Πώς να διαμορφώσετε ένα σκληρό δίσκο

Πρέπει να διαμορφώσετε μια μονάδα δίσκου πριν τη χρησιμοποιήσετε στα Windows 10, 8, 7, Vista ή XP

Πρέπει να διαμορφώσετε έναν σκληρό δίσκο αν σκοπεύετε να το χρησιμοποιήσετε στα Windows.

Για να διαμορφώσετε έναν σκληρό δίσκο σημαίνει να διαγράψετε οποιαδήποτε πληροφορία στη μονάδα δίσκου και να ρυθμίσετε ένα σύστημα αρχείων, ώστε το λειτουργικό σας σύστημα να μπορεί να διαβάζει δεδομένα από τη μονάδα και να γράφει δεδομένα στη μονάδα.

Όσο περίπλοκο μπορεί να ακούγεται, δεν είναι πραγματικά δύσκολο να μορφοποιήσετε έναν σκληρό δίσκο σε οποιαδήποτε έκδοση των Windows. Αυτή η δυνατότητα είναι μια πολύ βασική λειτουργία που έχουν όλα τα λειτουργικά συστήματα και τα Windows το κάνουν πολύ εύκολο.

Σημαντικό: Εάν ο σκληρός δίσκος που θέλετε να μορφοποιήσετε δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ ή έχει καθαριστεί μόνο, πρέπει πρώτα να γίνει διαχωρισμός . Για οδηγίες, ανατρέξτε στην ενότητα Πώς να διαμερίσετε έναν σκληρό δίσκο στα Windows . Αφού διαμοιραστείτε, επιστρέψτε σε αυτήν τη σελίδα για βοήθεια σχετικά με τη μορφοποίηση της μονάδας δίσκου.

Χρόνος που απαιτείται: Ο χρόνος που απαιτείται για τη διαμόρφωση ενός σκληρού δίσκου στα Windows εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από το μέγεθος της μονάδας, αλλά και η συνολική ταχύτητα του υπολογιστή σας.

Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να διαμορφώσετε έναν σκληρό δίσκο στα Windows 10 , Windows 8 , Windows 7 , Windows Vista ή Windows XP :

Πώς να διαμορφώσετε έναν σκληρό δίσκο στα Windows

Προαιρετικό Walkthrough: Αν προτιμάτε ένα σεμινάριο που βασίζεται σε στιγμιότυπα οθόνης, παραλείψτε τις παρακάτω οδηγίες και δοκιμάστε τον Οδηγό βήμα προς βήμα για τη μορφοποίηση ενός σκληρού δίσκου στα Windows !

