Μάθετε την εντολή Linux - ολοκληρώστε

Ονομα

bhh bhh bhh bin bin bin bin cd εντολή compgen πλήρης συνέχιση δηλώνω dirs αποκηρύξτε echo ενεργοποιήσετε eval ex exec έξοδος fc fg getopts hash βοήθεια, ιστορία , δουλειά, σκοτώσει , αφήστε, τοπική, αποσυνδεθείτε, popd , printf , pushd, pwd , ανάγνωση, readonly, επιστροφή , unalias , unset, wait - bash ενσωματωμένες εντολές, δείτε bash (1)

Bash Builtin Command

Εκτός εάν σημειώνεται διαφορετικά, κάθε ενσωματωμένη εντολή που τεκμηριώνεται σε αυτήν την ενότητα ως αποδοχή επιλογών που προηγείται - αποδέχεται - για να δηλώσει το τέλος των επιλογών.

: [ επιχειρήματα ]

Δεν έχει αποτέλεσμα. η εντολή δεν κάνει τίποτα πέρα ​​από την επέκταση των επιχειρημάτων και την εκτέλεση οποιωνδήποτε συγκεκριμένων ανακατευθύνσεων. Ένας μηδενικός κωδικός εξόδου επιστρέφεται.

. όνομα αρχείου [ επιχειρήματα ]

όνομα αρχείου προέλευσης [ επιχειρήματα ]

Διαβάστε και εκτελέστε εντολές από το όνομα αρχείου στο τρέχον περιβάλλον κελύφους και επιστρέψτε την κατάσταση εξόδου της τελευταίας εντολής που εκτελέστηκε από το όνομα αρχείου . Εάν το όνομα αρχείου δεν περιέχει μια κάθετο, τα ονόματα αρχείων στο PATH χρησιμοποιούνται για την εύρεση του καταλόγου που περιέχει το όνομα αρχείου . Το αρχείο που ψάχνετε στο PATH δεν χρειάζεται να είναι εκτελέσιμο. Όταν το bash δεν βρίσκεται σε λειτουργία posix , αναζητείται ο τρέχων κατάλογος αν δεν υπάρχει αρχείο στο PATH . Εάν είναι απενεργοποιημένη η επιλογή Sourcepath στην εντολή εντολής εντολών, το PATH δεν αναζητείται. Εάν παρέχονται τυχόν επιχειρήματα , γίνονται οι παράμετροι θέσης όταν εκτελείται το όνομα αρχείου . Διαφορετικά οι παράμετροι θέσης παραμένουν αμετάβλητες. Η κατάσταση επιστροφής είναι η κατάσταση της τελευταίας εντολής που εξήλθε μέσα στο σενάριο (0 αν δεν εκτελούνται εντολές) και false εάν το όνομα αρχείου δεν βρίσκεται ή δεν μπορεί να διαβαστεί.

alias [ -p ] [ όνομα [= τιμή ] ...]

Το ψευδώνυμο χωρίς επιχειρήματα ή με την επιλογή -p εκτυπώνει τη λίστα ψευδωνύμων με τη μορφή alias name = value στην τυπική έξοδο. Όταν παρέχονται επιχειρήματα, ορίζεται ένα ψευδώνυμο για κάθε όνομα του οποίου η τιμή δίνεται. Ένας τελικός χώρος σε τιμή προκαλεί την επαλήθευση της επόμενης λέξης για υποκατάσταση ψευδωνύμου όταν το ψευδώνυμο επεκταθεί. Για κάθε όνομα στη λίστα των παραδειγμάτων για την οποία δεν παρέχεται τιμή, εκτυπώνεται το όνομα και η τιμή του ψευδωνύμου. Το ψευδώνυμο επιστρέφει το αληθές αν δεν έχει δοθεί ένα όνομα για το οποίο δεν έχει οριστεί ψευδώνυμο.

bg [ jobspec ]

Συνεχίστε την αναστολή της εργασίας jobspec στο φόντο, σαν να είχε αρχίσει με & . Εάν δεν υπάρχουν οι θέσεις εργασίας , χρησιμοποιείται η έννοια της τρέχουσας εργασίας του κελύφους. Το bg jobspec επιστρέφει το 0 αν δεν εκτελείται όταν είναι απενεργοποιημένος ο έλεγχος εργασίας ή αν είναι ενεργοποιημένος ο έλεγχος λειτουργίας ενεργοποιημένος, εάν οι θέσεις εργασίας δεν βρέθηκαν ή δεν ξεκίνησαν χωρίς έλεγχο εργασίας.

δέσμευση [ -m πλήκτρο κλειδιού ] [ -lpsvPSV ]

δέσμευση [ -m πλήκτρο κλειδιού ] [ -q λειτουργία ] [ -λειτουργία u ] [ -r keyseq ]

δεσμεύστε το [ -m keymap ] -f όνομα αρχείου

δέσμευση [ -m keymap ] -x keyseq : εντολή shell

δεσμεύστε το [ -m keymap ] keyseq : function-name

δέσμευση readline-εντολή

Προβάλετε τις τρέχουσες συνδέσεις πλήκτρων ανάγνωσης και λειτουργιών, συνδέστε μια ακολουθία πλήκτρων με μια συνάρτηση readline ή μια μακροεντολή ή ορίστε μια μεταβλητή readline . Κάθε παράγων μη-επιλογής είναι μια εντολή, όπως θα εμφανιζόταν στο .inputrc , αλλά κάθε δέσμευση ή εντολή πρέπει να μεταβιβαστεί ως ξεχωριστό όρισμα. π.χ., "" Cx \ Cr ": επανάληψη ανάγνωσης-αρχικού αρχείου". Οι επιλογές, εφόσον παρέχονται, έχουν τις ακόλουθες έννοιες:

-mmapmap

Χρησιμοποιήστε το πληκτρολόγιο ως το πληκτρολόγιο που θα επηρεαστεί από τις επακόλουθες συνδέσεις. Τα αποδεκτά ονόματα κλειδιών είναι emacs, emacs-standard, emacs-meta, emacs-ctlx, vi, vi-move, vi-command και vi-insert . Το vi είναι ισοδύναμο με το vi-command . Το emacs είναι ισοδύναμο με το πρότυπο emacs .

-μεγάλο

Καταχωρίστε τα ονόματα όλων των λειτουργιών readline .

Προβάλετε τα ονόματα των λειτουργιών ανάγνωσης και τις δεσμεύσεις με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να διαβαστούν ξανά.

Καταχωρίστε τα τρέχοντα ονόματα των λειτουργιών ανάγνωσης και τις δεσμεύσεις.

-v

Προβάλετε τα ονόματα μεταβλητών και τις τιμές ανάγνωσης έτσι ώστε να μπορούν να διαβαστούν ξανά.

-V

Καταχωρίστε τα τρέχοντα ονόματα μεταβλητών και τις τιμές μεταβλητής.

-μικρό

Εμφάνιση αλληλουχιών κλειδιών ανάγνωσης που δεσμεύονται σε μακροεντολές και τις σειρές που εξάγουν με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να διαβαστούν ξανά.

-ΜΙΚΡΟ

Εμφάνιση αλληλουχιών κλειδιού ανάγνωσης που δεσμεύονται σε μακροεντολές και τις σειρές που εξάγουν.

-f όνομα αρχείου

Διαβάστε τις συνδέσεις κλειδιών από το όνομα αρχείου .

-q λειτουργία

Ερώτημα σχετικά με τα οποία κλειδιά επικαλούνται την ονομαστική λειτουργία .

-u

Αποσυνδέστε όλα τα πλήκτρα που είναι συνδεδεμένα με την ονομαστική λειτουργία .

-r keyseq

Αφαιρέστε τυχόν δέσμευση ρεύματος για το keyseq .

-keyseq : εντολή shell

Αιτία η εντολή shell να εκτελείται κάθε φορά που εισάγεται το keyseq .

Η τιμή επιστροφής είναι 0 αν δεν δοθεί μια μη αναγνωρισμένη επιλογή ή έχει προκύψει κάποιο σφάλμα.

σπάσει [ n ]

Έξοδος από μέσα για ένα, ενώ , μέχρι , ή επιλέξτε βρόχο. Αν καθορίζεται η τιμή n , διακόψτε τα επίπεδα n . n πρέπει να είναι> 1. Αν το n είναι μεγαλύτερο από τον αριθμό των βρόχων εγκλεισμού, όλες οι βρόχοι περικλείονται. Η τιμή επιστροφής είναι 0, εκτός αν το κέλυφος δεν εκτελεί βρόχο όταν εκτελείται διάλειμμα .

ενσωματωμένο shell-builtin [ επιχειρήματα ]

Εκτελέστε το συγκεκριμένο ενσωματωμένο κέλυφος, μεταβιβάζοντας τα επιχειρήματα και επαναφέρετε την κατάσταση εξόδου. Αυτό είναι χρήσιμο όταν ορίζετε μια συνάρτηση του οποίου το όνομα είναι το ίδιο με ένα ενσωματωμένο κέλυφος, διατηρώντας τη λειτουργικότητα του ενσωματωμένου μέσα στη λειτουργία. Το cd builtin είναι συνήθως επαναπροσδιορίζεται με αυτόν τον τρόπο. Η κατάσταση επιστροφής είναι ψευδής αν το shell-builtin δεν είναι εντολή ενσωματωμένη στο κέλυφος.

cd [ -L | -P ] [ dir ]

Αλλαγή του τρέχοντος καταλόγου σε dir . Η μεταβλητή HOME είναι η προεπιλεγμένη διεύθυνση. Η μεταβλητή CDPATH ορίζει τη διαδρομή αναζήτησης για τον κατάλογο που περιέχει το dir . Τα εναλλακτικά ονόματα καταλόγων στο CDPATH χωρίζονται από ένα τελεία (:). Το όνομα καταλόγου null στο CDPATH είναι το ίδιο με τον τρέχοντα κατάλογο, δηλαδή `` . ''. Εάν το dir αρχίζει με μια κάθετο (/), τότε το CDPATH δεν χρησιμοποιείται. Η επιλογή -P λέει ότι χρησιμοποιεί τη δομή του φυσικού καταλόγου αντί να ακολουθεί συμβολικούς συνδέσμους (βλ. Επίσης την επιλογή -P στην εντολή built in). η επιλογή -L επιβάλλει συμβολικούς συνδέσμους που πρέπει να ακολουθούνται. Ένα επιχείρημα του - είναι ισοδύναμο με $ OLDPWD . Η τιμή επιστροφής ισχύει αν ο κατάλογος τροποποιήθηκε με επιτυχία. ψευδώς διαφορετικά.

εντολή [ -pVv ] εντολής [ arg ...]

