Σύστημα αρχείων NTFS

Ορισμός του συστήματος αρχείων NTFS

Το NTFS, ένα αρκτικόλεξο που αντιπροσωπεύει το Σύστημα Τεχνολογίας Νέων Τεχνολογιών , είναι ένα σύστημα αρχείων που εισήχθη για πρώτη φορά από τη Microsoft το 1993 με την έκδοση των Windows NT 3.1.

Το NTFS είναι το κύριο σύστημα αρχείων που χρησιμοποιείται στα λειτουργικά συστήματα Windows 10 , Windows 8 , Windows 7 , Windows Vista , Windows XP , Windows 2000 και Windows NT της Microsoft.

Η γραμμή λειτουργικών συστημάτων Windows Server χρησιμοποιεί επίσης κυρίως το NTFS.

Πώς να δείτε αν μια μονάδα δίσκου είναι μορφοποιημένη ως NTFS

Υπάρχουν μερικοί διαφορετικοί τρόποι για να ελέγξετε εάν ένας σκληρός δίσκος έχει διαμορφωθεί με NTFS ή αν χρησιμοποιεί διαφορετικό σύστημα αρχείων.

Με τη Διαχείριση δίσκων

Ο πρώτος και πιθανώς ευκολότερος τρόπος για την κατάσταση μίας ή περισσότερων μονάδων δίσκου είναι η χρήση της διαχείρισης δίσκων . Δείτε πώς ανοίγω τη Διαχείριση δίσκων στα Windows; αν δεν έχετε εργαστεί ποτέ με τη Διαχείριση δίσκων πριν.

Το σύστημα αρχείων παρατίθεται εδώ, παράλληλα με την ένταση του ήχου και άλλες λεπτομέρειες σχετικά με τη μονάδα δίσκου.

Στο φάκελο / Εξερεύνηση των Windows

Ένας άλλος τρόπος για να ελέγξετε αν μια μονάδα δίσκου έχει διαμορφωθεί με το σύστημα αρχείων NTFS είναι κάνοντας δεξί κλικ ή πατώντας και κρατώντας στην εν λόγω μονάδα δίσκου είτε από το File Explorer είτε από την Εξερεύνηση των Windows, ανάλογα με την έκδοση των Windows.

Στη συνέχεια, επιλέξτε Ιδιότητες από το αναπτυσσόμενο μενού. Ελέγξτε το σύστημα αρχείων που περιλαμβάνεται στην καρτέλα Γενικά . Εάν η μονάδα είναι NTFS, θα διαβάσει το σύστημα αρχείων: NTFS .

Μέσω εντολής εντολών εντολών

Ένας άλλος τρόπος για να δείτε ποιο σύστημα αρχείων χρησιμοποιεί έναν σκληρό δίσκο μέσω της διεπαφής γραμμής εντολών. Ανοίξτε τη Γραμμή εντολών και εισαγάγετε το fsutil fsinfo volumeinfo drive_letter για να δείτε διάφορες λεπτομέρειες σχετικά με έναν σκληρό δίσκο, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος αρχείων του.

Για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το fsutil fsinfo volumeinfo C: για να το κάνετε αυτό για τη μονάδα C:.

Αν δεν γνωρίζετε το γράμμα της μονάδας δίσκου, μπορείτε να εκτυπώσετε μια εκτύπωση στην οθόνη χρησιμοποιώντας την εντολή fsutil fsinfo drives .

Χαρακτηριστικά συστήματος αρχείων NTFS

Θεωρητικά, το NTFS μπορεί να υποστηρίξει σκληρούς δίσκους έως λίγο κάτω από 16 EB . Το μέγεθος του αρχείου ξεχωριστά περιορίζεται σε μόλις 256 TB, τουλάχιστον στα Windows 8 και τα Windows 10, καθώς και σε ορισμένες νεότερες εκδόσεις του Windows Server.

Το NTFS υποστηρίζει τις ποσοστώσεις χρήσης δίσκου. Οι ποσοστώσεις χρήσης δίσκου ορίζονται από διαχειριστή για να περιορίσουν το μέγεθος του χώρου στο δίσκο που μπορεί να αναλάβει ο χρήστης. Χρησιμοποιείται κυρίως για τον έλεγχο του ποσού του κοινόχρηστου χώρου στο δίσκο που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος, συνήθως σε μια μονάδα δίσκου δικτύου.

