Τι είναι το λογισμικό κοινής χρήσης;

Το Shareware είναι περιορισμένο λογισμικό που σας ενθαρρύνουμε να μοιραστείτε

Το λογισμικό διαχείρισης λογισμικού είναι λογισμικό που διατίθεται χωρίς κόστος και προορίζεται να μοιραστεί με άλλους για την προώθηση του προγράμματος, αλλά σε αντίθεση με το δωρεάν λογισμικό , περιορίζεται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Σε αντίθεση με το δωρεάν λογισμικό που προορίζεται να είναι δωρεάν για πάντα και συχνά επιτρέπεται να χρησιμοποιείται σε πολλά διαφορετικά σενάρια χωρίς αμοιβή, το shareware είναι δωρεάν, αλλά συχνά περιορίζεται αυστηρά με έναν ή περισσότερους τρόπους και μόνο πλήρως λειτουργικό με τη χρήση ενός καταβληθεί άδεια χρήσης shareware.

Ενώ το shareware μπορεί να μεταφορτωθεί χωρίς κόστος και συχνά ο τρόπος με τον οποίο οι εταιρείες παρέχουν μια δωρεάν, περιορισμένη έκδοση της εφαρμογής τους στους χρήστες, το πρόγραμμα μπορεί να nag το χρήστη να αγοράσει την πλήρη έκδοση ή να αποτρέψει όλες τις λειτουργίες μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα.

Γιατί να χρησιμοποιήσετε το λογισμικό Shareware;

Πολλές εταιρείες προσφέρουν δωρεάν προγράμματα με απεριόριστο περιορισμό. Αυτό θεωρείται shareware, όπως θα δείτε παρακάτω. Αυτός ο τύπος διανομής λογισμικού είναι ιδανικός για όσους επιθυμούν να δοκιμάσουν ένα πρόγραμμα προτού δεσμευτούν για την αγορά του.

Μερικοί προγραμματιστές επιτρέπουν να αναβαθμιστεί το shareware τους σε μια έκδοση επί πληρωμή επί τόπου με τη χρήση μιας άδειας χρήσης, όπως ένα κλειδί προϊόντος ή αρχείο άδειας χρήσης. Άλλοι μπορεί να χρησιμοποιήσουν μια οθόνη σύνδεσης στο πρόγραμμα που χρησιμοποιείται για την πρόσβαση σε έναν λογαριασμό χρήστη που περιέχει τις έγκυρες πληροφορίες εγγραφής.

Σημείωση: Η χρήση ενός προγράμματος keygen δεν αποτελεί ούτε ασφαλή ούτε νομική μέθοδο για την εγγραφή ενός προγράμματος. Είναι πάντα καλύτερο να αγοράσετε το πλήρες λογισμικό από τον προγραμματιστή ή έναν έγκυρο διανομέα.

Τύποι δωρεάν λογισμικού

Υπάρχουν διάφοροι τύποι shareware και ένα πρόγραμμα μπορεί να θεωρείται περισσότερο από ένα ανάλογα με το πώς λειτουργεί.

Freemium

Το Freemium, που ονομάζεται μερικές φορές liteware, είναι ένας ευρύς όρος που μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλά διαφορετικά προγράμματα.

Το Freemium αναφέρεται συχνότερα στο shareware που είναι δωρεάν, αλλά μόνο για τα χαρακτηριστικά που δεν έχουν πριμοδότηση. Αν θέλετε τα επαγγελματικά, πιο εκτεταμένα, premium χαρακτηριστικά που προσφέρονται με κόστος, μπορείτε να πληρώσετε για να τα συμπεριλάβετε στην έκδοση του προγράμματος.

Το Freemium είναι επίσης το όνομα που δίνεται σε οποιοδήποτε πρόγραμμα που περιορίζει το χρόνο χρήσης ή επιβάλλει περιορισμό στο ποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει το λογισμικό, όπως τα προϊόντα σπουδαστών, τα προσωπικά ή μόνο για επιχειρήσεις.

Το CCleaner είναι ένα παράδειγμα ενός προγράμματος freemium αφού είναι 100% δωρεάν για τα τυπικά χαρακτηριστικά, αλλά πρέπει να πληρώσετε για υποστήριξη υψηλής ποιότητας, προγραμματισμένο καθαρισμό, αυτόματες ενημερώσεις κ.λπ.

Adware

Το Adware είναι "λογισμικό που υποστηρίζεται από τη διαφήμιση" και αναφέρεται σε οποιοδήποτε πρόγραμμα που περιλαμβάνει διαφημίσεις με σκοπό την παραγωγή εσόδων για τον προγραμματιστή.

Ένα πρόγραμμα μπορεί να θεωρηθεί ως adware εάν υπάρχουν διαφημίσεις στο αρχείο του προγράμματος εγκατάστασης πριν από την εγκατάσταση του προγράμματος, καθώς και οποιαδήποτε εφαρμογή που περιλαμβάνει διαφημίσεις εντός προγράμματος ή αναδυόμενες διαφημίσεις που εκτελούνται κατά τη διάρκεια, πριν ή μετά το άνοιγμα του προγράμματος.

