Βασικά στοιχεία κάμερας DSLR: Κατανόηση του εστιακού μήκους

Βελτιώστε τη φωτογραφία σας επιλέγοντας το σωστό φακό

Το εστιακό μήκος είναι ένας σημαντικός όρος στη φωτογραφία και στον απλούστερο ορισμό του είναι το οπτικό πεδίο για έναν συγκεκριμένο φακό της κάμερας.

Το εστιακό μήκος καθορίζει πόση σκηνή βλέπει η κάμερα. Μπορεί να διαφέρει από ευρείες γωνίες που μπορούν να πάρουν ολόκληρο το τοπίο σε τηλεφακούς που μπορούν να προσεγγίσουν ένα μικρό θέμα σε απόσταση.

Όταν φωτογραφίζετε με οποιοδήποτε τύπο φωτογραφικής μηχανής, αλλά ειδικά μια φωτογραφική μηχανή DSLR , είναι σημαντικό να έχετε καλή κατανόηση του εστιακού μήκους. Με κάποιες βασικές γνώσεις, μπορείτε να επιλέξετε το σωστό φακό για ένα συγκεκριμένο θέμα και θα ξέρετε τι να περιμένετε ακόμα και πριν κοιτάξετε μέσα από το σκόπευτρο .

Αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσει να καταλάβετε το εστιακό μήκος και να εξηγήσετε τη σημασία του εστιακού μήκους στην ψηφιακή φωτογραφία.

Τι είναι το μήκος εστίασης;

Εδώ είναι ο επιστημονικός ορισμός του εστιακού μήκους: Όταν παράλληλες ακτίνες φωτός χτυπούν έναν φακό επικεντρωμένο στο άπειρο, συγκλίνουν για να σχηματίσουν ένα εστιακό σημείο. Το εστιακό μήκος του φακού είναι η απόσταση από τη μέση του φακού σε αυτό το εστιακό σημείο.

Η εστιακή απόσταση ενός φακού θα εμφανίζεται στο κύλινδρο του φακού.

Τύποι φακών

Οι φακοί χαρακτηρίζονται συνήθως ως ευρεία γωνία, τυπική (ή κανονική) ή τηλεφακός . Το εστιακό μήκος ενός φακού καθορίζει την οπτική γωνία, έτσι οι φακοί ευρείας γωνίας έχουν μικρή εστιακή απόσταση ενώ οι τηλεφακοί έχουν μεγάλο εστιακό μήκος.

Ακολουθεί μια λίστα με τους αποδεκτούς ορισμούς εστιακού μήκους σε κάθε κατηγορία φακού:

Μεγέθυνση έναντι αντικειμενικών φακών

Υπάρχουν δύο τύποι φακών: πρωταρχικός (ή σταθερός) και ζουμ.

Μεγέθυνση των πλεονεκτημάτων του φακού

Οι φακοί ζουμ είναι βολικοί επειδή μπορείτε να αλλάξετε γρήγορα τα εστιακά μήκη ενώ κοιτάζετε μέσα από το σκόπευτρο και δεν χρειάζεται να μεταφέρετε μια τσάντα κάμερας γεμάτη από φακούς γύρω. Οι περισσότεροι ερασιτέχνες ψηφιακοί φωτογράφοι μπορούν να περάσουν με έναν ή δύο φακούς ζουμ που καλύπτουν το πλήρες εύρος εστιακών διαστάσεων.

Ένα πράγμα που πρέπει να εξετάσετε, ωστόσο, είναι πόσο μεγάλη είναι μια σειρά που θέλετε σε ένα μόνο φακό ζουμ. Υπάρχουν πολλοί φακοί που κυμαίνονται από 24mm σε 300mm (και οπουδήποτε στο μεταξύ) και αυτά είναι πολύ βολικά.

