Πώς να χρησιμοποιήσετε το GParted για να χωρίσετε το σκληρό σας δίσκο

Το βασικό ζήτημα που έχουν οι νέοι χρήστες κατά την εγκατάσταση του Linux είναι η διαχείριση της έννοιας της κατάτμησης του σκληρού δίσκου.

Οι άνθρωποι που δοκιμάζουν το Linux για πρώτη φορά συχνά θέλουν να κάνουν διπλή εκκίνηση με τα Windows , ώστε να έχουν ένα οικείο δίχτυ ασφαλείας.

Το πρόβλημα είναι ότι η διπλή εκκίνηση είναι τεχνικά λίγο πιο δύσκολη από την εγκατάσταση του Linux κατευθείαν στον σκληρό δίσκο ως το μόνο λειτουργικό σύστημα.

Αυτό, δυστυχώς, δίνει τη λανθασμένη εντύπωση ότι το Linux είναι δύσκολο να εγκατασταθεί. Η αλήθεια είναι ότι το Linux είναι το μόνο λειτουργικό σύστημα που παρέχει την επιλογή για διπλή εκκίνηση. Είναι σχεδόν αδύνατο να εγκαταστήσετε πρώτα το Linux και στη συνέχεια να εγκαταστήσετε τα Windows ως δευτερεύον σύστημα.

Ο κύριος λόγος είναι ότι τα Windows θέλουν να είναι το κυρίαρχο κόμμα και να αναλάβουν όλη την κίνηση.

Το καλύτερο εργαλείο που βασίζεται στο Linux για τη διαμέριση του σκληρού σας δίσκου είναι το GParted και είναι διαθέσιμο στις περισσότερες ζωντανές εικόνες των διανομών του Linux.

Αυτός ο οδηγός εξηγεί τη διεπαφή χρήστη και παρέχει μια επισκόπηση των διαφορετικών τύπων διαμερισμάτων.

Η διεπαφή χρήστη

Το GParted έχει ένα μενού στην κορυφή με μια κάτω γραμμή εργαλείων.

Η κύρια διεπαφή, ωστόσο, έχει μια γραφική αναπαράσταση του επιλεγμένου δίσκου καθώς και έναν πίνακα με όλα τα κατατμήματα.

Στην επάνω δεξιά γωνία, θα δείτε μια αναπτυσσόμενη λίστα, η οποία έχει προεπιλεγμένη τιμή στο / dev / sda. Η λίστα περιέχει μια λίστα διαθέσιμων μονάδων δίσκου.

Σε ένα συμβατό φορητό υπολογιστή, θα δείτε μόνο το / dev / sda που είναι ο σκληρός δίσκος. Αν τοποθετήσετε μια μονάδα USB, θα προστεθεί στη λίστα ως / dev / sdX (δηλ. / Dev / sdb, / dev / sdc, / dev / sdd).

Ορθογώνια μπλοκ (λίγο, μερικά μεγάλα) τεντώνονται στην οθόνη. Κάθε ορθογώνιο αντιπροσωπεύει ένα διαμέρισμα στο σκληρό σας δίσκο.

Ο πίνακας που ακολουθεί δείχνει την περιγραφή κειμένου για κάθε διαμέρισμα και περιλαμβάνει τις ακόλουθες πληροφορίες:

Χωρίσματα

Η παραπάνω εικόνα δείχνει τη διαμέριση που δημιουργήθηκε στο φορητό υπολογιστή που χρησιμοποιώ για τη σύνταξη αυτού του οδηγού. Ο υπολογιστής έχει ρυθμιστεί για την εκκίνηση τριών λειτουργικών συστημάτων:

Σε παλαιότερα συστήματα (προ-UEFI), τα Windows θα χρησιμοποιούσαν γενικά ένα μεγάλο διαμέρισμα που ανέλαβε ολόκληρο το δίσκο. Μερικοί κατασκευαστές θέτουν διαμερίσματα ανάκτησης στη μονάδα δίσκου και έτσι μπορεί να διαπιστώσετε ότι οι παλαιότεροι υπολογιστές διαθέτουν 2 διαμερίσματα.

Για να δημιουργήσετε χώρο για Linux σε υπολογιστές προ-UEFI, μπορείτε να πάρετε το διαμέρισμα των Windows και να το συρρικνώσετε χρησιμοποιώντας το GParted. Η συρρίκνωση του διαμερίσματος των Windows θα αφήσει μια περιοχή μη διατεθέντος χώρου που θα μπορούσατε στη συνέχεια να χρησιμοποιήσετε για να δημιουργήσετε διαμερίσματα Linux.

