Τι είναι μια αντιστοιχισμένη μονάδα δίσκου;

Ορισμός μιας χαρτογραφημένης μονάδας

Μια αντιστοιχισμένη μονάδα δίσκου είναι απλώς μια συντόμευση σε μια μονάδα δίσκου που βρίσκεται φυσικά σε διαφορετικό υπολογιστή.

Η συντόμευση στον υπολογιστή σας μοιάζει με μία για έναν τοπικό σκληρό δίσκο (όπως η μονάδα δίσκου C) με το δικό της γράμμα που έχει εκχωρηθεί σε αυτήν και ανοίγει σαν να ήταν, αλλά όλα τα αρχεία της αντιστοιχισμένης μονάδας αποθηκεύονται στην πραγματικότητα φυσικά σε άλλον υπολογιστή .

Μια αντιστοιχισμένη μονάδα δίσκου είναι παρόμοια με μια συντόμευση που μπορεί να έχετε στην επιφάνεια εργασίας σας, όπως αυτή που χρησιμοποιείται για να ανοίξετε ένα αρχείο εικόνας στο φάκελο "Εικόνες", αλλά χρησιμοποιείται για την πρόσβαση σε κάτι από διαφορετικό υπολογιστή.

Οι χαρτογραφημένες μονάδες δίσκου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πρόσβαση σε πόρους σε διαφορετικό υπολογιστή στο τοπικό σας δίκτυο, καθώς και σε αρχεία σε έναν ιστότοπο ή διακομιστή FTP.

Τοπικοί δίσκοι έναντι χαρτογραφημένων μονάδων δίσκου

Ένα αρχείο που είναι αποθηκευμένο τοπικά στον υπολογιστή σας μπορεί να φαίνεται σαν το C: \ Project_Files \ template.doc , όπου ένα αρχείο DOC αποθηκεύεται μέσα σε ένα φάκελο στη μονάδα δίσκου C.

Για να δώσετε σε άλλα άτομα στο δίκτυό σας πρόσβαση σε αυτό το αρχείο, θα το μοιραστείτε, καθιστώντας το προσβάσιμο μέσω μιας διαδρομής όπως αυτή: \\ FileServer \ Shared \ Project_Files \ template.doc (όπου το "FileServer" είναι το όνομα του υπολογιστή σας).

Για να γίνει ακόμα πιο εύκολη η πρόσβαση στον κοινόχρηστο πόρο , θα μπορούσατε να έχετε άλλους χρήστες να δημιουργήσουν μια αντιστοιχισμένη μονάδα στον υπολογιστή σας χρησιμοποιώντας την παραπάνω διαδρομή, όπως το P: \ Project_Files , κάνοντας το να μοιάζει με τοπικό σκληρό δίσκο ή συσκευή USB όταν βρίσκεστε σε αυτόν τον άλλο υπολογιστή .

Σε αυτό το παράδειγμα, ο χρήστης στον άλλο υπολογιστή θα μπορούσε απλώς να ανοίξει το P: \ Project_Files για να έχει πρόσβαση σε όλα τα αρχεία του συγκεκριμένου φακέλου αντί να χρειάζεται να περιηγεί σε μια μεγάλη συλλογή κοινόχρηστων φακέλων για να βρει τα αρχεία που θέλουν.

Πλεονεκτήματα της χρήσης χαρτογραφημένων μονάδων δίσκου

Επειδή οι δίσκοι με χαρτογράφηση παρέχουν την ψευδαίσθηση των δεδομένων που αποθηκεύονται τοπικά στον υπολογιστή σας, είναι τέλεια για την αποθήκευση μεγάλων αρχείων ή μεγάλων συλλογών αρχείων, κάπου αλλού που έχει περισσότερο χώρο στο σκληρό δίσκο.

Για παράδειγμα, εάν διαθέτετε ένα μικρό tablet υπολογιστή που χρησιμοποιείτε πολύ, αλλά έχετε έναν επιτραπέζιο υπολογιστή στο οικιακό σας δίκτυο με πολύ μεγαλύτερο σκληρό δίσκο, αποθηκεύοντας αρχεία σε έναν κοινόχρηστο φάκελο στον επιτραπέζιο υπολογιστή και χαρτογράφηση αυτής της κοινής θέσης σε ένα γράμμα μονάδας δίσκου στο tablet σας, σας δίνει πρόσβαση σε πολύ μεγαλύτερο χώρο από ό, τι θα είχατε σε διαφορετική περίπτωση.

Ορισμένες υπηρεσίες δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας σε απευθείας σύνδεση υποστηρίζουν τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των αρχείων από τις αντιστοιχισμένες μονάδες δίσκου, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων όχι μόνο από τον τοπικό υπολογιστή σας αλλά και από οποιοδήποτε αρχείο στο οποίο έχετε πρόσβαση μέσω μιας αντιστοιχισμένης μονάδας δίσκου.

