Τι είναι ένα αρχείο MP4;

Πώς να ανοίξετε, να επεξεργαστείτε και να μετατρέψετε αρχεία MP4

Ένα αρχείο με την επέκταση αρχείου MP4 είναι μια σύντμηση για ένα αρχείο βίντεο MPEG-4 , το οποίο είναι μια μορφή συμπιεσμένου αρχείου που μπορεί να περιέχει όχι μόνο βίντεο, αλλά και ήχο και υπότιτλους.

Τα αρχεία MP4 εμφανίζονται συνήθως όταν κάνετε λήψη βίντεο από το διαδίκτυο ή χρησιμοποιείτε πρόγραμμα αντιγραφής DVD για να αποθηκεύσετε ένα DVD στον υπολογιστή σας.

Αρχεία όπως αυτό που έχουν μόνο ήχο αποθηκεύονται μερικές φορές με την επέκταση .M4A .

Πώς να ανοίξετε ένα αρχείο MP4

Ο ευκολότερος τρόπος αναπαραγωγής των αρχείων MP4 είναι να κάνετε διπλό κλικ στο MP4 και να αφήσετε στον υπολογιστή σας να αποφασίσει ποια προεπιλεγμένη εφαρμογή θα την ανοίξει. Εφόσον οι περισσότεροι χρήστες έχουν ήδη εγκατεστημένο το Windows Media Player ή το QuickTime, το MP4 πρέπει να ανοίγει αυτόματα.

Ωστόσο, εάν κανένα πρόγραμμα δεν ανοίγει το αρχείο MP4 τότε πιθανότατα δεν έχετε εγκατεστημένο πρόγραμμα που να μπορεί να προβάλει και / ή να επεξεργαστεί αρχεία MP4. Σας συνιστώ να εγκαταστήσετε ένα από τα προγράμματα που μόλις ανέφερα ή το δωρεάν πρόγραμμα αναπαραγωγής VLC, το οποίο είναι ένα φανταστικό πρόγραμμα αναπαραγωγής αρχείων MP4 που υποστηρίζει όχι μόνο αυτή τη μορφή βίντεο αλλά και πολλά άλλα, συμπεριλαμβανομένων των αρχείων ήχου. Το MPlayer είναι ένας άλλος δωρεάν παίκτης MP4 που μου αρέσει.

Σημαντικό: Εάν διαπιστώσετε ότι το αγαπημένο σας πρόγραμμα αναπαραγωγής βίντεο δεν ανοίγει αρχεία MP4, ίσως χρειαστεί να εγκαταστήσετε έναν κωδικοποιητή MPEG-4. Ένας κωδικοποιητής MPEG-4 είναι ένα μικρό κομμάτι λογισμικού που επιτρέπει στον υπολογιστή σας να αναγνωρίζει τα αρχεία MP4 και να τα αναπαράγει σωστά σε οποιονδήποτε παίκτη χρησιμοποιείτε.

Συνιστώ ανεπιφύλακτα το X Codec Pack, μια εντελώς δωρεάν συλλογή δημοφιλών κωδικοποιητών που λειτουργεί στα Windows 10 , τα Windows 8 , τα Windows 7 , τα Windows Vista και τα Windows XP . Μετά την εγκατάσταση, θα μπορείτε να αναπαράγετε το MP4, καθώς και σχεδόν όλες τις άλλες δημοφιλείς μορφές βίντεο, στον αγαπημένο σας παίκτη. Απλά προσέξτε τις διαφημίσεις σε αυτόν τον ιστότοπο του XP Codec Pack - μπορούν να φαίνονται εξαπατητικά όπως οι συνδέσεις λήψης!

Τα αρχεία MP4 υποστηρίζονται επίσης από προεπιλογή σε πολλές κινητές συσκευές, όπως το iPad της Apple, το iPod touch και το iPhone, καθώς και οι συσκευές Android. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να εγκαταστήσετε μια εφαρμογή μόνο για να αναπαράγετε βίντεο MP4 που λαμβάνετε μέσω κειμένου ή email ή να ανοίγετε σε ιστοσελίδες.

Ορισμένα προγράμματα επιτρέπουν επίσης την επεξεργασία των αρχείων MP4 δωρεάν, όπως το VSDC Free Video Editor και το Lightworks. Περισσότερα παραδείγματα επεξεργαστών MP4 περιλαμβάνουν τα MAGIX Movie Edit Pro, το Adobe Premiere Pro και το Pinnacle Studio.

Σημείωση: Εάν διαπιστώσετε ότι μια εφαρμογή στον υπολογιστή σας προσπαθεί να ανοίξει το αρχείο MP4 αλλά είναι λάθος εφαρμογή ή εάν προτιμάτε να έχετε ένα άλλο εγκατεστημένο πρόγραμμα, ανοίξτε αρχεία MP4, ανατρέξτε στην ενότητα Τρόπος αλλαγής του προεπιλεγμένου προγράμματος για μια συγκεκριμένη επέκταση αρχείου για οδηγίες για την πραγματοποίηση αυτής της αλλαγής στα Windows.

Πώς να μετατρέψετε ένα αρχείο MP4

Ένα από τα ευκολότερα προγράμματα που θα χρησιμοποιήσετε για μετατροπές MP4 είναι το Freemake Video Converter . Υποστηρίζει την αποθήκευση αρχείων MP4 σε μορφές όπως MKV , FLV , AVI , 3GP και άλλες, συμπεριλαμβανομένης της μετατροπής του MP4 απευθείας σε δίσκο DVD, αρχείο ISO ή MP3 (μόνο για ήχο).

Μια άλλη επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε το Zamzar ή το OnlineVideoConverter για τη μετατροπή του MP4 σε WEBM, MPG, AC3, OGG , FLAC , MOV και άλλες μορφές. Σε αντίθεση με ένα πρόγραμμα μετατροπής αρχείων MP4, πρόκειται για ιστότοπους, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμα κι αν δεν χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποιο πρόγραμμα για να τις χρησιμοποιήσετε, πρέπει να μεταφορτώσετε το MP4 στον ιστότοπο και στη συνέχεια να κάνετε λήψη του μετατρεπόμενου αρχείου πριν χρησιμοποιήσετε το.

Το Zamzar υποστηρίζει επίσης μετατροπές MP4 σε GIF για τη μετατροπή ενός αρχείου βίντεο σε μια κινούμενη εικόνα. Αν το βίντεο υπάρχει online, μπορεί να είναι μια καλύτερη επιλογή ένας διαφορετικός μετατροπέας όπως το βίντεο του Imgur στο GIF ή ο ιστότοπος ezgif.com.

Θυμηθείτε ότι επειδή αυτοί οι μετατροπείς λειτουργούν στο διαδίκτυο, στο πρόγραμμα περιήγησής σας, ενδέχεται να χρειαστεί λίγος χρόνος για να πραγματοποιηθεί η μεταφόρτωση του βίντεο, αφού τα περισσότερα βίντεο είναι αρκετά μεγάλα σε μέγεθος. Επιπλέον, μετά την μετατροπή του βίντεο, θα πρέπει να το κατεβάσετε ξανά για να το επαναφέρετε στον υπολογιστή σας, κάτι που ίσως δεν είναι γρήγορη διαδικασία.

Εάν καμία από αυτές τις επιλογές δεν φαίνεται να δουλεύει για εσάς, υπάρχουν και άλλα προγράμματα Free Video Converter και Online Services που μπορούν να λειτουργήσουν καλύτερα, μερικά από τα οποία υποστηρίζουν επίσης την επεξεργασία δωρεάν MP4 όπως το clipping και την περικοπή.