Τι είναι το gksu και γιατί θα το χρησιμοποιούσατε;

Οι εντολές gksu και gksudo σας επιτρέπουν να αυξήσετε τα δικαιώματα σας κατά την εκτέλεση γραφικών εφαρμογών.

Είναι ουσιαστικά ισοδύναμες γραφικές εντολές με την εντολή su και την εντολή sudo .

Εγκατάσταση

Από προεπιλογή, το gksu δεν είναι απαραίτητα εγκατεστημένο από προεπιλογή πλέον σε όλες τις διανομές του Linux.

Μπορείτε να το εγκαταστήσετε στο Ubuntu από τη γραμμή εντολών χρησιμοποιώντας την εντολή apt-get ως εξής:

sudo apt-get να εγκαταστήσετε το gksu

Μπορείτε επίσης να εγκαταστήσετε το gksu χρησιμοποιώντας τον συνοπτικό διαχειριστή πακέτων . Από τη στιγμή που γράφετε αυτό το εργαλείο δεν είναι διαθέσιμο στον κύριο Διαχειριστή πακέτων του Ubuntu.

Γιατί θα χρησιμοποιούσατε το gksu

Φανταστείτε ότι χρησιμοποιείτε τον διαχειριστή αρχείων Nautilus και θέλετε να επεξεργαστείτε ένα αρχείο σε ένα φάκελο που ανήκει σε άλλο χρήστη ή μάλιστα σε ένα φάκελο στον οποίο μπορείτε να έχετε πρόσβαση μόνο ως χρήστης root.

Όταν ανοίγετε ένα φάκελο στον οποίο έχετε περιορισμένα δικαιώματα πρόσβασης, θα βρείτε ότι οι επιλογές όπως η δημιουργία αρχείου και η δημιουργία φακέλου είναι γκρι.

Θα μπορούσατε να ανοίξετε ένα παράθυρο τερματικού, να μεταβείτε σε άλλο χρήστη χρησιμοποιώντας την εντολή su και στη συνέχεια να δημιουργήσετε ή να επεξεργαστείτε αρχεία χρησιμοποιώντας τον επεξεργαστή nano . Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εντολή sudo για να επεξεργαστείτε αρχεία σε μέρη όπου δεν έχετε τα σωστά δικαιώματα.

Η εφαρμογή gksu σας επιτρέπει να εκτελέσετε το Nautilus ως διαφορετικό χρήστη, πράγμα που σημαίνει ότι θα έχετε πρόσβαση στα αρχεία και τους φακέλους που είναι επί του παρόντος γυαλιστερά.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το gksu

Ένας απλός τρόπος για να εκτελέσετε το gksu είναι να ανοίξετε ένα παράθυρο τερματικού και να πληκτρολογήσετε τα εξής:

gksu

Θα ανοίξει ένα μικρό παράθυρο με δύο κουτάκια:

Το κουτί εκτέλεσης θέλει να γνωρίζει το όνομα του προγράμματος που θέλετε να εκτελέσετε και το userbox σας επιτρέπει να αποφασίσετε ποιο χρήστη θα εκτελέσει το πρόγραμμα ως.

Εάν εκτελείτε το gksu και εισάγετε nautilus ως εντολή εκτέλεσης και αφήστε το χρήστη ως root, θα έχετε πλέον τη δυνατότητα να χειρίζεστε αρχεία και φακέλους που δεν ήταν παλιότερα προσβάσιμα.

Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε μόνοι σας την εντολή gksu. Μπορείτε να καθορίσετε την εντολή που θέλετε να εκτελέσετε και τον χρήστη όλα σε ένα ως εξής:

gksu -u root nautilus

Διαφορά μεταξύ gksu και gksudo

Στο Ubuntu, το gksu και το gksudo εκτελούν το ίδιο έργο που συνδέονται συμβολικά. (και οι δύο δείχνουν στο ίδιο εκτελέσιμο αρχείο).

Ωστόσο, θα πρέπει να υποθέσετε ότι το gksu είναι το γραφικό ισοδύναμο της εντολής su που σημαίνει ότι έχετε μεταβεί στο περιβάλλον του χρήστη. Η εντολή gksudo είναι ισοδύναμη με την εντολή sudo, πράγμα που σημαίνει ότι εκτελείτε την εφαρμογή ως το πρόσωπο που υποδημιουργείτε, το οποίο από προεπιλογή είναι root.

Να είστε προσεκτικοί όταν εκτελείτε γραφικές εφαρμογές με αυξημένα δικαιώματα

Η δημιουργία και η επεξεργασία αρχείων χρησιμοποιώντας το Nautilus ενώ εκτελείται ως gksudo ή gksu μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες.

Υπάρχει μια επιλογή μέσα στην εφαρμογή gksu και gksudo κάτω από τις προηγμένες ρυθμίσεις που ονομάζεται περιβάλλον διατήρησης.

