Διανομές Linux: Πώς να επιλέξετε ένα

Ενώ υπάρχουν σίγουρα πολλές εκδόσεις ("διανομές") του Linux για να διαλέξετε, επιλέγοντας μία που είναι σωστή για σας μπορεί να είναι απλή όσο γνωρίζετε τις ανάγκες σας και είστε πρόθυμοι να κάνετε κάποια έρευνα.

- Η πράξη ισορροπίας: Ubuntu Linux, Red Hat και Fedora Linux, Mandriva Linux και SuSE Linux προσφέρουν αξιοπιστία, ευελιξία και φιλικότητα προς το χρήστη. Είναι οι πιο δημοφιλείς διανομές Linux.

- Απλή και εύκολη: Lycoris Linux, Xandros Linux και Linspire είναι καλές επιλογές για πρώτη φορά.

- Για εκείνους που είναι πρόθυμοι να εγκαταλείψουν την ευκολία να βιώσουν την φυσική, παρθένη απλότητα, σταθερότητα και ασφάλεια των αρχικών διανομών του Linux: Το Slackware θα ήταν μια λογική επιλογή.

- Θέλετε να δοκιμάσετε το Linux αλλά δεν θέλετε να αντιμετωπίσετε την ταλαιπωρία της εγκατάστασης ενός νέου λειτουργικού συστήματος; Οι διανομές με βάση το CD μπορεί να είναι η απάντησή σας. Το Knoppix είναι μια δημοφιλής επιλογή στην κατηγορία αυτή. Το Ubuntu και πολλές άλλες διανομές προσφέρουν αυτήν την επιλογή επίσης.

Μια γρήγορη ματιά στις διανομές που αναφέρθηκαν παραπάνω:

Αν ακόμα δεν γνωρίζετε σε ποια διανομή θέλετε να ξεκινήσετε, επιλέξτε μια μεσαία διανομή δρόμων όπως η Red Hat ή η Mandriva. Το SuSE φαίνεται να είναι κάπως πιο δημοφιλές στην Ευρώπη. Δοκιμάστε ένα και διασκεδάστε με αυτό. Αν δεν σας αρέσει η πρώτη σας επιλογή, δοκιμάστε άλλη μία. Μόλις έχετε μια διανομή σε λειτουργία και δεν υπάρχει γενικά μια μεγάλη διαφορά μεταξύ των κοινών διανομών? μοιράζονται τους ίδιους πυρήνες και χρησιμοποιούν κυρίως τα ίδια πακέτα λογισμικού. Μπορείτε εύκολα να προσθέσετε πακέτα λογισμικού που δεν περιλαμβάνονται στην αρχική σας εγκατάσταση.

Σημαντική Σημείωση: Κάθε φορά που δοκιμάζετε τις εγκαταστάσεις του λειτουργικού συστήματος πρέπει να είστε έτοιμοι να χάσετε όλο το περιεχόμενο του σκληρού σας δίσκου. Πάντα βεβαιωθείτε ότι έχετε δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας όλων των σημαντικών δεδομένων και λογισμικού! Ο ευκολότερος τρόπος για να εγκαταστήσετε ένα νέο λειτουργικό σύστημα, όπως το Linux, είναι να το εγκαταστήσετε σε έναν νέο (χωρισμένο) σκληρό δίσκο ή σε έναν σκληρό δίσκο που εξακολουθεί να έχει χωρισμένο χώρο (τουλάχιστον αρκετές GB).