Τι είναι οι μεταβλητές περιβάλλοντος;

Μεταβλητές περιβάλλοντος χρήστη & συστήματος και τρόπος εύρεσης των τιμών τους

Μια μεταβλητή περιβάλλοντος είναι μια δυναμική τιμή που το λειτουργικό σύστημα και άλλο λογισμικό μπορούν να χρησιμοποιήσουν για τον προσδιορισμό των πληροφοριών που αφορούν τον υπολογιστή σας.

Με άλλα λόγια, μια μεταβλητή περιβάλλοντος είναι κάτι που αντιπροσωπεύει κάτι άλλο, όπως μια θέση στον υπολογιστή σας, έναν αριθμό έκδοσης , μια λίστα αντικειμένων κ.λπ.

Οι μεταβλητές περιβάλλοντος περιβάλλουν το ποσοστό% (%), όπως στο% temp%, για να τα διακρίνουν από το κανονικό κείμενο.

Υπάρχουν δύο τύποι μεταβλητών περιβάλλοντος, μεταβλητές περιβάλλοντος χρήστη και μεταβλητές περιβάλλοντος συστήματος :

Μεταβλητές περιβάλλοντος χρήστη

Οι μεταβλητές περιβάλλοντος χρήστη, όπως υποδηλώνει το όνομα, είναι μεταβλητές περιβάλλοντος που είναι συγκεκριμένες για κάθε λογαριασμό χρήστη.

Αυτό σημαίνει ότι η τιμή μιας μεταβλητής περιβάλλοντος όταν συνδεθεί ως ένας χρήστης μπορεί να είναι διαφορετική από την τιμή της ίδιας μεταβλητής περιβάλλοντος όταν συνδεθεί ως διαφορετικός χρήστης στον ίδιο υπολογιστή.

Αυτοί οι τύποι μεταβλητών περιβάλλοντος μπορούν να οριστούν με μη αυτόματο τρόπο από οποιονδήποτε χρήστη έχει συνδεθεί, αλλά τα Windows και άλλο λογισμικό μπορούν να τα ορίσουν επίσης.

Ένα παράδειγμα μιας μεταβλητής περιβάλλοντος χρήστη είναι% homepath%. Για παράδειγμα, σε έναν υπολογιστή των Windows 10 , το% homepath% διατηρεί την τιμή του \ Users \ Tim , ο οποίος είναι ο φάκελος που περιέχει όλες τις πληροφορίες για τον χρήστη.

Μια μεταβλητή περιβάλλοντος χρήστη μπορεί επίσης να είναι προσαρμοσμένη. Ένας χρήστης θα μπορούσε να δημιουργήσει κάτι σαν% data%, το οποίο μπορεί να δείχνει σε ένα φάκελο στον υπολογιστή όπως το C: \ Downloads \ Files . Μια μεταβλητή περιβάλλοντος όπως αυτή θα λειτουργούσε μόνο όταν συνδεθεί αυτός ο συγκεκριμένος χρήστης.

Μεταβλητές περιβάλλοντος συστήματος

Οι μεταβλητές περιβάλλοντος συστήματος επεκτείνονται πέρα ​​από έναν μόνο χρήστη, εφαρμόζοντας σε οποιονδήποτε χρήστη μπορεί να υπάρχει ή δημιουργείται στο μέλλον. Οι περισσότερες μεταβλητές περιβάλλοντος συστήματος δείχνουν σημαντικές τοποθεσίες όπως το φάκελο των Windows.

Ορισμένες από τις πιο κοινές μεταβλητές περιβάλλοντος στα συστήματα των Windows περιλαμβάνουν τα% path%,% programfiles%,% temp% και% systemroot%, αν και υπάρχουν πολλά άλλα.

