Χρησιμοποιώντας τη δοκιμή υλικού Apple για τη διάγνωση προβλημάτων

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη δοκιμή Apple Hardware Test (AHT) για να διαγνώσετε τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε με το υλικό του Mac σας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει προβλήματα με την οθόνη Mac, γραφικά, επεξεργαστή, μνήμη και αποθήκευση. Η δοκιμή υλικού Apple μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αποκλείσει την πλειονότητα του υλικού αποτυχία ως ένοχος όταν προσπαθείτε να αντιμετωπίσετε προβλήματα που αντιμετωπίζετε με το Mac σας.

Η πραγματική αποτυχία υλικού είναι σπάνια, αλλά συμβαίνει από καιρό σε καιρό. η πιο συνηθισμένη αποτυχία υλικού είναι η μνήμη RAM.

Η Apple Hardware Test μπορεί να ελέγξει τη μνήμη RAM της Mac και να σας ενημερώσει αν υπάρχουν προβλήματα με αυτήν. Με πολλά μοντέλα Mac, μπορείτε εύκολα να αντικαταστήσετε τον εαυτό σας με ελαττωματική μνήμη RAM και να εξοικονομήσετε μερικά δολάρια στη διαδικασία.

Ποιοι Mac μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη δοκιμή υλικού Apple που βασίζεται στο Internet;

Όλοι οι Mac δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το AHT που βασίζεται στο Διαδίκτυο. Οι Mac που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν την έκδοση Internet του AHT μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια τοπική έκδοση που είναι εγκατεστημένη στη μονάδα εκκίνησης του Mac ή περιλαμβάνεται στο DVD εγκατάστασης του OS X.

2013 και αργότερα Mac

2013 και αργότερα Τα μοντέλα Mac χρησιμοποιούν μια νεότερη έκδοση του τεστ υλικού που ονομάζεται Apple Diagnostics. Μπορείτε να βρείτε οδηγίες για τη δοκιμή νεότερων Mac χρησιμοποιώντας το Apple Diagnostics στη διεύθυνση:

Χρησιμοποιώντας τη Διαγνωστική της Apple για την αντιμετώπιση προβλημάτων του υλικού του Mac σας

Δοκιμή υλικού Apple μέσω Internet

Macs που μπορούν να χρησιμοποιήσουν την έκδοση Internet του AHT
Μοντέλο Αναγνωριστικό μοντέλου Σημειώσεις
MacBook Air 11 ιντσών MacBookAir3,1 στα τέλη του 2010 έως το 2012
MacBook Air 13 ιντσών MacBookAir3,2 στα τέλη του 2010 έως το 2012
13 ιντσών MacBook Pro MacBookPro8,1 από τις αρχές του 2011 μέχρι το 2012
15 ιντσών MacBook Pro MacBookPro6,2 μέσα 2010 έως το 2012
17 ιντσών MacBook Pro MacBookPro6,1 μέσα 2010 έως το 2012
MacBook MacBook7,1 στα μέσα του 2010
Mac mini Macmini4,1 μέσα 2010 έως το 2012
21.5 ιντσών iMac iMac11,2 μέσα 2010 έως το 2012
27 ιντσών iMac iMac11,3 μέσα 2010 έως το 2012

Σημείωση : Τα μοντέλα των μέσων του 2010 και των αρχών του 2011 ενδέχεται να απαιτούν ενημέρωση υλικολογισμικού EFI προτού μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε τη δοκιμή υλικού Apple μέσω Internet. Μπορείτε να ελέγξετε εάν το Mac σας χρειάζεται την ενημέρωση EFI κάνοντας τα εξής:

  1. Από το μενού της Apple , επιλέξτε Σχετικά με αυτό το Mac.
  2. Στο παράθυρο που ανοίγει, κάντε κλικ στο κουμπί Περισσότερες πληροφορίες.
  1. Εάν εκτελείτε το OS X Lion ή αργότερα, κάντε κλικ στο κουμπί System Report (Αναφορά συστήματος). διαφορετικά, συνεχίστε με το επόμενο βήμα.
  2. Στο παράθυρο που ανοίγει, βεβαιωθείτε ότι το Υλικό είναι επισημασμένο στο αριστερό τμήμα του παραθύρου.
  3. Από το δεξί παράθυρο, σημειώστε τον αριθμό της έκδοσης εκκίνησης ROM, καθώς και τον αριθμό έκδοσης SMC (αν υπάρχει).
  4. Με τους αριθμούς έκδοσης στο χέρι, μεταβείτε στον ιστότοπο ενημέρωσης υλικολογισμικού της Apple EFI και SMC Firmware και συγκρίνετε την έκδοση σας με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα. Εάν το Mac σας διαθέτει παλαιότερη έκδοση, μπορείτε να κάνετε λήψη της πιο πρόσφατης έκδοσης χρησιμοποιώντας τους συνδέσμους στην παραπάνω ιστοσελίδα.

