Οδηγός για φακούς βιντεοκάμερας

Τι πρέπει να ξέρετε για το φακό της βιντεοκάμερας.

Εκτός από τον έλεγχο του μεγέθους του ζουμ, είναι πιθανό να μην δώσετε μεγάλη προσοχή στο φακό της βιντεοκάμερας. Ποιος νοιάζεται για ένα κομμάτι γυαλιού όταν υπάρχει ανίχνευση προσώπου και GPS για να μιλήσει; Λοιπόν, πρέπει να προσέχεις! Ο φακός είναι ενσωματωμένος στον τρόπο λειτουργίας της βιντεοκάμερας . Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι φακών βιντεοκάμερας: εκείνοι που είναι ενσωματωμένοι σε μια βιντεοκάμερα και φακοί βοηθητικών συσκευών που μπορείτε να αγοράσετε μετά από το γεγονός και να επισυνάψετε στη βιντεοκάμερά σας για ορισμένες επιπτώσεις. Αυτό το άρθρο εστιάζει αποκλειστικά σε ενσωματωμένους φακούς. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τους φακούς αξεσουάρ της βιντεοκάμερας εδώ.

Φακοί Οπτικής Ζουμ

Μια βιντεοκάμερα με φακό οπτικού ζουμ έχει τη δυνατότητα να μεγεθύνει μακρινά αντικείμενα. Αυτό γίνεται με τη μετακίνηση τεμαχίων γυαλιού μέσα στη βιντεοκάμερα. Οι φακοί οπτικού ζουμ διακρίνονται από την ποσότητα μεγέθυνσης που προσφέρουν, οπότε ένας φακός 10x ζουμ μπορεί να μεγεθύνει ένα αντικείμενο δέκα φορές.

Φακοί σταθερής εστίασης

Ένας σταθερός φακός εστίασης είναι ένας φακός που δεν κινείται για να επιτύχει μεγέθυνση. Είναι "σταθερό" στη θέση του. Πολλές βιντεοκάμερες με φακό σταθερής εστίασης θα προσφέρουν ένα "ψηφιακό ζουμ". Σε αντίθεση με το οπτικό αντίγραφό του, το ψηφιακό ζουμ δεν μεγεθύνει πραγματικά ένα μακρινό αντικείμενο. Απλώς καλλιεργεί τη σκηνή για να «εστιάσει» σε ένα συγκεκριμένο θέμα. Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το πώς λειτουργεί το ψηφιακό ζουμ και γιατί είναι διαφορετικό (και κατώτερο) από το οπτικό ζουμ, πατήστε εδώ.

Κατανόηση των εστιακών μεγεθών

Η εστιακή απόσταση ενός φακού αναφέρεται στην απόσταση από το κέντρο του φακού μέχρι το σημείο του αισθητήρα εικόνας, όπου βρίσκεται η εστίαση της εικόνας. Γιατί συμβαίνει αυτό; Λοιπόν, η εστιακή απόσταση είναι ένας πιο περίπλοκος τρόπος να σας πω πόσο ζουμ η κάμερα σας προσφέρει και ποιες γωνίες συλλαμβάνει.

Τα εστιακά μήκη μετριέται σε χιλιοστά. Για βιντεοκάμερες με φακούς οπτικού ζουμ, θα δείτε ένα ζευγάρι αριθμών: ο πρώτος που σας δίνει το εστιακό μήκος στην ευρεία γωνία και το δεύτερο δίνοντας σας το μέγιστο εστιακό μήκος στο τηλεφακό (δηλαδή όταν έχετε "σμικρύνει" ή μεγέθυνση ενός θέματος). Εάν θέλετε μαθηματικά, μπορείτε να προσδιορίσετε τη μεγέθυνση ή τον συντελεστή "x" της βιντεοκάμεράς σας διαιρώντας τον δεύτερο αριθμό στο εστιακό μήκος από τον πρώτο. Έτσι, μια βιντεοκάμερα με φακό 35mm-350mm θα έχει οπτικό ζουμ 10x.