Εκτελέστε εντολή με args που καταστέλλει την κανονική αναζήτηση λειτουργιών κελύφους. Μόνο ενσωματωμένες εντολές ή εντολές που εντοπίζονται στο PATH εκτελούνται. Εάν η επιλογή -p είναι δεδομένη, η αναζήτηση εντολής εκτελείται χρησιμοποιώντας μια προεπιλεγμένη τιμή για το PATH που εγγυάται ότι θα βρει όλα τα στάνταρ βοηθητικά προγράμματα. Εάν παρέχεται είτε η επιλογή -V είτε -v , εκτυπώνεται μια περιγραφή εντολής . Η επιλογή -v προκαλεί μια μόνο λέξη που υποδεικνύει την εντολή ή το όνομα του αρχείου που χρησιμοποιείται για την κλήση της εντολής που θα εμφανιστεί. η επιλογή -V παράγει μια πιο λεπτομερή περιγραφή. Εάν παρέχεται η επιλογή -V ή -v , η κατάσταση εξόδου είναι 0 εάν εντοπίστηκε εντολή και 1 αν δεν είναι. Εάν δεν παρέχεται καμία από τις επιλογές και δεν έχει προκύψει κάποιο σφάλμα ή δεν μπορεί να βρεθεί εντολή , η κατάσταση εξόδου είναι 127. Διαφορετικά, η κατάσταση εξόδου της ενσωματωμένης εντολής είναι η κατάσταση εξόδου της εντολής .

compgen [ επιλογή ] [ λέξη ]

Δημιουργήστε πιθανές αντιστοιχίσεις ολοκλήρωσης για λέξη σύμφωνα με τις επιλογές s, οι οποίες μπορεί να είναι οποιαδήποτε επιλογή αποδεκτή από το πλήρες ενσωματωμένο, εκτός από -p και -r , και να γράψετε τους αγώνες στην τυπική έξοδο. Όταν χρησιμοποιείτε τις επιλογές -F ή -C , οι διάφορες μεταβλητές κελύφους που ορίζονται από τις προγραμματιζόμενες εγκαταστάσεις ολοκλήρωσης, ενώ είναι διαθέσιμες, δεν θα έχουν χρήσιμες τιμές.

Οι αγώνες θα δημιουργηθούν με τον ίδιο τρόπο όπως εάν ο προγραμματιζόμενος κώδικας ολοκλήρωσης τους είχε δημιουργήσει απευθείας από μια προδιαγραφή ολοκλήρωσης με τις ίδιες σημαίες. Εάν έχει οριστεί λέξη, θα εμφανίζονται μόνο αυτές οι λέξεις που ταιριάζουν με τις λέξεις .

Η τιμή επιστροφής είναι αληθής εκτός εάν παρέχεται μια μη έγκυρη επιλογή ή δεν δημιουργήθηκαν αντιστοιχίσεις.

πλήρης [ -abcdefgjksuv ] [ -ο συμπλήρωμα ] [ δράση ] [ -G σφαιρικός ] [ -Λίστα λέξεων ] [ -P πρόθεμα ] [ -S προσθήκη ]


[ -X filterpat ] [ -F λειτουργία ] [ -Διαχείριση ] όνομα [ όνομα ... ]

πλήρης -pr [ όνομα ...]

Καθορίστε τον τρόπο ολοκλήρωσης των παραμέτρων για κάθε όνομα . Εάν παρέχεται η επιλογή -p ή εάν δεν παρέχονται επιλογές, οι υπάρχουσες προδιαγραφές ολοκλήρωσης εκτυπώνονται με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν ως είσοδος. Η επιλογή -r καταργεί τις προδιαγραφές ολοκλήρωσης για κάθε όνομα ή, εάν δεν παρέχονται ονόματα s, όλες τις προδιαγραφές ολοκλήρωσης.

Η διαδικασία εφαρμογής των συγκεκριμένων προδιαγραφών ολοκλήρωσης κατά την προσπάθεια ολοκλήρωσης λέξης περιγράφεται παραπάνω στην ενότητα Προγραμματιζόμενη ολοκλήρωση .

Άλλες επιλογές, εάν έχουν καθοριστεί, έχουν τις ακόλουθες έννοιες. Τα επιχειρήματα των επιλογών -G , -W και -X (και, αν είναι απαραίτητο, των επιλογών -P και -S ) θα πρέπει να αναφέρονται για να προστατεύονται από την επέκταση πριν την επίκληση του πλήρους ενσωματωμένου.

επιλογή comp

Η επιλογή comp ελέγχει διάφορες πτυχές της συμπεριφοράς της compspec πέρα ​​από την απλή γενιά ολοκληρώσεων. comp-option μπορεί να είναι ένα από τα εξής:

Προκαθορισμένο

Χρησιμοποιήστε την προεπιλεγμένη συμπλήρωση του ονόματος αρχείου readline εάν η compspec δεν δημιουργεί αντιστοιχίες.

dirnames

Εκτελέστε την ολοκλήρωση του ονόματος καταλόγου αν το compspec δεν δημιουργεί αντιστοιχίες.

ονόματα αρχείων

Πείτε στο readline ότι το compspec δημιουργεί ονόματα αρχείων, ώστε να μπορεί να εκτελέσει οποιαδήποτε επεξεργασία συγκεκριμένου ονόματος αρχείου (όπως την προσθήκη μιας κάθετης στα ονόματα των καταλόγων ή την καταστολή των τελικών διαστημάτων). Προορίζεται να χρησιμοποιηθεί με λειτουργίες κελύφους.

δεν υπάρχει χώρος

Πείτε στο readline να μην προστεθεί ένας χώρος (η προεπιλογή) σε λέξεις που ολοκληρώνονται στο τέλος της γραμμής.

- Μια δράση

Η ενέργεια μπορεί να είναι μία από τις ακόλουθες για να δημιουργηθεί ένας κατάλογος πιθανών συμπληρώσεων:

ψευδώνυμο

Ονόματα αλλοιώσεων. Μπορεί επίσης να οριστεί ως -a .

arrayvar

Όνομα μεταβλητής πίνακα.

δεσμευτικός

Αναγνωρίστε τα δεσμευτικά ονόματα κλειδιών.

ενσωματωμένο

Ονόματα εντολών ενσωματωμένων στο κέλυφος. Μπορεί επίσης να οριστεί ως -b .

εντολή

Ονόματα εντολών. Μπορεί επίσης να οριστεί ως ονόματα. Μπορεί επίσης να οριστεί ως -c .

Ευρετήριο

Τα ονόματα καταλόγων . Μπορεί επίσης να οριστεί ως -d .

άτομα με ειδικές ανάγκες

Ονόματα ενσωματωμένων ενσωματωμένων κελυφών.

ενεργοποιημένη

Ονόματα ενεργοποιημένων ενσωματωμένων κελυφών.

εξαγωγή

Ονόματα εξαγόμενων μεταβλητών κελύφους. Μπορεί επίσης να οριστεί ως -e .

αρχείο

Ονόματα αρχείων. Μπορεί επίσης να οριστεί ως -f .

λειτουργία

Ονόματα λειτουργιών κελύφους .

ομάδα

Ονόματα ομάδων. Μπορεί επίσης να οριστεί ως -g .

helptopic

Θέματα βοήθειας όπως γίνονται αποδεκτά από την ενσωματωμένη βοήθεια .

όνομα κεντρικού υπολογιστή

Τα ονόματα κεντρικών υπολογιστών, όπως λαμβάνονται από το αρχείο που καθορίζεται από τη μεταβλητή κελύφους HOSTFILE .

δουλειά

Τα ονόματα εργασιών, εάν είναι ενεργοποιημένη η λειτουργία ελέγχου εργασιών. Μπορεί επίσης να οριστεί ως -j .

λέξη-κλειδί

Shell επιφυλάξεις λέξεις. Μπορεί επίσης να οριστεί ως -k .

τρέξιμο

Ονόματα τρέχουσας εργασίας, εάν ο έλεγχος λειτουργίας είναι ενεργός.

υπηρεσία

Ονόματα υπηρεσιών. Μπορεί επίσης να οριστεί ως -s .

setopt

Ισχύοντα επιχειρήματα για την επιλογή -o στο ενσωματωμένο σετ .

κοκκινίζει

Τα ονόματα επιλογών Shell, όπως έγιναν αποδεκτά από την ενσωματωμένη συσκευή.

σήμα

Ονόματα σημάτων.

σταμάτησε

Ονόματα διακοπτόμενων εργασιών, εάν ο έλεγχος λειτουργίας είναι ενεργός.

χρήστης

Όνομα χρήστη. Μπορεί επίσης να οριστεί ως -u .

μεταβλητός

Ονόματα όλων των μεταβλητών κελύφους. Μπορεί επίσης να οριστεί ως -v .

-G σφαιροειδής

Το πρότυπο επέκτασης του ονόματος αρχείου globpat επεκτείνεται για να δημιουργήσει τις πιθανές ολοκληρώσεις.

-W λίστα λέξεων

Η λίστα λέξεων χωρίζεται χρησιμοποιώντας τους χαρακτήρες της ειδικής μεταβλητής IFS ως οριοθέτες και κάθε προκύπτουσα λέξη επεκτείνεται. Οι πιθανές ολοκληρώσεις είναι τα μέλη της λίστας που προκύπτει, τα οποία ταιριάζουν με τη λέξη που ολοκληρώνεται.

-C εντολή

η εντολή εκτελείται σε ένα περιβάλλον subshell και η έξοδος χρησιμοποιείται ως πιθανές ολοκληρώσεις.

-F λειτουργία

Η συνάρτηση λειτουργίας κελύφους εκτελείται στο τρέχον περιβάλλον κελύφους. Όταν τελειώσει, οι πιθανές ολοκληρώσεις ανακτώνται από την τιμή της μεταβλητής πίνακα COMPREPLY .

-X filterpat

filterpat είναι ένα μοτίβο όπως χρησιμοποιείται για την επέκταση αρχείου. Εφαρμόζεται στη λίστα των δυνατών συμπληρώσεων που δημιουργούνται από τις προηγούμενες επιλογές και τα επιχειρήματα και κάθε συμπλήρωση αντιστοιχούσα φίλτρου αφαιρείται από τη λίστα. Ένας ηγέτης ! στο filterpat αναιρεί το μοτίβο. Σε αυτήν την περίπτωση, οποιαδήποτε συμπλήρωση που δεν ταιριάζει με το filterpat αφαιρείται.

-P πρόθεμα

προστίθεται το πρόθεμα στην αρχή κάθε πιθανής ολοκλήρωσης μετά την εφαρμογή όλων των άλλων επιλογών.

-S επιθέματα

το επίθημα επισυνάπτεται σε κάθε πιθανή ολοκλήρωση μετά την εφαρμογή όλων των άλλων επιλογών.

Η τιμή επιστροφής είναι αληθής εκτός εάν παρέχεται μια μη έγκυρη επιλογή, μια επιλογή άλλη εκτός από -p ή -r παρέχεται χωρίς ένα όρισμα ονόματος , γίνεται προσπάθεια να αφαιρεθεί μια προδιαγραφή ολοκλήρωσης για ένα όνομα για το οποίο δεν υπάρχει προδιαγραφή ή υπάρχει κάποιο σφάλμα προσθέτοντας μια προδιαγραφή ολοκλήρωσης.

