Τι είναι ένα αρχείο ZIP;

Πώς να ανοίξετε, να επεξεργαστείτε και να μετατρέψετε αρχεία ZIP

Ένα αρχείο με την επέκταση του αρχείου ZIP είναι ένα συμπιεσμένο αρχείο ZIP και είναι η πιο διαδεδομένη μορφή αρχειοθέτησης που θα εκτελέσετε.

Ένα αρχείο ZIP, όπως και άλλες μορφές αρχείων αρχείου, είναι απλά μια συλλογή από ένα ή περισσότερα αρχεία ή / και φακέλους, αλλά συμπιέζεται σε ένα μόνο αρχείο για εύκολη μεταφορά και συμπίεση.

Η πιο συνηθισμένη χρήση για αρχεία ZIP αφορά στη λήψη λογισμικού . Η συμπίεση ενός προγράμματος λογισμικού εξοικονομεί χώρο στο διακομιστή, μειώνει το χρόνο που χρειάζεται για να το κατεβάσετε στον υπολογιστή σας και διατηρεί τα εκατοντάδες ή χιλιάδες αρχεία που είναι καλά οργανωμένα στο απλό αρχείο ZIP.

Ένα άλλο παράδειγμα μπορεί να παρατηρηθεί κατά τη λήψη ή τη διανομή δεκάδων φωτογραφιών. Αντί να στέλνετε κάθε εικόνα ξεχωριστά μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή να αποθηκεύετε κάθε εικόνα μία προς μία από έναν ιστότοπο, ο αποστολέας μπορεί να βάλει τα αρχεία σε αρχείο ZIP, ώστε να χρειάζεται να μεταφερθεί μόνο ένα αρχείο.

Πώς να ανοίξετε ένα αρχείο ZIP

Ο ευκολότερος τρόπος για να ανοίξετε ένα αρχείο ZIP είναι να κάνετε διπλό κλικ πάνω του και να αφήσετε στον υπολογιστή σας να σας δείξει τους φακέλους και τα αρχεία που περιέχονται στο εσωτερικό του. Στα περισσότερα λειτουργικά συστήματα , συμπεριλαμβανομένων των Windows και MacOS, τα αρχεία ZIP διαχειρίζονται εσωτερικά, χωρίς την ανάγκη για επιπλέον λογισμικό.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλά εργαλεία συμπίεσης / αποσυμπίεσης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ανοίξουν (και να δημιουργήσουν!) Αρχεία ZIP. Υπάρχει ένας λόγος που συνήθως αναφέρονται ως εργαλεία zip / unzip!

Συμπεριλαμβανομένων των Windows, σχεδόν όλα τα προγράμματα που αποσυμπιέζουν ZIP αρχεία έχουν επίσης τη δυνατότητα να τα φερμουάρ ? με άλλα λόγια, μπορούν να συμπιέσουν ένα ή περισσότερα αρχεία στη μορφή ZIP. Κάποιοι μπορούν επίσης να κρυπτογραφήσουν και να προστατεύσουν με κωδικό πρόσβασης. Αν έπρεπε να συστήσω ένα ή δύο, θα ήταν PeaZip ή 7-Zip, τόσο εξαιρετικά όσο και εντελώς δωρεάν προγράμματα που υποστηρίζουν τη μορφή ZIP.

Αν προτιμάτε να μην χρησιμοποιήσετε κάποιο πρόγραμμα για να ανοίξετε ένα αρχείο ZIP, πολλές μορφές ηλεκτρονικών υπηρεσιών υποστηρίζουν τη μορφή. Οι υπηρεσίες online όπως το WOBZIP, το Files2Zip.com και το B1 Online Archiver σάς επιτρέπουν απλά να ανεβάσετε το αρχείο ZIP για να δείτε όλα τα αρχεία μέσα και στη συνέχεια να κάνετε λήψη ενός ή περισσοτέρων από αυτά ξεχωριστά.

Σημείωση: Συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε ένα online ανοιχτήρι ZIP μόνο εάν το αρχείο ZIP είναι στη μικρή πλευρά. Η μεταφόρτωση ενός μεγάλου αρχείου ZIP και η διαχείρισή του στο διαδίκτυο θα σας οδηγήσουν πιθανότατα περισσότερο χρόνο και ενέργεια από ότι απλά κατεβάστε και εγκαταστήστε ένα offline εργαλείο όπως το 7-Zip.

Μπορείτε επίσης να ανοίξετε ένα αρχείο ZIP στις περισσότερες κινητές συσκευές. Οι χρήστες του iOS μπορούν να εγκαταστήσουν το iZip δωρεάν, ενώ οι χρήστες Android θα μπορούν να δουλεύουν με αρχεία ZIP μέσω αρχείου B1 Archiver ή 7Zipper.

Άνοιγμα άλλων αρχείων ZIP

Τα αρχεία ZIPX είναι αρχεία Extended Zip που δημιουργούνται και ανοίγουν με WinZip έκδοση 12.1 και νεότερη, καθώς και PeaZip και κάποιο άλλο παρόμοιο λογισμικό αρχειοθέτησης.

Εάν χρειάζεστε βοήθεια για το άνοιγμα ενός αρχείου .ZIP.CPGZ, ανατρέξτε στην ενότητα Τι είναι ένα αρχείο CPGZ; .

