Τι είναι το Final Fantasy;

Αυτό το θρυλικό franchise παιχνιδιού ρόλων είναι διαθέσιμο σε πολλές πλατφόρμες

Το Final Fantasy είναι ένα franchise που διαδραματίζει ρόλο ρόλων (RPG) και περιλαμβάνει στοιχεία φαντασίας και επιστημονικής φαντασίας. Το franchise καλύπτει δεκαπέντε κύριους αριθμημένους τίτλους, πολυάριθμους spin-offs και side games, κινούμενα και ζωντανά τηλεοπτικά προγράμματα δράσης και ταινίες. Ένα από τα πιο γνωστά spin-offs, Kingdom Hearts, αναπτύχθηκε ακόμη και σε συνεργασία με την Disney.

Χρειάζεται να παίξετε τα Τελικά Παιχνίδια Φαντασίας στην Τάξη;

Με την πρώτη ματιά, μια σειρά βιντεοπαιχνιδιών με περισσότερες από τρεις δεκαετίες ιστορίας μπορεί να φαίνεται σαν να έχει πάρα πολλές αποσκευές για να βυθιστείτε. Ενώ είναι αλήθεια ότι το franchise Final Fantasy έχει έναν τόνο ιστορίας, το γεγονός είναι ότι πολύ λίγα από τα παιχνίδια στην πραγματικότητα συνδέονται από την άποψη των πραγματικών οικόπεδα και χαρακτήρες. Αυτό σημαίνει ότι ένας νέος παίκτης μπορεί να επιλέξει σχεδόν οποιοδήποτε παιχνίδι στη σειρά, να το παίξει και να μην χάσει τίποτα.

Το Final Fantasy franchise έχει μια χούφτα άμεσων sequels, όπως το Final Fantasy X-2 , το Final Fantasy XIII-2 και το Lightning Returns: Final Fantasy XIII . Άλλα παιχνίδια του franchise συνδέονται μεταξύ τους, πολύ χαλαρά, με κοινά θέματα, μηχανικούς, τέρατα, πλάσματα και ονόματα χαρακτήρων. Για παράδειγμα, σχεδόν κάθε παιχνίδι Final Fantasy έχει χαρακτήρα που ονομάζεται Cid.

Κοινά Στοιχεία, Οικόπεδα και Θέματα σε Τελικά Παιχνίδια Φαντασίας

Τα παιχνίδια Final Fantasy δεν συνδέονται μεταξύ τους όσον αφορά την ιστορία ή τους χαρακτήρες, αλλά διαθέτουν πολλά στοιχεία που οι θαυμαστές της σειράς θα αναγνωρίσουν από έναν τίτλο στον άλλο. Για παράδειγμα, οι κρύσταλλοι παρουσιάζονται συχνά ως μυστικιστικά αντικείμενα που είναι εγγενώς συνδεδεμένα με την υγεία του πλανήτη και χαρακτηρίζονται εμφανώς σε πολλές ιστορίες. Οι κρύσταλλοι συνδέονται συχνά ή σχετίζονται με τα κλασικά ιαπωνικά στοιχεία της γης, του νερού, της φωτιάς και του ανέμου, τα οποία αποτελούν επίσης τον πυρήνα των μαγικών συστημάτων σε πολλά παιχνίδια Final Fantasy.

Τα αερόστατα είναι ένα άλλο κοινό στοιχείο και πολλά παιχνίδια Final Fantasy τα χαρακτηρίζουν ως μέσο μεταφοράς ή βάση λειτουργίας. Το chocobo, ένα είδος γιγαντιαίου πουλιού που οδηγείται σαν άλογο, είναι μια άλλη μορφή μεταφοράς που παρατηρείται σε πολλά από τα παιχνίδια. Άλλα αντικείμενα, όπως τα ξίφη που ονομάζονται Excalibur και Masamune, εμφανίζονται ξανά και ξανά.

Οι τάξεις ή οι θέσεις εργασίας που καθορίζουν τις ικανότητες που μπορεί να χρησιμοποιήσει ένας χαρακτήρας στη μάχη εμφανίζονται σε πολλά διαφορετικά παιχνίδια Final Fantasy. Οι λευκές ματζέδες επικεντρώνονται στην επούλωση και οι μαύρες μάγνες επικεντρώνονται στην αντιμετώπιση των ζημιών, ενώ οι κόκκινοι μάγοι σβήνουν και στα δύο. Οι δράκοι πηδούν στον ουρανό για να πέσουν στους εχθρούς τους από ψηλά, οι ιππότες και οι παλαδένες αγωνίζονται με το σπαθί και την ασπίδα και ούτω καθεξής. Ορισμένα παιχνίδια διαθέτουν συστήματα που επιτρέπουν στους χαρακτήρες να μετακινούνται ελεύθερα μεταξύ θέσεων εργασίας, ενώ άλλοι είναι πιο άκαμπτοι.

Όσον αφορά την πλοκή, τα παιχνίδια Final Fantasy συχνά επικεντρώνονται γύρω από μια μικρή ομάδα απίθανων ήρωων που βρίσκονται αντιμέτωποι με μια φαινομενικά ασταμάτητη δύναμη. Σε πολλές περιπτώσεις εμφανίζεται επίσης δόλωμα και διακόπτης και οι ήρωες καταλήγουν να αντιμετωπίζουν έναν διαφορετικό και πολύ πιο ισχυρό ανταγωνιστή, μέχρι το τέλος του παιχνιδιού.