συνεχίσει [ n ]

Επαναλάβετε την επόμενη επανάληψη του περιβλήματος για , ενώ , μέχρι ή επιλέξτε βρόχο. Αν καθορίσετε n , επαναλάβετε τον nth th loop enclosing. n πρέπει να είναι> 1. Αν το n είναι μεγαλύτερο από τον αριθμό των βρόχων περικλείσεως, επαναλαμβάνεται ο τελευταίος βρόχος περικλείσεως (ο βρόχος κορυφής). Η τιμή επιστροφής είναι 0, εκτός αν το κέλυφος δεν εκτελεί βρόχο όταν εκτελείται η συνέχιση .

δηλώστε [ -afFirtx ] [ -p ] [ όνομα [= τιμή ]]

τύπος [ -afFirtx ] [ -p ] [ όνομα [= τιμή ]]

Δηλώστε μεταβλητές και / ή δώστε τους ιδιότητες. Εάν δεν δίνονται ονόματα s, τότε εμφανίζονται οι τιμές των μεταβλητών. Η επιλογή -p θα εμφανίσει τα χαρακτηριστικά και τις τιμές κάθε ονόματος . Όταν χρησιμοποιείται το -p , αγνοούνται επιπλέον επιλογές. Η επιλογή -F εμποδίζει την εμφάνιση των ορισμών των λειτουργιών. μόνο το όνομα και τα χαρακτηριστικά της λειτουργίας εκτυπώνονται. Η επιλογή -F υποδηλώνει -f . Οι ακόλουθες επιλογές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να περιορίσετε την έξοδο σε μεταβλητές με το καθορισμένο χαρακτηριστικό ή για να δώσετε χαρακτηριστικά μεταβλητών:

-ένα

Κάθε όνομα είναι μια μεταβλητή πίνακα (δείτε Πίνακες παραπάνω).

-φά

Χρησιμοποιήστε μόνο ονόματα λειτουργιών.

-Εγώ

Η μεταβλητή αντιμετωπίζεται ως ένας ακέραιος αριθμός. η αριθμητική αξιολόγηση (βλ. ΑΡΙΘΜΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ) εκτελείται όταν η μεταβλητή έχει εκχωρηθεί μια τιμή.

-r

Κάντε όνομα μόνο για ανάγνωση. Αυτά τα ονόματα δεν μπορούν τότε να αντιστοιχιστούν με τις επόμενες καταγραφές εκχώρησης ή να ακυρωθούν.

-t

Δώστε σε κάθε όνομα το χαρακτηριστικό ίχνος . Οι εντοπισμένες λειτουργίες κληρονομούν την παγίδα DEBUG από το κέλυφος κλήσης. Το χαρακτηριστικό ιχνών δεν έχει ιδιαίτερη σημασία για τις μεταβλητές.

Μαρκάρετε τα ονόματα s για εξαγωγή σε επόμενες εντολές μέσω του περιβάλλοντος.

Η χρήση του `+ 'αντί του` -' απενεργοποιεί το χαρακτηριστικό, με την εξαίρεση ότι το + a δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καταστρέψει μια μεταβλητή πίνακα. Όταν χρησιμοποιείται σε μια συνάρτηση, κάνει κάθε όνομα τοπικό, όπως και με την τοπική εντολή. Η τιμή επιστροφής είναι 0 αν δεν υπάρχει ανενεργή επιλογή, γίνεται προσπάθεια να οριστεί μια συνάρτηση χρησιμοποιώντας το `` -f foo = bar '', γίνεται προσπάθεια να εκχωρηθεί μια τιμή σε μια μεταβλητή μόνο για ανάγνωση, γίνεται προσπάθεια για να εκχωρήσετε μια τιμή σε μια μεταβλητή πίνακα χωρίς τη χρήση της σύνταξης σύνταξης εκχώρησης (βλέπε Arrays παραπάνω), ένα από τα ονόματα δεν είναι έγκυρο όνομα μεταβλητής κελύφους, γίνεται προσπάθεια να απενεργοποιηθεί η κατάσταση ανάγνωσης για μια μεταβλητή μόνο ανάγνωσης, γίνεται προσπάθεια να απενεργοποιηθεί η κατάσταση συστοιχιών για μια μεταβλητή πίνακα ή μια προσπάθεια να εμφανιστεί μια ανύπαρκτη λειτουργία με το -f .

dirs [-clpv ] [+ n ] [- n ]

Χωρίς επιλογές, εμφανίζεται η λίστα των τρέχοντων καταλόγων. Η προεπιλεγμένη οθόνη εμφανίζεται σε μία γραμμή με ονόματα καταλόγων χωρισμένα με κενά. Οι κατάλογοι προστίθενται στον κατάλογο με την εντολή pushd . η εντολή popd καταργεί καταχωρήσεις από τη λίστα.

+ n

Εμφανίζει την nth καταμέτρηση καταχώρησης από τα αριστερά της λίστας που εμφανίζεται από dirs όταν ενεργοποιείται χωρίς επιλογές, ξεκινώντας από το μηδέν.

- n

Εμφανίζει την nth καταμέτρηση εισόδου από τα δεξιά της λίστας που εμφανίζεται από dirs όταν ενεργοποιείται χωρίς επιλογές, αρχίζοντας από μηδέν.

-ντο

Διαγράφει τη στοίβα καταλόγων διαγράφοντας όλες τις καταχωρίσεις.

-μεγάλο

Παράγει μια μεγαλύτερη λίστα. η προεπιλεγμένη μορφή της εγγραφής χρησιμοποιεί ένα tilde για να δηλώσει τον οικείο κατάλογο.

Εκτυπώστε τη στοίβα καταλόγων με μία καταχώρηση ανά γραμμή.

-v

Εκτυπώστε τη στοίβα των καταλόγων με μία καταχώρηση ανά γραμμή, προθέτοντας κάθε καταχώρηση με το δείκτη της στη στοίβα.

Η τιμή επιστροφής είναι 0 αν δεν παρέχεται μη έγκυρη επιλογή ή n δείκτες πέρα ​​από το τέλος της στοίβας καταλόγων.

απενεργοποίηση [ -αρ ] [ -h ] [ jobspec ...]

Χωρίς επιλογές, κάθε taskpec αφαιρείται από τον πίνακα ενεργών εργασιών. Εάν δίνεται η επιλογή -h , κάθε taskpec δεν αφαιρείται από τον πίνακα, αλλά επισημαίνεται έτσι ώστε το SIGHUP να μην αποστέλλεται στην εργασία εάν το κέλυφος λάβει SIGHUP . Εάν δεν υπάρχουν λειτουργίεςpec και δεν παρέχεται ούτε η επιλογή -a ούτε η επιλογή -r , χρησιμοποιείται η τρέχουσα εργασία . Εάν δεν παρέχεται κανένα jobpec , η επιλογή -a σημαίνει να αφαιρέσετε ή να επισημάνετε όλες τις εργασίες. η επιλογή -r χωρίς ένα όριο της jobpec περιορίζει τη λειτουργία σε τρέχουσες εργασίες. Η τιμή επιστροφής είναι 0, εκτός αν το taskpec δεν καθορίζει μια έγκυρη εργασία.

echo [ -neE ] [ arg ...]

Καταχωρίστε τα args , διαχωρισμένα με κενά, ακολουθούμενα από μια νέα γραμμή. Η κατάσταση επιστροφής είναι πάντοτε 0. Εάν έχει οριστεί -n , η νέα γραμμή που ακολουθεί καταστέλλεται. Εάν παρέχεται η επιλογή -e , είναι ενεργοποιημένη η ερμηνεία των ακόλουθων χαρακτήρων που έχουν διαφύγει. Η επιλογή -E απενεργοποιεί την ερμηνεία αυτών των χαρακτήρων διαφυγής, ακόμη και σε συστήματα όπου ερμηνεύονται από προεπιλογή. Η επιλογή κελύφους xpg_echo μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προσδιοριστεί δυναμικά αν η ηχώ θα επεκτείνει αυτούς τους χαρακτήρες διαφυγής από προεπιλογή. η echo δεν ερμηνεύει - να σημαίνει το τέλος των επιλογών. η echo ερμηνεύει τις ακόλουθες ακολουθίες διαφυγής:

\ένα

ειδοποίηση (κουδούνι)

\σι

backspace

\ντο

καταστολή της νέας γραμμής που ακολουθεί

\μι

ένα χαρακτήρα διαφυγής

\φά

φόρτωση φόρμας

\ n

νέα γραμμή

\ r

επιστροφή της μεταφοράς

\ t

οριζόντια καρτέλα

\ v

κατακόρυφη καρτέλα

\\

αντίστροφη κάθετος

\ N nnn

ο χαρακτήρας οκτώ δυαδικών ψηφίων του οποίου η τιμή είναι η οκταδική τιμή nnn (μηδέν έως τρία οκτά ψηφία)

\ nnn

ο χαρακτήρας οκτώ δυαδικών ψηφίων του οποίου η τιμή είναι η οκταδική τιμή nnn (ένα έως τρία οκτά ψηφία)

\ xHH

ο χαρακτήρας οκτώ δυαδικών ψηφίων του οποίου η τιμή είναι η δεκαεξαδική τιμή HH (ένα ή δύο δεκαδικά ψηφία)

ενεργοποίηση [ -adnps ] [ -f όνομα_αρχείου ] [ όνομα ...]

Ενεργοποιήστε και απενεργοποιήστε τις ενσωματωμένες εντολές κελύφους. Η απενεργοποίηση μιας ενσωματωμένης εντολής επιτρέπει στην εντολή δίσκου που έχει το ίδιο όνομα με ενσωματωμένο κέλυφος να εκτελεστεί χωρίς να προσδιοριστεί ένα πλήρες όνομα διαδρομής, παρόλο που το κέλυφος συνήθως αναζητά ενσωματωμένες εντολές πριν τις εντολές του δίσκου. Εάν χρησιμοποιείται -n , κάθε όνομα είναι απενεργοποιημένο. διαφορετικά, τα ονόματα είναι ενεργοποιημένα. Για παράδειγμα, για να χρησιμοποιήσετε τη δοκιμαστική δυαδική μορφή που βρέθηκε μέσω του PATH αντί για την έκδοση ενσωματωμένου κελύφους, εκτελέστε το `` enable -n test ''. Η επιλογή -f σημαίνει να φορτώσετε το νέο ενσωματωμένο όνομα εντολής από το όνομα αρχείου κοινόχρηστου αντικειμένου, σε συστήματα που υποστηρίζουν τη δυναμική φόρτωση. Η επιλογή -d θα διαγράψει ένα ενσωματωμένο προηγουμένως φορτωμένο με -f . Αν δεν παρέχονται ονόματα με βάση τα ονόματα ή εάν παρέχεται η επιλογή -p , εκτυπώνεται μια λίστα ενσωματωμένων κελυφών. Χωρίς άλλα επιχειρήματα επιλογής, η λίστα αποτελείται από όλες τις ενσωματωμένες λειτουργίες κελύφους. Εάν παρέχεται -n , εκτυπώνονται μόνο ενσωματωμένες ενσωματωμένες συσκευές. Εάν παρέχεται -a , η εκτυπωμένη λίστα περιλαμβάνει όλες τις ενσωματωμένες, με ένδειξη για το αν είναι ενεργοποιημένο ή όχι. Εάν παρέχεται -s , η έξοδος περιορίζεται στις ειδικές ενσωματωμένες μονάδες POSIX.