Χαρακτηριστικά αρχείων που δεν έχουν παρατηρηθεί στο παρελθόν στα λειτουργικά συστήματα των Windows, όπως το χαρακτηριστικό συμπιεσμένης εμφάνισης και το χαρακτηριστικό ευρετηρίασης, είναι διαθέσιμα με δίσκους μορφοποιημένους NTFS.

Το σύστημα αρχείων κρυπτογράφησης (EFS) είναι μια άλλη λειτουργία που υποστηρίζεται από το NTFS. Το EFS παρέχει κρυπτογράφηση σε επίπεδο αρχείου, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να κρυπτογραφηθούν μεμονωμένα αρχεία και φάκελοι. Αυτό είναι ένα διαφορετικό χαρακτηριστικό από την κρυπτογράφηση πλήρους δίσκου , η οποία είναι η κρυπτογράφηση ολόκληρης της μονάδας δίσκου (όπως συμβαίνει με τα προγράμματα κρυπτογράφησης δίσκων ).

Το NTFS είναι ένα σύστημα αρχειοθέτησης αρχειοθέτησης, το οποίο σημαίνει ότι παρέχει έναν τρόπο για να καταγραφούν οι αλλαγές συστήματος σε ένα αρχείο καταγραφής ή ένα περιοδικό πριν από την πραγματική καταγραφή των αλλαγών. Αυτό επιτρέπει στο σύστημα αρχείων να επανέλθει σε προηγούμενες, καλές συνθήκες εργασίας σε περίπτωση αποτυχίας, επειδή οι νέες αλλαγές δεν έχουν ακόμη δεσμευτεί.

Η υπηρεσία σκιωδών αντιγράφων τόμου (VSS) είναι μια δυνατότητα NTFS που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από προγράμματα υπηρεσιών δημιουργίας αντιγράφων online και άλλα εργαλεία λογισμικού δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας για τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των αρχείων που χρησιμοποιούνται αυτήν τη στιγμή, καθώς και από τα ίδια τα Windows για την αποθήκευση αντιγράφων ασφαλείας των αρχείων σας.

Μια άλλη λειτουργία που εισάγεται σε αυτό το σύστημα αρχείων ονομάζεται NTFS συναλλαγής . Αυτή η δυνατότητα επιτρέπει στους προγραμματιστές λογισμικού να δημιουργούν εφαρμογές οι οποίες είτε επιτυγχάνουν εντελώς είτε αποτυγχάνουν εντελώς. Τα προγράμματα που εκμεταλλεύονται το NTFS συναλλαγών δεν διατρέχουν τον κίνδυνο να εφαρμοστούν μερικές αλλαγές που λειτουργούν καθώς και μερικές αλλαγές που δεν συμβαίνουν, μια συνταγή για σοβαρά προβλήματα.

Το συναλλακτικό NTFS είναι ένα πραγματικά ενδιαφέρον θέμα. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για αυτό σε αυτά τα κομμάτια από τη Βικιπαίδεια και τη Microsoft.

Το NTFS περιλαμβάνει και άλλα χαρακτηριστικά, όπως σκληρούς δεσμούς , αραιά αρχεία και σημεία αναδιάταξης .

Εναλλακτικές λύσεις για το NTFS

Το σύστημα αρχείων FAT ήταν το κύριο σύστημα αρχείων στα παλαιότερα λειτουργικά συστήματα της Microsoft και, ως επί το πλείστον, το NTFS το αντικατέστησε. Ωστόσο, όλες οι εκδόσεις των Windows εξακολουθούν να υποστηρίζουν το FAT και είναι σύνηθες να βρίσκουν δίσκους μορφοποιημένους χρησιμοποιώντας το αντί για το NTFS.

Το σύστημα αρχείων exFAT είναι ένα νεότερο σύστημα αρχείων, αλλά έχει σχεδιαστεί για να χρησιμοποιείται όπου το NTFS δεν λειτουργεί καλά, όπως στις μονάδες flash .