Άλλα κοινά στοιχεία που εμφανίζονται σε πολλά παιχνίδια Final Fantasy περιλαμβάνουν τους αμνησιακούς χαρακτήρες, τους χαρακτήρες που θυσιάζουν για τους φίλους τους ή για να σώσουν τον κόσμο, τα αποκαλυπτικά γεγονότα, τα ταξίδια στο χρόνο, και τεχνολογία βασισμένη σε μαγικές τεχνολογίες.

Παιχνίδι στην τελική σειρά Fantasy

Τα περισσότερα από τα αριθμημένα παιχνίδια Final Fantasy είναι παιχνίδια με ρόλους που βασίζονται σε σειρά. Ο παίκτης ελέγχει συνήθως ένα μικρό κόμμα τυχοδιωκτών ή ήρωων σε τρία ξεχωριστά περιβάλλοντα: έναν χάρτη του εξωτερικού χώρου, μπουντρούμια και πόλεις, και ένα περιβάλλον μάχης που αντλείται όπου οι μάχες λαμβάνουν χώρα.

Όταν ένα παιχνίδι τελικής φαντασίας περιλαμβάνει ένα χάρτη του εξωτερικού χώρου, ο παίκτης το χρησιμοποιεί για να μετακινηθεί μεταξύ πόλεων, μπουντρούμιων και άλλων τοποθεσιών. Οι περισσότεροι τίτλοι στη σειρά παρουσιάζουν τυχαίες συναντήσεις, όπου οι εχθροί μπορούν να εκπλήξουν τον παίκτη ανά πάσα στιγμή όταν κινούνται γύρω από το χάρτη του εξωτερικού κόσμου ή σε ένα μπουντρούμι. Οι πόλεις και άλλα παρόμοια περιβάλλοντα είναι συνήθως ασφαλή και ο παίκτης μπορεί να μετακινηθεί και να μιλήσει σε χαρακτήρες που δεν είναι παίκτες (NPCs) για να μάθουν περισσότερα για την ιστορία ή για να προωθήσουν την πλοκή.

Τα πρώτα παιχνίδια της σειράς περιείχαν βασική μάχη βασισμένη στο γύρο. Σε αυτά τα παιχνίδια, ο παίκτης επιλέγει μια δράση για κάθε μέλος του κόμματός του, τότε οι εχθροί έχουν την ευκαιρία να επιτεθούν και ο κύκλος επαναλαμβάνεται. Αυτό αντικαταστάθηκε από το σύστημα Active Time Battle (ATB), όπου η εκτέλεση μιας δράσης με έναν χαρακτήρα στη μάχη ξεκινά ένα χρονόμετρο. Όταν ο χρονομετρητής πέσει κάτω, ο χαρακτήρας μπορεί να δράσει ξανά. Αυτοί οι χρονομετρητές τρέχουν συνεχώς, ακόμα και όταν ο παίκτης έχει πρόσβαση σε ένα μενού, γεγονός που προσθέτει μια αίσθηση του επείγοντος για την καταπολέμηση.

Άλλα παιχνίδια της σειράς χαρακτηρίζονται από ακόμη πιο ενεργό μάχη και ορισμένοι, όπως το Final Fantasy XIV , δεν βασίζονται σε στροφή.

Final Fantasy Ι

Final Fantasy Ξεκίνησα όλα με μια μεγάλη ιστορία για τέσσερις πολεμιστές φωτός και την προσπάθειά τους να σώσουν τον κόσμο. Screenshot / Πλατεία Enix

Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1987 (Ιαπωνία), 1990 (ΗΠΑ)
Προγραμματιστής: Square
Εκδότης: Square, Nintendo
Είδος: Ρολογιού
Θέμα: Φαντασία
Τρόποι παιχνιδιού: Ενιαίος φορέας
Αρχική πλατφόρμα: Famicom, NES
Διατίθεται επίσης σε: MSX2, WonderSwan Color, PlayStation, Game Boy Advance, PSP, iOS, Android, Windows Phone, Nintendo 3DS
Ο καλύτερος τρόπος για να παίξετε: Final Fantasy Origins (PlayStation)

Το πρώτο παιχνίδι Final Fantasy εισήγαγε μια σειρά από συνδετήρες που επιβιώνουν στο franchise μέχρι σήμερα. Όταν το παιχνίδι ανοίξει για πρώτη φορά, ο παίκτης μπορεί να επιλέξει και να ονομάσει τέσσερις χαρακτήρες από μια ομάδα έξι ολικών κατηγοριών: μαχητής, κλέφτης, μαύρη ζώνη, κόκκινος μάγος, άσπρος μάγος και μαύρος μάγος. Αυτά τα μαθήματα ξαναβλέπουν, με μία ή την άλλη μορφή, σε επόμενα παιχνίδια.

Οι χαρακτήρες που ελέγχονται από τον παίκτη είναι γνωστοί ως πολεμιστές του φωτός και ξεκινούν για να πολεμήσουν έναν κακό που ονομάζεται Garland. Οι φίλοι της σειράς θα δουν αυτά τα ονόματα να εμφανίζονται ξανά και ξανά.

Το Final Fantasy έχει πολύ βασικό turn-based gameplay σε σύγκριση με τις μεταγενέστερες συμμετοχές στη σειρά. Κάθε χαρακτήρας παίρνει μια σειρά επίθεση, χρησιμοποιώντας μαγική, ή χρησιμοποιώντας ένα στοιχείο, και στη συνέχεια κάθε εχθρός παίρνει μια στροφή.

Οι αρχικές εκδόσεις Famicom και NES χρησιμοποιούν ένα μοναδικό μαγικό σύστημα, όπου κάθε ξόρκι έχει περιορισμένο αριθμό χρήσεων που δεν μπορούν να αναπληρωθούν χωρίς να επισκεφθείτε ένα πανδοχείο για να ξεκουραστείτε.

