Βασικό λογισμικό: Εφαρμογές ασφάλειας

Προγράμματα που πρέπει πραγματικά να αποτρέψετε τον υπολογιστή σας από κατάχρηση

Για οποιοδήποτε σύστημα υπολογιστή που πρόκειται να έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο ή σε άλλους υπολογιστές σε ένα δίκτυο, το λογισμικό ασφαλείας είναι ένα στοιχείο που πρέπει να έχει. Τα ολοκαίνουργια συστήματα που τοποθετούνται στο δίκτυο προτού εγκατασταθεί κάποιο λογισμικό ασφαλείας μπορούν να διακυβευτούν σε λίγα λεπτά. Εξαιτίας αυτού του κινδύνου, το λογισμικό ασφαλείας είναι ένα βασικό κομμάτι του λογισμικού που πρέπει να έχουν όλοι οι νέοι υπολογιστές. Τα περισσότερα λειτουργικά συστήματα διαθέτουν κάποια ενσωματωμένα χαρακτηριστικά, αλλά συχνά χρειάζεστε περισσότερα. Πολλές εταιρείες παράγουν επίσης σουίτες λογισμικού που τείνουν να ενσωματώνουν πολλά διαφορετικά χαρακτηριστικά που καταπολεμούν τις πιο κοινές απειλές. Τι ακριβώς είναι μερικές από τις απειλές;

Ιοί

Οι εφαρμογές προστασίας από ιούς καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα απειλών που μπορεί να επιτεθεί σε έναν υπολογιστή. Οι εφαρμογές ιών μπορούν να έχουν μια ευρεία ποικιλία αποτελεσμάτων, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι για κακόβουλους σκοπούς. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτές μεταδίδονται μέσω εφαρμογών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μεταφορτώνουν μολυσμένα αρχεία. Τα πιο συνηθισμένα συστήματα επιθέσεων ιών που προβάλλουν μόνο ιστοσελίδες με ενσωματωμένο κώδικα.

Πολλά μεγάλα συστήματα υπολογιστών μάρκας τείνουν να έρχονται με κάποιο λογισμικό ασφαλείας που διαθέτει εγκατεστημένο σε αυτά λογισμικό προστασίας από ιούς. Μπορεί να είναι από μια ποικιλία διαφορετικών προμηθευτών, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών Symantec (Norton), McAfee ή Kaspersky. Στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις, το λογισμικό είναι για δοκιμαστική περίοδο 30 έως 90 ημερών. Μετά από αυτό το σημείο, το λογισμικό δεν θα λάβει καμία ενημέρωση εκτός εάν ο καταναλωτής αγοράσει μια άδεια εγγραφής.

Εάν η αγορά του νέου υπολογιστή σας δεν συνοδεύεται από λογισμικό προστασίας από ιούς, είναι σημαντικό να αγοράσετε ένα προϊόν λιανικής πώλησης και να το εγκαταστήσετε όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Για άλλη μια φορά, οι McAfee και Symantec είναι οι δύο κύριοι παίκτες, αλλά ένα ευρύ φάσμα άλλων εταιρειών προσφέρουν επίσης προϊόντα και υπάρχουν ακόμη και ορισμένες δωρεάν επιλογές.

Firewalls

Τα περισσότερα σπίτια διαθέτουν τώρα κάποια μορφή συνεχούς σύνδεσης στο διαδίκτυο, όπως καλωδιακή ή DSL. Αυτό σημαίνει ότι όσο ο υπολογιστής και οι δρομολογητές είναι ενεργοποιημένοι, ο υπολογιστής είναι συνδεδεμένος και μπορεί να προσεγγιστεί από άλλα συστήματα στο διαδίκτυο. Ένα τείχος προστασίας είναι μια εφαρμογή (ή μια συσκευή) που μπορεί να προβάλλει οποιαδήποτε κίνηση που δεν επιτρέπεται ρητά από τον χρήστη ή ανταποκρίνεται στην κίνηση που παράγεται από το χρήστη. Αυτό βοηθά στην προστασία του υπολογιστή από την πρόσβαση σε απομακρυσμένους υπολογιστές και ενδεχομένως να έχουν εγκατεστημένες ανεπιθύμητες εφαρμογές ή να διαβάζουν δεδομένα από το σύστημα.

