Κατανοήστε τους φακούς ζουμ φωτογραφικής μηχανής

Οπτικό ζουμ Vs. Ψηφιακό ζουμ

Οι κατασκευαστές θέλουν να κάνουν τα πράγματα εύκολα για εσάς όταν ψωνίζεστε για μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή , ειδικά επισημαίνοντας ορισμένες μετρήσεις των μοντέλων τους, όπως μεγάλα μεγέθη megapixel και μεγάλα μεγέθη οθόνης LCD.

Ωστόσο, αυτοί οι αριθμοί δεν λένε πάντα όλη την ιστορία, ειδικά όταν κοιτάζουμε τους φακούς ζουμ σε μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή. Οι κατασκευαστές μετρούν τις δυνατότητες ζουμ των ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών σε δύο διαμορφώσεις: Οπτικό ζουμ έναντι ψηφιακού ζουμ. Είναι σημαντικό να κατανοήσετε το φακό ζουμ, επειδή οι δύο τύποι ζουμ είναι πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους. Στη μάχη του οπτικού ζουμ έναντι του ψηφιακού ζουμ, μόνο ένα - οπτικό ζουμ - είναι σταθερά χρήσιμο για τους φωτογράφους.

Με τις περισσότερες ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, ο φακός ζουμ κινείται προς τα έξω κατά τη χρήση, που εκτείνεται από το σώμα της φωτογραφικής μηχανής. Ορισμένες ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, ωστόσο, δημιουργούν το ζουμ ενώ ρυθμίζουν το φακό μόνο μέσα στο σώμα της φωτογραφικής μηχανής . Συνεχίστε να διαβάζετε για να βρείτε περισσότερες πληροφορίες που μπορούν να σας βοηθήσουν να καταλάβετε καλύτερα τους φακούς ζουμ κάμερας και αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να τερματίσετε τη συζήτηση του οπτικού ζουμ έναντι του ψηφιακού ζουμ!

Οπτικό ζουμ

Το οπτικό ζουμ μετρά την πραγματική αύξηση του εστιακού μήκους του φακού. Το εστιακό μήκος είναι η απόσταση μεταξύ του κέντρου του φακού και του αισθητήρα εικόνας. Μετακινώντας το φακό μακρύτερα από τον αισθητήρα εικόνας μέσα στο σώμα της φωτογραφικής μηχανής, το ζουμ αυξάνεται επειδή ένα μικρότερο μέρος της σκηνής χτυπά τον αισθητήρα εικόνας, με αποτέλεσμα τη μεγέθυνση.

Όταν χρησιμοποιείτε οπτικό ζουμ, ορισμένες ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές θα έχουν ομαλή ζουμ, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να σταματήσετε σε οποιοδήποτε σημείο σε όλο το μήκος του ζουμ για μερικό ζουμ. Ορισμένες ψηφιακές κάμερες θα χρησιμοποιούν διακριτικές στάσεις κατά μήκος του ζουμ, συνήθως περιορίζοντάς σας σε τέσσερις έως επτά μερικές θέσεις ζουμ.

Ψηφιακό ζουμ

Η μέτρηση του ψηφιακού ζουμ σε μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, για να το βάλουμε αμβλύ, είναι άχρηστη υπό τις περισσότερες συνθήκες λήψης. Το ψηφιακό ζουμ είναι μια τεχνολογία όπου η φωτογραφική μηχανή τραβά τη φωτογραφία και στη συνέχεια καλλιεργεί και μεγεθύνει για να δημιουργήσει μια τεχνητή κοντινή φωτογραφία. Αυτή η διαδικασία απαιτεί μεγέθυνση ή αφαίρεση μεμονωμένων εικονοστοιχείων, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει υποβάθμιση της ποιότητας εικόνας.

Τις περισσότερες φορές μπορείτε να εκτελέσετε λειτουργίες ίσες με ένα ψηφιακό ζουμ με λογισμικό επεξεργασίας φωτογραφιών στον υπολογιστή σας μετά την λήψη της φωτογραφίας. Αν δεν έχετε χρόνο ή πρόσβαση στο λογισμικό επεξεργασίας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ψηφιακό ζουμ για να φωτογραφίζετε σε υψηλή ανάλυση και στη συνέχεια να δημιουργήσετε ένα τεχνητό κοντινό πλάνο αφαιρώντας pixels και περικόπτοντας τη φωτογραφία κάτω σε μια χαμηλότερη ανάλυση που εξακολουθεί να πληροί την εκτύπωση ανάγκες. Προφανώς, η χρησιμότητα του ψηφιακού ζουμ περιορίζεται σε ορισμένες περιπτώσεις.

Κατανόηση της μέτρησης ζουμ

Όταν εξετάζετε τις προδιαγραφές για μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, τόσο οι μετρήσεις οπτικού όσο και ψηφιακού ζουμ παρατίθενται ως αριθμός και "Χ", όπως 3Χ ή 10Χ. Ένας μεγαλύτερος αριθμός σημαίνει ισχυρότερη δυνατότητα μεγέθυνσης.

