Επαλήθευση του αρχείου ελέγχου MD5 ενός αρχείου

Όταν κάνετε λήψη ενός μεγάλου αρχείου, όπως μια διανομή Linux με τη μορφή ενός ISO, θα πρέπει να το επικυρώσετε για να βεβαιωθείτε ότι το αρχείο έχει λάβει σωστά.

Στο παρελθόν, υπήρξαν πολλοί τρόποι για την επικύρωση της αυθεντικότητας ενός αρχείου. Στο πιο σκληρό επίπεδο, μπορείτε να ελέγξετε το μέγεθος του αρχείου ή να ελέγξετε την ημερομηνία δημιουργίας του αρχείου. Θα μπορούσατε επίσης να μετρήσετε τον αριθμό των αρχείων σε ένα ISO ή άλλο αρχείο ή αν θέλετε πραγματικά να ελέγξετε το μέγεθος, την ημερομηνία και τα περιεχόμενα κάθε αρχείου μέσα σε ένα αρχείο.

Οι παραπάνω προτάσεις κυμαίνονται από την αναποτελεσματική μέχρι την πλήρη υπερβολή.

Μια μέθοδος που έχει χρησιμοποιηθεί για αρκετά χρόνια είναι για τους προγραμματιστές του λογισμικού και των διανομών Linux να παρέχουν ένα ISO το οποίο στέλνουν μέσω μιας μεθόδου κρυπτογράφησης που ονομάζεται MD5. Αυτό παρέχει ένα μοναδικό άθροισμα ελέγχου.

Η ιδέα είναι ότι ως χρήστης μπορείτε να κατεβάσετε το ISO και στη συνέχεια να εκτελέσετε ένα εργαλείο το οποίο δημιουργεί ένα MD5 checksum ενάντια σε αυτό το αρχείο. Το ποσό ελέγχου που επιστρέφεται πρέπει να ταιριάζει με αυτό που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του προγραμματιστή λογισμικού.

Αυτός ο οδηγός θα σας δείξει πώς να χρησιμοποιήσετε τα Windows και το Linux για να ελέγξετε το άθροισμα ελέγχου MD5 μιας διανομής Linux.

Λήψη αρχείου με αριθμό ελέγχου MD5

Για να δείξετε τον τρόπο επικύρωσης του αθροίσματος ελέγχου ενός αρχείου, θα χρειαστείτε ένα αρχείο που διαθέτει ήδη ένα άθροισμα ελέγχου MD5 για να το συγκρίνετε.

Οι περισσότερες διανομές Linux παρέχουν είτε ένα SHA είτε ένα MD5 checksum για τις εικόνες ISO τους. Μια διανομή που χρησιμοποιεί σίγουρα τη μέθοδο ελέγχου MD5 για την επικύρωση ενός αρχείου είναι το Bodhi Linux.

Μπορείτε να κατεβάσετε μια ζωντανή έκδοση του Bodhi Linux από τη διεύθυνση http://www.bodhilinux.com/.

Η συνδεδεμένη σελίδα διαθέτει τρεις διαθέσιμες εκδόσεις:

Για αυτόν τον οδηγό, θα εμφανίζουμε την έκδοση Standard Release επειδή είναι η μικρότερη αλλά μπορείτε να επιλέξετε όποιον θέλετε.

Δίπλα στο σύνδεσμο λήψης θα δείτε ένα σύνδεσμο που ονομάζεται MD5 .

Αυτό θα μεταφέρει το άθροισμα ελέγχου MD5 στον υπολογιστή σας.

Μπορείτε να ανοίξετε το αρχείο σε σημειωματάριο και το περιεχόμενο θα είναι κάτι σαν αυτό:

ba411cafee2f0f702572369da0b765e2 bodhi-4.1.0-64.iso

Επαληθεύστε το MD5 Checksum χρησιμοποιώντας τα Windows

Για να επαληθεύσετε το άθροισμα ελέγχου MD5 του Linux ISO ή οποιοδήποτε άλλο αρχείο που έχει συνοδευτικό άθροισμα ελέγχου MD5, ακολουθήστε αυτές τις οδηγίες:

