Τι να κάνετε όταν τα φώτα του εσωτερικού αυτοκινήτου σας σταματούν να λειτουργούν

Τα φώτα εσωτερικού αυτοκινήτου μπορούν να χωριστούν σε διάφορες κατηγορίες, όπως φώτα ταμπλό, φώτα θόλου, φώτα χάρτη και άλλα και μπορούν να αποτύχουν όλα με τη μία ή με τη μία. Δεδομένου ότι υπάρχουν τόσοι πολλοί διαφορετικοί τύποι φώτων εσωτερικού αυτοκινήτου, μια αποτυχία μπορεί να είναι είτε μια ενόχληση είτε ένα πραγματικό ζήτημα ασφάλειας. Σε κάθε περίπτωση, το να υπολογίσετε τι πρέπει να κάνετε όταν τα φώτα εσωτερικού αυτοκινήτου σας σταματούν να λειτουργούν είναι συνήθως μια αρκετά απλή διαγνωστική διαδικασία που μπορεί να επιτευχθεί με μερικά πολύ βασικά εργαλεία όπως τα κατσαβίδια και ένα δοκιμαστικό φως .

Τι είναι τα φώτα εσωτερικών αυτοκινήτων;

Ο εσωτερικός φωτισμός είναι μία από τις δύο αρκετά μεγάλες ομπρέλες που καλύπτουν όλους τους διαφορετικούς τύπους φώτων μέσα και γύρω από το αυτοκίνητό σας. Η άλλη κατηγορία είναι ο εξωτερικός φωτισμός, ο οποίος καλύπτει τα πάντα από τους προβολείς σας μέχρι τα πίσω φώτα σας και τα πάντα μεταξύ τους.

Τα φώτα εσωτερικού αυτοκινήτου μπορούν να αναλυθούν περαιτέρω ανάλογα με τους συγκεκριμένους σκοπούς τους. Τα φώτα θόλου είναι συνήθως τοποθετημένα πάνω από το κεφάλι και φωτίζουν το εσωτερικό του αυτοκινήτου σας τη νύχτα, ενώ οι φωτισμοί των χαρτών, που βρίσκονται στα ή κοντά στα αλεξήλια, σχεδιάστηκαν αρχικά για να διευκολύνουν κυριολεκτικά την ανάγνωση φυσικών χαρτών (συνδέσεις σε PDF) τη νύχτα. Τα φώτα ταμπλό μπορούν να σας βοηθήσουν να δείτε τα όργανα σας , όπως το ταχύμετρο, τη νύχτα, και συχνά ρυθμίζονται για να αποτρέψετε την τύφλωση νύχτας.

Ορισμένα αυτοκίνητα διαθέτουν επίσης άλλες εξειδικευμένες κατηγορίες φωτισμού εσωτερικού χώρου, όπως φώτα βαθμίδας που σας βοηθούν να εισχωρήσετε στο αυτοκίνητό σας τη νύχτα χωρίς να παρεμποδίζετε, ενώ μερικοί έχουν ακόμη και φώτα "welcome mat" που προβάλλουν ένα λογότυπο ή απλή λάσπη φωτός στο έδαφος όταν ανοίγετε θύρα.

Ανάλογα με το όχημα, όλα τα εσωτερικά φώτα μπορεί να βρίσκονται σε ένα κύκλωμα ή μπορεί να υπάρχουν περισσότερα κυκλώματα. Ένα εσωτερικό φως μπορεί επίσης να ελέγχεται από πολλούς διακόπτες, οπότε υπάρχουν διάφοροι διαφορετικοί τρόποι για να αποτύχουν. Για παράδειγμα, ένα φως θόλου μπορεί να έχει χειροκίνητο διακόπτη στο φως, αν και μπορεί επίσης να ανάψει ή να σβήσει ή να σβηστεί με ένα διακόπτη στην παύλα.

Ξεκινήστε με το διακόπτη φωτισμού θόλου ή διακόπτη διαφράγματος

Όταν τα φώτα εσωτερικού χώρου του αυτοκινήτου σας σταματούν να λειτουργούν, το καλύτερο μέρος για να ξεκινήσετε είναι επίσης η πιο εύκολη λύση. Η πιο συνηθισμένη αιτία αυτού του προβλήματος είναι όταν κάποιος άλλος από τον οδηγό χρησιμοποιεί τον διακόπτη φωτισμού θόλου ή dimmer. Αυτό μπορεί να αφήσει τα εσωτερικά φώτα σε κατάσταση όπου δεν θα έρθουν πλέον όταν ανοίγετε την πόρτα.