Αυτό το σύστημα διατηρήθηκε στο Final Fantasy Origins στο PlayStation, γι 'αυτό και αυτή είναι η συνιστώμενη έκδοση του παιχνιδιού. Η έκδοση Dawn of Souls στο Game Boy Advance (GBA) είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να γνωρίσετε αυτό το κομμάτι της ιστορίας των τυχερών παιχνιδιών, αλλά χρησιμοποιεί ένα σύγχρονο σύστημα μαγικών σημείων που καθιστά το παιχνίδι κάπως πιο εύκολο.

Final Fantasy II

Το Final Fantasy II επαναλαμβανόταν στο πρώτο παιχνίδι με μικρές βελτιώσεις και ήταν το πρώτο που εφάρμοσε ένα σύστημα μαγικού σημείου για μαγικά χτυπήματα. Screenshot / Πλατεία Enix

Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1988 (Ιαπωνία), 2003 (ΗΠΑ, ως Final Fantasy Origins)
Προγραμματιστής: Square
Εκδότης: Square
Είδος: Ρολογιού
Θέμα: Φαντασία
Τρόποι παιχνιδιού: Ενιαίος φορέας
Αρχική πλατφόρμα: Famicom
Διατίθεται επίσης σε: WonderSwan Color, PlayStation, Game Boy Advance, PSP, iOS, Android
Ο καλύτερος τρόπος για να παίξετε: Final Fantasy II Anniversary Edition (PSP)

Το δεύτερο παιχνίδι Final Fantasy είναι παρόμοιο όσον αφορά τα γραφικά και το gameplay με το πρώτο. Το μέρος των χαρακτήρων του παίκτη δεν παρουσιάζεται πλέον σε ξεχωριστό πλαίσιο από τους εχθρούς και οι χρήσιμες πληροφορίες όπως τα σημεία επλήγησής (HP) και τα μαγικά σημεία (MP) παρουσιάζονται σαφώς σε ένα μεγάλο κουτί στο κάτω μέρος της οθόνης.

Το σύστημα μάχης παρέμενε αυστηρά στη στροφή, αλλά ήταν εκλεπτυσμένο. Τα μαγικά σημεία εισήχθησαν για να περιορίσουν τη χρήση των ξόρκων και εφαρμόστηκε μια πίσω σειρά, όπου οι χαρακτήρες προστατεύονταν από κάποιες εχθρικές επιθέσεις. Και τα δύο αυτά χαρακτηριστικά έχουν παρατηρηθεί στα επόμενα παιχνίδια.

Το Final Fantasy II είδε επίσης την πρώτη εμφάνιση ενός χαρακτήρα που ονομάζεται Cid. Κάθε επόμενο αριθμημένο παιχνίδι Final Fantasy έχει χαρακτηρίσει έναν χαρακτήρα με αυτό το όνομα.

Σε αντίθεση με το πρώτο παιχνίδι, η κυκλοφορία του Famicom στην Ιαπωνία δεν ακολουθήθηκε από την έκδοση του NES στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην πραγματικότητα, το παιχνίδι δεν κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ έως ότου η έκδοση του PlayStation χτύπησε τελικά τα ράφια το 2003.

Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε το παιχνίδι σήμερα είναι η Final Fantasy II Anniversary Edition για το PSP, αλλά η έκδοση που συμπεριλαμβάνεται με την Dawn of Souls για GBA είναι επίσης πολύ καλή.

Final Fantasy III

Το Final Fantasy III ήταν το πρώτο στη σειρά για την εφαρμογή ενός συστήματος εργασίας. Screenshot / Πλατεία Enix

Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1990 (Ιαπωνία), 2006 (ΗΠΑ, νέα έκδοση)
Προγραμματιστής: Square
Εκδότης: Square
Είδος: Ρολογιού
Θέμα: Φαντασία
Τρόποι παιχνιδιού: Ενιαίος φορέας, για πολλούς παίκτες (μόνο για επαναφορά)
Αρχική πλατφόρμα: Famicom
Διατίθεται επίσης για: Nintendo DS, iOS, Android, PSP, Windows Phone, Windows
Ο καλύτερος τρόπος για να παίξετε: Final Fantasy III (Nintendo DS, PSP, Κινητό, PC)

Το τρίτο παιχνίδι Final Fantasy είδε μερικές γραφικές βελτιώσεις, αλλά ήταν το πρώτο παιχνίδι της σειράς για την εφαρμογή ενός συστήματος εργασίας.

Αντί να έχουν στατικές κατηγορίες όπως τα δύο πρώτα παιχνίδια, οι ήρωες στο Final Fantasy III μπορούν να αλλάξουν θέσεις εργασίας. Αυτό επιτρέπει στον παίκτη να προσαρμόζει το κόμμα του με μεγάλη ελευθερία και έλεγχο.

Το Final Fantasy III ακολούθησε την τάση που έθεσε το Final Fantasy II ότι ποτέ δεν θα κυκλοφορήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες στην αρχική του μορφή. Το παιχνίδι επαναπροσδιορίστηκε για το Nintendo DS το 2006 και αυτή η έκδοση κυκλοφόρησε παγκοσμίως. Εκτός της Ιαπωνίας, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να γνωρίσετε το παιχνίδι.