Το θέμα είναι συχνά η ποιότητα του γυαλιού σε αυτούς τους φακούς λόγω της ευρύτερης εμβέλειας, τα περισσότερα στοιχεία που το φως πρέπει να ταξιδέψει. Εάν ενδιαφέρεστε για έναν από αυτούς τους φακούς δυναμικής εμβέλειας και θέλετε την καλύτερη ποιότητα εικόνας, θα ήταν καλύτερο να δαπανήσετε περισσότερα χρήματα σε φακό υψηλής ποιότητας.

Πλεονεκτήματα της Prime Lens

Οι πρωταρχικοί φακοί έχουν δύο κύρια πλεονεκτήματα: ποιότητα και ταχύτητα.

Με ταχύτητα, μιλάμε για το ευρύτερο άνοιγμα (f / stop) ενσωματωμένο στο φακό. Σε χαμηλότερο άνοιγμα (μικρότερος αριθμός, ευρύτερο άνοιγμα), μπορείτε να φωτογραφίσετε σε χαμηλότερο φως και να χρησιμοποιήσετε μεγαλύτερη ταχύτητα κλείστρου που θα σταματήσει τη δράση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το f / 1.8 είναι ένα πολυπόθητο διάφραγμα στους φακούς. Οι φακοί ζουμ σπάνια παίρνουν αυτό γρήγορα και αν το κάνουν, είναι πολύ ακριβό.

Ο βασικός φακός είναι επίσης πολύ πιο απλός στην κατασκευή από έναν φακό ζουμ επειδή υπάρχουν λιγότερα γυάλινα στοιχεία μέσα στο βαρέλι και δεν χρειάζεται να μετακινούνται για να προσαρμόσουν το εστιακό μήκος. Λιγότερο γυαλί για να ταξιδέψει μέσα σημαίνει ότι υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες για παραμόρφωση και αυτό συχνά παρέχει μια πολύ πιο απότομη και σαφέστερη φωτογραφία.

Μεγέθυνση εστιακού μήκους

Το εστιακό μήκος των φακών επαναρυθμίστηκε στις ημέρες της φωτογραφικής λήψης και σχετίζεται με το εστιακό μήκος ενός φακού σε κάμερα 35 mm. (Λάβετε υπόψη ότι το 35mm αναφέρεται στον τύπο της ταινίας που χρησιμοποιείται και όχι στο εστιακό μήκος!) Αν είστε αρκετά τυχεροί που κατέχετε ένα από τα επαγγελματικά DSLR πλήρους πλαισίου, τότε το εστιακό σας μήκος δεν θα επηρεαστεί.

Εάν, ωστόσο, χρησιμοποιείτε κάμερα πλαισίου καλλιέργειας (APS-C), τότε θα επηρεαστούν τα εστιακά σας μήκη. Επειδή οι αισθητήρες πλαισίου καλλιέργειας είναι μικρότεροι από μια λωρίδα φιλμ 35 mm, πρέπει να εφαρμοστεί μεγέθυνση . Η μεγέθυνση ποικίλλει ελαφρά μεταξύ των κατασκευαστών, αλλά το πρότυπο είναι x1.6. Η Canon χρησιμοποιεί αυτή τη μεγέθυνση, αλλά η Nikon χρησιμοποιεί x1,5 και ο Olympus χρησιμοποιεί x2.

Για παράδειγμα, σε μια φωτογραφική μηχανή Canon με πλαίσιο καλλιέργειας, ένας τυπικός φακός 50mm γίνεται ένας τυπικός τηλεφακός 80mm. (50 χιλιοστά πολλαπλασιασμένο με συντελεστή 1,6 με αποτέλεσμα τα 80 χιλιοστά.)

Οι περισσότεροι κατασκευαστές κάνουν τώρα φακούς που επιτρέπουν αυτή τη μεγέθυνση, οι οποίες λειτουργούν μόνο σε κάμερες πλαισίου καλλιέργειας. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στο ευρυγώνιο τέλος των πραγμάτων, όπου η μεγέθυνση μπορεί να μετατρέψει αυτούς τους φακούς σε τυποποιημένους!