Πώς να κάνετε ασφαλή λήψη και εγκατάσταση λογισμικού

Αποφύγετε τα κακόβουλα προγράμματα και άλλα προβλήματα κατά την λήψη λογισμικού

Σας προτείνουμε πολλά λογισμικά εδώ, το λογισμικό που κάνει τα πάντα, από την ανάκαμψη αρχείων για να χάσετε αυτόματα στον υπολογιστή σας όταν έχετε ξεχάσει έναν κωδικό πρόσβασης.

Όλα αυτά τα προγράμματα που συστήνουμε φιλοξενούνται σε άλλους ιστότοπους, κάτι που είναι πολύ χαρακτηριστικό και δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας.

Ωστόσο, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να σας παραδώσουμε σε έναν άλλο ιστότοπο που δεν έχουμε έλεγχο και ελπίζουμε ότι όλα λειτουργούν εκεί καθώς κάνετε λήψη και εγκατάσταση του λογισμικού.

Δυστυχώς, μερικές φορές ακόμη και ένα πραγματικά, πραγματικά καλό λογισμικό κομμάτι φιλοξενείται σε ένα site που ... καλά, δεν θα ήθελα αλλιώς να θέλω να στείλω κάποιον να.

Προσθέστε σε αυτό το γεγονός ότι ορισμένα προγράμματα λογισμικού, αν και διαφορετικά φανταστικά, περιλαμβάνουν μικρά κομμάτια "πρόσθετων" που κανείς δεν θέλει πραγματικά στον υπολογιστή τους.

Δεδομένου ότι αυτή είναι η φύση του λογισμικού που μπορείτε να κατεβάσετε αυτές τις μέρες, ειδικά του ελεύθερου λογισμικού, θεωρήσαμε ότι αξίζει να συγκεντρωθεί αυτή η συλλογή συμβουλών για το πώς να παραμείνετε ασφαλείς όταν κάνετε λήψη και εγκατάσταση λογισμικού.

Σημείωση: Ενώ μερικά από αυτά που μιλάμε εδώ είναι ειδικά για τα προγράμματα λήψης που συστήνουμε εδώ στον ιστότοπο, οι συμβουλές είναι πολύ γενικές και ισχύουν για οποιοδήποτε λογισμικό μπορείτε να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε από οποιονδήποτε ιστότοπο.

Συνεχίστε να διαβάζετε για κάποιες σταθερές ιδέες σχετικά με το πού θα λάβετε συστάσεις λογισμικού, πώς να αποφύγετε προβλήματα ακόμη και από νόμιμες λήψεις και πολλά άλλα.

Χρησιμοποιήστε την κοινή λογική

Γνωρίζουμε ότι αυτή είναι η βασική ανθρώπινη συμβουλή που δόθηκε για σχεδόν τα πάντα, αλλά σίγουρα ισχύει και εδώ! Αν κάτι δεν φαίνεται σωστό, εμπιστευθείτε το ένστικτό σας - πιθανώς δεν είναι σωστό.

Σε περίπτωση που δεν έχετε μάθει ακόμα αυτό το μάθημα αλλού, το πιο αποτελεσματικό και ευκολότερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε το κακόβουλο λογισμικό και το adware είναι να αποφύγετε να κατεβάζετε οποιοδήποτε πρόγραμμα ή εφαρμογή λογισμικού από έναν ανεπιθύμητο σύνδεσμο.

Με άλλα λόγια, αποφύγετε να κατεβάζετε οτιδήποτε έχετε λάβει έναν σύνδεσμο μέσω ενός μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενός κειμένου ή κάποιου άλλου προσωπικού μηνύματος ... εκτός αν έχετε πλήρη εμπιστοσύνη στην πηγή.

Έχετε ακούσει αυτό, επίσης, είμαι σίγουρος, αλλά η εκτέλεση ενός προγράμματος προστασίας από ιούς και η ενημέρωσή του είναι πολύ, πολύ σημαντικό αν κάνετε λήψη λογισμικού.

Ανατρέξτε στην ενότητα Τρόπος ανίχνευσης ιών και άλλου κακόβουλου λογισμικού για βοήθεια εάν είστε νέοι σε αυτό ή νομίζετε ότι μπορεί να έχετε έναν ιό.