Final Fantasy IV (Final Fantasy II στις Ηνωμένες Πολιτείες)

Το Final Fantasy IV ήταν το πρώτο παιχνίδι της σειράς που εισήγαγε το ενεργό σύστημα μάχης του χρόνου. Screenshot / Πλατεία Enix

Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1991 (Ιαπωνία, ΗΠΑ)
Προγραμματιστής: Square
Εκδότης: Square
Είδος: Ρολογιού
Θέμα: Φαντασία
Τρόποι παιχνιδιού: Ενιαίος φορέας, multiplayer
Αρχική πλατφόρμα: Super Famicom, Super NES
Διατίθεται επίσης σε: PlayStation, WonderSwan Color, Game Boy Advance, Nintendo DS, PSP, iOS, Windows
Ο καλύτερος τρόπος για να παίξετε: Final Fantasy IV: Η πλήρης συλλογή (PSP)

Το τέταρτο παιχνίδι στη σειρά Final Fantasy ήταν το πρώτο που κυκλοφόρησε στις κονσόλες Super Famicom και Super NES. Αυτό σημαίνει ότι είδε σημαντικές ενημερώσεις γραφικών και ήχου σε σχέση με τις προηγούμενες εκδόσεις. Τα υπόβαθρα, τα sprites χαρακτήρων και άλλα γραφικά στοιχεία αναδιοργανώθηκαν.

Όσον αφορά το gameplay, το Final Fantasy IV υλοποίησε επίσης ένα εντελώς νέο είδος πολεμικής μάχης. Αυτό ήταν το πρώτο παιχνίδι στη σειρά για να χρησιμοποιήσει το σύστημα ATB, όπου κάθε χαρακτήρας παίρνει στροφές με βάση την ταχύτητά τους.

Το σύστημα εργασίας από το προηγούμενο παιχνίδι δεν εφαρμόστηκε. Αντίθετα, κάθε χαρακτήρας ταιριάζει σε ένα αρχέτυπο όπως ο άσπρος μάγος, ο μαύρος μάγος, ο δράκος και ούτω καθεξής.

Το Final Fantasy IV: Τα After Years είναι μια άμεση συνέχεια αυτού του παιχνιδιού που κυκλοφόρησε πολύ αργότερα.

Το Final Fantasy IV ήταν το δεύτερο παιχνίδι της σειράς για να δούμε απελευθέρωση στις Ηνωμένες Πολιτείες, με αποτέλεσμα μια περίεργη και συγκεχυμένη κατάσταση. Δεδομένου ότι οι παίκτες στις ΗΠΑ δεν ήταν εξοικειωμένοι με το δεύτερο και το τρίτο παιχνίδι της σειράς, η αμερικανική έκδοση του παιχνιδιού μετονομάστηκε σε Final Fantasy II .

Final Fantasy V

Το Final Fantasy V περιλάμβανε ένα εξαιρετικά ευέλικτο σύστημα εργασίας. Screenshot / Πλατεία Enix

Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1992 (Ιαπωνία), 1999 (ΗΠΑ)
Προγραμματιστής: Square
Εκδότης: Square
Είδος: Ρολογιού
Θέμα: Φαντασία
Τρόποι παιχνιδιού: Ενιαίος φορέας, multiplayer
Αρχική πλατφόρμα: Super Famicom
Διατίθεται επίσης σε: PlayStation, Game Boy Advance, iOS, Android, Windows
Ο καλύτερος τρόπος για να παίξετε: Final Fantasy V Advance (GBA)

Το πέμπτο παιχνίδι της σειράς Final Fantasy είδε περαιτέρω βελτιώσεις στα γραφικά και τον ήχο και βασίστηκε επίσης στο σύστημα ATB που εισήχθη στο Final Fantasy IV. Σε αντίθεση με αυτό το παιχνίδι, όπου ο χρονομετρητής ήταν κρυμμένος, το Final Fantasy V εισήγαγε χρονοδιακόπτες για να δείξει πότε θα ήταν έτοιμη η σειρά του κάθε χαρακτήρα.

Το Final Fantasy V επανέφερε επίσης ένα σύστημα εργασίας που ήταν παρόμοιο με αυτό που βρήκε στο τρίτο παιχνίδι της σειράς. Αυτό το σύστημα επιτρέπει στους χαρακτήρες να μάθουν νέες ικανότητες μεταβάλλοντας τις εργασίες. Αφού μάθει μια ικανότητα, αυτός ο χαρακτήρας μπορεί στη συνέχεια να το χρησιμοποιήσει ακόμα και μετά τη μετάβαση σε διαφορετική δουλειά.

Το Final Fantasy V δεν είδε απελευθέρωση στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι το 1999, γεγονός που δημιούργησε περαιτέρω σύγχυση όσον αφορά την αρίθμηση. Για παίκτες εκτός Ιαπωνίας, το Final Fantasy V Advance για το GBA είναι ο καλύτερος τρόπος να γνωρίσετε το παιχνίδι.

Final Fantasy VI (Final Fantasy III στις ΗΠΑ)

Το Final Fantasy VI ήταν το τελικό παιχνίδι 2D της σειράς.

Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1994
Προγραμματιστής: Square
Εκδότης: Square
Είδος: Ρολογιού
Θέμα: Steampunk Fantasy
Τρόποι παιχνιδιού: Ενιαίος φορέας, multiplayer
Αρχική πλατφόρμα: Super Famicom, Super NES
Διατίθεται επίσης σε: PlayStation, Game Boy Advance, Android, iOS, Windows
Ο καλύτερος τρόπος για να παίξετε: Final Fantasy III (SNES), Final Fantasy VI Advance (GBA)

Το Final Fantasy VI ήταν το τρίτο και τελικό παιχνίδι της σειράς που κυκλοφόρησε στο Super Famicom και Super NES. Σημείωσε επίσης το τέλος της μακράς και αποκλειστικής παρουσίας της σειράς στο υλικό της Nintendo.

Τα γραφικά και ο ήχος του Final Fantasy VI βελτιώθηκαν σε σχέση με προηγούμενες συμμετοχές στη σειρά, αλλά το gameplay είναι παρόμοιο με τα προηγούμενα παιχνίδια. Το σύστημα ATB είναι μια πολύ παρόμοια ενσάρκωση από αυτήν που φαίνεται στο Final Fantasy V.

