Ρύθμιση διαστήματος γραμμής κειμένου και διαστήματος γραμματοσειράς στο GIMP

01 από 04

Ρύθμιση κειμένου στο GIMP

PeopleImages / Getty Images

Το GIMP είναι μια δημοφιλής ελεύθερη εφαρμογή επεξεργασίας εικόνας ανοιχτού κώδικα, αλλά το εργαλείο κειμένου του δεν έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί με κείμενο με σημαντικό τρόπο. Αυτό δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη, επειδή το GIMP έχει σχεδιαστεί για την επεξεργασία εικόνων . Ωστόσο, ορισμένοι χρήστες προτιμούν να εργάζονται με κείμενο στο GIMP. Εάν είστε ένας από αυτούς τους χρήστες, τα εργαλεία κειμένου του GIMP παρέχουν έναν λογικό βαθμό ελέγχου για την εργασία με το κείμενο στο λογισμικό.

02 από 04

Εργασία με εργαλεία κειμένου GIMP

Ανοίξτε το Εργαλείο κειμένου κάνοντας κλικ στη γραμμή μενού Εργαλεία και επιλέγοντας Κείμενο . Κάντε κλικ στο έγγραφο και σχεδιάστε ένα πλαίσιο κειμένου. Αν προτιμάτε, μεταβείτε στην Εργαλειοθήκη και επιλέξτε το κεφαλαίο γράμμα A για να δημιουργήσετε ένα νέο στρώμα τύπου. Όταν είναι επιλεγμένο, μπορείτε απλώς να κάνετε κλικ στην εικόνα για να ορίσετε το σημείο από το οποίο αρχίζετε να πληκτρολογείτε ή να κάνετε κλικ και να σύρετε για να σχεδιάσετε ένα πλαίσιο κειμένου που θα περιορίζει το κείμενο. Οποιοδήποτε κι εσείς κάνετε, ανοίγει ο πίνακας Επιλογές εργαλείων GIMP κάτω από την Εργαλειοθήκη.

Χρησιμοποιήστε την κινούμενη παλέτα που εμφανίζεται στο έγγραφο πάνω από το κείμενο που πληκτρολογήσατε για να αλλάξετε τη γραμματοσειρά, το μέγεθος γραμματοσειράς ή το στυλ. Μπορείτε επίσης να κάνετε τις ίδιες αλλαγές μορφοποίησης και άλλες στον πίνακα επιλογών εργαλείων. Επίσης στις επιλογές εργαλείων, μπορείτε να αλλάξετε το χρώμα του κειμένου και να ορίσετε την ευθυγράμμιση.

03 του 04

Ρύθμιση της διαχωριστικής γραμμής

Όταν ρυθμίζετε έναν όγκο κειμένου σε ένα σταθερό χώρο, μπορεί να διαπιστώσετε ότι δεν ταιριάζει αρκετά. Ο πιο προφανής τρόπος για να ρυθμίσετε πολλές γραμμές κειμένου είναι να αλλάξετε το μέγεθος της γραμματοσειράς. Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή, ιδιαίτερα εάν η ενέργεια αυτή μειώνει το μέγεθος του κειμένου και καθιστά δύσκολη την ανάγνωση.

Το GIMP προσφέρει επιλογές όταν εργάζεστε με την απόσταση των κειμένων που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να ρυθμίσετε τον τρόπο εμφάνισης του κειμένου στη σελίδα. Η πρώτη από αυτές οδηγεί , η οποία είναι επίσης γνωστή ως απόσταση μεταξύ γραμμών. Η αύξηση του χώρου μεταξύ των γραμμών του κειμένου μπορεί να βελτιώσει την αναγνωσιμότητα και να έχει θετικό αισθητικό όφελος. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι περιορισμοί χώρου σημαίνουν ότι δεν έχετε αυτήν την επιλογή και θα πρέπει να μειώσετε το ελάχιστο που οδηγείτε για να το καταστήσετε κατάλληλο. Αν επιλέξετε να μειώσετε το προβάδισμα, μην το παρακάνετε. Εάν οι γραμμές του κειμένου είναι πολύ κοντά μαζί, γίνονται ένα στερεό μπλοκ που είναι δύσκολο να διαβαστεί.

Για να προσαρμόσετε το διάστημα μεταξύ των γραμμών, επισημάνετε το μπλοκ τύπων στη σελίδα και χρησιμοποιήστε το αριστερό αναπτυσσόμενο μενού στην πλωτή παλέτα για να εισάγετε ένα νέο αρχικό ποσό ή χρησιμοποιήστε τα βέλη πάνω και κάτω για να ρυθμίσετε την κορυφή. Θα δείτε τις αλλαγές που κάνετε σε πραγματικό χρόνο.

04 του 04

Ρύθμιση της διαχωριστικής γραμμής

Το GIMP προσφέρει ένα άλλο εργαλείο που μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να ρυθμίσει τον τρόπο εμφάνισης πολλαπλών γραμμών κειμένου. Αλλάζει το διάστημα μεταξύ μεμονωμένων γραμμάτων.

Ακριβώς όπως μπορείτε να ρυθμίσετε την απόσταση μεταξύ γραμμών για αισθητικούς λόγους, μπορείτε επίσης να αλλάξετε την απόσταση των γραμμάτων για να παράγετε πιο ελκυστικά αποτελέσματα. Η πιο συνηθισμένη απόσταση γραμματοσειρών μπορεί να αυξηθεί για να παράγει ένα ελαφρύτερο αποτέλεσμα και να κάνει τις πολλές γραμμές κειμένου να εμφανίζονται λιγότερο συμπαγείς, αν και αυτό το χαρακτηριστικό θα πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή. Αν αυξήσετε υπερβολικά το διάστημα των γραμμάτων, τα κενά μεταξύ των λέξεων γίνονται ασαφή και το κείμενο του σώματος αρχίζει να μοιάζει με ένα παζλ αναζήτησης λέξεων και όχι με ένα μπλοκ κειμένου.

Μπορείτε να μειώσετε την απόσταση των γραμμάτων ως έναν άλλο τρόπο για να αναγκάσετε το κείμενο να χωρέσει σε περιορισμένο χώρο. Μην μειώνετε πάρα πολύ το διάστημα των γραμμάτων ή τα γράμματα μπορεί να αρχίσουν να τρέχουν μαζί. Ωστόσο, η χρήση αυτής της ρύθμισης μαζί με την απόσταση των γραμμών και την αλλαγή του πραγματικού μεγέθους γραμματοσειράς επιτρέπουν συχνά την επίτευξη του πιο ευανάγνωστου συμβιβασμού.

Για να πραγματοποιήσετε προσαρμογές στο διάστημα των γραμμάτων, επισημάνετε το μπλοκ κειμένου στη σελίδα και χρησιμοποιήστε το αναπτυσσόμενο μενού στην αριστερή πτυσσόμενη παλέτα για να πληκτρολογήσετε ένα επιπλέον διάστημα γραμμάτων ή χρησιμοποιήστε τα βελάκια πάνω και κάτω για να κάνετε ρυθμίσεις. Όπως ακριβώς και με την απόσταση γραμμών, θα δείτε τις αλλαγές που κάνετε σε πραγματικό χρόνο.