Ένας οδηγός για αρχάριους στον επεξεργαστή νανο

Εισαγωγή

Υπάρχει μια μακροχρόνια μάχη μεταξύ των χρηστών του Linux σχετικά με το ποια γραμμή επεξεργασίας συντάκτης είναι το καλύτερο. Σε ένα στρατόπεδο vi είναι ο συντάκτης που κυβερνά το κόλπο, αλλά σε ένα άλλο, είναι το θέμα emacs.

Για τους υπόλοιπους από εμάς που χρειάζονται απλά κάτι απλό στη χρήση για την επεξεργασία αρχείων υπάρχει νανο . Μην με πάρτε λάθος vi και emacs είναι πολύ ισχυροί επεξεργαστές, αλλά μερικές φορές απλά πρέπει να ανοίξετε, να τροποποιήσετε και να αποθηκεύσετε ένα αρχείο χωρίς να θυμάστε τις συντομεύσεις πληκτρολογίου.

Ο επεξεργαστής nano έχει φυσικά το δικό του σύνολο συντομεύσεων πληκτρολογίου και σε αυτόν τον οδηγό στοχεύω να σας βοηθήσω να κατανοήσετε τη σημασία όλων αυτών των ειδικών πληκτρολογήσεων που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να διευκολύνετε τη ζωή σας όταν χρησιμοποιείτε το νανο.

Πώς να πάρει το Nano

Ο επεξεργαστής nano είναι διαθέσιμος από προεπιλογή σε όλες τις πιο δημοφιλείς διανομές Linux και μπορείτε να τον εκτελέσετε με μία απλή εντολή:

δεν υπάρχει

Η παραπάνω εντολή θα ανοίξει απλά ένα νέο αρχείο. Μπορείτε να πληκτρολογήσετε στο παράθυρο, να αποθηκεύσετε το αρχείο και να εξέλθετε.

Πώς να ανοίξετε ένα νέο αρχείο και να του δώσετε ένα όνομα χρησιμοποιώντας Nano

Ενώ απλά να τρέχετε nano είναι εντάξει ίσως θέλετε να δώσετε στο έγγραφό σας ένα όνομα πριν ξεκινήσετε. Για να το κάνετε αυτό, απλά δώστε το όνομα αρχείου μετά την εντολή nano.

nano myfile.txt

Μπορείτε βέβαια να δώσετε μια πλήρη διαδρομή για να ανοίξετε ένα αρχείο οπουδήποτε στο Linux σας σύστημα (εφ 'όσον έχετε τα δικαιώματα για να το κάνετε αυτό).

δεν υπάρχει /path/to/myfile.txt

Πώς να ανοίξετε ένα υπάρχον αρχείο χρησιμοποιώντας Nano

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ίδια εντολή με την παραπάνω για να ανοίξετε ένα υπάρχον αρχείο. Απλά εκτελέστε nano με τη διαδρομή προς το αρχείο που θέλετε να ανοίξετε.

Για να μπορέσετε να επεξεργαστείτε το αρχείο, πρέπει να έχετε δικαιώματα για να επεξεργαστείτε το αρχείο διαφορετικά, θα ανοίξει ως αρχείο readonly (υποθέτοντας ότι έχετε δικαιώματα ανάγνωσης).

δεν υπάρχει /path/to/myfile.txt

Μπορείτε, βεβαίως, να χρησιμοποιήσετε την εντολή sudo για να αυξήσετε τα δικαιώματα σας για να ενεργοποιήσετε την επεξεργασία οποιουδήποτε αρχείου.

Πώς να αποθηκεύσετε ένα αρχείο χρησιμοποιώντας Nano

Μπορείτε να προσθέσετε κείμενο στον επεξεργαστή νανο απλά πληκτρολογώντας το περιεχόμενο απευθείας στον επεξεργαστή. Ωστόσο, η αποθήκευση του αρχείου απαιτεί τη χρήση συντόμευσης πληκτρολογίου.

Για να αποθηκεύσετε ένα αρχείο σε nano πιέστε ctrl και Την ίδια στιγμή.

Εάν το αρχείο σας έχει ήδη ένα όνομα, πρέπει να πατήσετε το πλήκτρο enter για να επιβεβαιώσετε το όνομα, διαφορετικά θα πρέπει να εισαγάγετε το όνομα αρχείου που θέλετε να αποθηκεύσετε το αρχείο ως.

Πώς να αποθηκεύσετε ένα αρχείο σε μορφή DOS χρησιμοποιώντας Nano

Για να αποθηκεύσετε το αρχείο σε μορφή DOS, πατήστε ctrl και o για να εμφανιστεί το πλαίσιο του αρχείου. Τώρα πατήστε alt και d για τη μορφή DOS.

