Η ιστορία του PlayStation της Sony

Ένα Look Back στο Playstation 1, από την ημερομηνία κυκλοφορίας του '90 έως το 2006

Όταν η Sony κυκλοφόρησε την κονσόλα PlayStation, η εταιρεία δεν είχε προηγούμενη εμπειρία στο gaming των καταναλωτών - έχοντας ποτέ δεν έχει αναπτύξει προηγουμένως ένα παιχνίδι, πόσο μάλλον ένα σύστημα κονσόλας - αλλά το PlayStation κατέληξε σε ένα megahit που εισήγαγε τρισδιάστατο gaming σε μαζικό κοινό και ξεκίνησε το βίντεο επανάσταση του CD-ROM του παιχνιδιού. Ωστόσο, αν δεν υπήρχε μια διαφωνία σχετικά με τη σύμβαση, ο "Play Station" θα είχε κυκλοφορήσει από τη Nintendo ως πρόσθετο στην κονσόλα Super Nintendo.

Βασικά γεγονότα

Ιστορία του PlayStation

Κατά τη διάρκεια της πρώτης και της δεύτερης γενιάς κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών, πολλές εταιρίες ηλεκτρονικών ειδών ανέβηκαν στην κονσόλα. Μετά από όλα, έχουν ήδη κατασκευάσει προϊόντα που χρησιμοποιούν τα ίδια εξαρτήματα, οπότε γιατί να μην εισέλθει στην καυτή νέα μανία παιχνιδιού; Η Magnavox κυκλοφόρησε την πρώτη κονσόλα βιντεοπαιχνιδιών με την Odyssey Magnavox , η οποία ενέπνευσε το Pong και στη συνέχεια η RCA κυκλοφόρησε το RCA Studio II (κλώνος Pong) και ακόμη και η εταιρεία Fairchild Semiconductor έκανε το Fairchild Channel F. Η Sony, η οποία ιδρύθηκε το 1946, δεν κυκλοφόρησε το δικό της σύστημα βιντεοπαιχνιδιών μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 90, αλλά δεν ήταν για την έλλειψη προσπαθειών.

Ο γάμος της Nintendo / Sony

Μετά τη συντριβή της αγοράς τηλεοπτικών παιχνιδιών το 1983, η Nintendo ανέκαμψε τη βιομηχανία με το σύστημα ψυχαγωγίας της Nintendo , μετατρέποντάς τις γρήγορα στην κυρίαρχη δύναμη της βιομηχανίας βιντεοπαιχνιδιών . Κατά την ανάπτυξη του Super Nintendo Entertainment System, της δεύτερης κονσόλας με βάση κασέτες, υπέγραψαν συμφωνία με τη Sony για την προμήθεια του επεξεργαστή ήχου του συστήματος - του Sony SPC700.

Δεδομένου ότι η Nintendo συνέχισε να αναπτύσσει πρόσθετα για το SNES, συμπεριλαμβανομένου ενός μικρής διάρκειας μόντεμ που κυκλοφόρησε μόνο στην Ιαπωνία, η Sony επικεντρώθηκε στην βασική της τεχνολογία και το 1986 ανέπτυξε μαζί με τη Philips Electronics ένα νέο είδος CD-ROM που ονομάζεται CD-ROM / XA . Ο νέος τύπος δίσκου επέτρεψε την ταυτόχρονη εκτέλεση συμπιεσμένου ήχου, βίντεο, γραφικών και δεδομένων. Το αρχικό CD-ROM θα μπορούσε να περιέχει πληροφορίες ήχου, γραφικών ή δεδομένων, αλλά θα μπορούσε να τις εκτελεί μόνο ανεξάρτητα. Συνδυάζοντας αυτά τα τρία στοιχεία, τα παιχνίδια θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν μεγαλύτερα, πιο εκ των προτέρων γραφικά και ήχο, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε όλα τα αρχεία δεδομένων από έναν δίσκο.

Στις ειδήσεις αυτής της καυτής νέας τεχνολογίας και αξιοποιώντας την υπάρχουσα σχέση τους, η Nintendo προσέγγισε τη Sony για να ξεκινήσει την ανάπτυξη σε ένα πρόσθετο CD-ROM στο Super Nintendo, έχοντας σχεδιάσει την κατασκευή της πρώτης κονσόλας με βάση το δίσκο της Nintendo. Η συμφωνία έγινε το 1988 με τη Sony να κατασκευάζει την τεχνολογία και την Nintendo να απελευθερώσει την επέκταση του Play Station.