Χρησιμοποιήστε λίστες επεξεργασμένων λογισμικών

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να βεβαιωθείτε ότι επιλέγετε νόμιμο και καλά κατασκευασμένο λογισμικό είναι να ακολουθήσετε τις συστάσεις από επιλεγμένες λίστες λογισμικού. Οι ταξινομημένες και αναθεωρημένες λίστες προγραμμάτων λογισμικού εξοικονομούν όλο το περίπλοκο έλεγχο που διαφορετικά θα έπρεπε να κάνετε από μόνος σας.

Με άλλα λόγια, κάποιος έχει ήδη κάνει τη σκληρή δουλειά για εσάς και κατάλαβα ποια προγράμματα είναι καλύτερα. Χρησιμοποιήστε αυτή την ελεύθερη γνώση και αποφύγετε να είστε ο ίδιος το ινδικό χοιρίδιο.

Εδώ είναι μερικές από τις πιο δημοφιλείς λίστες λογισμικού μας, αν σας ενδιαφέρει:

Ενώ έχουμε κάνει ό, τι στις δυνάμεις μας να συνδέσουμε με την καλύτερη πηγή για ένα κομμάτι συνιστώμενου λογισμικού, μερικές φορές το καλύτερο δεν είναι αντικειμενικά καλό . Μερικές φορές βρισκόμαστε προσπαθώντας να επιλέξουμε το λιγότερο χειρότερο μέρος για να σας συνδέσουμε με 10 κακές επιλογές. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το δωρεάν λογισμικό.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα περισσότερα από τα θέματα που θα συναντήσετε στις σελίδες λήψης λογισμικού που συνδέουμε περιλαμβάνουν προγράμματα που είναι τυλιγμένα σε εγκαταστάτες και διαχειριστές λήψης , συγχέοντας τις διαφημίσεις DOWNLOAD και ομαδοποιημένο adware .

Τα επόμενα παρακάτω τμήματα μιλούν για αυτούς τους κινδύνους και πολλά άλλα, καθώς και για κάποιους πραγματικά εύκολους τρόπους που μπορείτε να τους αποφύγετε.

Γνωρίστε τους όρους: δωρεάν λογισμικό, δοκιμαστικά προγράμματα & amp; Περισσότερο

Έχετε κατεβάσει ποτέ ένα πρόγραμμα που θεωρήσατε ότι ήταν δωρεάν και στη συνέχεια, αφού το χρησιμοποιήσατε για κάποιο χρονικό διάστημα, είδε μια προειδοποίηση ή κάποιο άλλο μήνυμα που εμφανίζεται, ζητώντας να συνεχιστεί η πληρωμή;

Εάν υποθέσατε ότι δεν έχετε εξαπατήσει τη λήψη (δείτε την επόμενη ενότητα για να αποφύγετε αυτό το πρόβλημα), είτε κατεβάσατε τη λανθασμένη έκδοση, ειδικά εάν υπήρχαν διάφορες επιλογές λήψης ή λάθος για το κόστος του προγράμματος.

Σχεδόν όλοι οι προγραμματιστές λογισμικού χρησιμοποιούν αυτές τις τρεις κατηγορίες για να ταξινομήσουν το λογισμικό τους:

Δωρεάν λογισμικό: Αυτό σημαίνει ότι το πρόγραμμα είναι εντελώς δωρεάν για χρήση όπως περιγράφεται.

Δοκιμαστικό λογισμικό: Αυτό σημαίνει ότι το πρόγραμμα είναι ελεύθερο να χρησιμοποιηθεί για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο ή ώρα ή για έναν ορισμένο αριθμό χρήσεων και τότε θα χρειαστεί να πληρωθεί. Αυτό ονομάζεται επίσης μερικές φορές shareware ή απλά δοκιμαστικό λογισμικό .

Εμπορική: Αυτό σημαίνει ότι το πρόγραμμα δεν είναι καθόλου δωρεάν και πρέπει να το πληρώσετε για να το χρησιμοποιήσετε. Ακόμα και τα περισσότερα εμπορικά προγράμματα αυτές τις μέρες παρέχουν δοκιμαστικές εκδόσεις περιορισμένου χρόνου πριν ζητήσουν πληρωμή, οπότε βλέπουμε αυτή την ονομασία λιγότερο συχνά.

