Εγκατάσταση ενός ψύκτη chipset

01 από 10

Είσοδος Intro και Cooler

Εντοπίστε τους ακροδέκτες στήριξης του ψυγείου. © Μαρκ Κιμίν
Δυσκολία: Μέτρια έως Δύσκολο
Χρόνος που απαιτείται: 30 λεπτά
Απαιτούμενα εργαλεία: κατσαβίδι, πένσα βελόνας, ισοπροπυλικό αλκοόλ (99%), πανί χωρίς χνούδι, πλαστική σακούλα, στεγνωτήρα μαλλιών

Αυτός ο οδηγός αναπτύχθηκε για να καθοδηγήσει τους χρήστες σχετικά με τις σωστές διαδικασίες για την εγκατάσταση ενός ψύκτη chipset αντικατάστασης στη μητρική πλακέτα. Οι τεχνικές που περιγράφονται θα ήταν παρόμοιες για την αντικατάσταση ενός διαλύματος ψύξης κάρτας γραφικών. Περιλαμβάνονται οδηγίες βήμα προς βήμα για την αφαίρεση και την αντικατάσταση του ψυκτικού διαλύματος.

Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτός ο οδηγός δεν καλύπτει την αφαίρεση της μητρικής πλακέτας που απαιτείται πριν από την εγκατάσταση του ψυγείου. Για πληροφορίες σχετικά με αυτό, ανατρέξτε στην ενότητα Πώς να εγκαταστήσετε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα Motherboard .

Πριν εγκαταστήσετε ένα ψύκτη chipset σε μια μητρική πλακέτα ή μια κάρτα γραφικών, είναι σημαντικό να επαληθεύσετε με τους κατασκευαστές ή άλλες πηγές ότι η λύση θα προσαρμοστεί. Υπάρχουν διάφορα μεγέθη για τις λύσεις ψύξης για διαφορετικές κάρτες γραφικών και μητρικές πλακέτες.

Για να εγκαταστήσετε το νέο ψυγείο, πρέπει προηγουμένως να αφαιρεθεί ο προηγούμενος ψύκτης. Εντοπίστε το ψυγείο στον πίνακα και γυρίστε το φύλλο πάνω. Θα πρέπει να υπάρχει ένα σύνολο από καρφίτσες που περνούν από το διοικητικό συμβούλιο δίπλα στο ψυγείο για να το κρατήσουν πάνω στον πίνακα.

02 από 10

Αφαιρέστε τις ακίδες τοποθέτησης

Αφαιρέστε τις ακίδες τοποθέτησης. © Μαρκ Κιμίν

Χρησιμοποιώντας τις πένσες μύτης της βελόνας, συμπιέστε ελαφρά στο κάτω τμήμα του κλιπ ώστε να εφαρμόσει μέσα από την πλάκα. Οι καρφίτσες μπορεί να είναι ελατηριωτές και να σπάσουν αυτόματα μέσω του πίνακα, όταν ο πείρος συμπιέζεται προς τα μέσα.

03 από 10

Ζεσταίνουμε την Παλαιά Θερμική Σύνθεση

Ζεσταίνετε το Πάνελ για να χαλαρώσετε την Ένωση. © Μαρκ Κιμίν

Εκτός από τους συνδετήρες στήριξης που συγκρατούν τον ψύκτη πάνω στον πίνακα, η ίδια η ψήκτρα τοποθετείται τυπικά στο chipset χρησιμοποιώντας μια θερμική ένωση όπως η θερμική ταινία. Προσπαθώντας να τραβήξετε την ψήκτρα σε αυτό το σημείο θα μπορούσε να βλάψει το σκάφος και το τσιπ. Αυτή η θερμική ένωση πρέπει να αφαιρεθεί.

Πάρτε ένα στεγνωτήρα μαλλιών και ρυθμίστε το σε χαμηλή θερμοκρασία. Προσανατολίστε απαλά το στεγνωτήρα μαλλιών προς το πίσω μέρος του πίνακα για να αυξήσετε αργά τη θερμοκρασία του chipset. Αυτή η θερμότητα τελικά θα χαλαρώσει τότε η θερμική ένωση που χρησιμοποιείται για να στερεώσει την ψήκτρα στο chipset.

04 από 10

Αφαιρέστε την παλιά ψήκτρα

Αφαιρέστε την παλιά ψήκτρα. © Μαρκ Κιμίν

Χρησιμοποιήστε ελαφριά πίεση για να στρίψετε ελαφρά την ψύκτρα εμπρός και πίσω στην κορυφή του chipset. Εάν η θερμότητα είναι αρκετά υψηλή, η θερμική ένωση θα πρέπει να χαλαρώσει και η ψήκτρα θα έρθει αμέσως. Αν όχι, συνεχίστε τη θέρμανση με τη μέθοδο είναι βήμα.

05 από 10

Καθαρίστε την παλιά θερμική ένωση

Καθαρίστε το Chipset. © Μαρκ Κιμίν

Με την άκρη του δακτύλου σας, πιέστε προς τα κάτω και τρίψτε τις μεγάλες ποσότητες θερμικής σύνθεσης που παραμένουν στο chipset. Μην χρησιμοποιείτε καθόλου νύχια για να μη χαράξετε το τσιπ. Μπορεί να θέλετε να χρησιμοποιήσετε το στεγνωτήρα μαλλιών εάν η ένωση έχει γίνει άκαμπτη και πάλι.

