν πρόσβαση στον καθορισμένο φάκελο.
  6. Επιλέξτε τον τύπο δικαιώματος πρόσβασης που θέλετε να αντιστοιχίσετε στον κοινόχρηστο φάκελο.

05 του 06

Κοινή χρήση αρχείων: Snow Leopard και Windows 7: Sharing Guest ή κοινή χρήση λογαριασμού χρηστών

Ενεργοποιείτε την Κοινή χρήση λογαριασμού χρήστη, καθορίζοντας ποιοι λογαριασμοί χρηστών Mac επιθυμείτε να διαθέσετε.

Με τους επιλεγμένους κοινόχρηστους φακέλους και τα δικαιώματα πρόσβασης που έχουν οριστεί για κάθε κοινόχρηστο φάκελο, είναι καιρός να ενεργοποιηθεί η κοινή χρήση SMB.

Ενεργοποίηση κοινής χρήσης SMB

  1. Με το παράθυρο παραθύρου παραμέτρων προτιμήσεων κοινής χρήσης ακόμα ανοιχτό και με την επιλογή Κοινή χρήση αρχείων από τη λίστα Υπηρεσιών, κάντε κλικ στο κουμπί "Επιλογές".
  2. Τοποθετήστε ένα σημάδι ελέγχου δίπλα στην επιλογή "Κοινή χρήση αρχείων και φακέλων χρησιμοποιώντας SMB".

Η κοινή χρήση επισκεπτών ελέγχεται από τα δικαιώματα πρόσβασης που έχετε χορηγήσει στους κοινόχρηστους φακέλους στο προηγούμενο βήμα. Μπορείτε επίσης να ενεργοποιήσετε την Κοινή χρήση λογαριασμού χρήστη, η οποία σας επιτρέπει να συνδεθείτε στον υπολογιστή σας Mac από έναν υπολογιστή με Windows χρησιμοποιώντας το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης για Mac. Αφού συνδεθείτε, όλα τα αρχεία και οι φάκελοι στους οποίους έχετε κανονικά πρόσβαση στο Mac σας θα είναι διαθέσιμοι από τον υπολογιστή των Windows.

Η κοινή χρήση λογαριασμού χρηστών έχει ορισμένα ζητήματα ασφάλειας, με κύριο χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η SMB αποθηκεύει κωδικούς πρόσβασης σε μια μέθοδο που είναι ελαφρώς λιγότερο ασφαλής από το κανονικό σύστημα κοινής χρήσης αρχείων της Apple. Ενώ είναι απίθανο κάποιος να έχει πρόσβαση σε αυτούς τους αποθηκευμένους κωδικούς πρόσβασης, είναι πιθανό. Για το λόγο αυτό, δεν συνιστώ να ενεργοποιείτε την Κοινή χρήση λογαριασμού χρήστη εκτός από ένα πολύ αξιόπιστο και ασφαλές τοπικό δίκτυο.

Ενεργοποίηση κοινής χρήσης λογαριασμού χρήστη

  1. Ακριβώς κάτω από το στοιχείο "Κοινή χρήση αρχείων και φακέλων που χρησιμοποιούν SMB" που έχετε ενεργοποιήσει με ένα σημάδι επιλογής στο προηγούμενο βήμα είναι μια λίστα με τους λογαριασμούς χρηστών που είναι τώρα ενεργοί στο Mac σας. Τοποθετήστε ένα σημάδι επιλογής δίπλα σε κάθε λογαριασμό χρήστη που θέλετε να διαθέσετε στην Κοινή χρήση λογαριασμού χρηστών SMB.
  2. Καταχωρίστε τον κωδικό πρόσβασης για τον επιλεγμένο λογαριασμό χρήστη.
  3. Επαναλάβετε για οποιονδήποτε άλλο λογαριασμό θέλετε να κάνετε διαθέσιμο στην κοινή χρήση λογαριασμού χρηστών SMB.
  4. Κάντε κλικ στο κουμπί "Τέλος".
  5. Τώρα μπορείτε να κλείσετε το παράθυρο προτιμήσεων κοινής χρήσης.

06 του 06

Κοινή χρήση αρχείων: Snow Leopard και Windows 7: Ενεργοποίηση του Guest User Account

Το Mac OS X έχει ενσωματωμένο λογαριασμό Guest. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ενεργοποιήσει αυτόν τον λογαριασμό αν θέλετε να επιτρέψετε στους επισκέπτες να συνδεθούν σε κοινόχρηστους φακέλους.

Τώρα που η κοινή χρήση αρχείων SMB είναι ενεργοποιημένη, έχετε ακόμα ένα ακόμα βήμα για να ολοκληρώσετε, αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε την Κοινή χρήση επισκεπτών. Το Mac OS διαθέτει ειδικό λογαριασμό χρήστη Guest ειδικά για κοινή χρήση αρχείων, αλλά ο λογαριασμός είναι απενεργοποιημένος από προεπιλογή. Πριν από οποιονδήποτε, συμπεριλαμβανομένων εσάς, μπορεί να συνδεθεί στην κοινή χρήση αρχείων SMB ως επισκέπτης, θα πρέπει να ενεργοποιήσετε τον ειδικό λογαριασμό Guest.

Ενεργοποίηση του λογαριασμού χρήστη επισκεπτών

  1. Εκκινήστε τις Προτιμήσεις συστήματος είτε κάνοντας κλικ στο εικονίδιο "Προτιμήσεις συστήματος" στο Dock είτε επιλέγοντας 'System Preferences' από το μενού της Apple.
  2. Κάντε κλικ στο εικονίδιο 'Λογαριασμοί', που βρίσκεται στην περιοχή System (Σύστημα) του παραθύρου System Preferences (Προτιμήσεις συστήματος).
  3. Κάντε κλικ στο εικονίδιο κλειδώματος στην κάτω αριστερή γωνία. Όταν σας ζητηθεί, παρέχετε το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης του διαχειριστή σας. (Εάν είστε συνδεδεμένοι με ένα λογαριασμό διαχειριστή, θα πρέπει να παρέχετε τον κωδικό πρόσβασης μόνο.)
  4. Από τη λίστα λογαριασμών, επιλέξτε "Λογαριασμός επισκέπτη".
  5. Τοποθετήστε ένα σημάδι ελέγχου δίπλα στην επιλογή "Να επιτρέπεται στους επισκέπτες να συνδεθούν σε κοινόχρηστους φακέλους".
  6. Κάντε κλικ στο εικονίδιο κλειδώματος στην κάτω αριστερή γωνία.
  7. Κλείστε το παράθυρο Προτιμήσεις λογαριασμών.