Το σύστημα εργασίας από το προηγούμενο παιχνίδι δεν επανεξετάστηκε. Αντ 'αυτού, κάθε χαρακτήρας εντάσσεται σε ένα τραχύ αρχέτυπο, όπως ο κλέφτης, ο μηχανικός, το ninja και ο παίκτης, και έχει ένα μοναδικό σύνολο ικανοτήτων που βασίζονται σε αυτό το αρχέτυπο.

Οι χαρακτήρες μπορούν επίσης να μάθουν μαγεία και να αυξήσουν τις δυνάμεις τους, εξοπλίζοντας αντικείμενα γνωστά ως magicite. Η προέλευση αυτού του μαγεωτισμού βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό στην ιστορία του παιχνιδιού.

Το Final Fantasy VI ήταν το τρίτο παιχνίδι της σειράς για να κυκλοφορήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μετά από το προηγούμενο σχήμα ονομασίας, κυκλοφόρησε ως Final Fantasy III .

Οι αργότερα κυκλοφορίες του παιχνιδιού, όπως και το εξαιρετικό λιμάνι GBA, επαναριθμήθηκαν για να τα ευθυγραμμίσουν με την ιαπωνική έκδοση.

Final Fantasy VII

Το Final Fantasy VII μετακίνησε τη σειρά στην τρίτη διάσταση και η τρίτη διάσταση αποδείχθηκε γεμάτη με αιχμηρά μαλλιά. Screenshot / Πλατεία Enix

Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1997
Προγραμματιστής: Square
Εκδότης: Square
Είδος: Ρολογιού
Θέμα: Φαντασία sci-fi
Τρόποι παιχνιδιού: Ενιαίος φορέας
Αρχική πλατφόρμα: PlayStation
Διατίθεται επίσης σε: Windows, iOS, Android, PlayStation 4
Καλύτερος τρόπος για να παίξετε: Final Fantasy 7 (PS4)

Το έβδομο παιχνίδι στη σειρά Final Fantasy ήταν το πρώτο που εμφανίστηκε οπουδήποτε εκτός από μια κονσόλα της Nintendo . Αρχικά κυκλοφόρησε για το δίσκο Sony PlayStation, το οποίο επέτρεψε στη σειρά να κάνει το άλμα από sprites σε 3D.

Παρά την αλλαγή στις πλατφόρμες και το οπτικό στυλ, το Final Fantasy VII έκανε χρήση ενός συστήματος ATB που ήταν πολύ παρόμοιο με αυτό που παρατηρήθηκε στα προηγούμενα δύο παιχνίδια. Η μεγαλύτερη αλλαγή ήταν η εισαγωγή οριακών διαλειμμάτων, που ήταν ισχυρές επιθέσεις που χρεώθηκαν από εχθρικές επιθέσεις.

Αυτό το παιχνίδι εισήγαγε επίσης ένα σύστημα materia. Αυτό το σύστημα επέτρεψε στους παίκτες να εισάγουν αντικείμενα που ονομάζονται materia σε εξοπλισμό, που θα ξεκλειδούσαν ξόρκια και ικανότητες για τον χαρακτήρα που φορούσε αυτόν τον εξοπλισμό.

Προηγούμενες συμμετοχές στη σειρά μίλησαν κάποια τεχνολογία σε στοιχεία φαντασίας, αλλά το Final Fantasy VII πήρε μια πιο ξεχωριστή στροφή προς την επιστημονική φαντασία.

Το Final Fantasy VII κυκλοφόρησε με το ίδιο όνομα σε όλες τις περιοχές σε όλο τον κόσμο, γεγονός που έληξε την σύγχυση της αρίθμησης των εκδόσεων των ΗΠΑ διαφορετικά από τις ιαπωνικές εκδόσεις.

Final Fantasy VIII

Το Final Fantasy VIII χρησιμοποίησε ένα ριζικά διαφορετικό σύστημα για μαγικά ξόρκια. Screenshot / Πλατεία Enix

Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1999
Προγραμματιστής: Square
Εκδότης: Square
Είδος: Ρολογιού
Θέμα: Φαντασία sci-fi
Τρόποι παιχνιδιού: Ενιαίος φορέας
Αρχική πλατφόρμα: PlayStation
Διατίθεται επίσης σε: Windows, PlayStation 3, PSP, Vita
Καλύτερος τρόπος για να παίξετε: Final Fantasy VIII (Windows)

Το Final Fantasy VIII ακολούθησε τα βήματα του προηγούμενου παιχνιδιού με βαριά στοιχεία επιστημονικής φαντασίας και τρισδιάστατα γραφικά αντί για sprites.

Η μεγαλύτερη αλλαγή που εισήχθη σε αυτό το παιχνίδι ήταν η απομάκρυνση των μαγικών σημείων για τα ξόρκια, τα οποία ήταν τα πρότυπα της σειράς από το Final Fantasy II . Αντί για μαγικά σημεία, οι χαρακτήρες χρησιμοποίησαν εντολή "κλήρωσης" για να τραβήξουν μαγικά ξόρκια από εχθρούς και θέσεις γύρω από τον κόσμο του παιχνιδιού.

Αυτά τα ξόρκια θα μπορούσαν στη συνέχεια να αποθηκευτούν, να χρησιμοποιηθούν για την αύξηση της δύναμης των χαρακτήρων, ή να ρίξουν κατά τη διάρκεια της μάχης.

Ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσετε το Final Fantasy VIII είναι η έκδοση των Windows PC, η οποία διαθέτει βελτιωμένα γραφικά και ορισμένες βελτιώσεις στο μαγικό σύστημα σχεδίασης.