Να είστε προσεκτικοί σε ένα πρόγραμμα που λέει απλώς ότι είναι "ελεύθερο", καθώς υπάρχουν πολλοί τρόποι να γυρίσετε αυτό. Περισσότερα για αυτό το επόμενο.

Δωρεάν Λήψεις ≠ Ελεύθερο Λογισμικό

Ακριβώς επειδή κάτι είναι μια δωρεάν λήψη δεν σημαίνει ότι το λογισμικό είναι δωρεάν.

Δυστυχώς, ορισμένοι κατασκευαστές λογισμικού προκαλούν σύγχυση στους επισκέπτες με αυτό το κόλπο στις σελίδες λήψης τους. Χρησιμοποιούν "δωρεάν λήψη" σε όλους τους τίτλους σελίδας, σε όλες τις σελίδες περιγραφής λογισμικού και στη συνέχεια συνήθως καταλήγετε σε ένα μεγάλο κουμπί FREE DOWNLOAD για να ξεκινήσετε τη λήψη.

Φυσικά, η διαδικασία λήψης είναι δωρεάν! Το λογισμικό, ωστόσο, απαιτεί πληρωμή για χρήση, μερικές φορές αμέσως αλλά συχνά μετά από σύντομη περίοδο χρήσης.

Μερικοί κατασκευαστές λογισμικού το κάνουν αυτό με την ελπίδα να οδηγούν έσοδα από ανθρώπους που σκέφτηκαν ότι κατέβασαν και χρησιμοποίησαν το ελεύθερο λογισμικό και στη συνέχεια δεν είδαν τίποτα άλλο παρά να πληρώσουν. Είναι ανήθικο και αχαλίνωτο πρόβλημα μεταξύ προγραμμάτων λογισμικού κατώτερης ποιότητας.

Έτσι, προτού κατεβάσετε κάτι που έχει χαρακτηριστεί ως "δωρεάν" ή ως "δωρεάν download", ελέγξτε ότι η περιγραφή του προγράμματος δηλώνει σαφώς ότι είναι δωρεάν ή εντελώς δωρεάν .

Μην εξαπατηθείτε από & # 34; Λήψη & # 34; Διαφημίσεις

Μερικές από τις πιο "επιτυχημένες" διαφημίσεις είναι εκείνες που εξαπατούν τον αναγνώστη μιας σελίδας να πιστεύει ότι η διαφήμιση δεν είναι πραγματικά μια διαφήμιση, αλλά κάτι χρήσιμο σε αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτά τα είδη διαφημίσεων εκτελούνται συχνά σε σελίδες λήψης λογισμικού που εμφανίζονται ως κομβικά πλήκτρα DOWNLOAD. Όσο αυτά τα μεγάλα κουμπιά μπορεί να φαίνονται να είναι αυτά που πρέπει να κάνετε κλικ για να κατεβάσετε το λογισμικό που ακολουθείτε, πιστέψτε με, δεν είναι.

Ακόμα χειρότερα, αυτές οι διαφημίσεις DOWNLOAD δεν πηγαίνουν σε καλοφτιαγμένους ιστότοπους - συνήθως πηγαίνουν σε μια σελίδα με κακόβουλο λογισμικό, όπου μπορείτε πραγματικά να κατεβάσετε κάτι, απλά όχι κάτι που νομίζατε ότι παίρνατε.

Τα πραγματικά κουμπιά λήψης τείνουν να είναι μικρότερα και βρίσκονται πλησιέστερα στο όνομα, τον αριθμό έκδοσης και την τελευταία ενημερωμένη ημερομηνία. Όχι όλες οι σελίδες λήψης λογισμικού έχουν κουμπιά λήψης, είτε - πολλοί είναι απλά σύνδεσμοι.

Ένα άλλο πρόβλημα "τι να κάνεις κλικ" είναι λίγο πιο δύσκολο να το λύσεις, αλλά αξίζει να το δοκιμάσεις:

Αποφύγετε τους & # 34; Installers & # 34; και & # 34; Λήψη διευθυντών & # 34;

Οι πλήρεις ιστοσελίδες λήψης λογισμικού, όπως το Download.cnet.com και το Softpedia , συνήθως φιλοξενούν ελεύθερα προγράμματα δημιουργών λογισμικού.