Εφαρμόστε μια ποσότητα ισοπροπυλικής αλκοόλης στο πανί που δεν αφήνει χνούδι και τρίψτε απαλά την κορυφή του chipset για να αφαιρέσετε τα υπόλοιπα κομμάτια θερμικής ένωσης για καθαρή επιφάνεια. Κάνετε το ίδιο στο κάτω μέρος της νέας ψήκτρας επίσης.

06 από 10

Εφαρμογή νέας θερμικής σύνθεσης

Εφαρμόστε θερμική ένωση. © Μαρκ Κιμίν

Προκειμένου να μεταφερθεί σωστά η θερμότητα από το chipset στο νέο ψυγείο, η θερμική ένωση πρέπει να τοποθετηθεί μεταξύ των δύο. Εφαρμόστε μια γενναιόδωρη ποσότητα θερμικού λίπους στην κορυφή του chipset. Θα πρέπει να είναι αρκετό για να δημιουργήσετε ένα αρκετά λεπτό στρώμα, αλλά ακόμα να γεμίσετε τυχόν κενά μεταξύ των δύο.

Χρησιμοποιήστε τη νέα και καθαρή πλαστική σακούλα πάνω από το δάχτυλό σας για να διευρύνετε το θερμικό γράσο για να καλύψετε ολόκληρο το τσιπ. Βεβαιωθείτε ότι έχετε προσπαθήσει να φτάσετε όσο το δυνατόν περισσότερο.

07 από 10

Ευθυγραμμίστε τον ψύκτη chipset

Ευθυγραμμίστε το ψυγείο πάνω από τις οπές τοποθέτησης. © Μαρκ Κιμίν

Ευθυγραμμίστε τη νέα ψήκτρα πάνω από το chipset έτσι ώστε οι οπές στερέωσης να είναι σωστά τοποθετημένες. Επειδή η θερμική τροφοδοσία βρίσκεται ήδη στο chipset, μην προσπαθήσετε να το ξεκουραστείτε στο chipset μέχρι να είστε όσο το δυνατόν πιο κοντά στη θέση τοποθέτησης. Αυτό θα εμποδίσει το θερμικό σύνθετο να εξαπλωθεί πολύ.

08 από 10

Στερεώστε το ψυγείο στο διοικητικό συμβούλιο

Τοποθετήστε το ψυγείο με τις ακίδες. © Μαρκ Κιμίν

Συνήθως η ψύκτρα τοποθετείται στην σανίδα χρησιμοποιώντας ένα σύνολο από πλαστικές ακίδες παρόμοιες με εκείνες που είχαν προηγουμένως αφαιρεθεί. Τραβήξτε απαλά προς τα κάτω τις καρφίτσες για να τις σπρώξετε μέσα από το χαρτόνι. Προσέξτε να μην χρησιμοποιήσετε υπερβολική δύναμη για να προκαλέσετε βλάβη στην πλακέτα. Είναι καλή ιδέα να δοκιμάσετε και να πιέσετε τις πλευρές των ακίδων από την άλλη πλευρά του πίνακα, πιέζοντας τον πείρο προς τα μέσα.

09 από 10

Συνδέστε την κεφαλίδα του ανεμιστήρα

Συνδέστε την κεραία ισχύος ανεμιστήρα. © Μαρκ Κιμίν

Εντοπίστε την κεραία του ανεμιστήρα στην πλακέτα και συνδέστε το καλώδιο τροφοδοσίας ανεμιστήρα 3 ακίδων από την ψήκτρα στη σανίδα. (Σημείωση: Εάν η κάρτα δεν διαθέτει κεφαλίδα ανεμιστήρα 3 ακίδων, χρησιμοποιήστε έναν προσαρμογέα τροφοδοσίας 3 έως 4 ακροδεκτών και συνδέστε τον σε έναν από τους αγωγούς τροφοδοσίας από την παροχή ρεύματος.)

10 από 10

(Προαιρετικά) Τοποθετήστε παθητικούς ψύκτες

Αν το chipset έρχεται επίσης με μνήμη ή παθητικά ψυγεία southbridge, χρησιμοποιήστε το αλκοόλ και το ύφασμα για να καθαρίσετε την επιφάνεια των τσιπ και της ψήκτρας. Αφαιρέστε τη μία πλευρά της θερμικής ταινίας και τοποθετήστε την στην ψήκτρα. Στη συνέχεια αφαιρέστε το άλλο υπόστρωμα από τη θερμική ταινία. Ευθυγραμμίστε την ψήκτρα πάνω από το τσιπ ή το τσιπ μνήμης. Τοποθετήστε απαλά την ψήκτρα πάνω στο τσιπ και πιέστε ελαφρώς για να στερεώσετε την ψήκτρα στο τσιπ.

Αφού ληφθούν όλα αυτά τα βήματα, ο ψύκτης του chipset θα πρέπει να εγκατασταθεί σωστά πάνω στον πίνακα. Τώρα θα είναι απαραίτητο να επανεγκαταστήσετε την πλακέτα ξανά στο σύστημα του υπολογιστή. Ανατρέξτε στην ενότητα Πώς να εγκαταστήσετε μια μητρική πλακέτα για τη σωστή μέθοδο επιστροφής της μητρικής πλακέτας πίσω στην θήκη του υπολογιστή.