Final Fantasy IX

Το Final Fantasy IX ήταν μια επιστολή αγάπης για προηγούμενα παιχνίδια στο franchise. Square Enix / Στιγμιότυπο οθόνης

Ημερομηνία κυκλοφορίας: 2000
Προγραμματιστής: Square
Εκδότης: Square
Είδος: Ρολογιού
Θέμα: Φαντασία
Τρόποι παιχνιδιού: Ενιαίος φορέας, πολυ-παίκτης
Αρχική πλατφόρμα: PlayStation
Διατίθεται επίσης σε: iOS, Android, Windows, PlayStation 4
Καλύτερος τρόπος για να παίξετε: Final Fantasy IX (Windows)

Μετά από δύο εισαγωγές sci-fi, το Final Fantasy IX κυκλοφορούσε με το σύνθημα "The Crystal Comes Back". Περιείχε πολλούς χαρακτήρες και στοιχεία σχεδίασης που προορίζονταν να απευθύνονται σε οπαδούς προηγούμενων συμμετοχών στη σειρά.

Η μάχη παρέμεινε παρόμοια με προηγούμενους τίτλους της σειράς, με τον ίδιο τύπο συστήματος ATB που εισήχθη στο Final Fantasy IV .

Όπως και οι τελευταίες καταχωρήσεις στη σειρά, οι χαρακτήρες δεν μπόρεσαν να αλλάξουν δουλειές ή τάξεις. Ωστόσο, εισήχθη ένα νέο σύστημα όπου οι χαρακτήρες θα μπορούσαν να μάθουν νέες δεξιότητες εξοπλίζοντας πανοπλία. Οι διαθέσιμες δεξιότητες ήταν περιορισμένες για κάθε χαρακτήρα, γεγονός που επέτρεψε κάποια προσαρμογή.

Ο καλύτερος τρόπος να γνωρίσετε το Final Fantasy IX είναι η έκδοση PC, η οποία έχει κάπως βελτιωμένη γραφική παράσταση.

Final Fantasy X

Το Final Fantasy X ήταν το πρώτο της σειράς που δημιούργησε μια άμεση συνέχεια. Screenshot / Πλατεία Enix

Ημερομηνία κυκλοφορίας: 2001
Προγραμματιστής: Square
Εκδότης: Square
Είδος: Ρολογιού
Θέμα: Φαντασία
Τρόποι παιχνιδιού: Ενιαίος φορέας
Αρχική πλατφόρμα: PlayStation 2
Διατίθεται επίσης σε: Windows
Ο καλύτερος τρόπος για να παίξετε: Final Fantasy X / X-2 HD Remaster (Windows)

Το Final Fantasy X ήταν το πρώτο παιχνίδι της σειράς που εμφανίστηκε στο PS2, οπότε είδε βελτιώσεις τόσο στα γραφικά όσο και στον ήχο σε σύγκριση με τους προηγούμενους τίτλους της σειράς.

Αυτό το παιχνίδι σηματοδότησε επίσης την πρώτη σημαντική απόκλιση από το σύστημα ATB που εισήχθη στο Final Fantasy IV. Αντ 'αυτού, εφάρμοσε το σύστημα Battle Based Conditional Battle Based (CTB). Το σύστημα αυτό έβγαλε την ευαίσθητη στη χρονική φύση φύση διακόπτοντας τη μάχη κατά τη διάρκεια της σειράς του κάθε παίκτη και περιλάμβανε επίσης ένα χρονοδιάγραμμα για να δείξει τη σειρά στροφών για κάθε συμμετέχοντα στη μάχη.

Χρησιμοποιώντας ξόρκια όπως βιασύνη και αργή, ο παίκτης μπόρεσε να ελέγξει τη ροή της μάχης. Ο παίκτης ήταν επίσης σε θέση να ανταλλάξει νέα μέλη του κόμματος ανά πάσα στιγμή, ακόμα και στα μέσα της μάχης, αν και μόνο τρία θα μπορούσαν να είναι ενεργά ανά πάσα στιγμή.

Το παιχνίδι ήταν τόσο επιτυχές που η πλατεία κυκλοφόρησε μια άμεση συνέχεια, Final Fantasy X-2 , η οποία χαρακτήριζε μερικούς από τους ίδιους χαρακτήρες αλλά άλλαξε ριζικά το σύστημα μάχης.

Ο καλύτερος τρόπος να γνωρίσετε το παιχνίδι είναι το Final Fantasy X / X-2 HD Remaster στον υπολογιστή, το οποίο διαθέτει και τα δύο παιχνίδια σε ένα ενιαίο πακέτο.

Final Fantasy XI

Το Final Fantasy XI έλαβε τη σειρά σε μια νέα κατεύθυνση για πολλούς παίκτες. Screenshot / YouTube / Πλατεία Enix

Ημερομηνία κυκλοφορίας: 2002 (Ιαπωνία), 2004 (ΗΠΑ)
Προγραμματιστής: Square
Εκδότης: Square, Sony Computer Entertainment
Είδος: Παιχνίδι με ρόλους σε μαζική πολυμέσα σε απευθείας σύνδεση
Θέμα: Φαντασία
Τρόποι παιχνιδιού: Πολλαπλοί παίκτες
Αρχική πλατφόρμα: PS2, Windows
Διατίθεται επίσης σε: Xbox 360
Καλύτερος τρόπος για να παίξετε: Final Fantasy XI: Ultimate Collection Seekers Edition (Windows)

Το Final Fantasy XI είναι ένα μαζικά παιχνίδι με πολλούς παίκτες σε απευθείας σύνδεση, το οποίο σηματοδοτεί μια απότομη απόκλιση από τον κανόνα της σειράς Final Fantasy. Όλα τα προηγούμενα παιχνίδια ήταν μεμονωμένα, ενώ μερικοί είχαν εφαρμόσει περιορισμένο πολυ-παίκτη επιτρέποντας σε έναν δεύτερο παίκτη να ελέγχει έναν ή περισσότερους χαρακτήρες.