Ένας τρόπος με τον οποίο οι συγκεκριμένοι ιστότοποι λήψης κάνουν τα χρήματά τους είναι με την προβολή διαφημίσεων στους ιστότοπούς τους. Ένας άλλος, ολοένα και πιο συνηθισμένος τρόπος να κερδίσουν χρήματα είναι να τυλίξουν τα downloads που εξυπηρετούν μέσα σε ένα πρόγραμμα που ονομάζεται εγκαταστάτης ή λιγότερο συχνά μέσα σε έναν διαχειριστή λήψης .

Αυτά τα προγράμματα συχνά αναφέρονται ως PUP (δυνητικά ανεπιθύμητα προγράμματα) και δεν έχουν καμία σχέση με το πρόγραμμα που προσπαθείτε να κάνετε λήψη και εγκατάσταση. Η τοποθεσία λήψης κερδίζει χρήματα από τους κατασκευαστές αυτών των προγραμμάτων, συμπεριλαμβάνοντας τα με αυτά που ακολούθησαν.

Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποφύγουμε τη σύνδεση με ιστότοπους που χρησιμοποιούν προγράμματα εγκατάστασης και λήψης διαχειριστών αλλά μερικές φορές είναι αδύνατο, απλώς και μόνο επειδή το λογισμικό που συστήνω δεν είναι διαθέσιμο αλλού.

Υποθέτοντας ότι δεν μπορείτε να βρείτε έναν σύνδεσμο λήψης μη εγκατάστασης για το λογισμικό που θέλετε, μπορείτε πάντα να το εγκαταστήσετε ούτως ή άλλως, καθώς είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε αυτό που συμφωνείτε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εγκατάστασης:

Επιλέξτε & # 34; Προσαρμοσμένη εγκατάσταση & # 34; &αμπέραζ; Απορρίψτε το πρόσθετο λογισμικό

Τελευταία, αλλά σίγουρα όχι λιγότερο σημαντικό, παρακαλούμε να επιβραδύνετε και να διαβάσετε τις οθόνες που παρουσιάζετε με την εγκατάσταση του λογισμικού που μόλις κατεβάσατε .

Δεν μιλώ για τους όρους και τις προϋποθέσεις ή την πολιτική απορρήτου. Μην με πάρτε λάθος, θα πρέπει να διαβάσετε και αυτά, αλλά αυτή είναι μια άλλη συζήτηση.

Αυτό που είναι σημαντικό εδώ είναι οι οθόνες που είναι μέρος του οδηγού εγκατάστασης: οι οθόνες με τα πλαίσια ελέγχου, τα κουμπιά "επόμενης" και όλα τα πράγματα που συμφωνείτε ή διαφωνείτε σχετικά με την εγκατάσταση ή την παρακολούθηση.

Αν δεν απολαμβάνετε τυχαίες γραμμές εργαλείων του προγράμματος περιήγησης, αλλάζοντας αυτόματα την αρχική σελίδα σας, συνδρομές σε ελεύθερο λογισμικό που δεν θα χρησιμοποιήσετε ποτέ και παρόμοια, σας συνιστούμε να διαβάσετε προσεκτικά κάθε οθόνη στον οδηγό εγκατάστασης και να απορρίψετε οτιδήποτε θέλετε, δεν ενδιαφέρεστε.

Η μεγαλύτερη συμβουλή που έχουμε εδώ είναι να επιλέξετε τη μέθοδο προσαρμοσμένης εγκατάστασης αν σας δοθεί η επιλογή. Αυτό καθιστά τη διαδικασία εγκατάστασης λίγο μεγαλύτερη με τις λίγες επιπλέον οθόνες που προσθέτει, αλλά είναι σχεδόν πάντα όπου οι επιλογές "μην εγκαταστήσετε αυτό" είναι κρυμμένες.

Ένας τρόπος για να αποφύγετε όλα αυτά τα προβλήματα που σχετίζονται με την εγκατάσταση είναι να επιλέξετε φορητό λογισμικό αντί εγκατεστημένου λογισμικού, όταν είναι διαθέσιμο. Πολλοί κατασκευαστές λογισμικού δημιουργούν εκδόσεις των προγραμμάτων τους που εκτελούνται χωρίς να χρειάζεται να εγκατασταθούν καθόλου.

