Τι να κάνετε όταν οι προβολείς σας σταματούν να λειτουργούν

Η τεχνολογία προβολέων δεν είναι εξαιρετικά περίπλοκη, αλλά υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους οι προβολείς μπορούν να αποτύχουν. Έτσι, αν διαπιστώσετε ότι οι προβολείς σας έχουν σταματήσει ξαφνικά να δουλεύουν, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψιν τον τύπο αστοχίας που αντιμετωπίζετε και να πάτε από εκεί.

Η διαδικασία αντιμετώπισης προβλημάτων που ακολουθείτε θα εξαρτηθεί από τον τύπο της αποτυχίας που αντιμετωπίζετε. Με αυτό κατά νου, μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμο να ξεκινήσετε εξετάζοντας εάν και οι δύο ή και οι δύο από τους προβολείς σας έχουν αποτύχει και εάν λειτουργεί ή όχι η λειτουργία υψηλής ή χαμηλής δέσμης.

Κοινές καταστάσεις και διορθώσεις για τους προβολείς που δεν λειτουργούν

  1. Ένας προβολέας δεν λειτουργεί.
      • Αυτό συνήθως προκαλείται από μια καμένη λάμπα.
  2. Οι προβολείς υψηλής απόδοσης (HID) μπορεί επίσης να αποτύχουν λόγω άλλων συναφών στοιχείων.
  3. Κανένας από τους προβολείς δεν λειτουργεί.
      • Οι βολβοί συνήθως δεν καίγονται μαζί, αλλά εξακολουθεί να είναι σημαντικό να το αποκλείσετε ελέγχοντας για ισχύ.
  4. Οι περισσότερες ολικές βλάβες του προβολέα προκαλούνται από ένα κακό στοιχείο, όπως μια ασφάλεια, ένα ρελέ ή μια ενότητα.
  5. Τα προβλήματα καλωδίωσης μπορούν επίσης να προκαλέσουν τη διακοπή λειτουργίας και των δύο προβολέων.
  6. Οι προβολείς μεγάλης σκάλας δεν λειτουργούν ή οι χαμηλές ακτίνες δεν λειτουργούν.
      • Αν μόνο ένας λαμπτήρας δεν λειτουργεί σε λειτουργία μεγάλης δέσμης ή σε λειτουργία χαμηλής δέσμης, μπορεί να είναι ο λαμπτήρας.
  7. Οι περισσότερες αστοχίες των προβολέων που περιορίζονται μόνο σε υψηλές ή χαμηλές δέσμες σχετίζονται με ένα ρελέ ή το διακόπτη ελέγχου μεγάλης σκάλας.
  8. Οι προβολείς λειτουργούν, αλλά φαίνονται αμυδρές.
      • Εάν οι προβολείς σας φαίνονται πάντα αμυδρές, το πρόβλημα θα μπορούσε να είναι ομαλοί φακοί ή φθαρμένοι λαμπτήρες.
  9. Εάν οι προβολείς σας φαίνεται να μειώνονται κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων περιστάσεων, μπορεί να υπάρχει πρόβλημα συστήματος χρέωσης.

Πώς λειτουργούν οι προβολείς;

Τα περισσότερα συστήματα προβολέων είναι αρκετά απλά και περιλαμβάνουν μερικά βασικά εξαρτήματα όπως οι βολβοί, ένα ρελέ, μια ασφάλεια και ένας διακόπτης. Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές σε αυτό το βασικό θέμα, όπως μερικά οχήματα έχουν φώτα ημέρας, προσαρμοστικούς προβολείς ή άλλες μικρές ρυτίδες όπως τα φώτα ομίχλης , αλλά η ιδέα είναι ακόμα η ίδια.

Όταν ενεργοποιείτε τους προβολείς σας, αυτός ο διακόπτης ενεργοποιεί ένα ρελέ. Αυτός ο ηλεκτρονόμος, με τη σειρά του, παρέχει στην πραγματικότητα την ηλεκτρική σύνδεση μεταξύ των λαμπτήρων προβολέων και της μπαταρίας . Οι ασφάλειες εμπλέκονται επίσης προκειμένου να παρασχεθεί ένα σημείο θανάτου θυσίας για την προστασία της υπόλοιπης καλωδίωσης.

