Πονγκ: Το πρώτο παιχνίδι βίντεο Megahit

Το εξαιρετικά απλό αλλά διασκεδαστικό και εθιστικό ηλεκτρονικό παιχνίδι τένις, όπου δύο παίκτες περιστρέφοντας τα κουμπιά που ελέγχουν την κάθετη κίνηση των πτερυγίων τους, για να μπλοκάρουν μια ψηφιακή μπάλα μπροστά και πίσω, ήταν ένα ιστορικό μέγα χτύπημα που ξεκίνησε τη βιομηχανία βιντεοπαιχνιδιών και καθόρισε τον χώρο του στην ποπ-πολιτιστική ιστορία. Το απλό όσο το παιχνίδι μπορεί να είναι σύμφωνα με τα σημερινά πρότυπα, η ιστορία του Πονγκ είναι γεμάτη από αγώνα και αντιπαράθεση.

Πονγκ: Τα βασικά

Ιστορία του Πονγκ

Καθώς η ετικέτα πηγαίνει "Στην αρχή υπήρχε Pong ", κάνοντας πολλούς να πιστέψουν ότι το Pong ήταν το πρώτο video game, αλλά στην πραγματικότητα πολυάριθμες καινοτομίες τυχερών παιχνιδιών που την έδωσαν, ξεκινώντας με το tech demo Tennis for Two (1958) εργαστήρια ηλεκτρονικών υπολογιστών shooter Spacewar! , τα πρώτα παιχνίδια Arcade του Computer Space και του Atari Nolan Bushnell και του Ted Dabney το πρώτο παιχνίδι παιχνιδιών Galaxy Game (1971) και τα οποία δεν επιτρέπουν να ξεχάσουμε την Οδύσσεια Magnavox 1972, κονσόλα.

Το παιχνίδι Galaxy κατασκευάστηκε και διανεμήθηκε από τους Nutting Associates και είδε μια μέτρια επιτυχία. Αυτό ανατρέπει τους Nolan Bushnell και Ted Dabney για να ξεσπάσει εκεί, έτσι σχημάτισαν την πρώτη τους εταιρεία Syzygy Engineering, η οποία αργότερα άλλαξε στο Atari λόγω μιας σύγκρουσης εμπορικού σήματος. Με τις προθέσεις σχεδιασμού και απελευθέρωσης των δικών τους παιχνιδιών, το πρώτο πράγμα που χρειαζόταν ήταν ένα προσωπικό, έτσι έκαναν προσλήψεις Πρώτα χρειαζόταν προσωπικό, ξεκίνησε ως αναπτυσσόμενη εταιρεία και χρειαζόταν μια ομάδα ανάπτυξης που ξεπέρασε τους ιδρυτές Nolan Bushnell και Ted Dabney, έτσι προσέλαβαν τον μηχανικό σχεδιασμού Al Alcorn, πρώην συνεργάτη του Dabney.

Ως δοκιμή, οι Bushnell και Dabney είχαν σχεδιασμό Alcorn και έχτισαν ένα παιχνίδι βασισμένο σε μια επίδειξη που ο Bushnell είχε δει από την επερχόμενη Οδύσσεια Magnavox. Ο Alcorn πήγε στη δουλειά και έριξε όλους μαζί με τα αποτελέσματα και γρήγορα πήγε στην ταχεία πορεία για να είναι το πρώτο παιχνίδι arcade του Atari.

Ένα πρωτότυπο του Pong για το arcade coin-op εγκαταστάθηκε σε ένα τοπικό μπαρ που ονομάζεται Tavern του Andy Capp, και μέσα σε λίγες εβδομάδες ήταν γεμισμένο με τόσα τεταρτημόρια ώστε το παιχνίδι να μπλοκάρει. Αφού έλαβε ένα δάνειο, η Pong πήγε στην κατασκευή και η Atari Inc. ήταν στην επιχείρηση.

Πονγκ έρχεται στο σπίτι

Το 1972, το ίδιο έτος που κυκλοφόρησε το Pong σε στοές, η Οδύσσεια Magnavox ξεκίνησε ως η πρώτη κονσόλα παιχνιδιών για οικιακή χρήση. Το σύστημα ήταν μια σταθερή επιτυχία, με εναλλάξιμα καροτσάκια που περιέχουν διαφορετικά παιχνίδια σε συνδυασμό με επικάλυψη τηλεόρασης και αξεσουάρ όπως κάρτες και ζάρια και τσιπ πόκερ.