Ανάλογα με τον τρόπο σύνδεσης των εσωτερικών φώτων σας και τους τύπους διακοπτών που έχετε, ίσως χρειαστεί να πιέσετε έναν άλλο συνδυασμό κουμπιών για να ενεργοποιήσετε τα εσωτερικά φώτα σας. Γενικά, θα θέλετε να δοκιμάσετε να περιστρέψετε τον ρυθμιστή (εάν υπάρχει) και να το δοκιμάσετε σε διαφορετικές θέσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η περιστροφή του ρυθμιστή καθυστέρησης σε όλη τη διαδρομή προς τη μία κατεύθυνση θα προκαλέσει κλικ, η οποία μπορεί είτε να δείχνει ότι βρίσκεται στη θέση ενεργοποίησης είτε στη θέση εκτός λειτουργίας.

Με το ρυθμιστή φωτισμού σε διαφορετικές θέσεις ή το κουμπί φωτισμού εσωτερικού φωτισμού σε διαφορετικές θέσεις, μπορείτε να δοκιμάσετε να χειριστείτε το φωτισμό του θόλου, το φωτισμό του χάρτη ή άλλα εσωτερικά φώτα με τους μεμονωμένους διακόπτες.

Εάν δεν είστε σε θέση να πάρετε τα εσωτερικά φώτα σας να έρχονται επάνω προσπαθώντας διαφορετικούς συνδυασμούς του dimmer ή διακόπτη φως θόλο, τότε είστε πιθανώς ασχολούνται με μια πραγματική αποτυχία κάπου κατά μήκος της γραμμής.

Φυσημένες ασφάλειες και φώτα εσωτερικών αυτοκινήτων

Όταν όλα τα φώτα εσωτερικών χώρων του αυτοκινήτου σας σταματούν να λειτουργούν ταυτόχρονα, αλλά άλλα πράγματα όπως το ραδιόφωνο εξακολουθούν να λειτουργούν , είναι καλός υπαινιγμός ότι η βασική αιτία είναι κάτι που όλα τα φώτα έχουν κοινό. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό πρόκειται να είναι μια ασφάλεια , γι 'αυτό είναι το επόμενο πράγμα που πρέπει να ελέγξετε.

Ανάλογα με τον τρόπο ρύθμισης του αυτοκινήτου σας, το κιβώτιο ασφαλειών μπορεί να βρίσκεται μέσα ή κοντά στο ντουλαπάκι, κάτω από το ταμπλό ή στο διαμέρισμα του κινητήρα. Ορισμένα αυτοκίνητα έχουν ακόμη περισσότερα από ένα κιβώτιο ασφαλειών, οπότε το εγχειρίδιο του ιδιοκτήτη σας μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο για τον εντοπισμό του σωστού. Σε αντίθετη περίπτωση, συνήθως μπορείτε να κάνετε αναζήτηση στο Internet για να βρείτε μια εικόνα της θέσης του ακριβούς σας κουτιού ασφάλειας.

Η ασφάλεια που ψάχνετε συνήθως θα είναι η ασφάλεια "φωτός", παρόλο που μπορεί να διαφέρει από το ένα όχημα στο επόμενο. Ο μόνος τρόπος να γνωρίζετε με σιγουριά είναι να εντοπίσετε ένα διάγραμμα συνδεσμολογίας για τη συγκεκριμένη μάρκα, το μοντέλο και το έτος του αυτοκινήτου σας, αλλά εξετάζοντας όλες τις ασφάλειες που ονομάζονται "φώτα" ή κάτι παρόμοιο είναι συνήθως αρκετά καλό.

Πείτε εάν υπάρχει πυρκαγιά

Παρόλο που συνήθως μπορείτε να διαπιστώσετε εάν μια ασφάλεια έχει ανατινάξει εξετάζοντας το, αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Οι ασφάλειες μπορούν να φυσήξουν και να φαίνονται καλά, οπότε ο μόνος τρόπος για να τους ελέγξετε είναι με ένα εργαλείο όπως ένα πολύμετρο ή ένα δοκιμαστικό φως. Εάν έχετε ένα πολύμετρο και δεν βρίσκετε συνέχεια μεταξύ των ακροδεκτών μίας ασφάλειας, αυτό σημαίνει ότι είναι φουσκωμένο.

