Ποια είναι τα εκτεταμένα διαμερίσματα και πότε θα τα χρησιμοποιήσετε;

Στο παρελθόν ένας υπολογιστής θα μπορούσε να έχει μόνο 4 κύρια διαμερίσματα.

Οι χρήστες υπολογιστών που επιθυμούν να εγκαταστήσουν το Linux θα βρίσκονταν συχνά σε μια θέση όπου ο κατασκευαστής του υπολογιστή είχε χρησιμοποιήσει ακούσια και τα 4 τμήματα που δεν συνειδητοποίησαν ότι οι άνθρωποι μπορεί να θέλουν να δημιουργήσουν δικά τους διαμερίσματα.

Τα Windows θα χρησιμοποιούσαν ένα διαμέρισμα και μπορεί να υπάρχει και ένα διαμέρισμα ανάκτησης των Windows. Στη συνέχεια, ο κατασκευαστής θα έχει δημιουργήσει ένα διαμέρισμα για το δικό του λογισμικό αποκατάστασης . Αυτό θα άφηνε μόνο ένα βασικό διαμέρισμα για την εγκατάσταση του Linux.

Για να τρέξετε το Linux χρειάζεστε τουλάχιστον ένα διαμέρισμα αποκλειστικά αφιερωμένο στο Linux και επειδή μιλάμε για παλιούς υπολογιστές θα χρειαστείτε επίσης ένα διαμέρισμα για την εκκίνηση του Linux και ένα τρίτο ως διαμέρισμα swap.

Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποίησαν για να ορίσουν ένα διαμέρισμα ρίζας, ένα διαμέρισμα στο σπίτι και ένα διαμέρισμα swap για χρήση με το Linux. Θα μπορούσατε φυσικά να έχετε και άλλα διαμερίσματα, όπως ένα διαμέρισμα εκκίνησης, ένα διαμέρισμα καταγραφής και πολλά άλλα.

Εκείνοι από εσάς που είναι καλοί στα μαθηματικά θα έχουν επεξεργαστεί ότι δεν παίρνει πολύ για να φυσήξει το 4ο βασικό όριο κατατμήσεων.

Η λύση ήταν να χωριστεί ένα από τα κύρια διαμερίσματα σε έναν αριθμό εκτεταμένων διαμερισμάτων. Τα Windows δεν μπορούσαν να εκκινήσουν από ένα εκτεταμένο διαμέρισμα, αλλά το Linux ήταν και είναι περισσότερο από ικανό να το κάνει.

Το ανώτατο όριο για τα εκτεταμένα διαμερίσματα είναι πολύ υψηλότερο από ό, τι είναι πιθανό να χρησιμοποιήσετε ρεαλιστικά.

Το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει;

Με τη χρήση εκτεταμένων κατατμήσεων δεν υπήρχε ποτέ πρόβλημα, αλλά η ερώτηση παραμένει ότι έχετε ακόμα κλειδώσει σε 4 κύρια τμήματα.

Εάν χρησιμοποιείτε έναν παλαιότερο υπολογιστή που χρησιμοποιεί ένα τυπικό BIOS τότε είναι γενικά πιθανό να κολλήσετε στα 4 κύρια τμήματα.

Οι σύγχρονοι υπολογιστές χρησιμοποιούν το UEFI και ως εκ τούτου χρησιμοποιούν τον πίνακα διαμερισμάτων GUID (GPT) και αυτό σας επιτρέπει να δημιουργήσετε πολλά περισσότερα διαμερίσματα από αυτά που πιθανόν να χρησιμοποιείτε.

Επομένως, εάν χρησιμοποιείτε έναν παλιότερο υπολογιστή τότε αξίζει να γνωρίζετε ότι είστε κλειδωμένοι σε 4 κύρια διαμερίσματα, αλλά αν χρησιμοποιείτε έναν σύγχρονο υπολογιστή μπορείτε εύκολα να δημιουργήσετε πολλά περισσότερα διαμερίσματα καθιστώντας ακόμα πιο εύκολη τη διπλή εκκίνηση πολλαπλών διανομών Linux χρησιμοποιώντας ένα ενιαία μονάδα δίσκου.

Το κύριο πρόβλημα με το όριο 4 πρωτεύοντος διαμερίσματος ήταν το γεγονός ότι εάν και τα 4 τμήματα ήταν σε χρήση τότε θα έπρεπε να καθαρίσετε ένα για να δημιουργήσετε εκτεταμένα διαμερίσματα.

Όλα έχουν ένα όριο

Στο τελευταίο μέρος αυτού του οδηγού θα επισημάνω κάτι που πρέπει να σκεφτείτε κατά τη δημιουργία ενός διαμερίσματος.

Γενικά, οι χρήστες συχνά χρησιμοποιούν το διαμέρισμα EXT4 για την εκτέλεση του Linux ή ως διαμέρισμα στο σπίτι. Το EXT4 έχει τα ακόλουθα όρια:

Η μέγιστη ένταση είναι το βασικό σχήμα εδώ. Είναι απίθανο ως οικιακός χρήστης να έχετε μια μονάδα δίσκου που περιέχει ένα μόνο exabyte.

Ένα petabyte είναι 1000 petabytes το οποίο με τη σειρά του είναι 1000 terabytes που φυσικά είναι 1000 gigabytes. Ο σκληρός δίσκος μου έχει ένα μόνο terabyte. Έχω μια μονάδα NAS με 3 terabytes.

Φυσικά, η κατανάλωση δίσκων έχει αυξηθεί σημαντικά από την αρχή της εποχής του διαδικτύου με τις πρώτες εικόνες, στη συνέχεια μουσική, βίντεο, βίντεο HD, 3D βίντεο και βίντεο 4K που καταναλώνουν ολοένα και περισσότερο χώρο.

Ωστόσο, είμαστε πολύ μακριά από το όριο EXT4.

Απλά πρέπει να γνωρίζετε ότι εάν έχετε μια μονάδα δίσκου με πολλά exabytes του χώρου τότε θα πρέπει να την χωρίσετε σε πολλά τμήματα EXT4.

Ας συγκρίνουμε αυτό με το FAT32 το οποίο έχει τα ακόλουθα όρια:

Εάν ο κόσμος αφεθεί στο FAT32 τότε τα βίντεό μας θα πρέπει να χωριστούν σε πολλαπλά διαμερίσματα. Το FAT32 αντικαταστάθηκε από το exFAT σε συσκευές όπως οι κάρτες SD και οι μονάδες USB.

Το exFAT έχει τα ακόλουθα όρια:

Ένα zetabyte είναι 1000 exabytes.

Περίληψη

Εάν χρησιμοποιείτε έναν παλιότερο υπολογιστή με ένα τυπικό BIOS, τότε περιορίζεστε σε 4 κύρια τμήματα και πιθανόν να χρειαστείτε εκτεταμένα διαμερίσματα, διαφορετικά τα όρια είναι μεγαλύτερα απ 'ότι θα μπορούσατε ενδεχομένως να χρειαστείτε.