Χρησιμοποιώντας τη δοκιμή υλικού Apple μέσω Internet

Τώρα που γνωρίζετε ότι ο υπολογιστής σας Mac είναι ικανός να χρησιμοποιήσει το AHT μέσω του Διαδικτύου, ήρθε η ώρα να εκτελέσετε την δοκιμή. Για να το κάνετε αυτό, χρειάζεστε είτε ενσύρματη σύνδεση είτε Wi-Fi στο Internet. Αν έχετε την απαιτούμενη σύνδεση δικτύου, ας ξεκινήσουμε.

  1. Βεβαιωθείτε ότι ο Mac σας είναι απενεργοποιημένος.
  2. Αν δοκιμάζετε φορητό υπολογιστή Mac, βεβαιωθείτε ότι το συνδέσατε σε πηγή εναλλασσόμενου ρεύματος. Μην εκτελέσετε τη δοκιμή υλικού χρησιμοποιώντας μόνο τη μπαταρία του Mac .
  3. Πατήστε το κουμπί τροφοδοσίας για να ξεκινήσετε τη διαδικασία ενεργοποίησης.
  4. Αμέσως κρατήστε πατημένα τα πλήκτρα Option και D.
  5. Συνεχίστε να κρατάτε τα πλήκτρα Option και D μέχρι να εμφανιστεί ένα μήνυμα "Εκκίνηση ανάκτησης Internet" στην οθόνη του Mac σας. Μόλις δείτε το μήνυμα, μπορείτε να απελευθερώσετε τα πλήκτρα Option και D.
  1. Μετά από λίγο χρόνο, η οθόνη θα σας ζητήσει να "Επιλέξτε δίκτυο". Χρησιμοποιήστε το αναπτυσσόμενο μενού για να κάνετε μια επιλογή από τις διαθέσιμες συνδέσεις δικτύου.
  2. Εάν επιλέξετε μια σύνδεση ασύρματου δικτύου, πληκτρολογήστε τον κωδικό πρόσβασης και στη συνέχεια πατήστε Enter ή Return ή κάντε κλικ στο κουμπί επιλογής επιγραφής στην οθόνη.
  3. Αφού συνδεθείτε στο δίκτυό σας, θα εμφανιστεί ένα μήνυμα με τίτλο "Εκκίνηση ανάκτησης Internet". Αυτό μπορεί να πάρει λίγο χρόνο.
  4. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το Apple Hardware Test μεταφορτώνεται στο Mac σας. Μόλις ολοκληρωθεί η λήψη, θα δείτε την επιλογή επιλογής γλώσσας.
  5. Χρησιμοποιήστε τον κέρσορα του ποντικιού ή τα βελάκια επάνω / κάτω για να επισημάνετε μια γλώσσα που θέλετε να χρησιμοποιήσετε και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο κουμπί στην κάτω δεξιά γωνία (αυτή με το δεξιό βέλος).
  1. Η δοκιμή υλικού Apple θα ελέγξει για να δείτε τι υλικό έχει εγκατασταθεί στον υπολογιστή σας Mac. Αυτή η διαδικασία μπορεί να πάρει λίγο χρόνο. Αφού ολοκληρωθεί, το κουμπί Test θα επισημανθεί.
  2. Πριν πατήσετε το κουμπί Test, μπορείτε να ελέγξετε ποιο υλικό βρέθηκε στη δοκιμή κάνοντας κλικ στην καρτέλα Προφίλ υλικού. Είναι καλή ιδέα να κάνετε μια συνοπτική εξέταση στο προφίλ υλικού, για να βεβαιωθείτε ότι όλα τα κύρια συστατικά του Mac σας εμφανίζονται σωστά. Βεβαιωθείτε ότι έχετε επαληθεύσει ότι έχει αναφερθεί η σωστή ποσότητα μνήμης μαζί με τη σωστή CPU και γραφικά. Αν κάτι φαίνεται να είναι λανθασμένο, πρέπει να επαληθεύσετε ποια θα είναι η διαμόρφωση της Mac. Μπορείτε να το κάνετε αυτό ελέγχοντας τον ιστότοπο υποστήριξης της Apple για τις προδιαγραφές του Mac που χρησιμοποιείτε. Εάν οι πληροφορίες διαμόρφωσης δεν ταιριάζουν, ενδέχεται να έχετε μια αποτυχημένη συσκευή που θα πρέπει να ελεγχθεί.
  3. Εάν οι πληροφορίες διαμόρφωσης φαίνονται σωστές, μπορείτε να προχωρήσετε στη δοκιμή.
  4. Κάντε κλικ στην καρτέλα Δοκιμή υλικού.
  5. Η δοκιμή υλικού Apple υποστηρίζει δύο τύπους δοκιμών: μια τυπική δοκιμή και μια εκτεταμένη δοκιμή. Η εκτεταμένη δοκιμή είναι μια καλή επιλογή αν υποπτεύεστε ένα πρόβλημα με τη μνήμη RAM ή το βίντεο / γραφικά. Αλλά ακόμα κι αν υποψιάζεστε ένα τέτοιο πρόβλημα, ίσως είναι καλή ιδέα να ξεκινήσετε με τη συντομότερη, τυπική δοκιμή.
  6. Κάντε κλικ στο κουμπί Δοκιμή.
  7. Η δοκιμή υλικού θα ξεκινήσει, εμφανίζοντας μια γραμμή κατάστασης και τυχόν μηνύματα σφάλματος που μπορεί να προκύψουν. Η δοκιμή μπορεί να πάρει λίγο χρόνο, οπότε να είστε υπομονετικοί. Μπορεί να ακούσετε τους ανεμιστήρες των Mac σας να ανεβαίνουν και να κατεβαίνουν. αυτό είναι φυσιολογικό κατά τη διάρκεια της διαδικασίας δοκιμής.
  1. Όταν ολοκληρωθεί η δοκιμή, η γραμμή κατάστασης θα εξαφανιστεί. Η περιοχή "Αποτελέσματα δοκιμών" του παραθύρου θα εμφανίσει είτε ένα μήνυμα "Δεν βρέθηκε πρόβλημα" ούτε μια λίστα με τα προβλήματα που βρέθηκαν. Εάν δείτε ένα σφάλμα στα αποτελέσματα των δοκιμών, ρίξτε μια ματιά στην ενότητα κώδικα σφάλματος παρακάτω για μια λίστα με κοινούς κωδικούς σφαλμάτων και τι σημαίνουν.
  2. Αν δεν βρεθεί πρόβλημα, μπορεί να θέλετε να εκτελέσετε εκτεταμένη δοκιμή, η οποία είναι καλύτερο για την εύρεση προβλημάτων μνήμης και γραφικών. Για να εκτελέσετε την εκτεταμένη δοκιμή, τοποθετήστε ένα σημάδι ελέγχου στο πλαίσιο Εκτεταμένη δοκιμή εκτελέσιμο (διαρκεί πολύ περισσότερο χρόνο) και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο κουμπί Δοκιμή.

