Εγκατάσταση CPU και ψήκτρας

01 από 08

Εισαγωγή και άνοιγμα υποδοχής CPU

Ανοίξτε την υποδοχή CPU. © Μαρκ Κιμίν

Δυσκολία: Σχετικά απλή
Χρόνος που απαιτείται: 5-10 λεπτά
Απαιτούμενα εργαλεία: Κατσαβίδι, πλαστική σακούλα

Αυτός ο οδηγός αναπτύχθηκε για να καθοδηγήσει τους αναγνώστες σχετικά με τις σωστές διαδικασίες για την εγκατάσταση μιας CPU σε μια μητρική πλακέτα και τη σωστή τοποθέτηση του ανεμιστήρα της ψύκτρας πάνω από τον επεξεργαστή. Περιλαμβάνει οδηγίες βήμα προς βήμα για τη φυσική εγκατάσταση της CPU στη μητρική πλακέτα μαζί με το διάλυμα ψύξης. Ο οδηγός βασίζεται στον σχεδιασμό επεξεργαστή πλέγματος-πλέγματος που χρησιμοποιούν οι περισσότερες εταιρείες. Πρόκειται για οδηγίες για την εγκατάσταση ενός επεξεργαστή σε μια νέα μητρική πλακέτα αντί για την αντικατάσταση ενός υπάρχοντος επεξεργαστή. Τα βήματα για αναβάθμιση είναι παρόμοια με εκείνα της εγκατάστασης, αλλά απαιτούν πρώτα να αφαιρεθεί ένας επεξεργαστής αντιστρέφοντας τις οδηγίες εγκατάστασης.

Οι μητρικές κάρτες υποστηρίζουν μόνο συγκεκριμένες μάρκες και τύπους επεξεργαστών . Παρακαλούμε διαβάστε όλη την τεκμηρίωση για τη μητρική πλακέτα και τον επεξεργαστή πριν προχωρήσετε. Επιπλέον, ανατρέξτε στην τεκμηρίωση της μητρικής πλακέτας, του επεξεργαστή και της λύσης ψύξης για τη σωστή θέση της υποδοχής του επεξεργαστή, των κλιπ τοποθέτησης της ψύκτρας και των θέσεων της κεφαλίδας ανεμιστήρα CPU.

Αυτές οι οδηγίες υποθέτουν ότι εγκαθιστάτε την CPU στη μητρική πλακέτα πριν εγκαταστήσετε τη μητρική πλακέτα στην θήκη του υπολογιστή.

Εντοπίστε την υποδοχή του επεξεργαστή στη μητρική πλακέτα και ανοίξτε την υποδοχή του επεξεργαστή ανυψώνοντας το μοχλό στο πλάι της υποδοχής στην ανοικτή θέση.

02 από 08

Ευθυγραμμίστε τον επεξεργαστή

Ευθυγραμμίστε την CPU στην υποδοχή. © Μαρκ Κιμίν

Εντοπίστε το τμήμα με κλειδί του επεξεργαστή που υποδηλώνεται από μια διαγώνια γωνία της διάταξης του πείρου. Ευθυγραμμίστε τον επεξεργαστή έτσι ώστε αυτή η γωνία να συμπίπτει μεταξύ του επεξεργαστή και της υποδοχής.

03 του 08

Τοποθετήστε τον Επεξεργαστή

Τοποθετήστε τη CPU. © Μαρκ Κιμίν

Με τον επεξεργαστή ευθυγραμμισμένο με βάση το κλειδί, βεβαιωθείτε ότι οι ακίδες είναι όλα παρατάσσονται με την πρίζα και χαμηλώστε ελαφρά την CPU στην πρίζα έτσι ώστε όλες οι ακίδες να βρίσκονται στις κατάλληλες τρύπες.

04 του 08

Κλείδωμα του επεξεργαστή στην υποδοχή

Κλείστε τον επεξεργαστή προς τα κάτω. © Μαρκ Κιμίν

Κλείστε τον επεξεργαστή στη θέση του στη μητρική πλακέτα κατεβαίνοντας το μοχλό στο πλάι της υποδοχής του επεξεργαστή έως ότου βρίσκεται στη θέση κλειδώματος.