Με τον ίδιο τρόπο που ο διακόπτης προβολέων σας ενεργοποιεί ένα ρελέ για την τροφοδοσία των προβολέων, η λειτουργία του φώτου πορείας θα ενεργοποιήσει γενικά ένα ρελέ για την ενεργοποίηση των υψηλών δοκών. Στην περίπτωση καψουλών προβολέων διπλού νήματος, αυτό στέλνει κυριολεκτικά ισχύ στο νήμα της μεγάλης δέσμης.

Εάν κάποιο από αυτά τα στοιχεία σταματήσουν να λειτουργούν σωστά, οι προβολείς θα αποτύχουν. Και εξετάζοντας τον τρόπο που απέτυχαν, μπορείτε συνήθως να επιστρέψετε για να υπολογίσετε το καλύτερο μέρος για να ξεκινήσετε την αντιμετώπιση προβλημάτων.

Επιδιορθώστε τον εαυτό σας ή το πάρετε σε έναν μηχανικό;

Ο καθορισμός ενός καυσαερίου προβολέα είναι συνήθως μια αρκετά εύκολη δουλειά, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις όπου μπορεί να θέλετε να πάτε κατευθείαν σε έναν μηχανικό. Εάν δεν διαθέτετε βασικά εργαλεία και διαγνωστικό εξοπλισμό , όπως κατσαβίδια και βολτόμετρο, τότε ίσως θελήσετε να σκεφτείτε να πάρετε το αυτοκίνητό σας σε έναν επαγγελματία κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Εάν πάρετε το αυτοκίνητό σας σε ένα κατάστημα, πιθανότατα θα αρχίσουν με μια οπτική επιθεώρηση του συστήματος προβολέων, θα ελέγξουν τις ασφάλειες σας και θα ρίξουν μια ματιά στο διακόπτη και τα ρελέ.

Η αντικατάσταση ενός καυσαερίου προβολέα συνήθως διαρκεί μόνο λίγα λεπτά, αλλά η διαδικασία διάγνωσης μπορεί να διαρκέσει από μισή ώρα έως μία ώρα ή ακόμα περισσότερο, εάν αντιμετωπίζετε ένα πιο περίπλοκο πρόβλημα.

Η διαγνωστική διαδικασία που ακολουθεί ο επαγγελματίας τεχνικός είναι παρόμοια με αυτή που περιγράφεται παρακάτω. Έτσι, αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το τι να περιμένετε όταν πάρετε το αυτοκίνητό σας για να έχετε τους προβολείς σας σταθερούς, μπορεί να θέλετε να διαβάσετε.

Προσδιορισμός ενός κακό προβολέα

Όταν ένας προβολέας σταματήσει να λειτουργεί και ο άλλος λειτουργεί πολύ καλά, το πρόβλημα είναι συνήθως μόνο ένας καμένος λαμπτήρας. Ακόμα κι αν και οι δύο βολβοί προβολέων σας έχουν εκτεθεί στις ίδιες ακριβώς συνθήκες, συνήθως δεν θα αποτύχουν ακριβώς την ίδια στιγμή. Είναι λοιπόν αρκετά συνηθισμένο να έχουμε ένα βολβό να καεί πριν από το άλλο.

Πριν διαγράψετε τη λάμπα του προβολέα σας ως κακή, είναι σημαντικό να κοιτάξετε τον ηλεκτρικό συνδετήρα για τυχόν σημάδια βλάβης ή διάβρωσης. Εάν ο σύνδεσμος έχει χαλαρώσει, πιέζοντάς τον ξανά μπορεί να διορθώσει το πρόβλημα. Ωστόσο, θα θελήσετε να σκάψετε λίγο πιο βαθιά για να καταλάβετε γιατί χάθηκε στην πρώτη θέση.

Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν αντικαταστήσετε μια κάψουλα φωτιζόμενου προβολέα είναι αν υπάρχουν ή όχι εξωτερικές αιτίες για την αποτυχία. Οι κανονικές κάψουλες αλογόνου μπορούν να διαρκέσουν από 500 έως 1.000 ώρες . Επομένως, αν η δική σας δεν διαρκέσει τόσο πολύ, μπορεί να υπάρχει ένα άλλο ζήτημα στην εργασία.

Ένα εύκολο πράγμα που ψάχνετε είναι οποιοδήποτε νερό ή συμπύκνωση μέσα στο συγκρότημα των προβολέων. Εάν η σφραγίδα έχει φθαρεί ή έχει υποστεί φθορά, ή το ίδιο το περίβλημα είναι ραγισμένο, το νερό μπορεί να εισέλθει εύκολα μέσα. Όταν συμβεί αυτό, η λειτουργική διάρκεια ζωής της κάψουλας προβολέων σας θα υπονομευθεί σοβαρά και η μοναδική λύση θα είναι η αντικατάσταση του συγκροτήματος προβολέων.