Ομοίως, ορισμένα τοπικά προγράμματα δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας σας επιτρέπουν να χρησιμοποιήσετε μια αντιστοιχισμένη μονάδα δίσκου σαν να ήταν ένας εξωτερικός σκληρός δίσκος ή κάποια άλλη φυσικά συνδεδεμένη μονάδα δίσκου. Αυτό που κάνει αυτό είναι ότι μπορείτε να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων μέσω του δικτύου σε μια συσκευή αποθήκευσης διαφορετικού υπολογιστή.

Ένα άλλο πλεονέκτημα για τις αντιστοιχισμένες μονάδες δίσκου είναι ότι πολλά άτομα μπορούν να μοιράζονται πρόσβαση στα ίδια αρχεία. Αυτό σημαίνει ότι τα αρχεία μπορούν να μοιράζονται μεταξύ συναδέλφων ή μελών της οικογένειας χωρίς την ανάγκη να στέλνουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όταν ενημερώνονται ή αλλάζουν.

Περιορισμοί των χαρτογραφημένων μονάδων δίσκου

Οι μονάδες χαρτογράφησης εξαρτώνται εξ ολοκλήρου από ένα δίκτυο εργασίας. Εάν το δίκτυο είναι εκτός λειτουργίας ή η σύνδεσή σας με τον υπολογιστή που εξυπηρετεί τα κοινόχρηστα αρχεία δεν λειτουργεί σωστά, δεν θα έχετε πρόσβαση σε ό, τι αποθηκεύεται μέσω της αντιστοιχισμένης μονάδας δίσκου.

Χρησιμοποιώντας τους Mapped Drives στα Windows

Σε υπολογιστές με Windows, μπορείτε να δείτε τρέχοντες δίσκους, καθώς και να δημιουργήσετε και να καταργήσετε τις αντιστοιχισμένες μονάδες δίσκου, μέσω του File Explorer / Explorer των Windows. Αυτό ανοίγει πιο εύκολα με τη συντόμευση Windows Key + E.

Για παράδειγμα, με αυτό το υπολογιστή που ανοίγει στα Windows 10 και τα Windows 8 , μπορείτε να ανοίξετε και να διαγράψετε μονάδες χαρτογράφησης και το κουμπί Map network drive είναι ο τρόπος σύνδεσης με μια νέα απομακρυσμένη πηγή στο δίκτυο. Τα βήματα για τις παλαιότερες εκδόσεις των Windows είναι λίγο διαφορετικά .

Ένας προηγμένος τρόπος εργασίας με τις αντιστοιχισμένες μονάδες δίσκου στα Windows είναι η εντολή net use . Ακολουθήστε αυτόν τον σύνδεσμο για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο χειρισμού των αντιστοιχισμένων μονάδων δίσκου μέσω της Γραμμής εντολών των Windows, κάτι που μπορεί ακόμη να μεταφερθεί σε δέσμες ενεργειών, ώστε να μπορείτε να δημιουργείτε και να διαγράφετε αντιστοιχισμένες μονάδες δίσκου με ένα αρχείο BAT .

Χάρτης εναντίον Όρους

Παρόλο που μπορεί να φαίνονται παρόμοια, τα αρχεία χαρτογράφησης και τοποθέτησης δεν είναι τα ίδια. Ενώ τα αρχεία χαρτογράφησης σάς επιτρέπουν να ανοίγετε απομακρυσμένα αρχεία σαν να ήταν αποθηκευμένα τοπικά, η τοποθέτηση ενός αρχείου σάς επιτρέπει να ανοίξετε ένα αρχείο σαν να ήταν φάκελος. Είναι συνηθισμένο να προσαρμόζετε μορφές αρχείων εικόνας όπως αρχεία αντιγράφων ασφαλείας ISO ή αρχείων.

Για παράδειγμα, αν έχετε κατεβάσει το Microsoft Office στη μορφή ISO, δεν μπορείτε απλώς να ανοίξετε το αρχείο ISO και να σκοπεύετε ο υπολογιστής σας να καταλάβει πώς να εγκαταστήσετε το πρόγραμμα. Αντ 'αυτού, μπορείτε να προσαρτήσετε το αρχείο ISO για να εξαπατήσετε τον υπολογιστή σας να σκεφτεί ότι είναι ένας δίσκος που έχετε εισαγάγει στη μονάδα δίσκου .

Στη συνέχεια, μπορείτε να ανοίξετε το τοποθετημένο αρχείο ISO όπως θα κάνατε σε οποιοδήποτε δίσκο και να περιηγηθείτε, να αντιγράψετε ή να εγκαταστήσετε τα αρχεία του από τη στιγμή που άνοιξε η διαδικασία τοποθέτησης και θα εμφανίσει το αρχείο ως φάκελο.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με την τοποθέτηση αρχείων ISO στο " Τι είναι το αρχείο ISO"; κομμάτι.