Η άλλη τεράστια αλλαγή που εισήχθη σε αυτό το παιχνίδι ήταν η απομάκρυνση της σειράς μάχης. Παρόλο που η μάχη παρέμεινε βασισμένη σε μενού, η έννοια των στροφών ήταν εξαντλημένη. Οι παίκτες ενώνονται σε πάρτι με άλλους ανθρώπους από όλο τον κόσμο και η μάχη πραγματοποιείται σε πραγματικό χρόνο.

Η τελική επέκταση για το παιχνίδι, τα Rhapsody της Vana-diel, κυκλοφόρησε το 2015. Ωστόσο, το παιχνίδι είναι ακόμα σε λειτουργία. Ο καλύτερος τρόπος να το δοκιμάσετε σήμερα είναι να παραλάβετε το Final Fantasy XI: Ultimate Collection Seekers Edition για τον υπολογιστή σας. Η έκδοση PS2 και Xbox 360 του Final Fantasy XI δεν λειτουργεί πλέον.

Final Fantasy XII

Το Final Fantasy XII ήταν ο πρώτος παίκτης Final Fantasy για να παρουσιάσει μάχες σε πραγματικό χρόνο. Πλατεία Enix

Ημερομηνία κυκλοφορίας: 2006
Προγραμματιστής: Square Enix
Εκδότης: Square Enix
Είδος: Ρολογιού
Θέμα: Φαντασία
Τρόποι παιχνιδιού: Ενιαίος φορέας
Αρχική πλατφόρμα: PlayStation 2
Διατίθεται επίσης σε: PlayStation 4, Windows
Ο καλύτερος τρόπος για να παίξετε: Τελική Φαντασία XII: Η Ζωδιακή Εποχή (PS4, Windows)

Το Final Fantasy XII επέστρεψε στο offline RPG είδος προηγούμενων παιχνιδιών της σειράς, αλλά διατήρησε την ιδέα των μάχες σε πραγματικό χρόνο. Εξάλλου, έχασε τις τυχαίες συναντήσεις μάχης που αποτελούσαν βασικό στοιχείο του franchise για τα πρώτα 10 παιχνίδια. Αντ 'αυτού, οι εχθροί μπορούν να θεωρηθούν περιπλανώμενοι γύρω, και ο παίκτης μπορεί να επιλέξει να πολεμήσει ή να προσπαθήσει να τους αποφύγει.

Λόγω της πραγματικής φύσης των μάχες στο Final Fantasy XII , ο παίκτης μπορεί να ελέγχει μόνο έναν χαρακτήρα κάθε φορά. Οι άλλοι χαρακτήρες ελέγχονται από την τεχνητή νοημοσύνη (AI), παρόλο που ο παίκτης μπορεί να επιλέξει ποιο χαρακτήρα να λάβει άμεσο έλεγχο ανά πάσα στιγμή.

Το Final Fantasy XII εισήγαγε επίσης το σύστημα gambit , το οποίο επέτρεψε στους παίκτες να καθορίσουν συγκεκριμένες συνθήκες υπό τις οποίες ένας χαρακτήρας θα εκτελέσει συγκεκριμένες ενέργειες. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να ορίσουν έναν θεραπευτή για να δώσουν ένα ξόρκι θεραπείας όποτε ένα μέλος κόμματος πέσει κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο υγείας.

Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε το παιχνίδι σήμερα είναι το Final Fantasy XII: Η Ζωδιακή Εποχή , η οποία είναι διαθέσιμη σε PS4 και PC. Αυτή η έκδοση του παιχνιδιού επιτρέπει μεγαλύτερη προσαρμογή των ενεργειών που μπορεί να εκτελέσει κάθε χαρακτήρας.

Final Fantasy XIII

Το Final Fantasy XIII δημιούργησε δύο sequels και μια tie-in με Final Fantasy XIV. Screenshot / Πλατεία Enix

Ημερομηνία κυκλοφορίας: 2009 (Ιαπωνία), 2010 (ΗΠΑ)
Προγραμματιστής: Square Enix
Εκδότης: Square Enix
Είδος: Ρολογιού
Θέμα: Φαντασία sci-fi
Τρόποι παιχνιδιού: Ενιαίος φορέας
Αρχική πλατφόρμα: PlayStation 3
Διατίθεται επίσης για: Xbox 360, Windows, iOS (μόνο για την Ιαπωνία), Android (μόνο για την Ιαπωνία)
Καλύτερος τρόπος παιχνιδιού: Δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ των εκδόσεων

Το Final Fantasy XIII ήταν το πρώτο παιχνίδι της σειράς που εμφανίστηκε στο PS3 , οπότε είδε μια σημαντική βελτίωση στα γραφικά και τον ήχο σε σχέση με προηγούμενους τίτλους.

Τυχαίες συναντήσεις έμειναν έξω από το παιχνίδι, με ορατούς εχθρούς να περιπλανιούνται γύρω, όπως ακριβώς και το Final Fantasy XII . Ωστόσο, η συμμετοχή ενός εχθρού θα προκαλούσε τη μετάβαση σε μια οθόνη μάχης όπως αυτές που εμφανίζονται σε προηγούμενους τίτλους της σειράς.