Μια αρκετά συνηθισμένη εγκατάσταση του Linux σε έναν υπολογιστή πριν από την UEFI θα περιλαμβάνει 3 διαμερίσματα:

Το διαμέρισμα ριζών θα ήταν όπου θα εγκαταστήσετε το Linux, το διαμέρισμα του σπιτιού αποθηκεύει όλα τα έγγραφά σας, τη μουσική, τα βίντεο και τις ρυθμίσεις διαμόρφωσης. Το διαμέρισμα ανταλλαγής θα χρησιμοποιηθεί για την αποθήκευση ανενεργών διεργασιών, για την αποδέσμευση μνήμης για άλλες εφαρμογές.

Για τη διπλή εκκίνηση των Windows XP, Vista και 7 με το Linux θα έχετε τα ακόλουθα 4 διαμερίσματα (5 εάν διατηρήσετε ένα διαμέρισμα ανάκτησης)

Σε συστήματα που βασίζονται σε UEFI , είναι κοινό να υπάρχουν πολλαπλά κατατμήματα ακόμα κι αν εκτελείτε Windows 8 ή 10.

Εξετάζοντας τη διάταξη δίσκου μου παραπάνω (η οποία έχει παραχωρήσει πολλά περισσότερα διαμερίσματα που οφείλονται περισσότερο στην εγκατάσταση τριπλής εκκίνησης) υπάρχουν τα παρακάτω διαμερίσματα:

Για να είμαι ειλικρινής αυτό δεν είναι η πιο τακτική εγκατάσταση.

Σε έναν υπολογιστή που βασίζεται σε UEFI, πρέπει να έχετε ένα διαμέρισμα συστήματος EFI. (Μέγεθος 512 MB). Αυτό είναι γενικά όπου θα εγκαταστήσετε το bootloader GRUB όταν θα σας ζητηθεί από το εγκατεστημένο Linux.

Αν σκοπεύετε να κάνετε διπλή εκκίνηση με τα Windows τότε θα χρειαστείτε τα παρακάτω διαμερίσματα:

Μπορεί να επιλέξετε να προσθέσετε ένα διαμέρισμα στο σπίτι, αλλά αυτό είναι πραγματικά μη βασικό στις μέρες μας. Η απαίτηση για διαμέρισμα ανταλλαγής είναι επίσης συζητήσιμη.

Αλλαγή μεγέθους διαμερισμάτων


Για να εγκαταστήσετε το Linux στο δικό του διαμέρισμα, θα χρειαστεί να δημιουργήσετε χώρο για αυτό και ο ευκολότερος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να συρρικνώσετε το διαμέρισμα των Windows.

Κάντε δεξί κλικ στο διαμέρισμα των Windows (Πρόκειται για το μεγάλο διαμέρισμα NTFS) και επιλέξτε το μέγεθος / μετακίνηση από το μενού.

Θα εμφανιστεί ένα νέο παράθυρο με τις ακόλουθες επιλογές:

Να είστε πολύ προσεκτικοί όταν μετακινείτε τα διαμερίσματα. Για να είμαι ειλικρινής δεν σας συνιστώ να το κάνετε.

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να σημειωθεί είναι το μήνυμα που δηλώνει το ελάχιστο μέγεθος για το διαμέρισμα. Αν πάτε κάτω από το ελάχιστο μέγεθος, θα καταστρέψετε οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα βρίσκεται στο διαμέρισμα.

Για να αλλάξετε το μέγεθος του διαμερίσματος, πληκτρολογήστε ένα νέο μέγεθος σε megabyte. Γενικά, χρειάζεστε τουλάχιστον 10 gigabytes, αλλά πραγματικά θα πρέπει να επιτρέψετε τουλάχιστον 20 gigabytes και κατά προτίμηση 50 ή περισσότερα gigabytes.

Ένα gigabyte είναι 1000 megabyte (ή 1024 megabytes για να είμαστε ακριβείς). Για να αλλάξετε το μέγεθος ενός διαμερίσματος που έχει 100 gigabytes μεγέθους 50 gigabytes και επομένως αφήνει ένα τμήμα 50 gigabyte μη διατεθέντος χώρου εισάγετε 50000.

Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κάνετε κλικ στο μέγεθος / κίνηση.

Πώς να δημιουργήσετε νέα διαμερίσματα

Για να δημιουργήσετε ένα νέο διαμέρισμα, πρέπει να έχετε κάποιο μη διατεθέν κενό.