Πώς να αποθηκεύσετε ένα αρχείο σε μορφή MAC χρησιμοποιώντας Nano

Για να αποθηκεύσετε το αρχείο σε μορφή MAC πατήστε ctrl και o για να εμφανιστεί το πλαίσιο του αρχείου. Τώρα πατήστε alt και m για μορφή MAC.

Πώς να προσθέσετε το κείμενο από το νανο στο τέλος ενός άλλου αρχείου

Μπορείτε να προσθέσετε το κείμενο στο αρχείο που επεξεργάζεστε στο τέλος ενός άλλου αρχείου. Για να το κάνετε, πιέστε τα πλήκτρα ctrl και o για να εμφανιστεί το πλαίσιο του αρχείου και εισάγετε το όνομα του αρχείου που θέλετε να προσθέσετε.

Το επόμενο κομμάτι είναι πολύ σημαντικό:

Πατήστε alt και a

Αυτό θα αλλάξει το όνομα του αρχείου αποθήκευσης στο όνομα αρχείου για να προστεθεί σε.

Τώρα όταν πατάτε επιστροφή το κείμενο στο ανοιχτό πρόγραμμα επεξεργασίας θα επισυνάπτεται στο όνομα αρχείου που έχετε εισάγει.

Πώς να προθέσετε το κείμενο από το νανο στην αρχή ενός άλλου αρχείου

Εάν δεν θέλετε να προσθέσετε το κείμενο σε άλλο αρχείο αλλά θέλετε να εμφανίζεται το κείμενο στην αρχή ενός άλλου αρχείου, τότε θα πρέπει να το προθέσετε.

Για να δώσετε πρόθεμα σε ένα αρχείο πατήστε ctrl και o για να εμφανίσετε το πλαίσιο του αρχείου και εισάγετε τη διαδρομή στο αρχείο που θέλετε να προσθέσετε.

Και πάλι πολύ σημαντικό:

Πατήστε alt και p

Αυτό θα αλλάξει το όνομα του αρχείου αποθηκεύστε το όνομα αρχείου στο πρόθεμα σε.

Πώς να δημιουργήσετε αντίγραφο ασφαλείας ενός αρχείου πριν τη σώζετε στο νανο

Εάν θέλετε να αποθηκεύσετε τις αλλαγές σε ένα αρχείο που επεξεργάζεστε, αλλά θέλετε να διατηρήσετε ένα αντίγραφο ασφαλείας του αρχικού πιέστε ctrl και o για να εμφανιστεί το παράθυρο αποθήκευσης και, στη συνέχεια, πατήστε Alt και B.

Η λέξη [backup] θα εμφανιστεί στο πλαίσιο του αρχείου.

Πώς να βγείτε από το Nano

Αφού ολοκληρώσετε την επεξεργασία του αρχείου σας, θα θέλετε να αφήσετε τον επεξεργαστή νανο.

Για να βγείτε από το nano απλά πατήστε ctrl και x ταυτόχρονα.

Εάν το αρχείο δεν έχει αποθηκευτεί, θα σας ζητηθεί να το κάνετε. Αν επιλέξετε "Y" τότε θα σας ζητηθεί να εισαγάγετε ένα όνομα αρχείου.

Πώς να κόψετε το κείμενο χρησιμοποιώντας Nano

Για να κόψετε μια γραμμή κειμένου σε nano πατήστε ctrl και k ταυτόχρονα.

Εάν πιέσετε πάλι ctrl και k πρίν κάνετε άλλες αλλαγές, τότε η γραμμή κειμένου προσαρτάται στο εικονικό πρόχειρο.

Όταν ξεκινάτε να πληκτρολογείτε περισσότερο κείμενο ή διαγράφετε κείμενο και πιέζετε ctrl και k , το πρόχειρο καθαρίζεται και μόνο η τελευταία γραμμή που κόβετε θα είναι διαθέσιμη για επικόλληση.

Αν θέλετε να κόψετε μόνο ένα τμήμα μιας γραμμής, πατήστε ctrl και 6 στην αρχή του κειμένου που θέλετε να κόψετε και πατήστε ctrl και k για να κόψετε το κείμενο.

Πώς να επικολλήσετε κείμενο χρησιμοποιώντας Nano

Για να επικολλήσετε κείμενο χρησιμοποιώντας nano απλά πατήστε ctrl και u . Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτήν τη συντόμευση πληκτρολογίου πολλές φορές για να επικολλάτε συνεχώς τις γραμμές ξανά και ξανά.

Πώς να δικαιολογήσει και να αδικαιολόγησε το κείμενο στο Nano

Γενικά δεν θα χρησιμοποιείτε το nano ως επεξεργαστή κειμένου και έτσι δεν είμαι υπερβολικά σίγουρος γιατί θα θελήσετε να δικαιολογήσετε το κείμενο αλλά να το κάνετε στο nano press ctrl και j.

