Τι είναι το Sudo στο Linux;

Η εντολή Sudo δίνει κάποια δικαιώματα διαχειριστή σε χρήστες χωρίς διαχειριστές

Όταν εκτελείτε διαχειριστικές εφαρμογές στο Linux, χρησιμοποιείτε την εντολή su για να μεταβείτε στο superuser (root) ή χρησιμοποιείτε την εντολή sudo. Ορισμένες διανομές Linux επιτρέπουν στον χρήστη root, αλλά μερικοί δεν το κάνουν. Σε αυτά που δεν είναι - όπως το Ubuntu-sudo είναι ο τρόπος να πάει.

Σχετικά με τη Διοίκηση Sudo

Στο Linux, ο Sudo-super user κάνει-επιτρέπει σε έναν διαχειριστή συστήματος να δώσει σε ορισμένους χρήστες ή ομάδες χρηστών τη δυνατότητα να εκτελούν μερικές ή όλες τις εντολές ως root ενώ καταγράφει όλες τις εντολές και τα επιχειρήματα. Το Sudo λειτουργεί βάσει μιας εντολής. Δεν είναι αντικατάσταση του κελύφους. Τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα περιλαμβάνουν τη δυνατότητα περιορισμού των εντολών που μπορεί να εκτελέσει κάποιος χρήστης ανά βάση, την άκρως καταγραφείσα εντολή κάθε εντολής για να δώσει μια σαφή διαδρομή ελέγχου για το ποιος έκανε ό, τι μπορεί να ρυθμίσει, καθώς και τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το ίδιο σε πολλά διαφορετικά μηχανήματα.

Παράδειγμα της εντολής Sudo

Ένας πρότυπος χρήστης χωρίς δικαιώματα διαχειριστή ενδέχεται να εισάγει εντολή στο Linux για να εγκαταστήσει ένα κομμάτι λογισμικού:

dpkg -i software.deb

Η εντολή επιστρέφει ένα σφάλμα επειδή δεν επιτρέπεται σε άτομο χωρίς δικαιώματα διαχειριστή να εγκαταστήσει λογισμικό. Ωστόσο, η εντολή sudo έρχεται στη διάσωση. Αντ 'αυτού, η σωστή εντολή για αυτόν τον χρήστη είναι:

sudo dpkg -i software.deb

Αυτή τη φορά το λογισμικό εγκαθίσταται. Αυτό προϋποθέτει ότι ένα άτομο με δικαιώματα διαχειριστή έχει προηγουμένως ρυθμίσει το Linux ώστε να επιτρέπει στον χρήστη να εγκαταστήσει λογισμικό.

Σημείωση: Μπορείτε επίσης να διαμορφώσετε το Linux για να αποτρέψετε ορισμένους χρήστες να χρησιμοποιήσουν την εντολή sudo.