Ο ευκολότερος τρόπος ελέγχου των ασφαλειών είναι με μια δοκιμαστική λυχνία. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να σφίξετε ένα άκρο στο γυμνό μέταλλο κάπου στο αυτοκίνητό σας και στη συνέχεια να αγγίξετε το άκρο του καθετήρα σε κάθε πλευρά μιας ασφάλειας. Με το κλειδί ανάφλεξης στη θέση "on", η δοκιμαστική λυχνία πρέπει να ανάβει όταν αγγίζετε και τις δύο πλευρές της κάθε ασφάλειας.

Αν η δοκιμαστική λυχνία παραμένει σκοτεινή στη μία πλευρά της ασφάλειας, αυτό σημαίνει ότι είναι ανατινασμένο και πρέπει να το αντικαταστήσετε με τον ίδιο ακριβώς τύπο ασφάλειας. Ποτέ μην χρησιμοποιείτε μια ασφάλεια με μεγαλύτερο αριθμό, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει καταστροφική βλάβη στην καλωδίωση στο αυτοκίνητό σας.

Προβλήματα καλωδίωσης, σορτς και εσωτερικά φώτα

Ενώ είναι τεχνικά δυνατό για μια ασφάλεια να φυσήξει χωρίς άλλο υποκείμενο πρόβλημα, δεν είναι πολύ συνηθισμένο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μια φουσκωμένη εσωτερική φωτεινή ασφάλεια σημαίνει ότι υπάρχει κάποιο είδος σύντομης κάπου στο σύστημα. Μπορεί να είναι ένα μόνιμο σφάλμα, ή μπορεί να είναι προσωρινό, αλλά ο μόνος τρόπος για να γνωρίζετε σίγουρα είναι να αντικαταστήσετε την ασφάλεια και να δείτε τι συμβαίνει.

Αν αντικαταστήσετε μια εσωτερική φωτιζόμενη ασφάλεια που φυσάει και φυσάει και πάλι, αυτό σημαίνει ότι έχετε να αντιμετωπίσετε ένα βραχυκύκλωμα . Μπορεί να είναι κάτι που μπορείτε να χειριστείτε μόνοι σας, αλλά μερικά σορτς θα απαιτήσουν την προσοχή ενός επαγγελματία τεχνικού.

Τα περισσότερα σορτς μπορούν να ανιχνευθούν σε θέσεις όπου συρμάτινα λυγίζουν και πτύχουν, έτσι είναι το καλύτερο μέρος για να ξεκινήσετε. Εάν το αυτοκίνητό σας έχει φωτισμό χάρτη στα αλεξήλια ή τα φώτα που βρίσκονται στις πόρτες, τότε είναι συνήθως ένα ασφαλές στοίχημα ότι θα βρείτε το κοντό σε ένα από αυτά τα κυκλώματα.

Εάν ελέγξετε όλα τα καλώδια που περνούν μέσα από τις πόρτες σας ή σε αλεξήλια και δεν μπορείτε να βρείτε το κοντό, τότε το καλύτερο στοίχημά σας είναι να καλέσετε έναν επαγγελματία.

Διακόπτες κακής πόρτας και εσωτερικά φώτα

Το τελευταίο σημείο αστοχίας που μπορεί να επηρεάσει ταυτόχρονα όλα τα φώτα εσωτερικού χώρου είναι ένας κακός διακόπτης πόρτας. Αυτοί οι διακόπτες μπορούν να βρεθούν στις θύρες των περισσότερων αυτοκινήτων, επομένως αναφέρονται συχνά ως διακόπτες θυρών.

Όταν τα εσωτερικά φώτα σε ένα αυτοκίνητο λειτουργούν σωστά, συνήθως θα ανάψουν όταν ανοίγετε την πόρτα σας και στη συνέχεια κλείσετε λίγο χρόνο αφού κλείσετε την πόρτα. Αυτή η διαδικασία βασίζεται σε ένα διακόπτη στο άνοιγμα της πόρτας που ανοίγει όταν ανοίγετε την πόρτα και κλείνει όταν κλείνετε την πόρτα.

Αυτοί οι διακόπτες συχνά καλύπτονται από ένα ελαστικό παπούτσι που μπορείτε να αφαιρέσετε με ένα κατσαβίδι επίπεδης λεπίδας. Ο διακόπτης μπορεί στη συνέχεια να αποσυνδεθεί ή να ξεβιδωθεί. Εάν διαθέτετε ένα πολύμετρο, μπορείτε να δοκιμάσετε τον διακόπτη συνδέοντας και τα δύο τερματικά και ελέγχοντας τη συνέχεια. Στη συνέχεια, μπορείτε να ενεργοποιήσετε το διακόπτη και να ελέγξετε ξανά. Αν η ανάγνωση δεν αλλάξει, ο διακόπτης είναι κακός.

