Λειτουργικά συστήματα: Γιατί Unix

Ένα λειτουργικό σύστημα (OS) είναι ένα πρόγραμμα που σας επιτρέπει να αλληλεπιδράσετε με τον υπολογιστή - όλο το λογισμικό και το υλικό στον υπολογιστή σας. Πως?

Βασικά, υπάρχουν δύο τρόποι.

Με το Unix έχετε γενικά την επιλογή να χρησιμοποιήσετε είτε γραμμή εντολών (περισσότερο έλεγχο και ευελιξία) είτε GUI (ευκολότερη).

Unix vs. Windows: Μια ανταγωνιστική ιστορία και το μέλλον

Τα Microsoft Windows και το Unix είναι δύο μεγάλες κατηγορίες λειτουργικών συστημάτων. Το λειτουργικό σύστημα υπολογιστή Unix έχει χρησιμοποιηθεί για περισσότερο από τρεις δεκαετίες. Αρχικά αυξήθηκε από τις στάχτες μιας αποτυχημένης απόπειρας στις αρχές της δεκαετίας του 1960 για την ανάπτυξη ενός αξιόπιστου λειτουργικού συστήματος με χρονομεριστική μίσθωση. Μερικοί επιζώντες από την Bell Labs δεν εγκατέλειψαν και ανέπτυξαν ένα σύστημα που παρέσχε ένα εργασιακό περιβάλλον που περιγράφεται ως "ασυνήθιστη απλότητα, δύναμη και κομψότητα".

Από τον κύριο ανταγωνιστή του Unix το 1980, τα Windows έχουν κερδίσει τη δημοτικότητα λόγω της συνεχώς αυξανόμενης ισχύος μικρο-υπολογιστών με επεξεργαστές συμβατούς με την Intel (CPUs), που είναι η πλατφόρμα για την οποία σχεδιάστηκαν τα Windows. Τα τελευταία χρόνια, όμως, αναδύθηκε μια νέα έκδοση του Unix που ονομάζεται Linux, ειδικά σχεδιασμένη για μικρο-υπολογιστές. Μπορεί να ληφθεί δωρεάν και είναι επομένως μια προσοδοφόρα επιλογή για ιδιώτες και επιχειρήσεις με προϋπολογισμό.

Στο μπροστινό μέρος του διακομιστή, το Unix κλείνει στο μερίδιο αγοράς της Microsoft. Το 1999, το Linux απομακρύνθηκε από το Netware του Novell για να γίνει το λειτουργικό σύστημα διακομιστή No. 2 πίσω από τα Windows NT. Το 2001, το μερίδιο αγοράς για το λειτουργικό σύστημα Linux ήταν 25%. άλλες γεύσεις Unix 12 τοις εκατό. Από την πλευρά του πελάτη, η Microsoft κυριαρχεί σήμερα στην αγορά του λειτουργικού συστήματος με μερίδιο αγοράς άνω του 90%.

Λόγω των επιθετικών πρακτικών μάρκετινγκ της Microsoft, εκατομμύρια χρήστες που δεν έχουν ιδέα για το τι λειτουργικό σύστημα χρησιμοποιούν τα λειτουργικά συστήματα των Windows που τους δόθηκαν όταν αγόραζαν τους υπολογιστές τους. Πολλοί άλλοι απλά δεν γνωρίζουν ότι υπάρχουν λειτουργικά συστήματα διαφορετικά από τα Windows. Εσείς, από την άλλη πλευρά, διαβάζετε εδώ αυτό το άρθρο και ίσως προσπαθείτε να κάνετε συνειδητές αποφάσεις OS για οικιακή χρήση ή για τον οργανισμό σας. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει τουλάχιστον να δώσετε στο Unix την προσοχή σας, ειδικά εάν τα ακόλουθα είναι σχετικά στο περιβάλλον σας.

Πλεονεκτήματα του Unix

Να θυμάστε ότι κανένας τύπος λειτουργικού συστήματος δεν μπορεί να προσφέρει απαντήσεις σε όλες τις ανάγκες σας. Πρόκειται για την επιλογή και τη λήψη εκπαιδευμένων αποφάσεων.