Τι είναι ένα αρχείο RAR;

Ορισμός αρχείου RAR & Πώς να ανοίξετε και να μετατρέψετε αρχεία RAR

Ένα αρχείο RAR (σύντομο για ένα αρχείο συμπιεσμένου αρχείου Roshal ) είναι ένα συμπιεσμένο αρχείο ή δοχείο δεδομένων που περιέχει ένα ή περισσότερα άλλα αρχεία και φακέλους μέσα σε αυτό.

Σκεφτείτε ένα αρχείο RAR όπως έναν κανονικό φάκελο στον υπολογιστή σας, όπου μερικές φορές υπάρχουν πολλά άλλα αρχεία και φάκελοι μέσα σε αυτό για να τα οργανώσετε.

Ωστόσο, σε αντίθεση με έναν κανονικό φάκελο, ένα αρχείο RAR χρειάζεται ειδικό λογισμικό (περισσότερο σε αυτό το παρακάτω) για να ανοίξει και να "εξάγει" το περιεχόμενο.

Συμβουλή: Οι περισσότερες επεκτάσεις αρχείων εκφωνούνται ως μεμονωμένα γράμματα, αλλά το RAR συνήθως αντιμετωπίζεται ως λέξη ίδια και προφέρεται ως "rahr".

Γιατί χρησιμοποιούνται τα αρχεία RAR;

Κατά πάσα πιθανότητα θα χρησιμοποιείτε μόνο ένα αρχείο RAR όταν κάνετε λήψη λογισμικού υπολογιστή. Οι ιστότοποι κοινής χρήσης αρχείων και οι διανομείς λογισμικού τοποθετούν μερικές φορές τα αρχεία τους σε ένα αρχείο RAR, έτσι ώστε να μπορούν να τα συμπιέζουν σε μικρότερο μέγεθος, επιτρέποντάς σας να τα κατεβάζετε γρηγορότερα από ότι θα μπορούσατε.

Εκτός από την απλή εξοικονόμηση χρόνου λήψης, τα αρχεία RAR μπορούν επίσης να προστατεύονται με κωδικό πρόσβασης και κρυπτογραφημένα, έτσι ώστε τα περιεχόμενα τους να παραμένουν κρυμμένα, εκτός και αν γνωρίζετε τον κωδικό πρόσβασης. Σκεφτείτε αυτό σαν ένα μικρό κλειδωμένο κιβώτιο γεμάτο δεδομένα, με τον κωδικό πρόσβασης να είναι το κλειδί.

Τα περισσότερα αρχεία RAR δεν θα έχουν κωδικό πρόσβασης που να τους προστατεύει, να χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση εικόνων, εγγράφων, βίντεο ή οποιουδήποτε τύπου αρχείου που ήθελε ο δημιουργός.

Μια άλλη φορά που ένα αρχείο RAR μπορεί να είναι χρήσιμο είναι όταν ένας φίλος έχει μια μακρά λίστα αρχείων που θέλουν να μοιραστούν μαζί σας, όπως φωτογραφίες, για παράδειγμα. Αντί να έχετε κατεβάσει κάθε αρχείο εικόνας ξεχωριστά, ο φίλος σας μπορεί πρώτα να μεταγλωττίσει τις φωτογραφίες σε ένα αρχείο RAR και στη συνέχεια να μοιραστεί αυτό ακριβώς το αρχείο μαζί σας.

Αφού ανοίξετε ένα αρχείο RAR, μπορείτε να εξαγάγετε τα δεδομένα από μέσα και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσετε τα αρχεία όπως θα κάνατε με οποιοδήποτε άλλο αρχείο στον υπολογιστή σας.

Πώς να ανοίξετε ένα αρχείο RAR

Οι υπολογιστές με Windows δεν έχουν δυνατότητα ψησίματος να ανοίγουν αρχεία RAR. Εάν κάνετε διπλό κλικ ή κάνετε διπλό κλικ σε ένα αρχείο RAR χωρίς να έχετε εγκαταστήσει συγκεκριμένο λογισμικό για να το ανοίξετε, θα δείτε πιθανώς ένα από τα παρακάτω μηνύματα: "Τα Windows δεν μπορούν να ανοίξουν αυτό το αρχείο" ή "Πώς θέλετε να ανοίξετε αυτόν τον τύπο αρχείο (.rar); " .