Μπορείτε να αδικαιολόγηστε το κείμενο πατώντας ctrl και u . Ναι, ξέρω ότι αυτή είναι η ίδια συντόμευση για επικολλήσεις κειμένου και καθώς υπάρχουν πολλές περισσότερες συντομεύσεις διαθέσιμες δεν ξέρω γιατί οι προγραμματιστές δεν επιλέγουν διαφορετική συντόμευση.

Εμφάνιση θέσης δρομέα με τη χρήση του Nano

Αν θέλετε να μάθετε πόσο κάτω ένα έγγραφο βρίσκεστε μέσα στο νανο, μπορείτε να πατήσετε τα πλήκτρα ctrl και c ταυτόχρονα.

Η έξοδος εμφανίζεται με την ακόλουθη μορφή:

γραμμή 5/11 (54%), col 10/100 (10%), char 100/200 (50%)

Αυτό σας επιτρέπει να γνωρίζετε ακριβώς πού βρίσκεστε στο έγγραφο.

Πώς να διαβάσετε ένα αρχείο χρησιμοποιώντας Nano

Εάν ανοίξατε nano χωρίς να καθορίσετε ένα όνομα αρχείου, μπορείτε να ανοίξετε ένα αρχείο πιέζοντας ταυτόχρονα ctrl και r .

Τώρα μπορείτε να ορίσετε ένα όνομα αρχείου για να διαβάσετε στον επεξεργαστή. Αν έχετε ήδη φορτώσει κείμενο στο παράθυρο, το αρχείο που διαβάζετε θα προσαρτηθεί στο κάτω μέρος του τρέχοντος κειμένου.

Αν θέλετε να ανοίξετε το νέο αρχείο σε νέο buffer, πατήστε alt και f .

Πώς να αναζητήσετε και να αντικαταστήσετε χρησιμοποιώντας Nano

Για να ξεκινήσετε μια αναζήτηση στο πλαίσιο του nano press ctrl και \ .

Για να απενεργοποιήσετε την αντικατάσταση πατήστε ctrl και r. Μπορείτε να ενεργοποιήσετε ξανά την αντικατάσταση επαναλαμβάνοντας το πληκτρολόγιο.

Για να αναζητήσετε κείμενο, πληκτρολογήστε το κείμενο που θέλετε να αναζητήσετε και πατήστε επιστροφή.

Για να κάνετε αναζήτηση προς τα πίσω μέσω του αρχείου, πατήστε ctrl και r για να εμφανιστεί το παράθυρο αναζήτησης. Πατήστε al t και b .

Για να εξαναγκάσετε την ευαισθησία των ειδών, επαναλάβετε ξανά το παράθυρο αναζήτησης και, στη συνέχεια, πιέστε τα πλήκτρα alt και c Μπορείτε να την απενεργοποιήσετε επαναλαμβάνοντας το πληκτρολόγιο.

Το Nano δεν θα ήταν ένας επεξεργαστής κειμένου του Linux, αν δεν παρείχε τρόπο αναζήτησης με κανονικές εκφράσεις. Για να ενεργοποιήσετε τις κανονικές εκφράσεις, ανασηκώστε ξανά το παράθυρο αναζήτησης και, στη συνέχεια, πατήστε το πλήκτρο alt και r .

Τώρα μπορείτε να χρησιμοποιείτε κανονικές εκφράσεις για την αναζήτηση κειμένου.

Ελέγξτε την ορθογραφία σας μέσα στο Nano

Και πάλι το nano είναι ένας επεξεργαστής κειμένων και όχι ένας επεξεργαστής κειμένου, γι 'αυτό δεν είμαι σίγουρος γιατί η ορθογραφία είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό του, αλλά μπορείτε να ελέγξετε τα ορθογραφικά σας χρησιμοποιώντας τη συντόμευση ctrl και t .

Για να λειτουργήσει αυτό πρέπει να εγκαταστήσετε το πακέτο ορθογραφίας.

Διακόπτες Nano

Υπάρχουν διάφοροι διακόπτες που μπορείτε να ορίσετε όταν χρησιμοποιείτε το nano. Οι καλύτερες καλύπτονται παρακάτω. Μπορείτε να βρείτε τα υπόλοιπα διαβάζοντας το εγχειρίδιο nano.

Περίληψη

Ας ελπίσουμε ότι αυτό θα σας δώσει μια καλύτερη κατανόηση του εκδότη νανο. Αξίζει να μάθει κανείς και έχει πολύ λιγότερη καμπύλη μάθησης από ότι το vi ή emacs.