Η τιμή επιστροφής είναι 0, εκτός εάν ένα όνομα δεν είναι ενσωματωμένο στο κέλυφος ή υπάρχει σφάλμα κατά την φόρτωση ενός νέου ενσωματωμένου από κοινό αντικείμενο.

eval [ arg ...]

Οι args διαβάζονται και συνεκτικοποιούνται μαζί σε μία μόνο εντολή. Αυτή η εντολή διαβάζεται και εκτελείται από το κέλυφος και η κατάσταση εξόδου της επιστρέφεται ως η τιμή του eval . Εάν δεν υπάρχουν args ή μόνο null arguments, το eval επιστρέφει 0.

exec [ -cl ] [ όνομα ] [ εντολή [ επιχειρήματα ]]

Εάν έχει οριστεί εντολή , αντικαθιστά το κέλυφος. Δεν δημιουργείται νέα διαδικασία. Τα επιχειρήματα γίνονται τα επιχειρήματα που πρέπει να δοθούν . Εάν παρέχεται η επιλογή -l , το κέλυφος τοποθετεί μια παύλα στην αρχή του neroth arg που μεταφέρεται στην εντολή . Αυτό είναι που κάνει η σύνδεση (1). Η επιλογή -c προκαλεί την εκτέλεση εντολής με κενό περιβάλλον. Εάν παρέχεται -a , το κέλυφος μεταβιβάζει το όνομα ως το μηδενικό όρισμα στην εντολή που εκτελέστηκε. Εάν η εντολή δεν μπορεί να εκτελεστεί για κάποιο λόγο, εξέρχεται ένα μη διαδραστικό κέλυφος, εκτός αν ενεργοποιηθεί η επιλογή εκτέλεσης κελύφους, στην οποία περίπτωση επιστρέφει αποτυχία. Ένα διαδραστικό κέλυφος επιστρέφει την αποτυχία εάν το αρχείο δεν μπορεί να εκτελεστεί. Εάν δεν έχει οριστεί εντολή , τυχόν ανακατευθύνσεις θα ισχύουν στο τρέχον κέλυφος και η κατάσταση επιστροφής είναι 0. Εάν υπάρχει σφάλμα ανακατεύθυνσης, η κατάσταση επιστροφής είναι 1.

έξοδος [ n ]

Προκαλεί το κέλυφος να βγει με κατάσταση n . Αν παραλείπεται n , η κατάσταση εξόδου είναι αυτή της τελευταίας εντολής που εκτελέστηκε. Μια παγίδα στο EXIT εκτελείται πριν τελειώσει το κέλυφος.

εξαγωγή [ -fn ] [ όνομα [= λέξη ]] ...

εξαγωγή -p

Τα παρεχόμενα ονόματα επισημαίνονται για την αυτόματη εξαγωγή στο περιβάλλον εντολών που εκτελούνται στη συνέχεια. Εάν δίνεται η επιλογή -f , τα ονόματα αναφέρονται σε λειτουργίες. Εάν δεν παρέχονται ονόματα ή εάν παρέχεται η επιλογή -p , εκτυπώνεται μια λίστα όλων των ονομάτων που εξάγονται σε αυτό το κέλυφος. Η επιλογή -n προκαλεί την κατάργηση της ιδιότητας εξαγωγής από τις ονομαζόμενες μεταβλητές. η εξαγωγή επιστρέφει κατάσταση εξόδου 0 αν δεν συναντηθεί μια μη έγκυρη επιλογή, ένα από τα ονόματα δεν είναι έγκυρο όνομα μεταβλητής κελύφους ή -f παρέχεται με όνομα που δεν είναι συνάρτηση.

fc [ ename ] [ -nlr ] [ πρώτο ] [ τελευταίο ]

fc -s [ pat = rep ] [ cmd ]

Επιδιόρθωση εντολών. Στην πρώτη μορφή, μια σειρά εντολών από το πρώτο στο τελευταίο επιλέγεται από τη λίστα ιστορικού. Το πρώτο και το τελευταίο μπορούν να οριστούν ως συμβολοσειρά (για να εντοπίσετε την τελευταία εντολή που αρχίζει με αυτή τη συμβολοσειρά) ή ως αριθμός (ένα ευρετήριο στη λίστα ιστορικού, όπου ένας αρνητικός αριθμός χρησιμοποιείται ως αντιστάθμιση από τον τρέχοντα αριθμό εντολής). Αν το τελευταίο δεν έχει οριστεί, έχει οριστεί στην τρέχουσα εντολή για καταχώριση (έτσι ώστε `` fc -l-10 '' να εκτυπώνονται οι τελευταίες 10 εντολές) και πρώτα διαφορετικά. Εάν δεν έχει οριστεί πρώτα, έχει οριστεί η προηγούμενη εντολή για επεξεργασία και -16 για την καταχώριση.

Η επιλογή -n καταστέλλει τους αριθμούς εντολών κατά την εγγραφή. Η επιλογή -r αντιστρέφει τη σειρά των εντολών. Εάν παραχωρηθεί η επιλογή -l , οι εντολές παρατίθενται στην τυπική έξοδο. Διαφορετικά, ο συντάκτης που δίνεται από τον ename επικαλείται σε ένα αρχείο που περιέχει αυτές τις εντολές. Αν δεν δοθεί ename , χρησιμοποιείται η τιμή της μεταβλητής FCEDIT και η τιμή του EDITOR αν δεν έχει οριστεί το FCEDIT . Εάν δεν έχει οριστεί καμία μεταβλητή, χρησιμοποιείται. Όταν ολοκληρωθεί η επεξεργασία, οι επεξεργασμένες εντολές επαναλαμβάνονται και εκτελούνται.

Στη δεύτερη φόρμα, η εντολή εκτελείται εκ νέου αφού κάθε εμφάνιση του πακέτου αντικατασταθεί από rep . Ένα χρήσιμο ψευδώνυμο για να το χρησιμοποιήσετε είναι `` r = fc -s '', έτσι ώστε η πληκτρολόγηση `` rcc '' να τρέξει την τελευταία εντολή που αρχίζει με `` cc '' και πληκτρολογώντας `` r '' εκτελεί εκ νέου το τελευταίο εντολή.

Εάν χρησιμοποιείται η πρώτη φόρμα, η τιμή επιστροφής είναι 0, εκτός αν συναντήσετε μια μη έγκυρη επιλογή ή το πρώτο ή το τελευταίο καθορίσετε τις γραμμές ιστορικού εκτός εύρους. Εάν παρέχεται η επιλογή -e , η τιμή επιστροφής είναι η τιμή της τελευταίας εντολής που εκτελέστηκε ή η αποτυχία αν παρουσιαστεί σφάλμα με το προσωρινό αρχείο εντολών. Εάν χρησιμοποιείται η δεύτερη φόρμα, η κατάσταση επιστροφής είναι αυτή της εντολής εκ νέου εκτελείται, εκτός αν το cmd δεν καθορίζει μια έγκυρη γραμμή ιστορικού, οπότε η fc επιστρέφει την αποτυχία.

fg [ jobspec ]

Επαναλάβετε τα jobspec στο προσκήνιο και κάντε την τρέχουσα δουλειά. Εάν δεν υπάρχουν οι θέσεις εργασίας , χρησιμοποιείται η έννοια της τρέχουσας εργασίας του κελύφους. Η επιστρεφόμενη τιμή είναι αυτή της εντολής που τοποθετείται στο προσκήνιο ή η αποτυχία αν εκτελείται όταν ο έλεγχος λειτουργίας είναι απενεργοποιημένος ή όταν ενεργοποιείται με ενεργοποιημένο έλεγχο εργασίας, εάν το jobpec δεν καθορίζει μια έγκυρη εργασία ή jobspec καθορίζει μια εργασία που ξεκίνησε χωρίς έλεγχο εργασίας .

getopts optstring όνομα [ args ]

Το getopts χρησιμοποιείται από τις διαδικασίες του κελύφους για την ανάλυση παραμέτρων θέσης. Το optstring περιέχει τους χαρακτήρες επιλογών που πρέπει να αναγνωριστούν. αν ένας χαρακτήρας ακολουθείται από ένα παχύ έντερο, η επιλογή αναμένεται να έχει ένα όρισμα, το οποίο πρέπει να διαχωριστεί από αυτό από λευκό κενό. Οι χαρακτήρες του παχέος εντέρου και του ερωτηματικού μπορεί να μην χρησιμοποιούνται ως χαρακτήρες επιλογών. Κάθε φορά που γίνεται κλήση , το getopts τοποθετεί την επόμενη επιλογή στο όνομα του μεταβλητού κελύφους, αρχικοποιώντας το όνομα αν δεν υπάρχει, και το ευρετήριο του επόμενου επιχειρήματος προς επεξεργασία στην μεταβλητή OPTIND . Το OPTIND αρχικοποιείται σε 1 κάθε φορά που χρησιμοποιείται το κέλυφος ή ένα σενάριο κελύφους. Όταν μια επιλογή απαιτεί ένα όρισμα, το getopts τοποθετεί αυτό το όρισμα στην μεταβλητή OPTARG . Το κέλυφος δεν επαναφέρει αυτόματα το OPTIND . πρέπει να επαναφέρεται με μη αυτόματο τρόπο μεταξύ πολλαπλών κλήσεων σε getopts εντός της ίδιας κλήσης κελύφους, εάν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ένα νέο σύνολο παραμέτρων.

Όταν εντοπιστεί το τέλος των επιλογών, το getopts εξέρχεται με μια τιμή επιστροφής μεγαλύτερη από το μηδέν. Το OPTIND έχει οριστεί στο ευρετήριο του πρώτου ορίου μη επιλογής και το όνομα έχει οριστεί σε;.

Το getopts συνήθως αναλύει τις παραμέτρους θέσης, αλλά αν υπάρχουν περισσότερα επιχειρήματα στα args , τα getopts αναλύουν αυτά.

οι getopts μπορούν να αναφέρουν σφάλματα με δύο τρόπους. Εάν ο πρώτος χαρακτήρας του optstring είναι ένα παρθένο τετράγωνο , χρησιμοποιείται σιωπηρή αναφορά σφαλμάτων. Κατά την κανονική λειτουργία, εκτυπώνονται διαγνωστικά μηνύματα όταν εντοπίζονται μη έγκυρες επιλογές ή ελλείποντα επιχειρήματα επιλογής. Εάν η μεταβλητή OPTERR είναι ρυθμισμένη στο 0, δεν θα εμφανιστούν μηνύματα σφάλματος, ακόμα και αν ο πρώτος χαρακτήρας του optstring δεν είναι παχύ έντερο.