Το RAR είναι στην πραγματικότητα η εγγενής μορφή ενός προγράμματος αρχειοθέτησης που ονομάζεται WinRAR. Το μόνο πρόβλημα με τη χρήση του WinRAR είναι ότι δεν είναι δωρεάν! Πριν ξεκινήσετε και το αγοράσετε, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν πολλά δωρεάν ανοιχτήρια RAR που μπορούν να κάνουν ακριβώς το ίδιο πράγμα, αλλά με μηδενικό κόστος.

Έχω χρησιμοποιήσει πολλά εργαλεία un-RAR και, κατά τη γνώμη μου, το καλύτερο είναι το δωρεάν πρόγραμμα 7-Zip.

Σημείωση: Ορισμένα αρχεία RAR είναι αρχεία πολλαπλών αρχείων και ονομάζονται 123.part1.rar, 123.part2.rar κλπ. Αυτοί οι τύποι αρχείων RAR θα πρέπει επίσης να μπορούν να ανοίξουν με τα προγράμματα που αναφέρω παρακάτω.

Πώς να ανοίξετε αρχεία RAR με 7-Zip

Κατεβάστε το 7-Zip. Αφού εγκατασταθεί, θα πρέπει να το ορίσετε ώστε να συσχετιστεί αυτόματα με αρχεία RAR, έτσι ώστε, προχωρώντας, να μπορείτε να κάνετε διπλό κλικ ή να αγγίξετε δύο φορές ένα αρχείο RAR οπουδήποτε στον υπολογιστή σας και θα ανοίξει αυτόματα στις 7 -Φερμουάρ.

Κάνετε αυτό ανοίγοντας 7-Zip File Manager μετά την εγκατάσταση του προγράμματος στα Windows. Από το μενού Εργαλεία στο 7-Zip, επιλέξτε Επιλογές ... και, στη συνέχεια, τοποθετήστε έναν έλεγχο δίπλα στο rar . Αποθηκεύστε τις αλλαγές με το κουμπί OK .

Σημείωση: Εάν μετά από αυτό, το 7-Zip εξακολουθεί να μην ανοίγει αρχεία RAR όταν κάνετε διπλό κλικ σε αυτά, δείτε Πώς αλλάζω το προεπιλεγμένο πρόγραμμα για μια συγκεκριμένη επέκταση αρχείου; για βοήθεια. Αν πάτε αυτή τη διαδρομή, θα πρέπει να γνωρίζετε την τοποθεσία εγκατάστασης του 7-Zip File Manager, ο οποίος στους περισσότερους υπολογιστές θα είναι "C: \ Program Files (x86) \ 7-Zip \ 7zFM.exe".

Μπορείτε επίσης να ανοίξετε αρχεία RAR με 7-Zip κάνοντας δεξί κλικ πάνω τους και επιλέγοντας 7-Zip> Open archive από το αναδυόμενο μενού περιβάλλοντος.

Σημείωση: Εάν πρόκειται για αρχεία RAR πολλαπλών αρχείων, πρώτα επιλέξτε όλα τα διαφορετικά μέρη του αρχείου RAR και στη συνέχεια κάντε δεξί κλικ σε ένα από αυτά. Από αυτό το μενού, επιλέξτε 7-Zip> Extract files ....

Περισσότερα δωρεάν προγράμματα που μπορούν να ανοίξουν αρχεία RAR

Το 7-Zip δεν είναι το μόνο δωρεάν πρόγραμμα που μπορεί να ανοίξει αρχεία RAR. Τα PeaZip και jZip είναι δύο εναλλακτικές λύσεις RAR.

Οι χρήστες Mac θα πρέπει να μπορούν να κάνουν λήψη και χρήση των Keka, The Unarchiver ή RAR Extractor Free για να ξεφορτώσουν τα αρχεία RAR.

Μια άλλη μέθοδος είναι να χρησιμοποιήσετε το Unzip-Online, το οποίο σας επιτρέπει να ανοίξετε αρχεία RAR χωρίς να έχετε εγκαταστήσει κάποιο λογισμικό, χάρη στο γεγονός ότι λειτουργεί μέσω του προγράμματος περιήγησης ιστού σας.