Τερματισμός δοκιμής στη διαδικασία

Κλείνοντας τη δοκιμή υλικού Apple

Κωδικοί σφαλμάτων δοκιμής υλικού Apple

Οι κωδικοί σφάλματος που δημιουργούνται από τη δοκιμή υλικού Apple τείνουν να είναι κρυπτογραφικοί στην καλύτερη περίπτωση και προορίζονται για τεχνικούς εξυπηρέτησης της Apple. Ωστόσο, πολλοί από τους κωδικούς σφαλμάτων έχουν γίνει γνωστοί και ο ακόλουθος κατάλογος πρέπει να είναι χρήσιμος:

Κωδικοί σφαλμάτων δοκιμής υλικού Apple
Κωδικός λάθους Περιγραφή
4AIR Ασύρματη κάρτα AirPort
4ETH Ethernet
4HDD Σκληρός δίσκος (περιλαμβάνει SSD)
4IRP Λογική συμβούλιο
4MEM Μονάδα μνήμης (RAM)
4MHD Εξωτερικός δίσκος
4MLB Έλεγχος λογικής πλακέτας
4MOT Ανεμιστήρες
4PRC Επεξεργαστής
4SNS Απέτυχε ο αισθητήρας
4YDC Κάρτα βίντεο / γραφικών

Οι περισσότεροι από τους παραπάνω κωδικούς σφαλμάτων υποδεικνύουν την αποτυχία του σχετικού στοιχείου και ίσως απαιτήσουν την εξέταση ενός τεχνικού από τον υπολογιστή σας Mac, για να προσδιορίσετε την αιτία και το κόστος μιας επισκευής.

Αλλά πριν στείλετε το Mac σας σε ένα κατάστημα, δοκιμάστε να επαναφέρετε το PRAM καθώς και να επαναφέρετε το SMC . Αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο για ορισμένα σφάλματα, συμπεριλαμβανομένων προβλημάτων λογικής πλακέτας και ανεμιστήρων.

Μπορείτε να εκτελέσετε επιπρόσθετες λύσεις αντιμετώπισης προβλημάτων μνήμης (RAM), σκληρού δίσκου και εξωτερικών δίσκων. Στην περίπτωση μιας μονάδας δίσκου, εσωτερικής ή εξωτερικής, μπορείτε να δοκιμάσετε να την επιδιορθώσετε χρησιμοποιώντας το Disk Utility (το οποίο περιλαμβάνεται στο OS X) ή μια εφαρμογή τρίτου μέρους, όπως το Drive Genius .

Αν το Mac σας διαθέτει μονάδες μνήμης RAM που μπορούν να λειτουργούν από το χρήστη, δοκιμάστε να καθαρίσετε και να επανατοποθετήσετε τις μονάδες. Αφαιρέστε τη μνήμη RAM, χρησιμοποιήστε μια καθαρή γόμα μολυβιού για να καθαρίσετε τις επαφές των μονάδων RAM και, στη συνέχεια, εγκαταστήστε ξανά τη μνήμη RAM. Μετά την επανεγκατάσταση της μνήμης RAM, εκτελέστε ξανά τη δοκιμή υλικού Apple, χρησιμοποιώντας την εκτεταμένη επιλογή δοκιμής. Εάν εξακολουθείτε να έχετε προβλήματα μνήμης, ίσως χρειαστεί να αντικαταστήσετε τη μνήμη RAM.