Τα σχέδια εκτροχιάστηκαν εξαιτίας μιας διαφωνίας που οδήγησε τη Nintendo να επανεξετάσει τη σχέση. Η Nintendo έκανε αθόρυβα μια συμφωνία με τη Philips Electronics για να κάνει ένα διαφορετικό πρόσθετο SNES με βάση το δίσκο και ακύρωσε την υπάρχουσα συμφωνία με τη Sony. Ενώ αυτό ήταν ένα εμπόδιο για τον ηλεκτρονικό γίγαντα, αποφάσισαν να συνεχίσουν την ανάπτυξη της τεχνολογίας για να δημιουργήσουν τη δική τους κονσόλα.

Ενώ η συμφωνία που η Nintendo έκανε με τη Philips έπεσε, δεν σήμαινε ότι η Sony είχε ακούσει το τέλος του γίγαντα των τυχερών παιχνιδιών. Μόλις η Nintendo έλεγε ότι η Sony χρησιμοποίησε την τεχνολογία που ανέπτυξε στο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης, η Nintendo προσπάθησε να σταματήσει την ανάπτυξη του συστήματος, ασκώντας εναντίον της Sony. Η υπόθεση βρέθηκε υπέρ της Sony, η οποία επετράπη να συνεχίσει την ανάπτυξη του συστήματος.

Μέχρι την απελευθέρωση του PlayStation, τα παιχνίδια κονσόλας ήταν πρωτίστως βασισμένα σε φυσίγγια και αυτά τα κασέτα ήταν πολύ ακριβά για να κάνουν, με μεγάλους κύκλους κατασκευής. Επίσης, τα βιντεοπαιχνίδια τρισδιάστατης και πλήρους κίνησης απαιτούσαν μεγάλα αρχεία και τεχνολογίες, ώστε η τοποθέτηση τους σε κασέτα να κοστίσει τόσο πολύ, θα ήταν αδύνατο να υπάρξει κέρδος.

Η Sony είχε περάσει χρόνια αναπτύσσοντας το σύστημα κονσόλας, αλλά καθυστέρησε στη δημιουργία ενός εσωτερικού τμήματος ανάπτυξης παιχνιδιών. Ενώ έκαναν το ένα μαζί τον Νοέμβριο του 1993 - το Sony Computer Entertainment - το σύστημα είχε προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει στην Ιαπωνία το επόμενο έτος, η οποία δεν ήταν αρκετός χρόνος για να δώσει στην επόμενη κονσόλα τους πλήρη πλάκα των τίτλων εκτόξευσης. Ωστόσο, η Sony έλαβε σημαντική υποστήριξη από άλλους εκδότες παιχνιδιών.

Τα παιχνίδια τυχερών παιχνιδιών είχαν ήδη πηδήσει στο CD-ROM, έτσι οι εκδότες παιχνιδιών και οι προγραμματιστές γνώριζαν ήδη τα οφέλη. Τα CD-ROM κράτησαν περισσότερο χώρο αποθήκευσης από τις δισκέτες ή τις κασέτες, ενώ θα μπορούσαν να αλληλεπιδρούν ταυτόχρονα τα αρχεία ήχου, δεδομένων και γραφικών, έτσι ώστε να μπορούν να ικανοποιήσουν τις ισχυρές ανάγκες που απαιτούνται για ένα 3D παιχνίδι ή βίντεο με πλήρη κίνηση. Επίσης, κοστίζουν ένα κλάσμα της τιμής οποιουδήποτε άλλου μέσου και μπορούν να κατασκευαστούν γρήγορα και σε όγκο.

Εκδότες και προγραμματιστές τρίτων μερών στη διάσωση

Η Sony είχε υψηλά σχέδια για να δημιουργήσει ένα από τα πρώτα συστήματα κονσόλας με βάση το δίσκο 3D του καταναλωτή, αλλά υπήρξε ένα μικρό πρόβλημα. Σε αντίθεση με τη Nintendo, την SEGA και ακόμη και το Atari, δεν είχαν ένα στούντιο ανάπτυξης παιχνιδιών. Τυπικά ο κατασκευαστής της κονσόλας παιχνιδιών απελευθερώνει μερικά από τα καλύτερα παιχνίδια για τα αντίστοιχα συστήματα. Πρωτίστως επειδή οι κονσόλες κοστίζουν τόσο πολύ για να φτιάξουν, χωρίς τα έσοδα των παιχνιδιών δεν θα είχαν κέρδος.