Περισσότεροι σύνδεσμοι λήψεων για δωρεάν προγράμματα εξαγωγής RAR μπορούν να βρεθούν σε αυτή τη λίστα δωρεάν προγραμμάτων εξαγωγής αρχείων.

Σημείωση: Το WinZip Free συχνά προτείνεται ως δωρεάν ανοιχτήρι RAR, αλλά είναι πραγματικά μόνο δοκιμαστικό. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να χρησιμοποιείτε δοκιμαστικό λογισμικό ή να αγοράζετε ένα εξολκέα RAR όταν υπάρχουν πολλά εντελώς δωρεάν, πολλά από τα οποία ανέφερα παραπάνω.

Σπάσιμο ενός αρχείου RAR που προστατεύεται με κωδικό πρόσβασης

Όπως ανέφερα παραπάνω, ορισμένα αρχεία RAR μπορούν να ασφαλιστούν πίσω από έναν κωδικό πρόσβασης. Με αυτά τα αρχεία RAR, θα πρέπει να εισαγάγετε έναν κωδικό πρόσβασης για να μπορέσετε να αποσυσκευάσετε τα αρχεία από το αρχείο.

Ένα πρόβλημα με τον κωδικό πρόσβασης που προστατεύει ένα αρχείο RAR είναι ότι ίσως κάνατε το δικό σας αρχείο RAR και το έχετε εξασφαλίσει με έναν κωδικό πρόσβασης, αλλά από τότε ξεχάσατε τι είναι αυτός ο κωδικός πρόσβασης! Αυτό είναι όπου ένα cracker κωδικού πρόσβασης RAR έρχεται σε πρακτικό.

Ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό και εντελώς δωρεάν πρόγραμμα που μπορεί να σπάσει τον κωδικό πρόσβασης σε ένα αρχείο RAR είναι το RAR Password Cracker Expert. Μπορεί να χρησιμοποιήσει μια ωμή δύναμη και / ή μια επίθεση λεξικού (με καταχωρημένες λίστες λέξεων) για να επιχειρήσει κάθε πιθανή γωνία στην ανάκτηση του κωδικού πρόσβασης. Πολλές διαφορετικές επιλογές σάς επιτρέπουν να προσαρμόσετε τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να λειτουργούν οι διαφορετικές επιθέσεις.

Εάν το παραπάνω πρόγραμμα δεν είναι σε θέση να ξεκλειδώσετε το αρχείο RAR, θα πρέπει να δοκιμάσετε το Free RAR Password Recovery. Χρησιμοποιεί ωμή δύναμη για να κάνει εικασίες απόπειρες στον κωδικό πρόσβασης. Υποστηρίζει την προσπάθεια αριθμών, συμβόλων, κεφαλαίων, λατινικών και διαστημάτων.

Πώς να μετατρέψετε ένα αρχείο RAR

Για να μετατρέψετε ένα αρχείο RAR σημαίνει να το αλλάξετε από ένα αρχείο με την επέκταση RAR σε ένα αρχείο με διαφορετική επέκταση, συνήθως 7Z , ZIP , LGH, TGZ , TAR , CAB ή κάποια άλλη μορφή αρχείου.

Πριν πάμε πολύ μακριά στην μετατροπή RAR, θέλω να διευκρινίσω κάτι σημαντικό. Δεν υπάρχει μετατροπή από αρχείο RAR σε μορφή μη συμπτυσσόμενου. Περάστε πολύ χρόνο για την αναζήτηση για αρχεία RAR και θα δείτε προτάσεις αναζήτησης όπως "RAR σε MP3 μετατροπέα" ή "RAR σε PDF μετατροπέα" ... καμία από τις οποίες πραγματικά υπάρχουν!

Όπως έχω ήδη μιλήσει, ένα αρχείο RAR είναι παρόμοιο με ένα φάκελο που περιέχει άλλα αρχεία. Εάν το αρχείο RAR περιέχει αρχεία MP3 , για παράδειγμα, πρέπει να ανοίξετε το αρχείο RAR , να μην το μετατρέψετε, για να λάβετε τα αρχεία MP3. Ανατρέξτε στην ενότητα Πώς να ανοίξετε μια ενότητα αρχείων RAR παραπάνω για να μάθετε πώς να αποσυσκευάζετε πραγματικά τα αρχεία MP3 (ή τα αρχεία PDF ή οτιδήποτε υπάρχει στο αρχείο RAR με το οποίο θέλετε να έχετε πρόσβαση).