Πρόσθετα προβλήματα με τους προβολείς HID

Οι παραδοσιακές αποτυχίες των φώτων αλογόνου είναι συνήθως αρκετά απλές, αλλά τα πράγματα μπορούν να γίνουν πιο περίπλοκα όταν πρόκειται για προβολείς xenon ή HID . Αν και είναι πιθανό να βγαίνει ένας λαμπτήρας HID, υπάρχουν πολλά άλλα πιθανά σημεία αποτυχίας που πρέπει να εξετάσετε. Ο λαμπτήρας μπορεί να έχει καεί, ή το πρόβλημα θα μπορούσε να έχει να κάνει με ένα πρόβλημα καυσαερίων ή καλωδίων.

Ο ευκολότερος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι η κάψουλα HID του φακού σας είναι κακή είναι να αφαιρέσετε προσεκτικά και τους δύο λαμπτήρες και να αντικαταστήσετε αυτό που δεν λειτουργεί με αυτό που κάνει. Αν ο γνωστός καλός λαμπτήρας δεν ενεργοποιηθεί όταν τοποθετηθεί στην άλλη πρίζα, τότε αντιμετωπίζετε ένα πιο περίπλοκο ζήτημα.

Είναι σημαντικό να σημειώσετε ότι αν κάνετε εναλλαγή των βολβών για να αποκλείσετε το πρόβλημα της δέσμης ή της καλωδίωσης, πρέπει να αποφύγετε να αγγίζετε το γυάλινο περίβλημα της κάψουλας. Οποιαδήποτε λάδια ή άλλες μολυσματικές ουσίες από τα χέρια σας, ή οπουδήποτε αλλού, θα μειώσουν σημαντικά τη διάρκεια λειτουργίας των λαμπτήρων.

Τι να κάνετε όταν και οι δύο προβολείς σταματούν να λειτουργούν

Όταν και οι δύο προβολείς σταματούν να λειτουργούν ταυτόχρονα, οι βολβοί συνήθως δεν παρουσιάζουν βλάβη. Η κύρια εξαίρεση είναι όταν ένας προβολέας καίγεται πρώτα, παραμένει απαρατήρητος για κάποιο χρονικό διάστημα και μετά ο άλλος βολβός αποτυγχάνει.

Εάν υποπτεύεστε ότι οι βολβοί μπορεί να είναι κακοί και έχετε ένα βολτόμετρο, ίσως θελήσετε να ξεκινήσετε τη διαδικασία αντιμετώπισης προβλημάτων, ελέγχοντας την ισχύ των προβολέων. Ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να ενεργοποιήσετε τον διακόπτη του προβολέα, να συνδέσετε το αρνητικό καλώδιο στον μετρητή σας σε γνωστή καλή γείωση και να αγγίξετε το θετικό καλώδιο σε κάθε ακροδέκτη φίσας του προβολέα.

Ένας από τους ακροδέκτες θα πρέπει να δείχνει τάση μπαταρίας, και τα άλλα δύο δεν πρέπει να δείχνουν τίποτα, αν το πρόβλημα είναι καίγονται λαμπτήρες. Στη συνέχεια, μπορείτε να επιχειρήσετε να ενεργοποιήσετε τις υψηλές δέσμες, οι οποίες θα έχουν ως αποτέλεσμα διαφορετικό τερματικό που δείχνει την τάση της μπαταρίας. Εάν συμβαίνει αυτό, τότε η αντικατάσταση των λαμπτήρων πρέπει να διορθώσει το πρόβλημά σας.

Δοκιμές ασφάλειες, ρελέ, διακόπτες και άλλα στοιχεία κυκλώματος προβολέα

Το πρώτο και ευκολότερο στοιχείο για έλεγχο είναι η ασφάλεια των προβολέων. Ανάλογα με τον τρόπο ρύθμισης του κυκλώματος προβολέων, ενδέχεται να υπάρχει μία ασφάλεια ή πολλαπλές ασφάλειες για τους προβολείς. Αν βρεθεί μια καμένη ασφάλεια, τότε η αντικατάστασή της μπορεί να διορθώσει το πρόβλημα.

Κατά την αντικατάσταση μιας φουσκωμένης ασφάλειας φωτός, είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε ένα νέο με την ίδια ονομαστική ένταση. Σε περίπτωση που φυσάει η νέα ασφάλεια, αυτό δείχνει ένα πρόβλημα σε άλλο σημείο του κυκλώματος και η αντικατάσταση μίας μεγαλύτερης ασφάλειας ασφάλισης μπορεί να προκαλέσει καταστροφικές βλάβες.

