Εισαγωγή σε ασύρματες κεραίες Wi-Fi

Η ασύρματη δικτύωση Wi-Fi λειτουργεί αποστέλλοντας ραδιοφωνικές μεταδόσεις σε συγκεκριμένες συχνότητες όπου οι συσκευές ακρόασης μπορούν να τις λαμβάνουν. Οι απαραίτητοι ραδιοπομποί και δέκτες είναι ενσωματωμένοι σε εξοπλισμό με δυνατότητα Wi-Fi, όπως δρομολογητές , φορητοί υπολογιστές και τηλέφωνα. Οι κεραίες αποτελούν επίσης βασικά συστατικά αυτών των συστημάτων ραδιοεπικοινωνίας, συλλέγουν εισερχόμενα σήματα ή ακτινοβολούν εξερχόμενα σήματα Wi-Fi. Ορισμένες κεραίες Wi -Fi , ειδικά σε δρομολογητές, μπορούν να τοποθετηθούν εξωτερικά ενώ άλλες είναι ενσωματωμένες μέσα στο περίβλημα υλικού της συσκευής.

Αύξηση ισχύος κεραίας

Το εύρος σύνδεσης μιας συσκευής Wi-Fi εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το κέρδος ισχύος της κεραίας. Μια αριθμητική ποσότητα που μετράται σε σχετικές ντεσιμπέλ (dB) , κέρδος αντιπροσωπεύει τη μέγιστη αποτελεσματικότητα μιας κεραίας σε σύγκριση με μια τυποποιημένη κεραία αναφοράς. Οι κατασκευαστές βιομηχανίας χρησιμοποιούν ένα από τα δύο διαφορετικά πρότυπα όταν παραθέτουν μέτρα κέρδους για ραδιοφωνικές κεραίες:

Οι περισσότερες κεραίες Wi-Fi έχουν dBi ως πρότυπο μέτρο αντί για dBd. Οι κεραίες αναφοράς για το δίπολο λειτουργούν στα 2,14 dBi που αντιστοιχεί σε 0 dBd. Οι υψηλότερες τιμές κέρδους υποδεικνύουν μια κεραία ικανή να λειτουργεί σε υψηλότερα επίπεδα ισχύος, η οποία συνήθως έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη εμβέλεια.

Παντοκατευθυντικές κεραίες Wi-Fi

Ορισμένες κεραίες ραδιοφώνου έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν με σήματα προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Αυτές οι καθολικές κεραίες χρησιμοποιούνται συνήθως σε δρομολογητές Wi-Fi και προσαρμογείς κινητής τηλεφωνίας, καθώς τέτοιες συσκευές πρέπει να υποστηρίζουν συνδέσεις από πολλές κατευθύνσεις. Το εργοστάσιο Wi-Fi χρησιμοποιεί συχνά βασικές διπολικές κεραίες του λεγόμενου σχεδιασμού "πάπιας καουτσούκ", παρόμοιο με εκείνο που χρησιμοποιείται στα ραδιόφωνα walkie-talkie, με κέρδος μεταξύ 2 και 9 dBi.

Κατευθυντήριες κεραίες Wi-Fi

Επειδή η ισχύς μιας κεφαλής πανευθείας πρέπει να απλώνεται σε 360 μοίρες, το κέρδος της (μετρούμενο σε οποιαδήποτε κατεύθυνση) είναι χαμηλότερο από τις εναλλακτικές κατευθυντικές κεραίες που εστιάζουν περισσότερη ενέργεια σε μία κατεύθυνση. Οι κατευθυντήριες κεραίες χρησιμοποιούνται συνήθως για να επεκτείνουν το φάσμα ενός δικτύου Wi-Fi σε δύσκολα γειτονικές γωνίες κτιρίων ή σε άλλες συγκεκριμένες καταστάσεις όπου δεν απαιτείται κάλυψη 360 μοιρών.

Το Cantenna είναι μια εμπορική ονομασία των κατευθυντικών κεραιών Wi-Fi. Το Super Cantenna υποστηρίζει σηματοδότηση 2,4 GHz με κέρδος έως 12 dBi και πλάτος δέσμης περίπου 30 μοίρες, κατάλληλο για εσωτερική ή εξωτερική χρήση. Ο όρος cantenna αναφέρεται επίσης σε γενικές κεραίες do-it-yourself χρησιμοποιώντας ένα απλό κυλινδρικό σχέδιο.

Μια Yagi (πιο σωστά ονομάζεται Yagi-Uda) κεραία είναι ένας άλλος τύπος κατεύθυνσης ασύρματη κεραία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δικτύωση Wi-Fi σε μεγάλες αποστάσεις. Όντας πολύ υψηλό κέρδος, συνήθως 12 dBi ή υψηλότερο, αυτές οι κεραίες χρησιμοποιούνται συνήθως για να επεκτείνουν το φάσμα των υπαίθριων hotspots σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις ή για να φτάσουν σε ένα εξωτερικό κτίριο. Οι Do-it-The-Owners μπορούν να κάνουν τις Yagi κεραίες, αν και αυτό απαιτεί κάπως περισσότερη προσπάθεια από το να φτιάχνουν καντένια.

Αναβάθμιση κεραίες Wi-Fi

Τα προβλήματα ασύρματης δικτύωσης που προκαλούνται από την αδύναμη ισχύ σήματος μπορεί μερικές φορές να επιλυθούν εγκαθιστώντας αναβαθμισμένες κεραίες ασύρματου Wi-Fi στον πληττόμενο εξοπλισμό. Σε δίκτυα επιχειρήσεων, οι επαγγελματίες πραγματοποιούν κατά κανόνα μια ολοκληρωμένη έρευνα ιστότοπου για να χαρτογραφήσουν την ισχύ του σήματος Wi-Fi μέσα και γύρω από τα κτίρια γραφείων και να εγκαταστήσουν στρατηγικά πρόσθετα σημεία ασύρματης πρόσβασης όπου χρειάζεται. Οι αναβαθμίσεις κεραίας μπορούν να είναι απλούστερες και πιο οικονομικές επιλογές για την επίλυση προβλημάτων σήματος Wi-Fi, ιδιαίτερα σε οικιακά δίκτυα.

Εξετάστε τα ακόλουθα κατά τον προγραμματισμό της στρατηγικής αναβάθμισης της κεραίας για ένα οικιακό δίκτυο:

Κεραίες Wi-Fi και ενίσχυση σήματος

Η εγκατάσταση κεραίας aftermarket σε εξοπλισμό Wi-Fi συμβάλλει στην αύξηση της αποτελεσματικής εμβέλειας των συσκευών. Ωστόσο, επειδή οι κεραίες ραδιοσυχνοτήτων συμβάλλουν μόνο στην συγκέντρωση και την κατεύθυνση σημάτων, η εμβέλεια μιας συσκευής Wi-Fi περιορίζεται τελικά από τη δύναμη του ραδιοπομπού και όχι από την κεραία. Για τους λόγους αυτούς, η ενίσχυση σήματος ενός δικτύου Wi-Fi είναι μερικές φορές απαραίτητη, συνήθως επιτυγχάνεται προσθέτοντας συσκευές επαναλήπτη που ενισχύουν και μεταδίδουν σήματα σε ενδιάμεσα σημεία μεταξύ των συνδέσεων δικτύου.