Τώρα, εάν η μετατροπή ενός αρχείου RAR σε ένα αρχείο ZIP ή 7Z (άλλα αρχεία μορφής) είναι στην πραγματικότητα αυτό που θέλετε να κάνετε, συνεχίστε να διαβάζετε ... υπάρχουν μερικοί τρόποι για να το κάνετε αυτό.

Δωρεάν μετατροπείς RAR

Η πιο γρήγορη και αποτελεσματική μέθοδος για τη μετατροπή ενός αρχείου RAR σε ZIP ή οποιαδήποτε άλλη κοινή μορφή αρχείου είναι ένας δωρεάν μετατροπέας αρχείων όπως Zamzar ή FileZigZag . Αυτοί οι δύο μετατροπείς RAR είναι ηλεκτρονικές υπηρεσίες, πράγμα που σημαίνει ότι ανεβάζετε το αρχείο RAR στον ιστότοπο και στη συνέχεια κατεβάστε το αρχείο που έχει μετατραπεί.

Ένας δωρεάν ηλεκτρονικός μετατροπέας RAR είναι τέλειος αν το αρχείο RAR με το οποίο εργάζεστε είναι μικρό, αλλά πιθανότατα δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε έναν μετατροπέα online σε ένα μεγάλο αρχείο RAR. Θα πρέπει πρώτα να περιμένετε να μεταφορτωθεί το αρχείο RAR και στη συνέχεια να περιμένετε να μεταφορτωθεί το αρχείο που μετατράπηκε, κάτι που μπορεί να χρειαστεί αρκετό διάστημα για ένα πολύ μεγάλο αρχείο.

Εάν μετατρέπετε ένα μεγάλο αρχείο RAR, συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε ένα δωρεάν εργαλείο όπως το IZArc. Είναι εξαιρετικά εύκολο να μετατρέψετε ένα RAR σε 7Z, ή σε ένα από τα πολλά άλλα αρχεία αρχείων, από το μενού Εργαλεία του IZArc.

Πώς να κάνετε ένα αρχείο RAR

Η εύρεση ενός δωρεάν εργαλείου που μπορεί να δημιουργήσει ένα αρχείο RAR δεν είναι τόσο εύκολο όσο η εύρεση ενός αρχείου RAR που μπορεί να ανοίξει . Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι προγραμματιστές λογισμικού πρέπει να έχουν ρητή άδεια από τον Alexander Roshal (ιδιοκτήτη των πνευματικών δικαιωμάτων) προκειμένου να επαναδημιουργήσουν τον αλγόριθμο συμπίεσης RAR.

Η καλύτερη πρόταση που έχω για τη δημιουργία ενός αρχείου RAR είναι να χρησιμοποιήσω τη δοκιμαστική έκδοση του WinRAR. Αν και είναι μια χρονικά δοκιμασμένη, τεχνικά έγκυρη για λιγότερο από 30 ημέρες, είναι ο ευκολότερος τρόπος να δημιουργηθεί ένα νέο αρχείο RAR.

Σημείωση: Θα συνιστούσα γενικά να επιλέξετε να μην συμπιέζετε αρχεία σε μορφή RAR, κυρίως επειδή υπάρχουν τόσες άλλες, πιο ευρέως διαθέσιμες μορφές συμπίεσης, όπως ZIP και 7Z

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα αρχεία RAR

Αν και πιθανότατα δεν θα βρείτε ποτέ αυτό το μεγάλο, το μέγιστο μέγεθος αρχείου οποιουδήποτε αρχείου RAR είναι λίγο κάτω από 8 exbibytes. Αυτό είναι πάνω από 9 εκατομμύρια terabytes !

Το Chrome OS είναι ένα λειτουργικό σύστημα που υποστηρίζει εγγενώς εκχυλίσεις αρχείων RAR, όπως και το πώς τα Windows υποστηρίζουν εγγενώς την αποσυσκευασία ZIP αρχείων. Αυτό σημαίνει ότι το Chrome OS μπορεί να βγάλει αρχεία από ένα αρχείο RAR χωρίς τη χρήση λογισμικού τρίτου κατασκευαστή.