Εάν μια μη έγκυρη επιλογή φαίνεται, getopts θέσεις; σε όνομα και, εάν δεν είναι σιωπηλό, εκτυπώνει ένα μήνυμα σφάλματος και ξεχνά το OPTARG . Εάν η εντολή getopts είναι σιωπηρή, ο χαρακτήρας επιλογής που βρέθηκε τοποθετείται στο OPTARG και δεν εκτυπώνεται κανένα διαγνωστικό μήνυμα.

Αν δεν βρεθεί ένα απαιτούμενο όρισμα και το getopts δεν είναι σιωπηλό, τοποθετείται στο ερώτημα ένα ερωτηματικό ( ? ), Το OPTARG είναι απενεργοποιημένο και εκτυπώνεται ένα διαγνωστικό μήνυμα. Εάν το getopts είναι σιωπηλό, τότε ένα τελεία ( :) τοποθετείται στο όνομα και το OPTARG έχει οριστεί στον χαρακτήρα επιλογής που βρέθηκε.

Το getopts επιστρέφει αληθές αν βρεθεί μια επιλογή, καθορισμένη ή απροσδιόριστη. Επιστρέφει το ψευδές εάν εντοπιστεί το τέλος των επιλογών ή εμφανιστεί ένα σφάλμα.

hash [ -lr ] [ -p όνομα_αρχείου ] [ -dt ] [ όνομα ]

Για κάθε όνομα , το πλήρες όνομα αρχείου της εντολής καθορίζεται από την αναζήτηση των καταλόγων στο $ PATH και θυμάται. Εάν παρέχεται η επιλογή -p , δεν πραγματοποιείται αναζήτηση μονοπατιών και το όνομα αρχείου χρησιμοποιείται ως πλήρες όνομα αρχείου της εντολής. Η επιλογή -r αναγκάζει το κέλυφος να ξεχάσει όλες τις αποθηκευμένες θέσεις. Η επιλογή -d κάνει το κέλυφος να ξεχάσει τη θέση που θυμάται κάθε όνομα . Εάν παρέχεται η επιλογή -t , εκτυπώνεται το πλήρες όνομα διαδρομής με το οποίο αντιστοιχεί κάθε όνομα . Εάν τα αρχεία πολλαπλών ονομάτων παρέχονται με το -t , το όνομα εκτυπώνεται πριν από το πλήρες όνομα διαδρομής με χασίς. Η επιλογή -l προκαλεί την εμφάνιση εξόδου σε μορφή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά ως είσοδος. Αν δεν παρέχονται τα επιχειρήματα ή εάν παρέχεται μόνο το -l , εκτυπώνονται πληροφορίες σχετικά με τις εντολές που έχουν ληφθεί υπόψη. Η κατάσταση επιστροφής είναι αληθής εκτός εάν δεν βρεθεί όνομα ή παρέχεται μη έγκυρη επιλογή.

βοήθεια [ -s ] [ μοτίβο ]

Εμφάνιση χρήσιμων πληροφοριών σχετικά με τις ενσωματωμένες εντολές. Εάν έχει οριστεί πρότυπο , η βοήθεια παρέχει λεπτομερή βοήθεια σε όλες τις εντολές που ταιριάζουν με το μοτίβο . αλλιώς θα βοηθήσει να εκτυπωθούν όλες οι ενσωματωμένες δομές ελέγχου κελύφους. Η επιλογή -s περιορίζει τις πληροφορίες που εμφανίζονται σε μια σύντομη σύνοψη χρήσης. Η κατάσταση επιστροφής είναι 0, εκτός αν καμία εντολή δεν αντιστοιχεί σε πρότυπο .

ιστορία [ n ]

ιστορία -c

ιστορικό -d αντισταθμίζεται

ιστορικό -ανάρθρα [ όνομα αρχείου ]

ιστορία -p arg [ arg ... ]

ιστορία -s arg [ arg ... ]

Χωρίς επιλογές, εμφανίζεται η λίστα ιστορικού εντολών με αριθμούς γραμμών. Οι γραμμές που έχουν καταχωρηθεί με * έχουν τροποποιηθεί. Ένα όρισμα του n απαριθμεί μόνο τις τελευταίες γραμμές n . Εάν παρέχεται όνομα αρχείου , χρησιμοποιείται ως όνομα του αρχείου ιστορικού. εάν όχι, χρησιμοποιείται η τιμή του HISTFILE . Οι επιλογές, εφόσον παρέχονται, έχουν τις ακόλουθες έννοιες:

-ντο

Εκκαθαρίστε τη λίστα ιστορικού διαγράφοντας όλες τις καταχωρίσεις.

-d μετατόπιση

Διαγράψτε την καταχώριση ιστορικού στη μετατόπιση θέσης.

-ένα

Προσθέστε στο αρχείο ιστορικού τις `` νέες '' γραμμές ιστορικού (γραμμές ιστορικού που έχουν εισαχθεί από την αρχή της τρέχουσας περιόδου bash ).

Διαβάστε τις γραμμές ιστορικού που δεν έχουν ήδη διαβάσει από το αρχείο ιστορικού στην τρέχουσα λίστα ιστορικού. Αυτές είναι γραμμές που επισυνάπτονται στο αρχείο ιστορικού από την αρχή της τρέχουσας συνεδρίας bash .

-r

Διαβάστε τα περιεχόμενα του αρχείου ιστορικού και χρησιμοποιήστε τα ως το τρέχον ιστορικό.

-w

Γράψτε το τρέχον ιστορικό στο αρχείο ιστορικού, αντικαθιστώντας τα περιεχόμενα του αρχείου ιστορικού.

Εκτελέστε αντικατάσταση ιστορικού στα παρακάτω αρχεία και εμφανίστε το αποτέλεσμα στην τυπική έξοδο. Δεν αποθηκεύει τα αποτελέσματα στη λίστα ιστορικού. Κάθε arg πρέπει να αναφέρεται για να απενεργοποιήσει την κανονική επέκταση ιστορίας.

-μικρό

Αποθηκεύστε τα args στη λίστα ιστορικού ως μία μόνο καταχώρηση. Η τελευταία εντολή στη λίστα ιστορικού καταργείται πριν προστεθούν τα args .

Η τιμή επιστροφής είναι 0, εκτός αν εντοπιστεί μια μη έγκυρη επιλογή, εμφανίζεται ένα σφάλμα κατά την ανάγνωση ή την εγγραφή του αρχείου ιστορικού, παρέχεται ως παράμετρος μη έγκυρη μετατόπιση ως -d ή η επέκταση ιστορικού που παρέχεται ως παράμετρος προς -p αποτυγχάνει.

θέσεις απασχόλησης [ -inprs ] [ jobspec ...]

εργασίες -x εντολή [ args ...]

Η πρώτη φόρμα περιλαμβάνει τις ενεργές εργασίες. Οι επιλογές έχουν τις ακόλουθες έννοιες:

-μεγάλο

Αναγνωρίστε τα αναγνωριστικά διεργασίας πέραν των κανονικών πληροφοριών.

Αναφέρατε μόνο το αναγνωριστικό διαδικασίας του αρχηγού της ομάδας διεργασιών της εργασίας.

Εμφάνιση πληροφοριών μόνο για εργασίες που έχουν αλλάξει την κατάσταση από την τελευταία ειδοποίηση του χρήστη για την κατάστασή τους.

-r

Περιορίστε την παραγωγή στις τρέχουσες εργασίες.

-μικρό

Περιορίστε την έξοδο σε εργασίες που έχουν διακοπεί.

Εάν δίδεται jobpec , η παραγωγή περιορίζεται σε πληροφορίες σχετικά με αυτή την εργασία. Η κατάσταση επιστροφής είναι 0 αν δεν συναντήσετε μια μη έγκυρη επιλογή ή παρέχεται ένα μη έγκυρο taskpec .

Εάν παρέχεται η επιλογή -x , οι θέσεις εργασίας αντικαθιστούν όλες τις εργασίες που εντοπίζονται στην εντολή ή στο args με το αντίστοιχο αναγνωριστικό ομάδας διεργασίας και εκτελούν εντολή που διαβιβάζει το args , επιστρέφοντας την κατάσταση εξόδου.

σκοτώσει [ -s sigspec | -n signum | - sigspec ] [ pid | jobspec ] ...

σκοτώσει -l [ sigspec | exit_status ]

Στείλτε το σήμα που ονομάζεται sigspec ή signum στις διαδικασίες που ονομάζονται pid ή jobspec . Το sigspec είναι είτε ένα όνομα σήματος όπως το SIGKILL είτε ένας αριθμός σήματος. signum είναι ένας αριθμός σήματος. Εάν το sigspec είναι ένα όνομα σήματος, το όνομα μπορεί να δοθεί με ή χωρίς το πρόθεμα SIG . Εάν δεν υπάρχει sigspec , τότε υποτίθεται ότι το SIGTERM . Ένα όρισμα του -l παραθέτει τα ονόματα των σημάτων. Εάν παρέχονται κάποια επιχειρήματα όταν παρέχεται το -l , εμφανίζονται τα ονόματα των σημάτων που αντιστοιχούν στα επιχειρήματα και η κατάσταση επιστροφής είναι 0. Το όρισμα exit_status στο -l είναι ένας αριθμός που προσδιορίζει είτε τον αριθμό σήματος είτε την κατάσταση εξόδου ενός διαδικασία που τερματίζεται από ένα σήμα. kill επιστρέφει true αν τουλάχιστον ένα σήμα έχει αποσταλεί με επιτυχία ή είναι ψευδές αν παρουσιαστεί κάποιο σφάλμα ή εντοπιστεί μια μη έγκυρη επιλογή.

ας arg [ arg ...]

Κάθε arg είναι μια αριθμητική έκφραση που πρέπει να αξιολογηθεί (βλ. ARITHMETIC EVALUATION ). Εάν το τελευταίο arg αξιολογεί σε 0, ας επιστρέφει 1. 0 επιστρέφεται διαφορετικά.

τοπική [ επιλογή ] [ όνομα [= τιμή ] ...]

Για κάθε παράμετρο, δημιουργείται μια τοπική μεταβλητή με το όνομα και η τιμή που έχει αποδοθεί. Η επιλογή μπορεί να είναι οποιαδήποτε από τις επιλογές που έγιναν αποδεκτές από τη δήλωση . Όταν χρησιμοποιείται τοπικά μέσα σε μια συνάρτηση, προκαλεί το όνομα της μεταβλητής να έχει μια ορατή περιοχή που περιορίζεται σε αυτή τη λειτουργία και στα παιδιά της. Χωρίς τελεστών, ο τοπικός γράφει μια λίστα με τοπικές μεταβλητές στην τυπική έξοδο. Πρόκειται για σφάλμα κατά την τοπική χρήση όταν δεν βρίσκεται σε κάποια λειτουργία. Η κατάσταση επιστροφής είναι 0, εκτός εάν χρησιμοποιείται τοπικά εκτός λειτουργίας, παρέχεται ένα μη έγκυρο όνομα ή το όνομα είναι μεταβλητή ανάγνωσης.