Ευρυγώνιοι φακοί

Ένας αυξανόμενος αριθμός βιντεοκάμερας έχει αρχίσει να εκπέμπει φακούς ευρείας γωνίας . Δεν υπάρχει κανένας σκληρός και γρήγορος κανόνας για το πότε ένας ενσωματωμένος φακός βιντεοκάμερας θεωρείται ευρυγώνιος, αλλά συνήθως θα δείτε ένα μοντέλο που διαφημίζεται ως τέτοιο εάν έχει εστιακή απόσταση μικρότερη από 39mm. Όπως υποδηλώνει και το όνομα, ένας ευρυγώνιος φακός μπορεί να τραβήξει περισσότερο από μια σκηνή χωρίς να χρειαστεί να πάει ένα βήμα ή δύο πίσω για να πάρει όλα αυτά. Είναι ένα πραγματικό όφελος.

Κατανόηση του διαφράγματος

Ένας φακός ρυθμίζει την ποσότητα φωτός που διέρχεται από τον αισθητήρα χρησιμοποιώντας ένα διάφραγμα, που ονομάζεται επίσης ίριδα. Σκεφτείτε ότι ένας μαθητής διευρύνεται για να αφήσει περισσότερο φωτισμό ή να συστέλλεται για να αφήσει σε λιγότερο φως και θα πάρετε μια ιδέα για το πώς λειτουργεί η ίριδα.

Το μέγεθος του ανοίγματος της ίριδας ονομάζεται διάφραγμα. Οι πιο εξελιγμένες κάμερες θα σας επιτρέψουν να ελέγξετε το μέγεθος του ανοίγματος. Αυτό είναι σημαντικό για δύο λόγους:

1. Ένα ευρύ διάφραγμα επιτρέπει περισσότερο φωτισμό, φωτίζοντας τη σκηνή και βελτιώνοντας την απόδοση σε σκηνές με χαμηλό φωτισμό. Αντίστροφα, ένα μικρό άνοιγμα επιτρέπει λιγότερο φωτισμό.

2. Η ρύθμιση του ανοίγματος του φακού σας επιτρέπει να ρυθμίσετε το βάθος πεδίου ή το μέγεθος της σκηνής. Ένα ευρύ άνοιγμα θα κάνει αντικείμενα μπροστά σας καλά συγκεντρωμένα αλλά το φόντο θαμπά. Ένα μικρό διάφραγμα θα κάνει τα πάντα στο επίκεντρο.

Οι κατασκευαστές βιντεοκάμερας συνήθως διαφημίζουν το μέγιστο διάφραγμα - δηλαδή πόσο ευρύ μπορεί να ανοίξει η ίριδα για να δέχεται φως. Όσο μεγαλύτερο, τόσο το καλύτερο.

Πώς μπορείτε να πείτε ποιο είναι το διάφραγμα της βιντεοκάμερας σας;

Το διάφραγμα μιας βιντεοκάμερας μετράται σε "f-stops". Όπως και η βαθμολογία οπτικού ζουμ, μπορείτε να κάνετε κάποια μαθηματικά για να καθορίσετε το μέγιστο άνοιγμα της βιντεοκάμεράς σας. Απλά διαιρέστε το συνολικό εστιακό μήκος από τη διάμετρο του φακού (αυτό τυπικά χαράσσεται στο κάτω μέρος του κυλίνδρου του φακού). Έτσι, αν είχατε φακό 220mm με διάμετρο 55mm, θα έχετε μέγιστο άνοιγμα f / 4.

Όσο μικρότερος είναι ο αριθμός f-stop, τόσο μεγαλύτερο είναι το διάφραγμα του φακού. Έτσι, σε αντίθεση με ένα οπτικό ζουμ, όπου ψάχνετε για έναν υψηλό αριθμό, θέλετε μια βιντεοκάμερα με χαμηλό άνοιγμα ή αριθμό f-stop.