Εσωτερικές μονάδες φωτισμού

Εάν τα εσωτερικά σας φώτα χρησιμοποιούνται για να παραμείνουν για κάποιο διάστημα μετά το κλείσιμο των θυρών σας, τότε πιθανότατα υπάρχει κάποιο είδος timer module στο κύκλωμα. Έτσι, αν οι ασφάλειές σας είναι καλές, ο διακόπτης της θύρας της πόρτας ελέγχει εντάξει και οτιδήποτε άλλο φαίνεται να είναι σε καλή κατάσταση, ίσως να αντιμετωπίζετε ένα πιο περίπλοκο πρόβλημα.

Ενώ η αντικατάσταση αυτού του τύπου εξαρτήματος συνήθως δεν είναι τόσο δύσκολη, η ρίψη εξαρτημάτων σε ένα πρόβλημα είναι σπάνια η καλύτερη ή πιο αποτελεσματική λύση. Με αυτό κατά νου, ένας επαγγελματίας τεχνικός θα είναι σε θέση να σας βοηθήσει εάν φτάσετε αυτό μακριά χωρίς να βρείτε προφανή προβλήματα.

Σβήνω βολβούς

Όταν ένα ή περισσότερα εσωτερικά φώτα σταματούν να λειτουργούν και τα άλλα λειτουργούν ακόμα καλά, το πρόβλημα είναι συνήθως απλά ένας καυτός λαμπτήρας. Αυτό είναι πολύ εύκολο να ελέγξετε και να διορθώσετε. Το πρώτο βήμα είναι να αφαιρέσετε το κάλυμμα του εσωτερικού φωτός που σταμάτησε να λειτουργεί. Αυτό μπορεί να σας απαιτήσει να ξεδιπλώσετε μερικές βίδες, αν και πολλά από αυτά τα καλύμματα έχουν κυριολεκτικά σπάσει στη θέση τους με κρυφά συνδετήρες. Αυτά συνήθως μπορούν να εξαχθούν με προσεκτική χρήση ενός λεπτού κατσαβιδιού.

Δοκιμάζοντας τους καυτούς εσωτερικούς λαμπτήρες

Με το κάλυμμα κλειστό, το επόμενο βήμα είναι η αφαίρεση του λαμπτήρα. Ορισμένοι βολβοί απομακρύνονται με ελαφριά πίεση και συστροφή, ενώ άλλοι βιδώνουν σαν κανονικός λαμπτήρας, ενώ άλλοι βγαίνουν σε κάτοπτρα.

Σε κάθε περίπτωση, με την αφαίρεση του λαμπτήρα, θα θέλετε να ενεργοποιήσετε τα εσωτερικά φώτα και να συνδέσετε τη δοκιμαστική λυχνία μεταξύ της γείωσης και του κάθε ακροδέκτη της υποδοχής, προσέχοντας πολύ να μην βραχυκυκλώσετε τους ακροδέκτες. Αν η δοκιμαστική λυχνία ανάψει, αυτό σημαίνει ότι ο λαμπτήρας είναι κακός.

Αν δεν διαθέτετε δοκιμαστική λυχνία, ενδέχεται να μπορείτε να ελέγξετε αν ο λαμπτήρας καίγεται. Σε πολλές περιπτώσεις, θα διαπιστώσετε ότι ο ίδιος τύπος βολβού χρησιμοποιείται σε διαφορετικά μέρη του αυτοκινήτου σας. Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε πολλαπλά φώτα θόλου που χρησιμοποιούν όλοι τον ίδιο τύπο λαμπτήρα ή οι βολβοί μπορεί να είναι ίδιοι στις υποδοχές που είναι τοποθετημένες στην πόρτα.

Εάν μπορείτε να βρείτε έναν λαμπτήρα που ταιριάζει με αυτόν που δεν λειτουργεί, ο έλεγχος είναι ένα απλό θέμα της εναλλαγής του λαμπτήρα λειτουργίας με το μη εργάσιμο. Αν δεν μπορείτε να βρείτε ένα λειτουργικό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν ηλεκτρονικό οδηγό για να βρείτε τον σωστό αριθμό.

Και στις δύο περιπτώσεις, ο λαμπτήρας γνωστού καλού θα πρέπει να ανάβει όταν αντικαθιστάτε τον λαμπτήρα που δεν λειτουργεί. Αν δεν συμβαίνει, τότε αντιμετωπίζετε πραγματικά κακή υποδοχή, πρόβλημα καλωδίωσης ή ακόμα και ασφάλεια.