Εάν διαπιστώσετε ότι η ασφάλεια δεν έχει καεί, τότε το επόμενο βήμα είναι να ελέγξετε την ισχύ με ένα βολτόμετρο. Θα πρέπει να βρείτε τάση μπαταρίας και στις δύο πλευρές της ασφάλειας. Εάν δεν το κάνετε, τότε θα χρειαστεί να δείτε την καλωδίωση ανάμεσα στην ασφαλειοθήκη και την μπαταρία.

Το επόμενο βήμα είναι να εντοπίσετε και να επιθεωρήσετε το ρελέ προβολέων. Εάν τραβήξετε το ρελέ και το κουνήσετε και ακούσετε κάτι κροταλισμένο στο εσωτερικό του, τότε ίσως αποτύχει. Ο αποχρωματισμός στη βάση ή τους ακροδέκτες μπορεί επίσης να υποδεικνύει κάποιο πρόβλημα.

Αν είστε τυχεροί, θα διαπιστώσετε ότι το ίδιο ρελέ που χρησιμοποιείται στο κύκλωμα προβολέων χρησιμοποιείται σε ένα ή περισσότερα άλλα κυκλώματα. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε εύκολα να ανταλλάξετε το ρελέ προβολέων με το ίδιο εξάρτημα. Εάν οι προβολείς αρχίσουν να λειτουργούν σε αυτό το σημείο, τότε το πρόβλημα ήταν το ρελέ.

Πέρα από αυτό, η διαγνωστική διαδικασία είναι λίγο πιο περίπλοκη. Για να διαπιστώσετε εάν ο ηλεκτρονόμος ή ο διακόπτης είναι κακός, θα πρέπει να ελέγξετε εάν το ρελέ λαμβάνει ισχύ όταν ο διακόπτης προβολέων είναι ενεργοποιημένος. Σε αντίθετη περίπτωση, υπάρχει πρόβλημα είτε με τον διακόπτη του προβολέα είτε με την καλωδίωση μεταξύ του διακόπτη και του ρελέ.

Εάν το όχημά σας διαθέτει υπομονάδα προβολέων, υπομονάδα φωτισμού κατά τη διάρκεια της ημέρας ή άλλο παρόμοιο στοιχείο, τότε οι διαδικασίες διάγνωσης μπορούν να είναι ακόμα πιο περίπλοκες. Στις περιπτώσεις αυτές, η καλύτερη πορεία δράσης είναι να αποκλείσουμε πρώτα όλα τα άλλα στοιχεία.

Πώς να διορθώσετε φώτα χαμηλής ή μεγάλης ακτινοβολίας που δεν λειτουργούν

Πολλά από τα ίδια προβλήματα που μπορούν να προκαλέσουν την πλήρη διακοπή λειτουργίας των προβολέων μπορούν επίσης να προκαλέσουν δυσλειτουργία μόνο των χαμηλών ή υψηλών δοκών. Αν διαπιστώσετε ότι μόνο ένας λαμπτήρας κλείνει όταν ενεργοποιείτε τις υψηλές ακτίνες, αλλά το άλλο λειτουργεί πολύ καλά, τότε το νήμα της μεγάλης δέσμης πιθανόν να καεί στον πρώτο λαμπτήρα. Το ίδιο ισχύει και αν ένας βολβός λειτουργεί σε μεγάλα δοκάρια αλλά τώρα χαμηλός.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αποτυχία υψηλής ή χαμηλής δέσμης οφείλεται σε πρόβλημα ρελέ ή διακόπτη και η διαδικασία αντιμετώπισης προβλημάτων είναι παρόμοια με αυτή που περιγράφεται παραπάνω. Η διαφορά είναι ότι ορισμένα οχήματα έχουν ξεχωριστό ρελέ μόνο για τις υψηλές ακτίνες και ο διακόπτης μεγάλης σκάλας, διέλευσης ή dimmer μπορεί να είναι ενσωματωμένος ή όχι στον διακόπτη του προβολέα.

