Πώς να διορθώσετε την παραμόρφωση της προοπτικής μιας φωτογραφίας με το GIMP

Πρόγραμμα χειρισμού εικόνων GNU, γνωστό και ως GIMP, είναι το ελεύθερο λογισμικό που χρησιμοποιείται για την επεξεργασία, τη ρετούσα και τον χειρισμό εικόνων.

01 του 06

Αποθηκεύστε το αρχείο πρακτικής

Αποθηκεύστε το αρχείο πρακτικής. © Sue Chastain

Έχετε πιθανώς φωτογραφίες από ψηλά κτίρια στη συλλογή σας. Ίσως παρατηρήσετε ότι οι πλευρές εμφανίζονται να κλίνουν προς τα μέσα στην κορυφή λόγω της προοπτικής από την οποία λήφθηκε η φωτογραφία. Μπορούμε να το διορθώσουμε με το προοπτικό εργαλείο στο The GIMP .

Αν θέλετε να ακολουθήσετε, μπορείτε να κάνετε δεξί κλικ στην εικόνα εδώ και να το αποθηκεύσετε στον υπολογιστή σας. Στη συνέχεια, ανοίξτε την εικόνα στο The GIMP και συνεχίστε στην επόμενη σελίδα. Χρησιμοποιώ το GIMP 2.4.3 για αυτό το σεμινάριο. Ίσως χρειαστεί να προσαρμόσετε αυτές τις οδηγίες για άλλες εκδόσεις.

02 του 06

Τοποθετήστε τις οδηγίες σας

© Sue Chastain

Με τη φωτογραφία να ανοίγει στο GIMP, μετακινήστε τον κέρσορα στον χάρακα στην αριστερή πλευρά του παραθύρου του εγγράφου. Στη συνέχεια, κάντε κλικ και σύρετε για να δώσετε μια κατευθυντήρια γραμμή στην εικόνα. Τοποθετήστε την κατευθυντήρια γραμμή έτσι ώστε να είναι κοντά σε μία από τις γωνίες του αντικειμένου που θέλετε να ισιώσετε στη φωτογραφία σας.

Στη συνέχεια σύρετε μια δεύτερη κατευθυντήρια γραμμή για την άλλη πλευρά του κτιρίου.

Αν νομίζετε ότι χρειάζεστε οριζόντια ρύθμιση, σύρετε μερικές οριζόντιες οδηγίες και τοποθετήστε τις κοντά στη γραμμή οροφής ή σε άλλο τμήμα της εικόνας που γνωρίζετε ότι πρέπει να είναι οριζόντια.

03 του 06

Ορίστε τις επιλογές του εργαλείου προοπτικών

© Sue Chastain

Ενεργοποιήστε το εργαλείο Προοπτικές από τα εργαλεία του GIMP. Ορίστε τις ακόλουθες επιλογές:

04 του 06

Ενεργοποιήστε το εργαλείο προοπτικών

© Sue Chastain

Κάντε κλικ μία φορά στην εικόνα για να ενεργοποιήσετε το εργαλείο. Θα εμφανιστεί ο διάλογος Perspective και θα δείτε τετράγωνα σε κάθε μια από τις τέσσερις γωνίες της εικόνας σας.

05 του 06

Ρυθμίστε τις γωνίες για να ευθυγραμμίσετε το κτίριο

© Sue Chastain

Ενδέχεται να διαπιστώσετε ότι η εικόνα φαίνεται λίγο περίεργη, αφού την διορθώσετε. Το κτίριο θα εμφανίζεται συχνά παραμορφωμένο με τον αντίθετο τρόπο, αν και οι τοίχοι είναι ευθυγραμμισμένοι κάθετα τώρα. Αυτό συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλός σας αναμένει να δείτε κάποια παραμόρφωση προοπτικής όταν κοιτάζετε ψηλά σε ένα ψηλό κτίριο. Ο γκουρού γραφικών και ο συγγραφέας Dave Huss προσφέρει αυτή την άκρη: "Πάντοτε αφήνω λίγο από την αρχική παραμόρφωση για να φτιάξω την εικόνα φυσική στον θεατή".

Μετακινήστε το παράθυρο διαλόγου προοπτικής στην άκρη εάν εμποδίζει την εικόνα σας και, στη συνέχεια, σύρετε τις κάτω γωνίες της εικόνας προς τα πλάγια ώστε οι πλευρές του κτιρίου να ευθυγραμμίζονται με τις κάθετες οδηγίες που τοποθετήσατε νωρίτερα. Αφήστε ένα μικρό ποσό της αρχικής παραμόρφωσης όταν ρυθμίζετε τις πλευρές.

Απλώς πρέπει να αντισταθμίσετε ένα μικροσκοπικό κομμάτι για να φανεί πολύ πιο φυσικό η διορθωμένη φωτογραφία. Μετακινήστε τις γωνίες προς τα επάνω ή προς τα κάτω αν χρειάζεται να ρυθμίσετε την οριζόντια ευθυγράμμιση.

Μπορείτε πάντα να πατήσετε επαναφορά στο παράθυρο Προοπτικές αν θέλετε να αρχίσετε πάλι.

Διαφορετικά, κάντε κλικ στο μετασχηματισμό στο διάλογο προοπτικών για να ολοκληρώσετε τη λειτουργία όταν είστε ικανοποιημένοι με τη ρύθμιση.

06 του 06

Αυτόματη πτώση και κατάργηση οδηγών

© Sue Chastain

Οι κεκλιμένες πλευρές του κτιρίου θα πρέπει τώρα να φαίνονται πολύ πιο ευθείες.

Ως τελευταίο βήμα, μεταβείτε στην επιλογή Εικόνα > Αυτόματη εικόνα για να καταργήσετε τα κενά περιγράμματα από τον καμβά.

Μεταβείτε στην Εικόνα > Οδηγοί > Αφαιρέστε όλους τους οδηγούς για να καταργήσετε την κατευθυντήρια γραμμή.