Οι καλύτεροι τρόποι για καλύτερη ποιότητα ήχου αυτοκινήτου

Η διαδικασία βελτίωσης της ποιότητας του ήχου του αυτοκινήτου είναι μια βαθμιδωτή, και όχι μια πρόταση για όλα ή τίποτα, οπότε υπάρχει πραγματικά ένας εκπληκτικός αριθμός μικρών τσιμπήματα και αναβαθμίσεις που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε τη συνολική ποιότητα ήχου στο αυτοκίνητό σας.

Οι περισσότεροι από τους τρόπους βελτίωσης της ποιότητας ήχου στο αυτοκίνητό σας περιλαμβάνουν αναβαθμίσεις, όπως την απόκτηση νέας μονάδας κεφαλής ή την εγκατάσταση premium ηχείων ή υπογούφερ, ενώ άλλα εστιάζουν στην βελτίωση του περιβάλλοντος στο αυτοκίνητό σας, κυρίως με την απομάκρυνση όσο το δυνατόν εξωτερικών παρεμβολών δυνατόν.

01 από 05

Αντικαταστήστε τα εργοστασιακά ηχεία σας

Τα ηχεία εργοστασίου μπορούν να αντικατασταθούν από μονάδες άμεσης προσαρμογής για εύκολη αναβάθμιση, αλλά δεν χρειάζεται να σταματήσετε εκεί. Martyn Goddard / Corbis Ντοκιμαντέρ / Getty

Ο ευκολότερος τρόπος να ακούσετε τουλάχιστον κάποιο είδος βελτίωσης της ποιότητας ήχου αυτοκινήτου είναι να αντικαταστήσετε τα εργοστασιακά ηχεία με μονάδες δευτερογενούς αγοράς υψηλότερης ποιότητας . Όταν κάνετε άμεση αντικατάσταση και τοποθετείτε ηχεία ανάλογα με τις διαστάσεις και τον βασικό τύπο των εργοστασιακών ηχείων, αυτό είναι κυριολεκτικά μια εργασία τύπου plug-and-play όπου βγάζετε τις παλιές μονάδες και ρίχνετε τα νέα.

Αν το αυτοκίνητό σας βρίσκεται για λίγο στο δρόμο, υπάρχει μια καλή πιθανότητα ότι τα ηχεία έχουν αρχίσει να υποβαθμίζονται, οπότε πιθανότατα θα ακούσετε μια αξιοσημείωτη βελτίωση, απλώς πέφτοντας σε μονάδες αντικατάστασης. Μπορείτε επίσης να πάτε το επιπλέον μίλι και να αντικαταστήσετε τα ομοαξονικά ηχεία με τα ηχεία συνιστωσών ή ακόμα και να προσθέσετε ένα subwoofer , αλλά αυτός ο τύπος αναβάθμισης είναι και πιο περίπλοκος και δαπανηρός.

02 του 05

Αναβαθμίστε την κύρια μονάδα και χτυπήστε το ενσωματωμένο DAC του τηλεφώνου σας

Παρόλο που το τηλέφωνό σας ή η συσκευή αναπαραγωγής MP3 είναι τέλεια ικανό να παίζει μουσική, θα ακούσετε αύξηση της ποιότητας εάν η κεφαλή σας έχει καλή DAC. Jeffrey Coolidge / Photodisc / Getty

Ενώ η αναβάθμιση της μονάδας κεφαλής δεν είναι πάντα το καλύτερο μέρος για να ξεκινήσετε όταν ψάχνετε συγκεκριμένα για καλύτερη ποιότητα ήχου, αξίζει πάντα να εξεταστεί. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν η κεφαλή σας έχει πάρει λίγο μακρύ στο δόντι ή εάν δεν έχει έξοδο προενίσχυσης και κοιτάτε την εγκατάσταση ενός ενισχυτή.

Ένας άλλος λόγος για να εξετάσετε την αναβάθμιση της κύριας μονάδας σας είναι αν θέλετε να ακούτε ψηφιακή μουσική στο αυτοκίνητό σας. Αν η μονάδα κεφαλής δεν διαθέτει ενσωματωμένο DAC υψηλής ποιότητας , τότε η προσθήκη μιας νέας κεφαλίδας που θα σας επιτρέψει να ξεφορτώσετε τη βαριά ανύψωση της μετατροπής ψηφιακού ήχου από το τηλέφωνο ή το MP3 player σας στο στερεοφωνικό του αυτοκινήτου.