Μετά την απελευθέρωση ενός καταπληκτικού αριθμού καταστημάτων Pong τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, καθώς και σε άλλους τίτλους arcade όπως το Space Race, το Gotcha και το Rebound, η Atari αναζητούσε την επόμενη επιχείρηση. Ενώ είχαν κυριαρχήσει σαφώς στις στοές, άρχισαν να βλέπουν το σαλόνι, του οποίου ο μοναδικός ανταγωνισμός την εποχή εκείνη προήλθε από την Οδύσσεια.

Το 1974 το Atari υπέγραψε συμφωνία με την Sears για να κυκλοφορήσει την πρώτη έκδοση του Pong . Αντί για καροτσάκια ή κασέτες, το σύστημα ήταν μια ειδική κονσόλα, που σημαίνει ότι το παιχνίδι ήταν αυτόνομο εντός της μονάδας. Το σύστημα κυκλοφόρησε για πρώτη φορά ως Sear Tele-Games και άρπαξε αμέσως, καθιστώντας τα πολυκαταστήματα καυτότερο στοιχείο πώλησης για τα Χριστούγεννα, με τις πωλήσεις να εκλείπουν εκείνες της Magnavox Odyssey.

Η αγωγή:

Ένα χρόνο μετά το Pong κυριάρχησε την περίοδο των διακοπών, η Magnavox πλήρωσε μια αγωγή εναντίον του Atari για παραβίαση των "αποκλειστικών δικαιωμάτων" τους. Βασικά, το Pong ήταν αρκετά παρόμοιο με το σχεδιασμό και την ιδέα του Pong , και με την απόδειξη ότι ο Bushnell ήταν ένας από τους συμμετέχοντες στο demo της Magnavox Odyssey, κατέληξαν να εγκατασταθούν εκτός δικαστηρίου.

Παρόλο που το Pong ήταν παρόμοιο με το gameplay και τη δομή με την Odyssey Magnavox, είχε αρκετά διαφορετικό σχεδιασμό και gameplay. Στην οθόνη της Οδύσσειας εμφανίστηκαν δύο τετράγωνα κουτιά τα οποία κουβαλούσαν το τρίτο κιβώτιο προς τα εμπρός και πίσω για την πλειοψηφία των παιχνιδιών τους, όμως αυτά τα κιβώτια που παριστάνουν το κουπί (όχι μόνο) μπορούσαν όχι μόνο να μετακινούνται προς τα πάνω αλλά και προς τα κάτω αλλά αριστερά και δεξιά, . Το Pong , από την άλλη πλευρά, χρησιμοποίησε δύο επίπεδα πετάλια που μπορούσαν να κινούνται μόνο προς τα πάνω και προς τα κάτω, χτυπώντας μια κυκλική σπίθα μπρος-πίσω.

Στείλτε στο Clones

Η επιτυχία μεγαλώνει μιμητές και ενώ ο Atari είχε χτίσει την αυτοκρατορία του για να επαναδιατυπώσει μια ιδέα, μια άλλη εταιρεία, η General Instruments, προσπάθησε να κάνει μια περιουσία με την κυριολεκτική αντιγραφή ενός. Το GI ανέπτυξε το περίφημο chip AY-3-8500, το οποίο ήταν ένας ακριβής κλώνος του Pong , και περιείχε επίσης διάφορες παραλλαγές του παιχνιδιού. Σύντομα, κάθε εταιρεία που θα μπορούσε να κάνει pony για το τσιπ θα μπορούσε να κατασκευάσει και να κυκλοφορήσει τα δικά τους συστήματα βιντεοπαιχνιδιών.

Μερικοί από τους πιο περίφημους κλώνοι Pong περιλάμβαναν το Telstar του Coleco και το πρώτο σύστημα βίντεο παιχνιδιών της Nintendo, Color TV Game 6.

Το Pong κάνει Ιστορία παιχνιδιών βίντεο

Παρόλο που δεν ήταν το πιο πρωτότυπο παιχνίδι και σίγουρα δεν ήταν το πρώτο βιντεοπαιχνίδι, το Pong είναι χωρίς αμφιβολία το πιο σημαντικό παιχνίδι που κυκλοφόρησε ποτέ. Η τεράστια εμπορική επιτυχία της ξεκίνησε τη βιομηχανία βιντεοπαιχνιδιών, από την ύπαρξη μιας μικρής αγοράς εξειδικευμένων θέσεων σε ένα νοικοκυριό.