Προηγμένες συμβουλές: Ελέγξτε την ακεραιότητα αρχείων & amp; Χρησιμοποιήστε έναν ηλεκτρονικό σαρωτή ιών

Αν είστε κάτι παραπάνω από απλώς χρήστης υπολογιστή αρχάριος, δύο άλλα πράγματα έρχονται στο μυαλό που θα βοηθήσει να διευκολύνει τυχόν ανησυχίες σχετικά με αυτό που κάνετε λήψη και εγκατάσταση:

Σαρώστε το αρχείο για κακόβουλο λογισμικό πριν το κατεβάσετε

Εάν ανησυχείτε ότι ένα πρόγραμμα που θέλετε να κατεβάσετε μπορεί να μολυνθεί από κακόβουλο λογισμικό, δεν χρειάζεται καν να το κατεβάσετε και να το σαρώσετε μόνοι σας, κάτι που μπορεί να είναι λίγο επικίνδυνο.

Μια δωρεάν ηλεκτρονική υπηρεσία σάρωσης ιών, όπως το VirusTotal, θα κατεβάσει το αρχείο στους διακομιστές του, θα το ανιχνεύσει για κακόβουλο λογισμικό χρησιμοποιώντας όλα τα σημαντικά antivirus προγράμματα και στη συνέχεια θα αναφέρει τα ευρήματά τους.

Επαληθεύστε την ακεραιότητα του αρχείου που λήφθηκε

Εάν ανησυχείτε ότι μπορεί να έχετε κατεβάσει κάτι διαφορετικό από αυτό που περιμένατε, ίσως να μπορείτε να ελέγξετε για να δείτε ότι αυτό που έχετε είναι αυτό που έπρεπε να πάρετε.

Ορισμένες ιστοσελίδες παρέχουν κάτι που ονομάζεται τιμή ελέγχου αθροίσματος με τις λήψεις τους. Θα μοιάζει με μια μεγάλη σειρά γραμμάτων και αριθμών. Μετά τη λήψη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια αριθμομηχανή ελέγχου αθροίσματος για να παράγετε αυτό που ελπίζουμε ότι αντιστοιχεί ακριβώς στην τιμή του αθροίσματος ελέγχου που αναγράφεται με τη λήψη.

Δείτε τον τρόπο επαλήθευσης της ακεραιότητας αρχείων στα Windows Με το FCIV για ένα πλήρες σεμινάριο.

Ποιες ιστοσελίδες λήψης είναι καλύτερες;

Σε γενικές γραμμές, ο ιστότοπος ενός προγραμματιστή είναι το ασφαλέστερο στοίχημα για τη λήψη λογισμικού, αλλά δεν φιλοξενεί πάντα τα δικά του προγράμματα.

Όσον αφορά τους ιστότοπους λήψης, αποφεύγουμε τα εξής, όταν μπορούμε, λόγω της τάσης τους να συμπεριλαμβάνουν εγκαταστάτες όποτε είναι δυνατόν:

Ενώ αυτές οι τοποθεσίες λήψης ενδέχεται να μην είναι 100% απαλλαγμένες από ύπουλο διαχειριστές λήψης και εγκαταστάτες, σπάνια αν το βλέπουμε ποτέ:

Ενημερώστε με αν έχετε εμπειρία διαφοράς με κάποιον από αυτούς τους ιστότοπους.

Έχετε ερωτήσεις σχετικά με τους συνδέσμους λήψης;

Όσο προσπαθούμε να συνδέσουμε άμεσα με τους ιστότοπους προγραμματιστών και να κατεβάσουμε αποθήκες που δεν χρησιμοποιούν εγκαταστάτες, μερικές φορές πρέπει.

Εάν γνωρίζετε μια "καθαρότερη" πηγή λήψης για ένα πρόγραμμα που μπορείτε να κατεβάσετε, το οποίο σας προτείνουμε, ενημερώστε μας σχετικά και θα χαρούμε να αλλάξουμε τον σύνδεσμο. Δεν παίρνουμε κανένα κλομπ από τη σύνδεση σε μια πηγή λήψης πάνω από άλλη.