Αυτό σας επιτρέπει να αποκτήσετε πρόσβαση στην εφαρμογή με τις ρυθμίσεις του χρήστη που έχετε συνδεθεί, αλλά να εκτελέσετε την εφαρμογή ως χρήστη που υποδημιουργείτε και ο οποίος είναι συνήθως root.

Γιατί είναι αυτό κακό;

Φανταστείτε ότι η εφαρμογή που χρησιμοποιείτε είναι ο διαχειριστής αρχείων Nautilus και είστε συνδεδεμένοι ως John.

Τώρα φανταστείτε ότι χρησιμοποιείτε το gksudo για να τρέξετε το Nautilus ως ρίζα. Είσαστε συνδεδεμένοι ως Ιωάννης, αλλά τρέχοντας το Nautilus ως ρίζα.

Εάν αρχίσετε να δημιουργείτε αρχεία και φακέλους κάτω από τον αρχικό φάκελο, δεν θα γνωρίζετε απαραίτητα ότι τα αρχεία δημιουργούνται με τη ρίζα ως ιδιοκτήτη και ρίζα ως ομάδα.

Όταν προσπαθείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτά τα αρχεία χρησιμοποιώντας το Nautilus που τρέχει ως κανονικός χρήστης του John, δεν θα μπορείτε να επεξεργαστείτε τα αρχεία.

Εάν τα αρχεία που επεξεργάστηκαν ήταν αρχεία ρυθμίσεων, τότε αυτό μπορεί να είναι πολύ κακό.

Πρέπει να χρησιμοποιήσετε το gksu

Η σελίδα gksu στο wiki του GNOME υποδεικνύει ότι η χρήση του gksu δεν είναι πλέον μια καλή ιδέα και αυτή τη στιγμή επαναδιατυπώνεται για να χρησιμοποιήσει το policykit.

Ωστόσο, προς το παρόν δεν υπάρχει βιώσιμη εναλλακτική λύση.

Πώς να προσθέσετε ένα Run ως Root επιλογή σε κοινές εφαρμογές στο Ubuntu

Φανταστείτε ότι θέλετε να μπορείτε να προσθέσετε ένα μενού με δεξί κλικ σε μια εφαρμογή, ώστε να μπορείτε να το εκτελέσετε ως root εάν το επιθυμείτε.

Ανοίξτε το Nautilus κάνοντας κλικ στο εικονίδιο αρχειοθέτησης στο Ubuntu Launcher .

Κάντε κλικ στο εικονίδιο "Υπολογιστής" στην αριστερή πλευρά και μεταβείτε στο φάκελο usr, μετά στο φάκελο share και τέλος στο φάκελο εφαρμογών.

Βρείτε το εικονίδιο αρχειοθέτησης με τη λέξη "Αρχεία" κάτω. Κάντε δεξί κλικ στο εικονίδιο και επιλέξτε "copy to". Τώρα πλοηγηθείτε στο φάκελο οικίας, τοπικού, κοινόχρηστου και εφαρμογών. ( Θα χρειαστεί να εμφανίσετε τον τοπικό φάκελο κάνοντας δεξί κλικ στον αρχικό φάκελο και επιλέγοντας "Εμφάνιση κρυφών αρχείων").

Τέλος, κάντε κλικ στην επιλογή "επιλέξτε"

Τώρα μεταβείτε στον αρχικό φάκελο και, στη συνέχεια, στον φάκελο τοπικών, κοινόχρηστων και εφαρμογών.

Πατήστε το πλήκτρο super και πληκτρολογήστε "gedit". Θα εμφανιστεί ένα εικονίδιο επεξεργασίας κειμένου. Κάντε κλικ στο εικονίδιο.

Σύρετε το εικονίδιο nautilius.desktop από το παράθυρο Nautilus στον επεξεργαστή.

Αναζητήστε τη γραμμή που λέει "Action = Window" και αλλάξτε την ως εξής:

action = παράθυρο, άνοιγμα ρίζας

Προσθέστε τις παρακάτω γραμμές στο κάτω μέρος:

[Επιτραπέζια δράση Ανοίξτε ως ρίζα]

Όνομα = Άνοιγμα ως ρίζα

Exec = gksu nautilus

Αποθηκεύστε το αρχείο.

Αποσυνδεθείτε ξανά ένα αρχείο καταγραφής και θα μπορείτε να κάνετε δεξί κλικ στο εικονίδιο του πίνακα αρχειοθέτησης και να επιλέξετε "ανοίξτε ως root" για να εκτελέσετε το Nautilus ως διαχειριστής.

Περίληψη

Ενώ το gksu είναι μια επιλογή νομίζω ότι αν χρειαστεί να εκτελέσετε διοικητικά καθήκοντα τότε είστε καλύτερα να χρησιμοποιήσετε το τερματικό