Αποσυνδέση

Έξοδος από ένα κέλυφος σύνδεσης.

popd [- n ] [+ n ] [- n ]

Καταργεί καταχωρήσεις από τη στοίβα καταλόγων. Χωρίς επιχειρήματα, αφαιρεί τον κορυφαίο κατάλογο από τη στοίβα και εκτελεί ένα cd στον νέο επάνω κατάλογο. Τα επιχειρήματα, εφόσον παρέχονται, έχουν τις ακόλουθες έννοιες:

+ n

Καταργεί την nth καταμέτρηση καταχώρησης από τα αριστερά της λίστας που εμφανίζεται από dirs , ξεκινώντας από το μηδέν. Για παράδειγμα: `` popd +0 '' αφαιρεί τον πρώτο κατάλογο, `` popd +1 '' το δεύτερο.

- n

Καταργεί την nth καταμέτρηση εισόδου από τα δεξιά της λίστας που εμφανίζεται από dirs , ξεκινώντας από το μηδέν. Για παράδειγμα: `` popd -0 '' καταργεί τον τελευταίο κατάλογο, `` popd -1 '' δίπλα στο τελευταίο.

Καταργεί την κανονική αλλαγή του καταλόγου κατά την αφαίρεση των καταλόγων από τη στοίβα, έτσι ώστε να γίνεται χειρισμός μόνο της στοίβας.

Εάν η εντολή popd είναι επιτυχημένη, εκτελείται και dirs και η κατάσταση επιστροφής είναι 0. Το popd επιστρέφει ψευδές εάν εντοπιστεί μια μη έγκυρη επιλογή, η στοίβα καταλόγων είναι κενή, καθορίζεται μια μη υπάρχουσα καταχώρηση στοίβας καταλόγου ή ο κατάλογος η αλλαγή αποτυγχάνει.

printf format [ arguments ]

Γράψτε τα μορφοποιημένα επιχειρήματα στην τυπική έξοδο υπό τον έλεγχο της μορφής . Η μορφή είναι μια συμβολοσειρά χαρακτήρων που περιέχει τρεις τύπους αντικειμένων: απλούς χαρακτήρες, οι οποίοι απλώς αντιγράφονται στην τυπική έξοδο, ακολουθίες διαφυγής χαρακτήρων, οι οποίες μετατρέπονται και αντιγράφονται στην τυπική έξοδο και προδιαγραφές μορφοποίησης, καθένα από τα οποία προκαλεί εκτύπωση της επόμενης διαδοχικό επιχείρημα . Εκτός από τις τυποποιημένες μορφές printf (1), το % b προκαλεί printf να επεκτείνει τις αλληλουχίες escape backslash στο αντίστοιχο όρισμα και το % q προκαλεί την printf να εξάγει το αντίστοιχο όρισμα σε μορφή που μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί ως input shell.

Η μορφή επαναχρησιμοποιείται όπως είναι απαραίτητο για να καταναλώνονται όλα τα επιχειρήματα . Εάν η μορφή απαιτεί περισσότερα επιχειρήματα από αυτά που παρέχονται, οι πρόσθετες προδιαγραφές μορφής συμπεριφέρονται σαν να έχουν παραδοθεί μηδενική τιμή ή μηδενική συμβολοσειρά, κατά περίπτωση. Η τιμή επιστροφής είναι μηδενική στην επιτυχία, μη μηδενική σε περίπτωση αποτυχίας.

pushd [ ] [διεύθυνση]

pushd [ -n ] [+ n ] [- n ]

Προσθέτει έναν κατάλογο στην κορυφή της στοίβας καταλόγων ή περιστρέφει τη στοίβα, κάνοντας τη νέα κορυφή της στοίβας τον τρέχοντα κατάλογο εργασίας. Με κανένα επιχείρημα, ανταλλάσσει τους δύο πρώτους καταλόγους και επιστρέφει 0, εκτός εάν η στοίβα καταλόγων είναι κενή. Τα επιχειρήματα, εφόσον παρέχονται, έχουν τις ακόλουθες έννοιες:

+ n

Περιστρέφει τη στοίβα έτσι ώστε ο n ο κατάλογος (που μετράει από τα αριστερά της λίστας που φαίνεται από dirs , αρχίζοντας από το μηδέν) βρίσκεται στην κορυφή.

- n

Περιστρέφει τη στοίβα έτσι ώστε ο n ο κατάλογος (που μετρά από τα δεξιά της λίστας που φαίνεται από dirs , ξεκινώντας από το μηδέν) είναι στην κορυφή.

Καταργεί την κανονική αλλαγή του καταλόγου κατά την προσθήκη καταλόγων στη στοίβα, έτσι ώστε να γίνεται χειρισμός μόνο της στοίβας.

Διεύθυνση

Προσθέτει το dir στη στοίβα καταλόγων στην κορυφή, καθιστώντας το νέο τρέχον κατάλογο εργασίας.

Εάν η εντολή pushd είναι επιτυχής, εκτελείται και dirs . Εάν χρησιμοποιείται η πρώτη φόρμα, pushd επιστρέφει το 0 αν δεν αποτύχει το cd στο dir . Με τη δεύτερη φόρμα, το pushd επιστρέφει το 0, εκτός εάν η στοίβα καταλόγων είναι κενή, έχει καθοριστεί ένα ανύπαρκτο στοιχείο στοίβας καταλόγου ή αποτυγχάνει η αλλαγή καταλόγου στον καθορισμένο νέο τρέχον κατάλογο.

pwd [ -LP ]

Εκτυπώστε το απόλυτο μονοπάτι του τρέχοντος καταλόγου εργασίας. Το εκτυπωμένο όνομα διαδρομής δεν περιέχει συμβολικούς συνδέσμους εάν παρέχεται η επιλογή -P ή είναι ενεργοποιημένη η επιλογή -o physical στην καθορισμένη εντολή. Εάν χρησιμοποιείται η επιλογή -L , το τυπωμένο μονοπάτι μπορεί να περιέχει συμβολικούς συνδέσμους. Η κατάσταση επιστροφής είναι 0, εκτός εάν παρουσιαστεί σφάλμα κατά την ανάγνωση του ονόματος του τρέχοντος καταλόγου ή παρέχεται μη έγκυρη επιλογή.

Ανάγνωση [ -ers ] [ -u fd ] [ -t timeout ] [ -αένος ] [ -p προτροπή ] [ -n nchars ] [ -d delim ] [ όνομα ...]

Μία γραμμή διαβάζεται από την τυπική είσοδο ή από τον περιγραφέα αρχείου fd που παρέχεται ως όρισμα στην επιλογή -u και η πρώτη λέξη έχει αντιστοιχιστεί στο πρώτο όνομα , η δεύτερη λέξη στο δεύτερο όνομα κ.ο.κ., με τα υπόλοιπα οι λέξεις και οι παρεμβαλλόμενοι διαχωριστές τους στο επώνυμο . Εάν υπάρχουν λιγότερες λέξεις που διαβάζονται από τη ροή εισόδου από τα ονόματα, τα υπόλοιπα ονόματα έχουν εκχωρηθεί κενές τιμές. Οι χαρακτήρες στο IFS χρησιμοποιούνται για να χωρίσουν τη γραμμή σε λέξεις. Ο χαρακτήρας αντίστροφης κάθετος ( \ ) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αφαιρέσει οποιαδήποτε ειδική σημασία για τον επόμενο αναγνωσμένο χαρακτήρα και για τη συνέχιση της γραμμής. Οι επιλογές, εφόσον παρέχονται, έχουν τις ακόλουθες έννοιες:

-μια άνομα

Οι λέξεις έχουν εκχωρηθεί σε διαδοχικούς δείκτες της μεταβλητής ανώνυμης σειράς , ξεκινώντας από το 0. Το ανώνυμο είναι απενεργοποιημένο πριν εκχωρηθούν οποιεσδήποτε νέες τιμές. Άλλα επιχειρήματα ονόματος αγνοούνται.

-d

Ο πρώτος χαρακτήρας του delim χρησιμοποιείται για να τερματίσει τη γραμμή εισόδου, αντί για την νέα γραμμή.

-μι

Εάν η τυποποιημένη είσοδος προέρχεται από ένα τερματικό, χρησιμοποιείται η γραμμή ανάγνωσης (βλέπε READLINE παραπάνω) για τη λήψη της γραμμής.

-nchchars

διαβάζετε επιστρέφει μετά την ανάγνωση χαρακτήρων nchars αντί να περιμένετε μια πλήρη σειρά εισόδου.

-p προτροπή

Προβάλλετε την ερώτηση σχετικά με το τυπικό σφάλμα, χωρίς μια νέα γραμμή που ακολουθεί, προτού επιχειρήσετε να διαβάσετε οποιαδήποτε είσοδο. Η ερώτηση εμφανίζεται μόνο αν η είσοδος προέρχεται από ένα τερματικό.

-r

Η αντίστροφη κάθετος δεν λειτουργεί ως χαρακτήρας διαφυγής. Η αντίστροφη κάθετος θεωρείται ότι αποτελεί μέρος της γραμμής. Συγκεκριμένα, ένα ζεύγος backslash-newline δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συνέχιση της γραμμής.

-μικρό

Αθόρυβη λειτουργία. Εάν η είσοδος προέρχεται από ένα τερματικό, οι χαρακτήρες δεν αντηχούν.

-t χρονικό όριο

Αιτία να διαβάσει το χρονοδιάγραμμα και να επιστρέψει την αποτυχία εάν μια πλήρης γραμμή εισόδου δεν διαβαστεί εντός χρονικού ορίου δευτερολέπτων. Αυτή η επιλογή δεν έχει καμία επίδραση αν η ανάγνωση δεν διαβάζει την είσοδο από το τερματικό ή από ένα σωλήνα.

-u fdFP

Διαβάστε την είσοδο από τον περιγραφέα αρχείων fd .

Αν δεν παρέχονται ονόματα , η ανάγνωση γραμμής έχει εκχωρηθεί στη μεταβλητή ΑΠΑΝΤΗΣΗ . Ο κωδικός επιστροφής είναι μηδέν, εκτός αν εντοπιστεί το τέλος του αρχείου, διαγράφονται οι χρόνοι ανάγνωσης ή παρέχεται ένας μη έγκυρος περιγραφέας αρχείου ως το όρισμα προς -u .

readonly [ -apf ] [ όνομα ...]

