Τι είναι ο ορισμός του φακού ζουμ κάμερας;

Τι σημαίνουν οι αριθμοί στους φακούς ζουμ κάμερας;

Ε: Τι σημαίνουν οι αριθμοί στους φακούς ζουμ φωτογραφικής μηχανής; Τι είναι ο ορισμός του φακού ζουμ φωτογραφικής μηχανής;

A: Η κατανόηση των φακών της κάμερας, ειδικά των φακών ζουμ ψηφιακής κάμερας, μπορεί να είναι μια δύσκολη διαδικασία. Σίγουρα: Οι αριθμοί που εμφανίζονται με τους φακούς ζουμ φωτογραφικής μηχανής φαίνονται αρκετά απλοί. Μια μέτρηση φακού 10X οπτικού ζουμ είναι πολύ μικρή, ενώ μια μέτρηση οπτικού ζουμ 50X ισούται με ένα φακό με μεγάλο ζουμ. Και μπορείτε να πυροβολείτε σε πολύ μεγαλύτερη απόσταση με μεγάλο φακό zoom από μικρό φακό ζουμ.

Ενώ αυτοί οι ορισμοί είναι αρκετά απλοί για τη βασική φωτογραφία, δεν λένε ολόκληρη την ιστορία. Για πιο ακριβείς ανάγκες φωτογραφίας, η καλύτερη κατανόηση του φακού με τη φωτογραφική μηχανή είναι σημαντική. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τους φακούς ζουμ κάμερας.

Ορισμός φακού ζουμ

Οι μετρήσεις του φακού ζουμ για μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή σημαίνουν το μέγεθος της μεγέθυνσης που μπορεί να παράγει ο φακός. Ωστόσο, οι αριθμοί μπορούν να προκαλέσουν σύγχυση, επειδή ορισμένοι κατασκευαστές επισημαίνουν διαφορετικές μετρήσεις, όπως οπτικό ζουμ , ψηφιακό ζουμ και συνδυασμένο ζουμ. Λάβετε υπόψη αυτό κατά την εργασία σας στην κατανόηση των φακών ζουμ:

Το οπτικό ζουμ είναι η πιο σημαντική μέτρηση ζουμ, επειδή μετρά το εύρος εστιακής απόστασης του φακού, με βάση την πραγματική φυσική κατασκευή του φακού. Καθώς η κάμερα μετακινεί τα γυάλινα στοιχεία στο φακό, η εστιακή απόσταση για τον φακό αλλάζει, δίνοντάς της το εύρος εστιακού μήκους που επιθυμείτε σε ένα φακό ζουμ.

Ένας φακός ψηφιακού ζουμ είναι μια προσομοίωση φάσματος εστιακού μήκους που δημιουργεί το λογισμικό της φωτογραφικής μηχανής. Αντί να μετακινήσετε τα φυσικά στοιχεία του φακού για να αλλάξετε το εστιακό μήκος του φακού, το λογισμικό της φωτογραφικής μηχανής μεγεθύνει την εικόνα όπως εμφανίζεται στην οθόνη LCD, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση του φακού ζουμ. Επειδή η μέτρηση του ψηφιακού ζουμ απλώς μεγεθύνει την εικόνα, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια της ευκρίνειας της φωτογραφίας, έτσι δεν συνιστάται το ψηφιακό ζουμ, εκτός και αν δεν έχετε άλλη επιλογή. Μια φωτογραφική μηχανή smartphone μπορεί να χρησιμοποιήσει μόνο το ψηφιακό ζουμ.

Ορισμένοι κατασκευαστές φωτογραφικών μηχανών εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τον όρο συνδυασμένο ζουμ για να περιγράψουν τους φακούς τους, αν και αυτό είναι ένας παλαιότερος όρος. Το συνδυασμένο ζουμ σημαίνει τη μέτρηση του φακού ζουμ και του οπτικού ζουμ και του ψηφιακού ζουμ που προστίθενται μαζί.

Κατανόηση των αριθμών φακού ζουμ

Λάβετε υπόψη αυτό το γεγονός όταν εργάζεστε στην κατανόηση των φακών ζουμ: Όλες οι μετρήσεις οπτικού ζουμ δεν είναι οι ίδιες.

Για παράδειγμα, ένας φακός 10X με ζουμ μπορεί να έχει ισοδύναμο φιλμ 35mm μεγέθους 24mm-240mm. Αλλά ένας άλλος φακός μεγέθυνσης 10X σε άλλη κάμερα μπορεί να έχει ισοδύναμο 35mm-350mm. (Αυτή η περιοχή αριθμών θα πρέπει να αναφέρεται στις προδιαγραφές για τις κάμερες.) Η πρώτη κάμερα θα προσφέρει καλύτερες ευρυγώνιες δυνατότητες, αλλά λιγότερη τηλεφακός από τη δεύτερη κάμερα.

Ένας φακός οπτικού ζουμ μπορεί να χρησιμοποιήσει σχεδόν οποιαδήποτε ρύθμιση ευρυγώνιας και τηλεφακούς εστιακού μήκους. Το οπτικό ζουμ αναφέρεται στην περιοχή μεταξύ των δύο, ανεξάρτητα από τις δυνατότητες ευρείας γωνίας ή τηλεφακό.

Ενώ ένας φακός με οπτικό ζουμ 50X ακούγεται σαν μια εντυπωσιακή μέτρηση και ίσως υποθέσετε ότι παρέχει ισχυρές δυνατότητες τηλεφακούς, ίσως δεν είναι δυνατή η λήψη φωτογραφιών σε τηλεφακό τόσο μεγάλη όσο αυτή ενός φακού με οπτικό ζουμ 42Χ. Εάν ο φακός με οπτικό ζουμ 50X έχει ρύθμιση ευρείας γωνίας 20mm, η μέγιστη ρύθμιση τηλεφακού θα είναι 1000mm (20 πολλαπλασιασμένη επί 50). Και αν ο φακός με οπτικό ζουμ 42Χ έχει ρύθμιση ευρείας γωνίας 25mm, η μέγιστη ρύθμιση τηλεφακού θα είναι 1050mm (25 πολλαπλασιασμένη επί 42). Βεβαιωθείτε ότι προσέχετε όχι μόνο τη μέτρηση του οπτικού ζουμ ενός συγκεκριμένου φακού αλλά και τη μέγιστη ρύθμιση τηλεφακών.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ορισμένες μετρήσεις οπτικού ζουμ δεν είναι στρογγυλές. Μπορεί να βρείτε οπτικό ζουμ 4,2X με κάμερα, όπως για εστιακή απόσταση 24-100mm σε φακό οπτικού ζουμ.

Για καλύτερη κατανόηση των φακών ζουμ σε ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, δοκιμάστε να διαβάσετε την ενότητα "Κατανόηση του φακού ζουμ" .

Βρείτε περισσότερες απαντήσεις σε συνήθεις ερωτήσεις σχετικά με τη φωτογραφική μηχανή στη σελίδα Συχνές ερωτήσεις της μηχανής.