Εάν ο επεξεργαστής ή το ψυκτικό διάλυμα ήρθε με μια πλάκα προστασίας, ευθυγραμμίστε το πάνω στον επεξεργαστή σύμφωνα με τις οδηγίες της τεκμηρίωσης του προϊόντος.

05 του 08

Εφαρμόστε θερμική ένωση

Εφαρμόστε θερμική ένωση. © Μαρκ Κιμίν

Εφαρμόστε μια θερμική βάση ή αρκετές σταγόνες μεγέθους κόκκων ρυζιού θερμικής πάστας στο εκτεθειμένο τμήμα του επεξεργαστή που θα έρθει σε επαφή με τον ψύκτη θερμότητας. Εάν χρησιμοποιείτε πάστα, βεβαιωθείτε ότι έχει απλωθεί σε ένα ομοιόμορφο λεπτό στρώμα σε όλο το τμήμα του επεξεργαστή που θα έρθει σε επαφή με τον ψύκτη θερμότητας. Είναι καλύτερο να απλώσετε την πάστα ομοιόμορφα καλύπτοντας το δάχτυλό σας με μια νέα καθαρή πλαστική σακούλα. Αυτό εμποδίζει τη μόλυνση της πάστας.

06 του 08

Ευθυγραμμίστε την ψήκτρα

Ευθυγραμμίστε την ψήκτρα. © Μαρκ Κιμίν

Ευθυγραμμίστε την ψύκτρα ή το διάλυμα ψύξης πάνω από τον επεξεργαστή έτσι ώστε οι σφιγκτήρες να ευθυγραμμίζονται με τα σημεία στερέωσης γύρω από τον επεξεργαστή.

07 του 08

Συνδέστε ή τοποθετήστε την ψήκτρα

Συνδέστε την ψήκτρα. © Μαρκ Κιμίν

Σφίξτε τη ροή της θερμότητας στη θέση της χρησιμοποιώντας τη σωστή τεχνική τοποθέτησης που απαιτείται από τη λύση. Αυτό μπορεί να είναι ανύψωση μιας γλωττίδας πάνω από ένα κλιπ τοποθέτησης ή βιδώνοντας την ψύκτρα προς την πλάκα. Ανατρέξτε στην τεκμηρίωση για την ψύκτρα για να εξασφαλίσετε την σωστή εγκατάσταση.

Είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί σε αυτό το στάδιο καθώς θα ασκηθεί μεγάλη πίεση στο διοικητικό συμβούλιο. Μια ολίσθηση ενός κατσαβιδιού μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά σε μια μητρική πλακέτα.

08 από 08

Συνδέστε την κεφαλίδα του ανεμιστήρα ψύξης

Συνδέστε την κεφαλίδα του ανεμιστήρα ψύξης. © Μαρκ Κιμίν

Εντοπίστε το καλώδιο τροφοδοσίας για τον ανεμιστήρα της ψύξης και την κεραία ανεμιστήρα CPU στη μητρική πλακέτα. Συνδέστε το βύσμα ισχύος του ανεμιστήρα ψύξης διαλύματος στην κεραία ανεμιστήρα του πίνακα. Θα πρέπει να είναι κλειδωμένο, αλλά βεβαιωθείτε ότι είναι σωστά συνδεδεμένο.

Μόλις ληφθούν αυτά τα βήματα, η CPU πρέπει να εγκατασταθεί φυσικά στη μητρική πλακέτα για σωστή λειτουργία. Όταν εγκατασταθούν όλα τα υπόλοιπα εξαρτήματα που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία, θα είναι απαραίτητο για το BIOS της μητρικής πλακέτας να ανιχνεύσει ή να ειπωθεί ποιος τύπος και επεξεργαστής ταχύτητας έχει εγκατασταθεί στον πίνακα. Ανατρέξτε στην τεκμηρίωση που συνοδεύει τον υπολογιστή ή τη μητρική πλακέτα σχετικά με τον τρόπο διαμόρφωσης του BIOS για το κατάλληλο μοντέλο CPU.