Αξιοποιώντας μια μονάδα κεφαλής που είναι εξοπλισμένη με DAC υψηλής ποιότητας απαιτεί μια σύνδεση USB ή ιδιόκτητη σύνδεση, οπότε λάβετε υπόψη ότι θα πρέπει να συνδέσετε το τηλέφωνό σας ή άλλη συσκευή στο στερεοφωνικό του αυτοκινήτου μέσω καλωδίου USB αντί για ένα συνηθισμένο βοηθητικό εισαγωγή. Αυτό επιτρέπει στη μονάδα κεφαλής να διαβάζει δεδομένα από τη συσκευή και να τα μετατρέπει σε αναλογικά σήματα ήχου που μεταδίδονται στον ενισχυτή και στα ηχεία.

03 του 05

Προσθήκη στοιχείων όπως ενισχυτές, επεξεργαστές σημάτων και ισοσταθμιστές

Οι ενισχυτές στοίβαξης δεν είναι ο φθηνότερος τρόπος για να έχετε καλύτερη ποιότητα ήχου αυτοκινήτου, αλλά ο σωστός ενισχυτής μπορεί να συμβάλει στην κατασκευή ενός καλύτερου συστήματος. mixmike / E + / Getty

Η προσθήκη ενός ενισχυτή ή ενός άλλου στοιχείου, όπως επεξεργαστή σήματος ή ισοσταθμιστής, είναι συνήθως πιο ακριβό και περίπλοκο από το να πέφτει κανείς στα ηχεία ή ακόμα και να αναβαθμίσει τη μονάδα κεφαλής. Ωστόσο, ένας ενισχυτής μπορεί να σας επιτρέψει να χτυπήσετε καλύτερα ηχεία και πραγματικά να μετατρέψετε την ποιότητα του ήχου του αυτοκινήτου σας.

Εάν πρόκειται για ένα στερεοφωνικό εργοστάσιο που δεν έρχεται με ενισχυτή, τότε είναι σημαντικό να βρείτε μια μονάδα που να συνοδεύεται από εισόδους στάθμης ηχείων. Ο καλύτερος τρόπος για να κάνετε αυτόν τον τύπο αναβάθμισης είναι να εγκαταστήσετε μια μονάδα κεφαλίδας που έχει έξοδο προενισχυτή, αλλά ένας ενισχυτής που περιλαμβάνει εισόδους στάθμης ηχείων είναι τουλάχιστον μια εφαρμόσιμη εναλλακτική λύση. Μια άλλη επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε ένα ηχείο σε γραμμικό μετατροπέα .

04 του 05

Χρησιμοποιήστε αρχεία μουσικής υψηλότερης ποιότητας ή ακόμα και ήχο υψηλής ανάλυσης

Πηγαίνετε στον αυτοκινητόδρομο ήχου υψηλής ανάλυσης. Rich Legg / E + / Getty

Ένας από τους πιο παραβλεφθέντες παράγοντες στην ποιότητα ήχου αυτοκινήτου είναι η πηγή του ήχου. Ένα ακραίο παράδειγμα θα ήταν αν κάποιος επέμενε να ακούει μόνο το ραδιόφωνο AM αντί για το ραδιόφωνο FM και στη συνέχεια παραπονέθηκε για την ποιότητα του ήχου. Παρόλο που υπάρχουν ραδιοφωνικές εκπομπές AM υψηλότερης ποιότητας και το πρόβλημα του AM vs. FM είναι πολύ πιο περίπλοκο από αυτό το μειωτικό παράδειγμα, όλοι γνωρίζουν ότι θα ακούσουν καλύτερη ποιότητα ήχου αν ακούν σταθμό FM.

Κατά τον ίδιο τρόπο, τα CD παρέχουν καλύτερη ποιότητα ήχου από το ραδιόφωνο FM και ακούτε ακόμα καλύτερη ποιότητα εάν μεταβείτε σε ψηφιακά αρχεία ήχου ή υποστείτε δραστική απώλεια ποιότητας. Το ζήτημα είναι ότι τα αρχεία ψηφιακής μουσικής δεν είναι όλα δημιουργημένα ίσα. Για παράδειγμα, αν έχετε μεγάλη μουσική στη συλλογή σας που αγοράσατε - ή αποκτήσατε με άλλα μέσα - πριν από μια δεκαετία ή περισσότερο, οι πιθανότητες είναι αρκετά καλές που είναι πιο συμπιεσμένες από ό, τι χρειάζεται πραγματικά.