Τα ονόματα αυτά σημειώνονται με ανάγνωση. οι τιμές αυτών των ονομάτων δεν μπορούν να αλλάξουν με μεταγενέστερη εκχώρηση. Εάν παρέχεται η επιλογή -f , οι λειτουργίες που αντιστοιχούν στα ονόματα είναι τόσο σημαντικές. Η επιλογή -a περιορίζει τις μεταβλητές σε συστοιχίες. Εάν δεν παρέχονται ονόματα με τα ονόματα ή εάν παρέχεται η επιλογή -p , εκτυπώνεται μια λίστα με όλα τα αναγνωρίσιμα ονόματα. Η επιλογή -p καθιστά την έξοδο να εμφανίζεται σε μορφή που μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί ως είσοδος. Η κατάσταση επιστροφής είναι 0 αν δεν εντοπιστεί μια μη έγκυρη επιλογή, ένα από τα ονόματα δεν είναι έγκυρο όνομα μεταβλητής κελύφους ή -f παρέχεται με όνομα που δεν είναι συνάρτηση.

επιστροφή [ n ]

Προκαλεί τη λειτουργία εξόδου με την τιμή επιστροφής που καθορίζεται από το n . Αν παραλείπεται n , η κατάσταση επιστροφής είναι η κατάσταση της τελευταίας εντολής που εκτελέστηκε στο σώμα λειτουργίας. Αν χρησιμοποιείται εκτός μιας λειτουργίας, αλλά κατά την εκτέλεση ενός σεναρίου από το . ( source ), προκαλεί το κέλυφος να σταματήσει την εκτέλεση αυτού του σεναρίου και να επιστρέψει είτε το n είτε την κατάσταση εξόδου της τελευταίας εντολής που εκτελέστηκε μέσα στο σενάριο ως την κατάσταση εξόδου του σεναρίου. Εάν χρησιμοποιείται εκτός λειτουργίας και όχι κατά την εκτέλεση ενός σεναρίου από . , η κατάσταση επιστροφής είναι εσφαλμένη.

set [ --abefhkmnptuvxBCHP ] [ -o επιλογή ] [ arg ...]

Χωρίς επιλογές, το όνομα και η τιμή κάθε μεταβλητής κελύφους εμφανίζονται σε μορφή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά ως είσοδος. Η έξοδος ταξινομείται σύμφωνα με την τρέχουσα τοπική ρύθμιση. Όταν καθορίζονται επιλογές, ορίζουν ή απενεργοποιούν τα χαρακτηριστικά του κελύφους. Τα τυχόν επιχειρήματα που παραμένουν μετά την επεξεργασία των επιλογών αντιμετωπίζονται ως τιμές για τις παραμέτρους θέσης και αντιστοιχίζονται, με σειρά, σε $ 1 , $ 2 , ... $ n . Οι επιλογές, εάν έχουν οριστεί, έχουν τις ακόλουθες έννοιες:

-ένα

Αυτόματη σήμανση μεταβλητών και λειτουργιών που τροποποιούνται ή δημιουργούνται για εξαγωγή στο περιβάλλον των επόμενων εντολών.

-σι

Αναφέρετε αμέσως την κατάσταση των τερματισμένων εργασιών φόντου αντί για την επόμενη κύρια προτροπή. Αυτό ισχύει μόνο όταν είναι ενεργοποιημένη η λειτουργία ελέγχου εργασιών.

-μι

Αφήστε αμέσως την έξοδο της απλής εντολής (βλ. SHELL GRAMMAR παραπάνω) με μη μηδενική κατάσταση. Το κέλυφος δεν εξέρχεται αν η εντολή που αποτυγχάνει είναι μέρος ενός loop μέχρι ή while, μέρος μιας εντολής if , μέρος ενός && ή || , ή εάν η τιμή επιστροφής της εντολής αναστρέφεται μέσω του ! . Μια παγίδα στο ERR , εάν έχει οριστεί, εκτελείται πριν από την έξοδο του κελύφους.

-φά

Απενεργοποίηση επέκτασης ονόματος διαδρομής.

-h

Θυμηθείτε τη θέση των εντολών καθώς αναζητούνται για εκτέλεση. Αυτό είναι ενεργοποιημένο από προεπιλογή.

Όλα τα επιχειρήματα με τη μορφή εντολών εκχώρησης τοποθετούνται στο περιβάλλον για μια εντολή, όχι μόνο εκείνα που προηγούνται του ονόματος της εντολής.

-m

Λειτουργία παρακολούθησης. Ο έλεγχος εργασίας είναι ενεργοποιημένος. Αυτή η επιλογή είναι ενεργοποιημένη από προεπιλογή για διαδραστικά κελύφη σε συστήματα που την υποστηρίζουν (δείτε JOB CONTROL παραπάνω). Οι διεργασίες στο παρασκήνιο εκτελούνται σε μια ξεχωριστή ομάδα διεργασιών και μια γραμμή που περιέχει την κατάστασή τους εξόδου τυπώνεται με την ολοκλήρωσή τους.

Διαβάστε τις εντολές αλλά μην τις εκτελέσετε. Αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ελέγξετε ένα σενάριο κελύφους για σφάλματα σύνταξης. Αυτό αγνοείται από τα διαδραστικά κελύφη.

-όνομα -επιλογής

Το όνομα-επιλογής μπορεί να είναι ένα από τα παρακάτω:

allexport

Όπως και .

braceexpand

Το ίδιο με το .

emacs

Χρησιμοποιήστε μια διεπαφή επεξεργασίας γραμμής εντολών στυλ emacs. Αυτό είναι ενεργοποιημένο από προεπιλογή όταν το κέλυφος είναι αλληλεπιδραστικό, εκτός και αν ξεκινήσει το κέλυφος με την επιλογή --no editing .

errexit

Το ίδιο με το -e .

hashall

Το ίδιο με το -h .

histexpand

Το ίδιο με το .

ιστορία

Ενεργοποιήστε το ιστορικό εντολών, όπως περιγράφεται παραπάνω στην ενότητα ΙΣΤΟΡΙΚΟ . Αυτή η επιλογή είναι ενεργοποιημένη από προεπιλογή σε διαδραστικά κελύφη.

ignoreeof

Το αποτέλεσμα είναι σαν να είχε εκτελεστεί η εντολή κελύφους `` IGNOREEOF = 10 '' (δείτε Μεταβλητές Shell παραπάνω).

λέξη-κλειδί

Το ίδιο με το -k .

οθόνη

Το ίδιο με το -m .

noclobber

Ίδιο με το -C .

noexec

Το ίδιο με το -n .

noglob

Το ίδιο με το -f . nolog Σήμερα αγνοείται.

κοινοποιώ

Το ίδιο με το .

nounset

Το ίδιο με το -u .

onecmd

Το ίδιο με το -t .

φυσικός

Το ίδιο με το -P .

posix

Αλλάξτε τη συμπεριφορά του bash όπου η προεπιλεγμένη λειτουργία διαφέρει από το πρότυπο POSIX 1003.2 ώστε να ταιριάζει με το πρότυπο ( λειτουργία posix).

προνομιούχος

Το ίδιο με το -p .

πολύλογος

Το ίδιο με το -v .

vi

Χρησιμοποιήστε μια διεπαφή επεξεργασίας γραμμής εντολών τύπου vi.

xtrace

Το ίδιο με το -x .

Εάν -o παρέχεται χωρίς όνομα- επιλογής, εκτυπώνονται οι τιμές των τρεχουσών επιλογών. Εάν το + o παρέχεται χωρίς όνομα-επιλογής , εμφανίζεται μια σειρά εντολών για επαναδημιουργία των τρεχουσών ρυθμίσεων επιλογών στην τυπική έξοδο.

Ενεργοποιήστε την προνομιακή λειτουργία. Σε αυτήν τη λειτουργία, τα αρχεία $ ENV και $ BASH_ENV δεν υποβάλλονται σε επεξεργασία, οι λειτουργίες του κελύφους δεν κληρονομούνται από το περιβάλλον και η μεταβλητή SHELLOPTS , αν εμφανίζεται στο περιβάλλον, αγνοείται. Εάν το κέλυφος ξεκινήσει με το πραγματικό όνομα χρήστη (ομάδα) δεν είναι ίσο με το πραγματικό αναγνωριστικό χρήστη (ομάδα) και η επιλογή -p δεν παρέχεται, οι ενέργειες αυτές έχουν ληφθεί και το πραγματικό αναγνωριστικό χρήστη έχει οριστεί ως το πραγματικό αναγνωριστικό χρήστη. Εάν η επιλογή -p παρέχεται κατά την εκκίνηση, το πραγματικό αναγνωριστικό χρήστη δεν επαναφέρεται. Η απενεργοποίηση αυτής της επιλογής αναγκάζει τους πραγματικούς χρήστες και αναγνωριστικά ομάδων να οριστούν ως πραγματικοί χρήστες και αναγνωριστικά ομάδων.

-t

Έξοδος μετά την ανάγνωση και εκτέλεση μιας εντολής.

-u

Αντιμετωπίστε τις μεταβλητές ως σφάλμα κατά την εκτέλεση επέκτασης παραμέτρων. Εάν επιχειρείται επέκταση σε μια μη μεταβλητή μεταβλητή, το κέλυφος εκτυπώνει ένα μήνυμα σφάλματος και, εάν δεν είναι αλληλεπιδραστικό, εξέρχεται με μη μηδενική κατάσταση.

-v

Εκτυπώστε γραμμές εισόδου κελύφους καθώς διαβάζονται.

Μετά την επέκταση κάθε απλής εντολής , εμφανίζεται η αναπτυγμένη τιμή του PS4 , ακολουθούμενη από την εντολή και τα εκτεταμένα επιχειρήματά της.

-ΣΙ

Το κέλυφος εκτελεί επέκταση στηρίγματος (βλ. Επέκταση Brace παραπάνω). Αυτή είναι ενεργοποιημένη από προεπιλογή.

-ΝΤΟ

Εάν έχει οριστεί, το bash δεν αντικαθιστά ένα υπάρχον αρχείο με τους χειριστές ανακατεύθυνσης > , > & , και <> . Αυτό μπορεί να αντικατασταθεί κατά τη δημιουργία αρχείων εξόδου χρησιμοποιώντας τον χειριστή ανακατεύθυνσης > | αντί > .

Ενεργοποίηση ! αντικατάσταση ιστορικού στυλ. Αυτή η επιλογή είναι ενεργοποιημένη από προεπιλογή όταν το κέλυφος είναι διαδραστικό.

Εάν έχει οριστεί, το κέλυφος δεν ακολουθεί συμβολικούς συνδέσμους όταν εκτελεί εντολές όπως το cd που αλλάζει τον τρέχοντα κατάλογο εργασίας. Χρησιμοποιεί αντ 'αυτού τη δομή του φυσικού καταλόγου. Από προεπιλογή, το bash ακολουθεί τη λογική αλυσίδα των καταλόγων κατά την εκτέλεση εντολών που αλλάζουν τον τρέχοντα κατάλογο.

-

Αν δεν ακολουθούνται τα παραπάνω, τότε οι παράμετροι θέσης είναι απενεργοποιημένες. Διαφορετικά, οι παράμετροι θέσης έχουν οριστεί ως args , ακόμα και αν ορισμένοι αρχίζουν με ένα - .