Δεδομένου ότι ορισμένοι εγκαταστάτες adware περιλαμβάνουν την επιλογή εγκατάστασης άλλων, συχνά μη σχετιζόμενων προγραμμάτων κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης, είναι συχνά φορείς του bloatware (προγράμματα που εγκαταστάθηκαν συχνά τυχαία και ότι ο χρήστης δεν χρησιμοποιεί ποτέ).

Το adware συχνά θεωρείται από ορισμένα καθαριστικά κακόβουλου λογισμικού ως δυνητικά ανεπιθύμητο πρόγραμμα το οποίο πρέπει να καταργήσει ο χρήστης, αλλά αυτό είναι συνήθως μόνο μια πρόταση και δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το λογισμικό περιλαμβάνει κακόβουλο λογισμικό.

Nagware

Μερικοί shareware είναι nagware αφού ο όρος ορίζεται από λογισμικό που προσπαθεί να σας ενοχλήσει να πληρώσετε για κάτι, είτε πρόκειται για νέα χαρακτηριστικά είτε απλά για να καταργήσετε το παράθυρο διαλόγου πληρωμής.

Ένα πρόγραμμα που θεωρείται nagware μπορεί να σας υπενθυμίζει περιστασιακά ότι θέλουν να πληρώσετε για να το χρησιμοποιήσετε, παρόλο που όλες οι λειτουργίες είναι δωρεάν, ή ενδέχεται να προτείνουν ενοχλητικά την αναβάθμιση σε μια πληρωμένη έκδοση για να ξεκλειδώσετε νέες λειτουργίες ή κάποιο άλλο περιορισμό.

Η οθόνη nagware μπορεί να έρθει με τη μορφή αναδυόμενου παραθύρου όταν ανοίγετε ή κλείνετε το πρόγραμμα ή κάποιο είδος συνεχούς διαφήμισης ακόμη και όταν χρησιμοποιείτε το λογισμικό.

Το Nagware ονομάζεται επίσης begware, annoyware και nagscreen.

Demoware

Η Demoware σημαίνει "λογισμικό επίδειξης" και αναφέρεται σε οποιοδήποτε λογισμικό που σας επιτρέπει να χρησιμοποιείτε το λογισμικό δωρεάν αλλά με σημαντικό περιορισμό. Υπάρχουν δύο τύποι ...

Το δοκιμαστικό λογισμικό είναι demoware που παρέχεται δωρεάν μόνο κατά τη διάρκεια ενός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου. Το πρόγραμμα μπορεί να είναι πλήρως λειτουργικό ή περιορισμένο με μερικούς τρόπους, αλλά το δοκιμαστικό λογισμικό λήγει πάντα μετά από ένα προκαθορισμένο χρονικό διάστημα, μετά από το οποίο απαιτείται η αγορά.

Αυτό σημαίνει ότι το πρόγραμμα σταματά να λειτουργεί μετά την καθορισμένη ώρα, η οποία συνήθως είναι μία εβδομάδα ή ένας μήνας μετά την εγκατάσταση, μερικά από τα οποία παρέχουν περισσότερο ή λιγότερο χρόνο για δωρεάν χρήση του προγράμματος.

Το Crippleware είναι ο άλλος τύπος και αναφέρεται σε οποιοδήποτε πρόγραμμα που είναι ελεύθερο στη χρήση, αλλά περιορίζει τόσες πολλές από τις βασικές λειτουργίες που το λογισμικό θεωρείται ότι έχει παραμορφωθεί μέχρι να το πληρώσετε. Μερικοί περιορίζουν την εκτύπωση ή την αποθήκευση ή θα δημοσιεύσουν ένα υδατογράφημα στο αποτέλεσμα (όπως συμβαίνει με ορισμένους μετατροπείς αρχείων εικόνων και εγγράφων).

Και τα δύο προγράμματα επίδειξης είναι χρήσιμα για τον ίδιο λόγο: να δοκιμάσετε το πρόγραμμα πριν εξετάσετε μια αγορά.

Δωρεά

Είναι δύσκολο να περιγράψουμε το shareware ως donationware για λόγους που περιγράφονται παρακάτω, αλλά τα δύο είναι τα ίδια με έναν σημαντικό τρόπο: απαιτείται ή προαιρετική δωρεά για να είναι πλήρως λειτουργικό το πρόγραμμα.

Για παράδειγμα, το πρόγραμμα μπορεί να παρακινεί συνεχώς τον χρήστη να δωρίσει, προκειμένου να ξεκλειδώσει όλες τις λειτουργίες. Ή ίσως το πρόγραμμα είναι ήδη πλήρως χρησιμοποιήσιμο, αλλά το πρόγραμμα θα παρουσιάσει συνεχώς στον χρήστη τις ευκαιρίες να δωρίσει για να απαλλαγεί από την οθόνη δωρεάς και να υποστηρίξει το έργο.

Ορισμένα δωρεά δεν είναι nagware και απλά θα σας αφήσει να δωρίσετε οποιοδήποτε χρηματικό ποσό για να ξεκλειδώσετε κάποιες δυνατότητες μόνο για premium.

Άλλα δωρεά λογισμικά μπορούν να θεωρηθούν ως δωρεάν λογισμικό, καθώς είναι 100% ελεύθερα στη χρήση, αλλά ενδέχεται να περιοριστούν μόνο με μικρό τρόπο ή να μην περιοριστούν καθόλου, αλλά υπάρχει ακόμα η πρόταση να δωρίσετε.