Η μετάβαση σε χαμηλότερο επίπεδο συμπίεσης, ή ακόμα και η μετάβαση σε μορφή χωρίς απώλειες, μπορεί να κάνει μια τεράστια διαφορά όσον αφορά την ποιότητα του ήχου. Ο ήχος υψηλής ανάλυσης είναι ακόμα μια επιλογή σήμερα , αν και τα μεγαλύτερα μεγέθη αρχείων σημαίνουν ότι ίσως δεν μπορείτε να φέρετε τη συλλογή σας ολόκληρη .

05 του 05

Βυθίστε τις εξωτερικές πηγές θορύβου με υαλοπετάσματα

Δεν υπάρχει τίποτα που μπορείτε να κάνετε για τους ήχους που προέρχονται από το εσωτερικό του αυτοκινήτου, αλλά η μείωση του εξωτερικού θορύβου μπορεί να σας βοηθήσει να έχετε καλύτερη ποιότητα ήχου. Ντάνιελ Γκριζέλ / Πέτρα / Γκέιτι

Οι περισσότεροι από τους τρόπους για να έχετε καλύτερη ποιότητα ήχου αυτοκινήτου περιλαμβάνουν στην πραγματικότητα την αναβάθμιση του ηχοσυστήματος αυτοκινήτου σας, αλλά γεμίζουν απόλυτα το γεγονός ότι τα αυτοκίνητα κάνουν για αρκετά ακανόνιστες ηχητικές καταστάσεις. Ο εσωτερικός όγκος ενός αυτοκινήτου ή ενός φορτηγού δεν θα ταιριάζει ποτέ με τη δυναμική του οικιακού σας θεάτρου, αλλά τα υλικά απόσβεσης μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν.

Η ευκολότερη και ταχύτερη λύση σε αυτή την κατηγορία είναι η υποδοχή ορισμένων υλικών απόσβεσης, όπως το Dynamat, στα πλαίσια των θυρών σας. Αυτά τα προϊόντα είναι ουσιαστικά απλά φύλλα υλικών θορύβου που απομακρύνονται από το θόρυβο του δρόμου και από άλλες πηγές εξωτερικών παρεμβολών, γι 'αυτό είναι τόσο εύκολο να τα εγκαταστήσετε στα πάνελ των θυρών σας. Η διαδικασία βασικά απλώς περιλαμβάνει την απόσπαση κάθε πίνακα, την ολίσθηση σε ένα φύλλο υλικού απόσβεσης και στη συνέχεια την επανατοποθέτηση των πάνελ.

Η ίδια διαδικασία μπορεί να εφαρμοστεί σε άλλες πηγές θορύβου. Για παράδειγμα, μπορείτε να εγκαταστήσετε ένα παρόμοιο υλικό θορύβου στο εσωτερικό της κουκούλας σας για να μειώσετε τον θόρυβο από τον κινητήρα σας και ο ίδιος τύπος υλικού μπορεί να εγκατασταθεί κάτω από το χαλί σας για περαιτέρω μείωση του θορύβου του δρόμου.

Παρόμοια υλικά απόσβεσης είναι επίσης διαθέσιμα για να αποτρέψετε τη μετάδοση των δονήσεων από τα ηχεία του αυτοκινήτου σας στο μέταλλο των θυρών και σε άλλες περιοχές όπου είναι τοποθετημένες. Μειώνοντας το δονούμενο μέταλλο και κολλώντας στον δονούμενο αέρα, μπορεί να παρατηρήσετε αύξηση της ποιότητας του ήχου.

Εάν καταλήξετε στην εγκατάσταση ενός μεγάλου υπογούφερ στον κορμό σας, ο ίδιος τύπος αποσβεστικού υλικού μπορεί επίσης να βοηθήσει εκεί. Η βασική ιδέα είναι να ευθυγραμμιστεί το πάτωμα, τα πλευρικά τοιχώματα και το εσωτερικό του καπό του πορτμπαγκάζ, αφήνοντας μόνο τον διαιρέτη ανάμεσα στο όχημα και τον κορμό ακάλυπτο. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τη δόνηση και να βελτιώσετε την ποιότητα ήχου που βγάζετε από το υποσύστημα σας.