-

Σηματοδοτήστε το τέλος των επιλογών, προκαλώντας την εκχώρηση όλων των εναπομενόντων args στις παραμέτρους θέσης. Οι επιλογές -x και -v είναι απενεργοποιημένες. Εάν δεν υπάρχουν args, οι παράμετροι θέσης παραμένουν αμετάβλητοι.

Οι επιλογές είναι απενεργοποιημένες από προεπιλογή εκτός αν σημειώνεται διαφορετικά. Χρησιμοποιώντας το στοιχείο + αντί για - προκαλεί απενεργοποίηση αυτών των επιλογών. Οι επιλογές μπορούν επίσης να οριστούν ως επιχειρήματα σε μια κλήση του κελύφους. Το τρέχον σύνολο επιλογών μπορεί να βρεθεί στο $ - . Η κατάσταση απόδοσης είναι πάντα αληθής, εκτός αν υπάρχει ανενεργή επιλογή.

μετατόπιση [ n ]

Οι παράμετροι θέσης από το n +1 ... μετονομάζονται σε $ 1 .... Οι παράμετροι που αντιπροσωπεύονται από τους αριθμούς $ # έως $ # - n +1 είναι απενεργοποιημένοι. n πρέπει να είναι μη αρνητικός αριθμός μικρότερος ή ίσος με $ # . Αν το n είναι 0, δεν αλλάζουν παράμετροι. Εάν n δεν δίνεται, θεωρείται ότι είναι 1. Αν το n είναι μεγαλύτερο από $ # , οι παράμετροι θέσης δεν αλλάζουν. Η κατάσταση επιστροφής είναι μεγαλύτερη από το μηδέν αν το n είναι μεγαλύτερο από $ # ή λιγότερο από το μηδέν. διαφορετικά 0.

shopt [ -pqsu ] [ -ο ] [ optname ...]

Εναλλαγή των τιμών των μεταβλητών που ελέγχουν την προαιρετική συμπεριφορά του κελύφους. Χωρίς επιλογές ή με την επιλογή -p εμφανίζεται μια λίστα με όλες τις επιλογές που μπορούν να οριστούν, με ένδειξη για το αν έχουν οριστεί ή όχι. Η επιλογή -p προκαλεί την εμφάνιση της εξόδου σε μορφή που μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί ως είσοδος. Άλλες επιλογές έχουν τις ακόλουθες έννοιες:

-μικρό

Ενεργοποιήστε (ορίστε) κάθε optname .

-u

Απενεργοποιήστε (unset) κάθε optname .

-q

Καταργεί την κανονική έξοδο (λειτουργία αθόρυβης λειτουργίας). η κατάσταση επιστροφής υποδεικνύει αν έχει οριστεί ή ακυρωθεί το optname . Εάν έχουν δοθεί πολλαπλά επιχειρήματα optname με -q , η κατάσταση επιστροφής είναι μηδέν εάν έχουν ενεργοποιηθεί όλα τα optnames . μη μηδέν διαφορετικά.

Περιορίζει τις τιμές optname ότι είναι αυτές που ορίζονται για την επιλογή -o στο ενσωματωμένο σύνολο .

Εάν χρησιμοποιείται είτε -s είτε -u χωρίς ορίσματα optname , η οθόνη περιορίζεται σε εκείνες τις επιλογές που έχουν οριστεί ή απενεργοποιηθεί, αντίστοιχα. Εκτός εάν σημειώνεται διαφορετικά, οι επιλογές κηλίδας είναι απενεργοποιημένες (απενεργοποιημένες) από προεπιλογή.

Η κατάσταση επιστροφής κατά τις επιλογές κατάθεσης είναι μηδέν αν έχουν ενεργοποιημένα όλα τα optnames , διαφορετικά μη μηδενικά. Κατά τη ρύθμιση ή την απενεργοποίηση των επιλογών, η κατάσταση επιστροφής είναι μηδενική, εκτός αν το optname δεν είναι έγκυρη επιλογή κελύφους.

Η λίστα των επιλογών κλοπής είναι:

cdable_vars

Αν οριστεί, ένα όρισμα στην εντολή cd builtin που δεν είναι κατάλογος θεωρείται ότι είναι το όνομα μιας μεταβλητής της οποίας η τιμή είναι ο κατάλογος στον οποίο πρέπει να αλλάξετε.

cdspell

Εάν έχει οριστεί, μικρά σφάλματα στην ορθογραφία μιας συνιστώσας καταλόγου σε μια εντολή cd θα διορθωθούν. Τα σφάλματα που ελέγχθηκαν είναι μεταφρασμένοι χαρακτήρες, ένας χαρακτήρας που λείπει και ένας χαρακτήρας πάρα πολύς. Εάν εντοπιστεί διόρθωση, εκτυπώνεται το διορθωμένο όνομα αρχείου και η εντολή συνεχίζεται. Αυτή η επιλογή χρησιμοποιείται μόνο από διαδραστικά κελύφη.

checkhash

Εάν έχει οριστεί, το bash ελέγχει ότι υπάρχει εντολή που βρίσκεται στον πίνακα κατακερματισμού πριν προσπαθήσουμε να την εκτελέσουμε. Εάν δεν υπάρχει πλέον μια εντολή που έχει χασίξει, εκτελείται μια κανονική αναζήτηση πορείας.

checkwinsize

Εάν έχει οριστεί, το bash ελέγχει το μέγεθος του παραθύρου μετά από κάθε εντολή και, αν είναι απαραίτητο, ενημερώνει τις τιμές των LINES και COLUMNS .

cmdhist

Εάν έχει οριστεί, το bash επιχειρεί να αποθηκεύσει όλες τις γραμμές μιας εντολής πολλαπλών γραμμών στην ίδια καταχώρηση ιστορικού. Αυτό επιτρέπει την εύκολη επανεπεξεργασία εντολών πολλαπλών γραμμών.

dotglob

Εάν έχει οριστεί, το bash περιλαμβάνει τα ονόματα αρχείων που αρχίζουν με ένα. στα αποτελέσματα της επέκτασης διαδρομής.

execfail

Αν οριστεί, ένα μη διαδραστικό κέλυφος δεν θα τερματίσει αν δεν μπορεί να εκτελέσει το αρχείο που έχει οριστεί ως όρισμα στην εντολή execin. Ένα διαδραστικό κέλυφος δεν εξέρχεται αν αποτύχει το exec .

expand_aliases

Αν οριστεί, τα ψευδώνυμα επεκτείνονται όπως περιγράφεται παραπάνω στο ALIASES . Αυτή η επιλογή είναι ενεργοποιημένη από προεπιλογή για διαδραστικά κελύφη.

extglob

Αν οριστεί, οι ενεργοποιημένες δυνατότητες αντιστοίχισης προτύπων που περιγράφηκαν παραπάνω στην ενότητα Διεύρυνση οδού είναι ενεργοποιημένες.

histappend

Αν οριστεί, η λίστα ιστορικού προσαρτάται στο αρχείο που ονομάζεται από την τιμή της μεταβλητής HISTFILE όταν το κέλυφος εξέρχεται, αντί να αντικαταστήσει το αρχείο.

histreedit

Εάν έχει οριστεί και χρησιμοποιείται readline , δίνεται στον χρήστη η δυνατότητα να επεξεργαστεί εκ νέου μια αποτυχημένη υποκατάσταση του ιστορικού.

histverify

Εάν έχει οριστεί και χρησιμοποιείται readline , τα αποτελέσματα της υποκατάστασης του ιστορικού δεν μεταβιβάζονται αμέσως στον αναλυτή κελύφους. Αντ 'αυτού, η προκύπτουσα γραμμή φορτώνεται στην προσωρινή μνήμη επεξεργασίας readline , επιτρέποντας περαιτέρω τροποποίηση.

hostcomplete

Εάν έχει οριστεί και χρησιμοποιείται readline , το bash θα επιχειρήσει να εκτελέσει την ολοκλήρωση του ονόματος του κεντρικού υπολογιστή όταν μια λέξη που περιέχει ένα @ ολοκληρώνεται (ανατρέξτε στην ενότητα Συμπλήρωση υπό READLINE παραπάνω). Αυτό είναι ενεργοποιημένο από προεπιλογή.

huponexit

Αν οριστεί, το bash θα στείλει SIGHUP σε όλες τις εργασίες όταν εξέρχεται ένα διαδραστικό κέλυφος σύνδεσης.

interactive_comments

Εάν έχει οριστεί, επιτρέψτε σε μια λέξη που αρχίζει με # να προκαλεί την παραβίαση αυτής της λέξης και όλων των χαρακτήρων που παραμένουν στη γραμμή αυτή σε ένα διαδραστικό κέλυφος (βλ. ΣΧΟΛΙΑ παραπάνω). Αυτή η επιλογή είναι ενεργοποιημένη από προεπιλογή.

lithist

Εάν έχει οριστεί και η επιλογή cmdhist είναι ενεργοποιημένη, οι εντολές πολλών γραμμών αποθηκεύονται στο ιστορικό με ενσωματωμένες νέες γραμμές αντί να χρησιμοποιούνται διαχωριστές με ομοιότυπα, όπου είναι δυνατόν.

login_shell

Το κέλυφος θέτει αυτήν την επιλογή αν ξεκινήσει ως κέλυφος σύνδεσης (βλ. INVOCATION παραπάνω). Η τιμή μπορεί να μην αλλάξει.

mailwarn

Εάν έχει οριστεί και έχει προσπελαστεί ένα αρχείο που bash ελέγχει για αλληλογραφία από την τελευταία φορά που έχει επιλεγεί, εμφανίζεται το μήνυμα `` Το mail στο mailfile έχει διαβαστεί ''.

no_empty_cmd_completion

Εάν έχει οριστεί και χρησιμοποιείται γραμμή ανάγνωσης , το bash δεν θα προσπαθήσει να αναζητήσει το PATH για πιθανές ολοκληρώσεις όταν επιχειρείται ολοκλήρωση σε κενή γραμμή.

nocaseglob

Εάν έχει οριστεί, το bash ταιριάζει με τα ονόματα των αρχείων κατά τρόπο μη ευαίσθητο στην περίπτωση κατά την επέκταση του ονόματος διαδρομής (ανατρέξτε στην ενότητα Επέκταση ονόματος διαδρομής παραπάνω).

nullglob

Εάν έχει οριστεί, το bash επιτρέπει μοτίβα που δεν ταιριάζουν με τα αρχεία (βλ. Επέκταση ονομάτων διαδρομής παραπάνω) για να επεκταθούν σε μια μηδενική συμβολοσειρά, παρά στον εαυτό τους.

progcomp

Εάν έχουν οριστεί, οι προγραμματιζόμενες εγκαταστάσεις ολοκλήρωσης (βλ. Προγραμματιζόμενη ολοκλήρωση παραπάνω) είναι ενεργοποιημένες. Αυτή η επιλογή είναι ενεργοποιημένη από προεπιλογή.

promptvars

Εάν έχει οριστεί, οι συμβολοσειρές προτροπής υφίστανται μεταβλητή και επέκταση παραμέτρων μετά την ύπαρξη