Πώς να διαχειριστείτε τις γραμματοσειρές σας στα Windows

Είτε τα εγκαθιστάτε μόνοι σας είτε κάποια προγράμματα λογισμικού τα εγκαθιστάτε αυτόματα, σε κάποιο σημείο μπορεί να βρεθείτε με πάρα πολλές γραμματοσειρές . Η υπερφόρτωση γραμματοσειρών μπορεί να επιβραδύνει τον υπολογιστή σας ή να την αναγκάσει να συμπεριφερθεί ασταθώς. Σε ορισμένα προγράμματα, μπορεί να γίνει κουραστικό ή και αδύνατο να βρείτε τη γραμματοσειρά που χρειάζεστε μεταξύ των εκατοντάδων που εμφανίζονται στα μενού επιλογής γραμματοσειράς.

Πόσα γραμματοσειρές είναι πάρα πολλά

Όταν δεν μπορείτε πλέον να εγκαταστήσετε περισσότερες γραμματοσειρές έχετε σίγουρα πάρα πολλές. Ως γενικός κανόνας, μπορείτε να αναμένετε να εκτελέσετε προβλήματα εγκατάστασης με 800-1000 ή περισσότερες εγκατεστημένες γραμματοσειρές. Στην πράξη, πιθανότατα θα συναντήσετε επιβράδυνση του συστήματος με λιγότερες γραμματοσειρές. Δεν υπάρχει μαγικός αριθμός. Ο μέγιστος αριθμός γραμματοσειρών θα διαφέρει από σύστημα σε σύστημα λόγω του τρόπου λειτουργίας του Μητρώου συστήματος των Windows.

Υπάρχει ένα κλειδί μητρώου μέσα στα Windows (για τις εκδόσεις Win9x και WinME) που περιέχει τα ονόματα όλων των γραμματοσειρών TrueType που έχουν εγκατασταθεί και τις διαδρομές σε αυτές τις γραμματοσειρές. Αυτό το κλειδί μητρώου έχει ένα όριο μεγέθους. Όταν επιτευχθεί αυτό το όριο, δεν μπορείτε πλέον να εγκαταστήσετε περισσότερες γραμματοσειρές. Εάν όλες οι γραμματοσειρές σας έχουν πολύ μικρά ονόματα, μπορείτε να εγκαταστήσετε περισσότερες γραμματοσειρές από ό, τι εάν όλοι είχαν πολύ μακρά ονόματα.

Αλλά το "πάρα πολλούς" είναι κάτι περισσότερο από έναν περιορισμό του λειτουργικού συστήματος. Θέλετε πραγματικά να μετακινηθείτε σε μια λίστα με 700 ή και 500 γραμματοσειρές από τις εφαρμογές λογισμικού σας; Για βέλτιστη απόδοση και ευκολία χρήσης, καλό θα ήταν να περιορίσετε τις εγκατεστημένες γραμματοσειρές σε λιγότερες από 500, ίσως όσο το 200, αν χρησιμοποιείτε έναν διαχειριστή γραμματοσειρών όπως περιγράφεται παρακάτω.

Διαγραφή των γραμματοσειρών που δεν θέλετε

Υπάρχουν ορισμένες γραμματοσειρές που απαιτούνται από το λειτουργικό σας σύστημα και συγκεκριμένα προγράμματα που πρέπει να υπάρχουν. Οι γραμματοσειρές που χρησιμοποιείτε καθημερινά πρέπει επίσης να παραμείνουν. Πριν ξεκινήσετε τη διαγραφή γραμματοσειρών από το φάκελο γραμματοσειράς των Windows, βεβαιωθείτε ότι έχετε αποθηκεύσει ένα αντίγραφο αυτής της γραμματοσειράς σε περίπτωση που ανακαλύψετε ότι το θέλετε πραγματικά ή ότι ένα από τα προγράμματα λογισμικού σας το απαιτεί.

Αλλά θέλω όλες τις γραμματοσειρές μου!

Δεν μπορείτε να αντεπεξέλθετε στη διανομή των γραμματοσειρών σας, αλλά τα Windows είναι υπερφορτωμένα; Χρειάζεστε έναν διαχειριστή γραμματοσειρών. Ένας διαχειριστής γραμματοσειρών απλοποιεί τη διαδικασία εγκατάστασης και απεγκατάστασης των γραμματοσειρών και σας επιτρέπει να περιηγηθείτε σε ολόκληρη τη συλλογή σας - ακόμη και τις απεγκατεστημένες γραμματοσειρές. Ορισμένες διαθέτουν λειτουργίες για την εκτύπωση δειγμάτων, την αυτόματη ενεργοποίηση γραμματοσειρών ή τον καθαρισμό κατεστραμμένων γραμματοσειρών.

Εκτός από την περιήγηση γραμματοσειράς, προγράμματα όπως το Adobe Type Manager ή το Bitstream Font Navigator σάς επιτρέπουν να δημιουργείτε ομάδες γραμματοσειρών ή σύνολα. Μπορείτε να εγκαταστήσετε και να απεγκαταστήσετε αυτές τις ομάδες γραμματοσειρών όταν τις χρειάζεστε για ένα συγκεκριμένο έργο.

Οι πυρήνες σας ή οι πιο χρησιμοποιημένες γραμματοσειρές παραμένουν εγκατεστημένες ανά πάσα στιγμή, αλλά όλα τα άλλα αγαπημένα σας είναι κρυμμένα μακριά έτοιμα να χρησιμοποιηθούν σε μια στιγμή ειδοποίηση. Αυτό σας δίνει έτοιμη πρόσβαση σε 1000s γραμματοσειρών διατηρώντας ταυτόχρονα την ομαλή λειτουργία του συστήματος σας με έναν εύχρηστο αριθμό εγκατεστημένων γραμματοσειρών.