  1. Κάντε δεξί κλικ στο κουμπί Έναρξη και επιλέξτε Γραμμή εντολών (Windows 8 / 8.1 / 10).
  2. Εάν χρησιμοποιείτε Windows 7, πατήστε το κουμπί Έναρξη και αναζητήστε τη γραμμή εντολών.
  3. Μεταβείτε στο φάκελο λήψεων πληκτρολογώντας το cd Downloads (δηλ. Θα πρέπει να είστε στο c: \ users \ yourname \ downloads ). Θα μπορούσατε επίσης να πληκτρολογήσετε cd c: \ users \ yourname \ downloads ).
  4. Πληκτρολογήστε την ακόλουθη εντολή:

    certutil -hashfile MD5

    Για παράδειγμα, για να δοκιμάσετε την εικόνα Bodhi ISO εκτελέστε την ακόλουθη εντολή που αντικαθιστά το όνομα αρχείου Bodhi με το όνομα του αρχείου που έχετε κατεβάσει:

    certutil -hashfile bodhi-4.1.0-64.iso MD5
  5. Ελέγξτε ότι η τιμή που επιστρέφεται αντιστοιχεί στην τιμή του αρχείου MD5 που κατεβάσατε από τον ιστότοπο Bodhi.
  6. Εάν οι τιμές δεν ταιριάζουν, τότε το αρχείο δεν είναι έγκυρο και πρέπει να το κατεβάσετε ξανά.

Επαληθεύστε το MD5 Checksum χρησιμοποιώντας το Linux

Για να επαληθεύσετε το άθροισμα ελέγχου MD5 χρησιμοποιώντας το Linux ακολουθήστε αυτές τις οδηγίες:

  1. Ανοίξτε ένα παράθυρο τερματικού πιέζοντας τα πλήκτρα ALT και T ταυτόχρονα.
  1. Πληκτρολογήστε cd ~ / Downloads.
  2. Καταχωρίστε την ακόλουθη εντολή:

    md5sum

    Για να δοκιμάσετε την εικόνα Bodhi ISO εκτελέστε την ακόλουθη εντολή:

    md5sum bodhi-4.1.0-64.iso
  3. Εκτελέστε την ακόλουθη εντολή για να εμφανίσετε την τιμή MD5 του αρχείου Bodhi MD5 που έχει ληφθεί προηγουμένως:

    cat bodhi-4.1.0-64.iso.md5
  4. Η τιμή που εμφανίζεται από την εντολή md5sum θα πρέπει να ταιριάζει με το md5 στο αρχείο που εμφανίζεται χρησιμοποιώντας την εντολή cat στο βήμα 4.
  5. Αν οι τιμές δεν ταιριάζουν, υπάρχει πρόβλημα με το αρχείο και θα πρέπει να το κατεβάσετε ξανά.

Θέματα

Η μέθοδος md5sum για τον έλεγχο της εγκυρότητας ενός αρχείου λειτουργεί μόνο εφόσον η τοποθεσία από την οποία κατεβάζετε το λογισμικό δεν έχει παραβιαστεί.

Θεωρητικά, λειτουργεί καλά όταν υπάρχουν πολλοί καθρέφτες, διότι μπορείτε να ελέγξετε πάντα πίσω από τον κύριο ιστότοπο.

Ωστόσο, εάν ο κύριος ιστότοπος γίνει hacked και ένας σύνδεσμος παρέχεται σε έναν νέο ιστότοπο λήψης και το checkum έχει αλλάξει στην τοποθεσία web, τότε βασικά είστε χαμένος να κατεβάσετε κάτι που πιθανώς δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε.

Εδώ είναι ένα άρθρο που δείχνει πώς να ελέγξετε το md5sum ενός αρχείου χρησιμοποιώντας τα Windows. Αυτός ο οδηγός αναφέρει ότι πολλές άλλες διανομές χρησιμοποιούν επίσης ένα κλειδί GPG για την επικύρωση των αρχείων τους. Αυτό είναι πιο ασφαλές, αλλά τα εργαλεία που είναι διαθέσιμα στα Windows για τον έλεγχο των κλειδιών GPG λείπουν. Το Ubuntu χρησιμοποιεί ένα κλειδί GPG ως μέσο επαλήθευσης των εικόνων ISO και μπορείτε να βρείτε έναν σύνδεσμο που δείχνει πώς να το κάνετε αυτό εδώ.

Ακόμη και χωρίς ένα κλειδί GPG, το άθροισμα ελέγχου MD5 δεν είναι η πιο ασφαλής μέθοδος για τη διασφάλιση αρχείων. Είναι πλέον πιο συνηθισμένο να χρησιμοποιούμε τον αλγόριθμο SHA-2.

Πολλές διανομές Linux χρησιμοποιούν τον αλγόριθμο SHA-2 και για την επικύρωση των κλειδιών SHA-2 πρέπει να χρησιμοποιήσετε προγράμματα όπως sha224sum, sha256sum, sha384sum και sha512sum. Όλοι λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο όπως το εργαλείο md5sum.