Μια παραλλαγή του συστήματος ATB εφαρμόστηκε επίσης, αν και ήταν πιο περίπλοκη. Ο παίκτης μπόρεσε επίσης να ελέγξει μόνο έναν χαρακτήρα, ενώ το υπόλοιπο κόμμα ήταν ελεγχόμενο από το AI.

Το Final Fantasy XIII έλαβε δύο άμεσες συνέπειες: Final Fantasy XIII-2 και Lightning Returns: Final Fantasy XIII .

Final Fantasy XIV

Το Final Fantasy XIV είναι ένα MMO βασισμένο σε συνδρομές που ανασκάπτει βαθιά την ιστορία του franchise, όπως αυτή η πάλη ενάντια στη Halicarnassus που καλεί πίσω στο Final Fantasy V. Screenshot / Square Enix

Ημερομηνία κυκλοφορίας: 2010, 2013 (A Realm Reborn)
Προγραμματιστής: Square Enix
Εκδότης: Square Enix
Είδος: Παιχνίδι με ρόλους σε μαζική πολυμέσα σε απευθείας σύνδεση
Θέμα: Φαντασία
Τρόποι παιχνιδιού: Πολλαπλοί παίκτες
Αρχική πλατφόρμα: Windows
Διατίθεται επίσης σε: PlayStation 4, OSX
Ο καλύτερος τρόπος για να παίξετε: Final Fantasy XIV Online Complete Edition (Windows)

Το Final Fantasy XIV ήταν το δεύτερο μαζικά online παιχνίδι (MMO) στη σειρά. Αρχικά ήταν διαθέσιμο μόνο σε Windows PC, και ήταν μια θεαματική αποτυχία.

Μετά από μια αρχικά απογοητευτική απελευθέρωση, η Square Enix διόρισε έναν νέο παραγωγό για να ανανεώσει το παιχνίδι. Τα συστήματα τροποποιήθηκαν και εισήχθησαν αλλαγές, αλλά το παιχνίδι τελικά λήφθηκε εκτός σύνδεσης μετά από μια εκδήλωση εντός του παιχνιδιού είδε ένα καταστροφικό γεγονός να βλάψει τον κόσμο.

Το παιχνίδι κυκλοφόρησε εκ νέου ως Final Fantasy XIV: A Realm Reborn , το οποίο λήφθηκε πιο ευνοϊκά και αρκετές επεκτάσεις κυκλοφόρησαν τα επόμενα χρόνια.

Ο αγώνας στο Final Fantasy XIV είναι όλα σε πραγματικό χρόνο, αν και βασίζεται στην έννοια της παγκόσμιας συννεφιάς. Οι παίκτες έχουν τη δυνατότητα να μετακινούνται σε πραγματικό χρόνο, αλλά οι περισσότερες δεξιότητες και ξόρκια μπορούν να ενεργοποιηθούν μόνο με την επαναφορά της παγκόσμιας κατάψυξης.

Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε το παιχνίδι είναι το Final Fantasy XIV Online Complete Edition για τα Windows, το οποίο περιλαμβάνει το βασικό παιχνίδι και όλες τις επεκτάσεις. Για τους παίκτες χωρίς ισχυρά παιχνίδια παιχνιδιών , φαίνεται και λειτουργεί πολύ καλά στο PS4.

Final Fantasy XV

Το Final Fantasy 15 είναι το πιο προσανατολισμένο στην δράση παιχνίδι στη σειρά μέχρι σήμερα. Πλατεία Enix

Ημερομηνία κυκλοφορίας: 2016
Προγραμματιστής: Square Enix
Εκδότης: Square Enix
Είδος: Παιχνίδι ρόλων δράσης
Θέμα: Φαντασία sci-fi
Τρόποι παιχνιδιού: Ενιαίος φορέας
Αρχική πλατφόρμα: PlayStation 4, Xbox One
Διατίθεται επίσης σε: Windows
Καλύτερος τρόπος παιχνιδιού: Δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ των εκδόσεων

Το Final Fantasy XV σημείωσε την επιστροφή στις ρίζες του single franchise και ήταν επίσης το πρώτο παιχνίδι της σειράς που σχεδιάστηκε, από το έδαφος, για το PlayStation 4 και το Xbox One.

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες συμμετοχές στη σειρά, το Final Fantasy XV είναι ένα ανοιχτό παγκόσμιο παιχνίδι δράσης ρόλων. Ο παίκτης έχει τη δυνατότητα να μετακινείται ελεύθερα σε όλο τον κόσμο του παιχνιδιού και χρησιμοποιεί ένα αυτοκίνητο, το οποίο πρέπει να ανεφοδιάζεται περιοδικά, για να μετακινηθείτε.

Ο αγώνας είναι σε πραγματικό χρόνο και λαμβάνει χώρα στο κανονικό περιβάλλον παιχνιδιών αντί για μια εξειδικευμένη οθόνη μάχης. Χρησιμοποιεί το ολοκαίνουριο σύστημα Active Cross Battle (ACB), το οποίο εκχωρεί γνωστές εντολές, όπως επίθεση, υπεράσπιση και στοιχείο, σε κουμπιά σε ελεγκτή.

Με παρόμοιο τρόπο με το Final Fantasy XII και το Final Fantasy XIII , ο παίκτης ελέγχει μόνο τον κύριο χαρακτήρα. Στην περίπτωση αυτή, οι άλλοι δύο χαρακτήρες ελέγχονται πάντοτε από το AI.

Το Final Fantasy XV κυκλοφόρησε στο PlayStation 4 και στο Xbox One , με έκδοση PC των Windows που θα ακολουθήσει αργότερα και δεν υπάρχει αρκετή διαφορά να προτείνουμε μια έκδοση σε σχέση με άλλη.