  1. Ανοίξτε τη Διαχείριση δίσκων , τον διαχειριστή σκληρού δίσκου που περιλαμβάνεται σε όλες τις εκδόσεις των Windows.
    1. Σημείωση: Στα Windows 10 και στα Windows 8, το Power User Menu σας δίνει την πιο γρήγορη πρόσβαση στη Διαχείριση Δίσκων. Μπορείτε επίσης να ανοίξετε τη Διαχείριση δίσκων από τη Γραμμή εντολών σε οποιαδήποτε έκδοση των Windows, αλλά το άνοιγμα μέσω της διαχείρισης υπολογιστών είναι πιθανώς ευκολότερη αν δεν είστε πραγματικά γρήγοροι με εντολές .
    2. Δείτε την έκδοση των Windows που έχω; αν δεν είστε σίγουροι ποια από αυτές τις διάφορες εκδόσεις των Windows είναι εγκατεστημένη στον υπολογιστή σας.
  2. Αφού η Διαχείριση δίσκων είναι πλέον ανοιχτή, εντοπίστε τη μονάδα δίσκου που θέλετε να μορφοποιήσετε από τη λίστα στην κορυφή.
    1. Σημαντικό: Η μονάδα δίσκου που θέλετε να μορφοποιήσετε δεν εμφανίζεται ή εμφανίζεται ένα παράθυρο Initialize Disk ή Initialize and Convert Wizard Disk ? Αν ναι, σημαίνει ότι εξακολουθείτε να χρειάζεται να χωρίσετε τη μονάδα δίσκου. Ανατρέξτε στην ενότητα Πώς να διαμερίσετε έναν σκληρό δίσκο στα Windows και, στη συνέχεια, επιστρέψτε εδώ για να συνεχίσετε.
    2. Σημείωση: Η μορφοποίηση της μονάδας δίσκου C ή οποιουδήποτε επιστολής συμβαίνει για την αναγνώριση της μονάδας δίσκου στην οποία είναι εγκατεστημένα τα Windows δεν μπορεί να γίνει από τη Διαχείριση δίσκων ... ή από οπουδήποτε αλλού στα Windows. Για οδηγίες σχετικά με τον τρόπο μορφοποίησης της κύριας μονάδας, ανατρέξτε στην ενότητα Πώς να διαμορφώσετε τη μορφή C.
  1. Μόλις εντοπιστεί, κάντε δεξί κλικ ή πατήστε και κρατήστε πατημένο τη μονάδα και επιλέξτε Μορφή .... Θα εμφανιστεί ένα παράθυρο "Μορφή [γράμμα μονάδας δίσκου]:".
    1. Προειδοποίηση: Προφανώς, είναι πολύ, πολύ σημαντικό να επιλέξετε τη σωστή μορφή δίσκου. Μόλις ξεκινήσετε, δεν μπορείτε να διακόψετε μια μορφή χωρίς να δημιουργήσετε προβλήματα. Ετσι...
      • Αν μορφοποιείτε μια μονάδα δίσκου που περιέχει δεδομένα, ελέγξτε μήπως είναι η σωστή μονάδα, κοιτάζοντας το γράμμα της μονάδας δίσκου και στη συνέχεια ελέγχοντας στον Explorer ότι στην πραγματικότητα είναι η σωστή μονάδα δίσκου.
  2. Εάν μορφοποιείτε μια νέα μονάδα δίσκου, το γράμμα της μονάδας δίσκου που έχει οριστεί πρέπει να είναι άγνωστο σε εσάς και το Σύστημα αρχείων θα αναφέρεται πιθανώς ως RAW .
  3. Στην καρτέλα "Ετικέτα τόμου": είτε δώστε ένα όνομα στη μονάδα είτε αφήστε το όνομα όπως είναι. Εάν πρόκειται για μια νέα μονάδα δίσκου, τα Windows θα εκχωρήσουν την ετικέτα τόμου New Volume .
    1. Σας προτείνω να δώσετε ένα όνομα στη μονάδα, ώστε να είναι πιο εύκολο να εντοπιστεί στο μέλλον. Για παράδειγμα, αν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε αυτήν τη μονάδα για την αποθήκευση ταινιών, ονομάστε την ένταση Ταινίες .
  4. Για το σύστημα αρχείων: επιλέξτε το NTFS εκτός αν έχετε συγκεκριμένη ανάγκη να επιλέξετε ένα άλλο σύστημα αρχείων.
    1. Το NTFS είναι πάντα η καλύτερη επιλογή συστήματος αρχείων για χρήση στα Windows, εκτός αν έχετε συγκεκριμένη ανάγκη να επιλέξετε FAT32 . Άλλα συστήματα αρχείων FAT είναι διαθέσιμα μόνο ως επιλογές για δίσκους 2 GB και μικρότερες.
  1. Ορίστε το μέγεθος της μονάδας κατανομής: στην προεπιλογή, εκτός αν υπάρχει ιδιαίτερη ανάγκη προσαρμογής. Υπάρχουν πολύ λίγοι λόγοι για να αλλάξετε αυτό το θέμα.
  2. Στα Windows 10, 8 και 7, η επιλογή Εκτέλεση μιας γρήγορης μορφής ελέγχεται από προεπιλογή, αλλά συνιστώ να καταργήσετε την επιλογή του πλαισίου, ώστε να ολοκληρωθεί η φόρμα "πλήρης".
    1. Ναι, μια γρήγορη μορφή θα διαμορφώσει το σκληρό δίσκο σημαντικά πιο γρήγορα από μια τυπική μορφή, αλλά τα οφέλη συνήθως υπερτερούν του βραχυπρόθεσμου κόστους (του χρόνου σας) της πλήρους μορφής.
    2. Windows 10, 8, 7, Vista: Σε μια τυποποιημένη μορφή, κάθε τομέας του σκληρού δίσκου ελέγχεται για σφάλματα (μεγάλος για νέους και παλαιότερους δίσκους) και ένα μηδενικό γράψιμο μηδέν επίσης εκτελείται (μεγάλη για δίσκους που χρησιμοποιήθηκαν προηγουμένως) . Μια γρήγορη μορφή παραλείπει την αναζήτηση κακό τομέα και απολύμανση βασικών δεδομένων .
    3. Windows XP: Σε μια τυποποιημένη μορφή, κάθε τομέας ελέγχεται για σφάλματα. Η γρήγορη μορφή παραλείπει αυτόν τον έλεγχο. Η αυτόματη σίτιση δεδομένων κατά τη διαδικασία μορφοποίησης δεν είναι διαθέσιμη στα Windows XP.
  3. Η επιλογή Ενεργοποίηση συμπίεσης αρχείων και φακέλων δεν έχει επιλεγεί από προεπιλογή και σας συνιστώ να τη διατηρείτε έτσι.
    1. Σημείωση: Η συμπίεση αρχείων και φακέλων μπορεί να ενεργοποιηθεί για αποθήκευση στο χώρο του δίσκου και μπορείτε να την ενεργοποιήσετε αν νομίζετε ότι μπορείτε να επωφεληθείτε από αυτό. Ωστόσο, οι περισσότεροι δίσκοι είναι τόσο μεγάλοι σήμερα που η ανταλλαγή μεταξύ του αποθηκευμένου χώρου και της χαμηλότερης απόδοσης κίνησης πιθανώς δεν αξίζει τον κόπο.
  1. Πατήστε ή κάντε κλικ στο OK στο κάτω μέρος του παραθύρου.
  2. Πατήστε ή κάντε κλικ στο OK στην επιλογή "Μορφοποίηση αυτού του τόμου θα διαγράψει όλα τα δεδομένα σε αυτό." Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας όλων των δεδομένων που θέλετε να διατηρήσετε πριν από τη μορφοποίηση. μήνυμα.
  3. Η μορφή του σκληρού δίσκου θα ξεκινήσει. Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη μορφή της μονάδας δίσκου παρακολουθώντας την εξέλιξη Μορφοποίηση: xx% στο πεδίο Κατάσταση .
    1. Σημείωση: Η μορφοποίηση ενός σκληρού δίσκου στα Windows θα μπορούσε να διαρκέσει πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, εάν η μονάδα είναι μεγάλη ή / και αργή. Ένας μικρός σκληρός δίσκος 2 GB μπορεί να διαρκέσει μόνο μερικά δευτερόλεπτα για να διαμορφωθεί, ενώ μια μονάδα δίσκου 2 TB μπορεί να διαρκέσει πολύ περισσότερο, ανάλογα με την ταχύτητα του σκληρού δίσκου και του υπολογιστή ως συνόλου.
  4. Η φόρμα είναι πλήρης όταν η Κατάσταση αλλάζει σε Υγιή , η οποία θα συμβεί λίγα δευτερόλεπτα αφού ο μετρητής μορφής φτάσει στο 100% .
    1. Τα Windows δεν σας ειδοποιούν με άλλο τρόπο ότι η μορφή δίσκου έχει ολοκληρωθεί.
  5. Αυτό είναι! Μόλις μορφοποιήσατε ή αναδιαμορφώσατε τον σκληρό σας δίσκο και τώρα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη μονάδα για να αποθηκεύσετε αρχεία, να εγκαταστήσετε προγράμματα, να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας δεδομένων ... ό, τι θέλετε.
    1. Σημείωση: Εάν δημιουργήσατε πολλά τμήματα σε αυτόν τον φυσικό σκληρό δίσκο, μπορείτε τώρα να επιστρέψετε στο Βήμα 3 και να επαναλάβετε αυτά τα βήματα, μορφοποιώντας τις πρόσθετες μονάδες δίσκου.