Για παράδειγμα, κατά την εγκατάσταση των Windows 8 , η μεταβλητή περιβάλλοντος% windir% έχει οριστεί στον κατάλογο στον οποίο έχει εγκατασταθεί. Δεδομένου ότι ο κατάλογος εγκατάστασης είναι κάτι που μπορεί να καθορίσει ο εγκαταστάτης (που εσείς ... ή ο κατασκευαστής του υπολογιστή σας) σε έναν υπολογιστή, μπορεί να είναι C: \ Windows, αλλά σε άλλο, μπορεί να είναι C: \ Win8 .

Συνεχίζοντας με αυτό το παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι το Microsoft Word είναι εγκατεστημένο σε κάθε έναν από αυτούς τους υπολογιστές μετά την εγκατάσταση των Windows 8 . Ως μέρος της διαδικασίας εγκατάστασης του Word, πρέπει να αντιγράψετε έναν αριθμό αρχείων στον κατάλογο με τον οποίο είναι εγκατεστημένα τα Windows 8. Πώς μπορεί το MS Word να είναι βέβαιος ότι εγκαθιστά τα αρχεία στο σωστό μέρος αν είναι C: \ Windows σε ένα τον υπολογιστή και το C: \ Win8 από την άλλη;

Για να αποφευχθεί ένα πιθανό πρόβλημα όπως αυτό, το Microsoft Word, καθώς και το μεγαλύτερο μέρος του λογισμικού, σχεδιάστηκε για να εγκατασταθεί στο% windir%, όχι στο C: \ Windows . Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να είναι βέβαιος ότι αυτά τα σημαντικά αρχεία εγκαθίστανται στον ίδιο κατάλογο με τα Windows 8, ανεξάρτητα από το πού μπορεί να είναι αυτά.

Ανατρέξτε στη σελίδα Αναγνωρισμένων μεταβλητών περιβάλλοντος της Microsoft για μια γιγαντιαία λίστα μεταβλητών περιβάλλοντος χρήστη και συστήματος που χρησιμοποιούνται συχνά στα Windows.

Πώς βρίσκετε την αξία μιας μεταβλητής περιβάλλοντος;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να δείτε τι συμβαίνει μια συγκεκριμένη μεταβλητή περιβάλλοντος. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, τουλάχιστον στα Windows, ο πιο απλός και ίσως ταχύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι μέσω μιας απλής εντολής Command Prompt που ονομάζεται echo .

Δείτε πώς μπορείτε να το κάνετε:

  1. Ανοίξτε τη γραμμή εντολών .
  2. Εκτελέστε ακριβώς την ακόλουθη εντολή : echo% temp% ... αντικαθιστώντας φυσικά το % temp% για τη μεταβλητή περιβάλλοντος που σας ενδιαφέρει.
  3. Σημειώστε την τιμή που εμφανίζεται αμέσως κάτω.
    1. Για παράδειγμα, στον υπολογιστή μου, το echo% temp% παρήγαγε το εξής: C: \ Users \ Tim \ AppData \ Local \ Temp

Εάν η Γραμμή εντολών σας τρομάζει (δεν θα έπρεπε), υπάρχει ένας μεγαλύτερος τρόπος για να ελέγξετε την τιμή μιας μεταβλητής περιβάλλοντος χωρίς να χρησιμοποιήσετε εργαλεία γραμμής εντολών .

Μεταβείτε στον Πίνακα Ελέγχου (Control Panel) , στη συνέχεια στη μικροεφαρμογή System Όταν βρίσκεστε εκεί, επιλέξτε Σύνθετες ρυθμίσεις συστήματος στα αριστερά και, στη συνέχεια, επιλέξτε το κουμπί Μεταβλητές περιβάλλοντος ... στο κάτω μέρος. Αυτή είναι μια ελλιπής λίστα μεταβλητών περιβάλλοντος, αλλά εκείνες που παρατίθενται έχουν τις τιμές δίπλα τους.

Σε συστήματα Linux, μπορείτε να εκτελέσετε την εντολή printenv από τη γραμμή εντολών για να απαριθμήσετε όλες τις μεταβλητές περιβάλλοντος που έχουν οριστεί αυτήν τη στιγμή.