Τα περισσότερα σπίτια προστατεύονται από τους δρομολογητές τους που χρησιμοποιούνται για την υπηρεσία διαδικτύου τους, αλλά τα τείχη προστασίας λογισμικού εξακολουθούν να είναι αρκετά σημαντικά. Για παράδειγμα, ένας φορητός υπολογιστής μπορεί να απομακρυνθεί από το οικείο δίκτυο και να συνδεθεί σε ένα δημόσιο ασύρματο δίκτυο. Αυτό μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για τη μόλυνση ενός συστήματος και ένα τείχος προστασίας λογισμικού είναι απαραίτητο για τον υπολογιστή. Τώρα, τόσο τα Windows όσο και το Mac OS X διαθέτουν τείχη προστασίας στο λειτουργικό σύστημα που μπορούν να τα προστατεύσουν.

Υπάρχουν πρόσθετα προϊόντα τείχους προστασίας λιανικής διαθέσιμα και για υπολογιστές, τα οποία ενδέχεται να προσθέτουν πρόσθετα χαρακτηριστικά για τα συστήματα. Τέτοιες δυνατότητες περιλαμβάνονται συχνά σε πολλές σουίτες ασφαλείας, οι οποίες μπορεί να είναι περιττές με τα ενσωματωμένα firewalls.

Spyware, Adware και κακόβουλα προγράμματα

Το λογισμικό υποκλοπής spyware, το adware και το κακόβουλο λογισμικό είναι όλα τα ονόματα των τελευταίων μορφών λογισμικού που απειλούν τον υπολογιστή ενός χρήστη. Αυτές οι εφαρμογές έχουν σχεδιαστεί για να εγκαθίστανται σε υπολογιστές και να χειρίζονται το σύστημα με σκοπό τη λήψη δεδομένων ή την ώθηση δεδομένων στον υπολογιστή χωρίς την γνώση του χρήστη. Αυτές οι εφαρμογές τείνουν επίσης να κάνουν τους υπολογιστές να επιβραδύνουν ή να δρουν διαφορετικά από τους χρήστες που περιμένουν.

Πολλές από τις σημαντικότερες εταιρείες προστασίας από ιούς περιλαμβάνουν αυτόν τον τύπο ανίχνευσης και απομάκρυνσης στα προϊόντα τους. Κάνουν καλή δουλειά να ανιχνεύουν και να αφαιρούν αυτά τα προγράμματα από ένα σύστημα, αλλά πολλοί ειδικοί ασφαλείας συστήνουν πραγματικά τη χρήση πολλαπλών προγραμμάτων για να εξασφαλίσουν μεγαλύτερο ποσοστό ανίχνευσης και απομάκρυνσης.

Το καλύτερο μέρος για αυτήν την αγορά είναι ότι μερικοί από τους κύριους παίκτες είναι επίσης ελεύθερο λογισμικό. Τα δύο μεγαλύτερα ονόματα είναι τα AdAware και SpyBot. Τα Windows περιλαμβάνουν τώρα ορισμένα βασικά εργαλεία ανίχνευσης και αφαίρεσης κακόβουλου λογισμικού στην τυπική εφαρμογή Windows Update.

Ransomware

Μια νέα κατηγορία απειλών εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια. Το Ransomware είναι, ουσιαστικά, ένα πρόγραμμα που εγκαθίσταται σε έναν υπολογιστή που κρυπτογραφεί τα δεδομένα σε αυτό, έτσι ώστε να μην είναι προσβάσιμος, εκτός εάν παρέχεται ένα κλειδί ξεκλειδώματος. Συχνά, το λογισμικό θα παραμείνει αδρανές σε έναν υπολογιστή για κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι να ενεργοποιηθεί. Μόλις ενεργοποιηθεί, ο χρήστης καλείται να μεταβεί ουσιαστικά σε έναν ιστότοπο και να πληρώσει για να έχει τα δεδομένα ξεκλειδωμένα. Είναι βασικά μια μορφή ψηφιακής εκβιασμού. Η αδυναμία πληρωμής μπορεί να σημαίνει ότι τα δεδομένα χάνονται για πάντα.

Όχι όλα τα συστήματα επιτίθενται πραγματικά από ransomware. Μερικές φορές οι καταναλωτές μπορούν απλώς να επισκεφτούν έναν ιστότοπο ο οποίος ισχυρίζεται ότι το σύστημα έχει μολυνθεί και ζητά χρήματα για να "καθαρίσει". Οι καταναλωτές γενικά δεν έχουν εύκολο τρόπο να διακρίνουν εάν έχουν μολυνθεί ή όχι. Ευτυχώς, τα περισσότερα προγράμματα αντιμετώπισης ιών τείνουν επίσης να εμποδίζουν πολλά προγράμματα ransomware.