Η μορφοποίηση διαγράφει τα δεδομένα ... αλλά δεν τα διαγράφει πάντα

Όταν διαμορφώνετε μια μονάδα δίσκου στα Windows, τα δεδομένα ενδέχεται να είναι ή να μην είναι πραγματικά διαγραμμένα. Ανάλογα με την έκδοση των Windows που διαθέτετε και τον τύπο της μορφής, είναι πιθανό τα δεδομένα να παραμένουν εκεί, κρυμμένα από τα Windows και άλλα λειτουργικά συστήματα, αλλά ακόμα προσβάσιμα σε ορισμένες περιπτώσεις.

Δείτε το πώς να σκουπίσετε έναν σκληρό δίσκο για οδηγίες σχετικά με την αφαίρεση όλων των πληροφοριών σε σκληρό δίσκο και σκουπίστε εναντίον τεμαχίων vs διαγραφή εναντίον διαγραφής: Ποια είναι η διαφορά; για κάποια χρήσιμη διευκρίνιση.

Εάν ο σκληρός δίσκος που αναδιαμορφώνετε δεν θα χρειαστεί να ξαναχρησιμοποιηθεί, μπορείτε να παραλείψετε τη μορφή και το σκουπίστε και να το καταστρέψετε φυσικά ή μαγνητικά. Ανατρέξτε στην ενότητα Τρόπος πλήρους διαγραφής ενός σκληρού δίσκου για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτές τις άλλες μεθόδους.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη μορφοποίηση των σκληρών δίσκων στα Windows

Εάν θέλετε να διαμορφώσετε τη μονάδα σκληρού δίσκου ώστε να μπορέσετε να εγκαταστήσετε ξανά τα Windows από την αρχή, γνωρίζετε ότι ο σκληρός σας δίσκος θα μορφοποιηθεί αυτόματα ως μέρος αυτής της διαδικασίας. Δείτε το πώς να καθαρίσετε τα Windows Εγκατάσταση για περισσότερα σχετικά με αυτό.

Δεν είστε ευχαριστημένοι με το γράμμα μονάδας δίσκου που ορίζονται από τα Windows κατά τη διαδικασία διαμέρισης; Είστε ευπρόσδεκτοι να το αλλάξετε ανά πάσα στιγμή! Ανατρέξτε στην ενότητα Πώς να αλλάξετε γράμματα μονάδας δίσκου στα Windows για να μάθετε πώς.

Μπορείτε επίσης να διαμορφώσετε έναν σκληρό δίσκο μέσω της Γραμμής εντολών χρησιμοποιώντας την εντολή μορφοποίησης . Ανατρέξτε στην ενότητα Εντολή μορφοποίησης: Παραδείγματα, Διακόπτες και Περισσότερα για λεπτομέρειες σχετικά με το πώς να το κάνετε αυτό.