Τα οφέλη από ένα σημαντικό σύστημα κονσόλας που βασίζεται σε δίσκους είναι τόσο ισχυρό όσο οι δυνατότητες του PlayStation είχαν εκδότες και προγραμματιστές τρίτων κατασκευαστών που χτίστηκαν στο κομμάτι για να το αναπτύξουν. Οι συνεργασίες επέτρεψαν στους προγραμματιστές να ξεκινήσουν νωρίς και να επιτρέψουν στο σύστημα να ξεκινήσει με μια ισχυρή επιλογή παιχνιδιών, με συνεχή ροή κυκλοφορίας κάθε εβδομάδα.

Τέλος το 1994, η Sony κυκλοφόρησε το PlayStation (γνωστό και ως PSOne) στην Ιαπωνία και 11 μήνες αργότερα ξεκίνησε την κονσόλα της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης (S1995). Το σύστημα ήταν ένα άμεσο χτύπημα, αποκρύπτοντας γρήγορα το Super Nintendo καθώς και το δικό του δίσκο του Sega, το Sega Saturn.

Ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του PlayStation, η Nintendo κυκλοφόρησε τη δική της κονσόλα παιχνιδιών 3D, το Nintendo 64, αλλά η Nintendo κολλήθηκε με τη μορφή κασέτας, η οποία αναπόφευκτα οδήγησε στην πτώση της για τους ίδιους λόγους που οι προγραμματιστές τραβήχτηκαν στο PlayStation. Χωρίς υποστήριξη από τρίτους, το N64 είχε μια μικρότερη βιβλιοθήκη και ενώ ορισμένοι από αυτούς τους τίτλους θεωρούνται τα καλύτερα παιχνίδια της εποχής, συμπεριλαμβανομένου του Goldeneye 007 , δεν υπήρχε αρκετό από αυτά να συμβαδίζουν με το PlayStation.

Το σύστημα ψυχαγωγίας υπολογιστών

Όταν η NES κυκλοφόρησε το 1985, ο όρος παιχνίδι βίντεο είχε κακή χροιά μετά την πλημμυρίδα της αγοράς των παιχνιδιών κακής ποιότητας που οδήγησαν στη συντριβή της βιομηχανίας , επομένως η Nintendo αποφάσισε να την αναφέρει ως ένα σύστημα ψυχαγωγίας και να το σχεδιάσει ως στοιχείο οικιακής ψυχαγωγίας να το αναδεικνύει ως σύστημα βίντεο-παιχνιδιών. Η Sony πήρε μια σελίδα από το ίδιο βιβλίο και αναφερόταν στο PlayStation ως σύστημα ψυχαγωγίας ηλεκτρονικών υπολογιστών αντί για κονσόλα.

Το PlayStation δεν μπορούσε μόνο να αναπαράγει τους επίσημους δίσκους παιχνιδιών του συστήματος, αλλά και μουσικά CD και αργότερα (με προσαρμογέα) βίντεο CD, τα οποία ήταν τα προγενέστερα DVD. Αυτό το κατέστησε όχι μόνο το ισχυρότερο, αλλά και το πιο ευέλικτο σύστημα της εποχής του.

Ακόμη και μετά την κυκλοφορία του PlayStation 2 από τη Sony το 2000, η ​​εταιρεία συνέχισε να υποστηρίζει το αρχικό PlayStation, ενθαρρύνοντας τους προγραμματιστές να συνεχίσουν να εκδίδουν και να αναπτύσσουν το σύστημα για έξι χρόνια στη ζωή του PS2.

Το 2006 η Sony σταμάτησε να κατασκευάζει το αρχικό PlayStation, δίνοντας στο σύστημα 12 χρόνια ζωής και τερματίζοντάς το ως την πρώτη κονσόλα που πωλεί 100 εκατομμύρια μονάδες.

Σήμερα ο όρος PSOne ή PlayStation One έχει επεκταθεί και τώρα χρησιμοποιείται όχι μόνο για το ανανεωμένο μοντέλο αλλά και για την αρχική κονσόλα PlayStation. Ενώ τα παιχνίδια έχουν προχωρήσει οπτικά και ελέγχονται καλύτερα, ο PSOne εισήγαγε τους παίκτες στον κόσμο 3D των παιχνιδιών και ξεκίνησε την επανάσταση του CD-ROM στον κόσμο των τυχερών παιχνιδιών.