Λάβετε υπόψη ότι δεν είναι η ίδια η μέτρηση οπτικού ζουμ "10X" κάθε φωτογραφικής μηχανής. Οι κατασκευαστές μετρούν το οπτικό ζουμ από το ένα άκρο των δυνατοτήτων του φακού στο άλλο. Με άλλα λόγια, ο "πολλαπλασιαστής" είναι η διαφορά μεταξύ των μικρότερων και μεγαλύτερων εστιακών διαστάσεων του φακού. Για παράδειγμα, εάν ένας φακός 10X οπτικού ζουμ σε μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή έχει ελάχιστο εστιακό μήκος 35mm, η κάμερα θα έχει μέγιστη εστιακή απόσταση 350mm. Ωστόσο, εάν η ψηφιακή φωτογραφική μηχανή προσφέρει κάποιες πρόσθετες δυνατότητες ευρείας γωνίας και έχει ελάχιστη ισοδυναμία 28 mm, τότε το οπτικό ζουμ 10X θα έχει μέγιστο εστιακό μήκος 280 mm.

Η εστιακή απόσταση θα πρέπει να αναφέρεται στις προδιαγραφές της κάμερας, συνήθως σε μορφή παρόμοια με "35mm film equivalent: 28mm-280mm". Στις περισσότερες περιπτώσεις, η μέτρηση φακού των 50mm θεωρείται "κανονική" χωρίς μεγέθυνση και χωρίς ευρεία γωνία Όταν προσπαθείτε να συγκρίνετε τη συνολική περιοχή ζουμ ενός συγκεκριμένου φακού, είναι σημαντικό να συγκρίνετε τον αντίστοιχο αριθμό φιλμ 35 mm από το φακό στον φακό. Ορισμένοι κατασκευαστές θα δημοσιεύσουν το ακριβές εύρος εστιακής απόστασης παράλληλα με τον αντίστοιχο αριθμό 35 mm, έτσι μπορεί να είναι λίγο συγκεχυμένη αν δεν κοιτάζετε τον σωστό αριθμό.

Ανταλλάξιμοι φακοί

Οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές που απευθύνονται σε αρχάριους και ενδιάμεσους χρήστες συνήθως διαθέτουν μόνο ενσωματωμένο φακό. Ωστόσο, οι περισσότερες ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές SLR (DSLR) μπορούν να χρησιμοποιήσουν εναλλάξιμους φακούς. Με ένα DSLR, αν ο πρώτος φακός σας δεν διαθέτει τις δυνατότητες ευρείας γωνίας ή ζουμ που θέλετε, μπορείτε να αγοράσετε επιπλέον φακούς που παρέχουν περισσότερο zoom ή καλύτερες επιλογές ευρείας γωνίας.

Οι φωτογραφικές μηχανές DSLR είναι ακριβότερες από τα μοντέλα point-and-shoot και συνήθως απευθύνονται σε ενδιάμεσους ή προηγμένους φωτογράφους.

Οι περισσότεροι φακοί DSLR δεν περιλαμβάνουν αριθμό "X" για μέτρηση ζουμ. Αντ 'αυτού, η εστιακή απόσταση θα αναφέρεται μόνο, συχνά ως μέρος του ονόματος του φακού DSLR. Οι κάμερες DIL (ψηφιακών εναλλάξιμων φακών), οι οποίες είναι κάμερες αντικατάστατου φακού χωρίς κάτοπτρο (ILC), χρησιμοποιούν επίσης φακούς που αναφέρονται βάσει του εστιακού τους μήκους αντί για έναν αριθμό ζουμ X.

Με μια εναλλάξιμη κάμερα φακού, μπορείτε να υπολογίσετε τον εαυτό σας με τη χρήση ενός απλού μαθηματικού τύπου. Πάρτε το μέγιστο εστιακό μήκος που μπορεί να επιτύχει ο εναλλάξιμος φακός ζουμ, ας πούμε 300mm, και να το διαιρέσετε με το ελάχιστο εστιακό μήκος, ας πούμε 50mm. Σε αυτό το παράδειγμα, η ισοδύναμη μέτρηση οπτικού ζουμ θα είναι 6Χ.

Ορισμένες μειονεκτήματα του φακού ζουμ

Αν και η επιλογή μιας φωτογραφικής μηχανής με ένα μεγάλο φακό οπτικού ζουμ είναι επιθυμητή για πολλούς φωτογράφους, παρουσιάζει μερικές φορές μερικά μικρά μειονεκτήματα.

Μην ξεχαστείτε

Όταν επισημαίνουν τις προδιαγραφές των προϊόντων τους, ορισμένοι κατασκευαστές θα συνδυάσουν τις μετρήσεις ψηφιακού ζουμ και οπτικού ζουμ, επιτρέποντάς τους να παρουσιάσουν ένα μεγάλο συνδυασμένο αριθμό ζουμ στο μπροστινό μέρος του κουτιού.

Ωστόσο, πρέπει να κοιτάξετε μόνο τον αριθμό οπτικού ζουμ, ο οποίος μπορεί να αναγράφεται σε μια γωνία στο πίσω μέρος του κουτιού, μαζί με πλήθος άλλων αριθμών προδιαγραφών. Ίσως χρειαστεί να ψάξετε λίγο για να βρείτε τη μέτρηση οπτικού ζουμ ενός συγκεκριμένου μοντέλου.

Στην περίπτωση των φακών ζουμ ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής, πληρώνει για να διαβάσει την λεπτή εκτύπωση. Κατανοήστε το φακό ζουμ και θα αξιοποιήσετε στο έπακρο την αγορά της ψηφιακής σας φωτογραφικής μηχανής.