Κάντε κλικ σε ένα διαμέρισμα του μη διατεθέντος χώρου και κάντε κλικ στο σύμβολο συν στη γραμμή εργαλείων ή κάντε δεξί κλικ και επιλέξτε "νέο".

Εμφανίζεται ένα νέο παράθυρο με τις ακόλουθες επιλογές:

Γενικά, σας ενδιαφέρει το νέο μέγεθος, δημιουργήστε ως όνομα, σύστημα αρχείων και ετικέτα.

Το νέο πλαίσιο μεγέθους προεπιλογεί το πλήρες ποσό του μη διατεθέντος χώρου. Αν σκοπεύετε να δημιουργήσετε 2 κατατμήσεις (δηλ. Ένα διαμέρισμα swap και root), θα χρειαστεί να μειώσετε το μέγεθος για να επιτρέψετε τη δημιουργία του 2ου διαμερίσματος.

Τα creatas έχουν 3 τύπους:

Στις παλαιότερες μηχανές, μπορείτε να έχετε έως και 4 κύρια διαμερίσματα, αλλά σε μηχανές που βασίζονται σε UEFI, μπορείτε να έχετε περισσότερα.

Αν έχετε ήδη 4 κύρια τμήματα σε έναν παλιότερο υπολογιστή, τότε μπορείτε να δημιουργήσετε ένα λογικό διαμέρισμα μέσα σε ένα από τα πρωτεύοντα διαμερίσματα που θα χρησιμοποιηθούν με το Linux. Το Linux μπορεί να εκκινήσει από λογικά διαμερίσματα.

Το όνομα του διαμερίσματος είναι ένα περιγραφικό όνομα για το διαμέρισμα.

Το σύστημα αρχείων μπορεί να είναι ένα από τα ακόλουθα:

Για το βασικό διαμέρισμα Linux είναι αρκετά συνηθισμένο να χρησιμοποιήσετε ένα partition ext4 και προφανώς, ένα διαμέρισμα swap θα είναι ρυθμισμένο για εναλλαγή.

Διαγραφή διαμερισμάτων

Μπορείτε να διαγράψετε ένα μη χρησιμοποιούμενο διαμέρισμα κάνοντας δεξί κλικ και επιλέγοντας διαγραφή. Αυτό είναι χρήσιμο εάν έχετε εγκαταστήσει το Linux και θέλετε να το διαγράψετε. Εναλλακτικά, μπορείτε επίσης να κάνετε κλικ στον κύκλο με ένα σύμβολο μέσα από αυτό.

Αφού διαγράψετε το διαμέρισμα Linux, μπορείτε να αλλάξετε το μέγεθος του διαμερίσματος των Windows έτσι ώστε να χρησιμοποιεί τον μη διατεθέντα χώρο που απομένει μετά τη διαγραφή του διαμερίσματος.

Διαμόρφωση διαμερισμάτων

Μπορείτε να διαμορφώσετε ένα διαμέρισμα κάνοντας δεξί κλικ στο διαμέρισμα και επιλέγοντας τη μορφή σε. Στη συνέχεια, μπορείτε να επιλέξετε οποιονδήποτε από τους τύπους διαμερισμάτων που αναφέρονται παραπάνω.

Πληροφορίες διαμέρισης

Μπορείτε να λάβετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με ένα διαμέρισμα κάνοντας δεξί κλικ σε ένα διαμέρισμα και επιλέγοντας πληροφορίες.

Οι παρεχόμενες πληροφορίες είναι παρόμοιες με αυτές του κύριου πίνακα, αλλά θα μπορείτε επίσης να δείτε τους κυλίνδρους εκκίνησης και λήξης.

Δεσμεύσεις Αλλαγών

Δημιουργία διαμερισμάτων, συρρίκνωση κατατμήσεων, μορφοποίηση διαμερισμάτων και διαγραφή διαμερισμάτων όλα εμφανίζονται στη μνήμη μέχρι να δεσμευτούν οι αλλαγές.

Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να παίξετε με τα διαμερίσματα στη μονάδα σας χωρίς να σπάσετε τίποτα.

Εάν έχετε κάνει λάθος, μπορείτε απλά να επιλέξετε την επιλογή μενού clear all menu options από το μενού επεξεργασίας.

Για να πραγματοποιήσετε τις αλλαγές, πατήστε το κουτάκι στη γραμμή εργαλείων ή επιλέξτε την επιλογή εφαρμογής όλων των επιλογών μενού από το μενού επεξεργασίας.