Εάν εντοπίσετε το ρελέ μεγάλης σκάλας και διαπιστώσετε ότι δεν λαμβάνει ενέργεια όταν ενεργοποιείται ο διακόπτης μεγάλης σκάλας ή ο διακόπτης dimmer, τότε το πρόβλημα είναι είτε αυτός ο διακόπτης είτε η καλωδίωση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένας χαλαρός διακόπτης τύπου μίσχου μπορεί να προκαλέσει αυτό το πρόβλημα, παρόλο που είναι πιο συνηθισμένο να διαπιστώσετε ότι ο διακόπτης απέτυχε εντελώς.

Τι προκαλεί τους προβολείς να φαίνονται dim;

Όταν οι προβολείς σταματούν να λειτουργούν, γενικά σταματούν να λειτουργούν εντελώς. Υπάρχουν κάποιες καταστάσεις όπου μπορεί να παρατηρήσετε ότι οι προβολείς σας δεν φαίνονται τόσο φωτεινοί όπως περιμένετε, αλλά η αιτία μπορεί να είναι ή να μην σχετίζεται με τους προβολείς.

Εάν οι προβολείς σας φαίνονται πάντα αμυδικοί ή δεν φαίνεται να φωτίζουν σωστά το δρόμο, υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν. Το πρώτο είναι ότι οι προβολείς πραγματικά χάνουν τη φωτεινότητα με την ηλικία τους. Έτσι, αν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που αντικαταστήσατε τους προβολείς σας, ένα ολοκαίνουργιο σύνολο βολβών μπορεί να φωτίσει το πρόβλημά σας.

Οι βρώμικοι, ομιχλώδεις ή οξειδωμένοι φακοί προβολέων μπορεί επίσης να προκαλέσουν κάποιο πρόβλημα εμποδίζοντας κάποιο από τα φώτα. Η βρωμιά είναι εύκολο να δει και να καθαριστεί, ενώ οι ομίχλη φακοί συνήθως υποδηλώνουν τη διείσδυση νερού στα συγκροτήματα των προβολέων.

Ενώ είναι μερικές φορές δυνατό να τρυπήσετε μια μικρή τρύπα σε μια διάταξη προβολέα για να αποστραγγίσετε το νερό, κάτι τέτοιο μπορεί να μην αντιπροσωπεύει μόνιμη αποτύπωση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, θα πρέπει να αντικαταστήσετε το συγκρότημα προβολέων.

Η οξείδωση των καλύμματος των φακών του προβολέα μπορεί συχνά να αντιμετωπιστεί μέσω της ανανέωσης . Αυτή είναι μια διαδικασία που περιλαμβάνει την αφαίρεση της οξείδωσης με ένα λειαντικό υλικό και την εφαρμογή προστατευτικής σαφούς επίστρωσης.

Προβολείς και ζητήματα ηλεκτρικού συστήματος

Εάν οι προβολείς σας φαίνονται μόνο αχνές όταν ο κινητήρας λειτουργεί σε κατάσταση ρελαντί και η φωτεινότητα φαίνεται να αλλάζει με τις σ.α.λ., τότε το πρόβλημα μπορεί να έχει σχέση με το ηλεκτρικό σύστημα. Ο πιο συνηθισμένος ένοχος είναι ένας κακός εναλλάκτης ή ένας χαλαρός ιμάντας. Αν διαπιστώσετε ότι η τάση της μπαταρίας σας είναι κάτω από 13V όταν ο κινητήρας λειτουργεί, τότε θα πρέπει να ελέγξετε το σύστημα φόρτισης πριν ανησυχήσετε για τους προβολείς.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να διαπιστώσετε ότι το σύστημα φόρτισης λειτουργεί καλά, αλλά εξακολουθεί να μην μπορεί να συμβαδίσει με τις απαιτήσεις του ηλεκτρικού συστήματος. Αυτό συμβαίνει συνήθως λόγω της εγκατάστασης εξαρτημάτων μετά την αγορά, όπως ένα προσαρμοσμένο σύστημα ήχου με ισχυρό ενισχυτή.

Όταν το σύστημα φόρτισης δεν μπορεί να συμβαδίσει με τις απαιτήσεις των εξαρτημάτων μετά την αγορά, όπως οι ενισχυτές , τα φωτιστικά και οι προβολείς είναι συχνά το πιο εύκολο σημάδι για να αναλάβετε. Εάν παρατηρήσετε ότι οι προβολείς ή οι φωτεινές ενδείξεις των προβολέων μειώνονται με την πάροδο του χρόνου στη μουσική σας ή όταν σταματάτε στην κυκλοφορία, τότε μπορεί να διορθωθεί το πρόβλημα με ένα ενισχυτικό καπάκι ή με έναν ισχυρότερο εναλλάκτη .