Πώς να μετατρέψετε ένα αρχείο ZIP

Τα αρχεία μπορούν να μετατραπούν μόνο σε κάτι παρόμοιας μορφής. Για παράδειγμα, δεν μπορείτε να μετατρέψετε ένα αρχείο εικόνας όπως το αρχείο JPG σε αρχείο βίντεο MP4 , περισσότερο από ό, τι μπορείτε να μετατρέψετε ένα αρχείο ZIP σε μορφή PDF ή MP3 .

Αν αυτό είναι συγκεχυμένο, θυμηθείτε ότι τα αρχεία ZIP είναι μόνο δοχεία που περιέχουν συμπιεσμένες εκδόσεις των πραγματικών αρχείων που ακολουθείτε. Επομένως, εάν υπάρχουν αρχεία μέσα σε ένα αρχείο ZIP που θέλετε να μετατρέψετε όπως ένα PDF σε DOCX ή MP3 σε AC3, πρέπει πρώτα να εξαγάγετε τα αρχεία χρησιμοποιώντας μία από τις μεθόδους που περιγράφονται στην παραπάνω ενότητα και στη συνέχεια να μετατρέψετε αυτά τα εξαγόμενα αρχεία με ένα μετατροπέα αρχείων .

Δεδομένου ότι το ZIP είναι μορφή αρχειοθήκης, μπορείτε εύκολα να μετατρέψετε ZIP σε RAR , 7Z , ISO , TGZ , TAR ή σε οποιοδήποτε άλλο συμπιεσμένο αρχείο, με δύο τρόπους, ανάλογα με το μέγεθος:

Αν το αρχείο ZIP είναι μικρό, συστήνω ανεπιφύλακτα τη χρήση του μετατροπέα ZIP χωρίς μετατροπέα Convert.Files ή Online-Convert.com. Αυτά λειτουργούν όπως ακριβώς έχουν ήδη περιγραφεί οι ανοιχτοί τετραγωνιστές ZIP, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστεί να μεταφορτώσετε ολόκληρο το ZIP στον ιστότοπο πριν μπορέσει να μετατραπεί.

Για να μετατρέψετε μεγαλύτερα αρχεία ZIP που θα χρειαστούν πολύ περισσότερο χρόνο για να μεταφορτώσετε σε έναν ιστότοπο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Zip2ISO για να μετατρέψετε ZIP σε ISO ή IZarc για να μετατρέψετε ZIP σε πολλές διαφορετικές μορφές αρχειοθέτησης.

Εάν δεν λειτουργεί καμία από αυτές τις μεθόδους, δοκιμάστε μία από αυτές τις Ελεύθερες μετατροπές αρχείων για τυχαία χρησιμοποιούμενες μορφές για να μετατρέψετε το αρχείο ZIP σε άλλη μορφή αρχείου. Αυτό που μου αρέσει ιδιαίτερα είναι το Zamzar , το οποίο μπορεί να μετατρέψει το ZIP σε αρχεία 7Z, TAR.BZ2, YZ1 και άλλα αρχεία.

Περισσότερες πληροφορίες για αρχεία ZIP

Εάν έχετε προστατεύσει με κωδικό πρόσβασης ένα αρχείο ZIP αλλά στη συνέχεια ξέχασα τον κωδικό πρόσβασης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν κωδικοποιητή κωδικών πρόσβασης για να τον αφαιρέσετε για να ανακτήσετε την πρόσβαση στα αρχεία σας.

Ένα δωρεάν πρόγραμμα που χρησιμοποιεί βίαιη δύναμη για να καταργήσετε έναν κωδικό ZIP είναι ο κωδικός ZIP Cracker Pro.

Ορισμένα αρχεία ZIP ενδέχεται να έχουν όνομα αρχείου με διαφορετική επέκταση αρχείου πριν από την τελική επέκταση "zip". Λάβετε υπόψη σας, όπως και με οποιοδήποτε τύπο αρχείου, είναι πάντα η τελευταία επέκταση που ορίζει το αρχείο.

Για παράδειγμα, το Photos.jpg.zip εξακολουθεί να είναι αρχείο ZIP επειδή το JPG έρχεται πριν από το ZIP. Σε αυτό το παράδειγμα, το αρχείο πιθανότατα ονομάζεται έτσι, ώστε να είναι γρήγορος και εύκολος ο εντοπισμός ότι υπάρχουν εικόνες JPG στο εσωτερικό του αρχείου.

Ένα αρχείο ZIP μπορεί να είναι τόσο μικρό όσο 22 bytes και περίπου 4 GB. Αυτό το όριο 4 GB ισχύει τόσο για το συμπιεσμένο όσο και για το μη συμπιεσμένο μέγεθος οποιουδήποτε αρχείου μέσα στο αρχείο, καθώς και για το συνολικό μέγεθος του αρχείου ZIP.

Ο δημιουργός του ZIP Phil Katz, PKWARE Inc., εισήγαγε ένα νέο μορφότυπο ZIP που ονομάζεται ZIP64 που αυξάνει τον περιορισμό μεγέθους σε 16 EiB (περίπου 18 εκατομμύρια TB ). Για περισσότερες λεπτομέρειες, ανατρέξτε στην προδιαγραφή μορφοποίησης αρχείου ZIP.