Τι είναι το MOM.exe;

Αυτό το πρόγραμμα λειτουργεί πίσω από τις σκηνές για να βοηθήσει τις κάρτες γραφικών να λειτουργούν σωστά

Το MOM.exe αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του Catalyst Control Center της AMD, το οποίο είναι ένα βοηθητικό πρόγραμμα που μπορεί να συνοδεύεται από προγράμματα οδήγησης κάρτας γραφικών AMD . Ενώ το ίδιο το πρόγραμμα οδήγησης είναι αυτό που επιτρέπει την σωστή λειτουργία της κάρτας γραφικών, το Catalyst Control Center είναι απαραίτητο εάν θέλετε να αλλάξετε τυχόν προηγμένες ρυθμίσεις ή να παρακολουθήσετε τη λειτουργία της κάρτας. Όταν το MOM.exe αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα, το Catalyst Control Center μπορεί να γίνει ασταθές, να καταρρεύσει και να δημιουργήσει μηνύματα σφάλματος.

Τι κάνει το MOM.exe;

Με τον ίδιο σχεδόν τρόπο που οι Moms θέλουν να παρακολουθούν τις δραστηριότητες και την πρόοδο των παιδιών τους, το MOM.exe είναι το στοιχείο παρακολούθησης του καταλυτικού κέντρου καταλύτη της AMD. Εκτοξεύεται μαζί με το CCC.exe, το οποίο είναι η κεντρική εφαρμογή Catalyst Control Center και είναι υπεύθυνο για την παρακολούθηση της λειτουργίας οποιασδήποτε κάρτας γραφικών AMD που είναι εγκατεστημένη στο σύστημα.

Όπως το CCC.exe και άλλα συναφή εκτελέσιμα όπως το atiedxx και το atiesrxx, το MOM.exe εκτελείται συνήθως στο παρασκήνιο. Αυτό σημαίνει ότι, υπό κανονικές συνθήκες, δεν θα δείτε ποτέ ούτε πρέπει να ανησυχείτε για αυτό. Στην πραγματικότητα, ίσως να μην χρειάζεται να ανησυχείτε καθόλου για το Catalyst Control Center, εκτός εάν παίζετε παιχνίδια στον υπολογιστή σας, χρησιμοποιείτε πολλαπλές οθόνες ή χρειάζεστε πρόσβαση σε άλλες πιο προχωρημένες ρυθμίσεις.

Πώς έγινε αυτό στον υπολογιστή μου;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το MOM.exe εγκαθίσταται μαζί με το Κέντρο ελέγχου Catalyst της AMD. Εάν ο υπολογιστής σας έφερε μια κάρτα γραφικών AMD ή ATI, πιθανότατα ήρθε με προεγκατεστημένο το Catalyst Control Center μαζί με το αρχείο CCC.exe, MOM.exe και άλλα σχετικά αρχεία.

Όταν αναβαθμίζετε την κάρτα γραφικών σας και η νέα σας κάρτα είναι AMD, το Catalyst Control Center θα εγκατασταθεί και εκείνη την εποχή. Ενώ είναι δυνατή η εγκατάσταση μόνο του προγράμματος οδήγησης της κάρτας γραφικών, η εγκατάσταση του προγράμματος οδήγησης μαζί με το Catalyst Control Center είναι πιο κοινή. Όταν συμβεί αυτό, εγκαθίσταται επίσης το MOM.exe.

Μπορεί το MOM.exe να είναι ποτέ ιός;

Ενώ το MOM.exe είναι ένα νόμιμο πρόγραμμα που είναι αναπόσπαστο μέρος της λειτουργίας του Catalyst Control Center της AMD, αυτό δεν σημαίνει ότι στην πραγματικότητα ανήκει στον υπολογιστή σας. Για παράδειγμα, εάν διαθέτετε κάρτα οθόνης Nvidia, τότε δεν υπάρχει νόμιμος λόγος για την εκτέλεση του MOM.exe στο παρασκήνιο. Θα μπορούσε απλώς να παραμείνει πριν από την αναβάθμιση της κάρτας γραφικών σας, εάν χρησιμοποιούσατε κάρτα AMD ή θα μπορούσε να είναι κακόβουλο λογισμικό.

Μια πολύ κοινή τακτική που χρησιμοποιείται από κακόβουλο λογισμικό και ιούς είναι να αποκρύψει ένα επιβλαβές πρόγραμμα με το όνομα ενός χρήσιμου προγράμματος. Και επειδή το MOM.exe βρίσκεται σε τόσους πολλούς υπολογιστές, δεν είναι ανήκουστο για το κακόβουλο λογισμικό να χρησιμοποιεί αυτό το όνομα.

Ενώ εκτελείτε ένα καλό πρόγραμμα προστασίας από κακόβουλο λογισμικό ή πρόγραμμα αντιμετώπισης ιών, αυτό συνήθως θα επιλύσει αυτό το είδος προβλήματος, μπορείτε επίσης να ελέγξετε για να δείτε πού στον υπολογιστή σας είναι εγκατεστημένο το MOM.exe. Αν είναι πραγματικά μέρος του Catalyst Control Center, θα πρέπει να βρίσκεται σε ένα φάκελο παρόμοιο με ένα από αυτά:

Εάν δεν είστε βέβαιοι πώς να υπολογίσετε τη θέση του MOM.exe στον υπολογιστή σας, είναι αρκετά εύκολο:

  1. Πατήστε και κρατήστε πατημένο το πλήκτρο ελέγχου + alt + delete στο πληκτρολόγιό σας.
  2. Κάντε κλικ στην επιλογή Διαχείριση εργασιών .
  3. Κάντε κλικ στην καρτέλα διεργασιών .
  4. Αναζητήστε το αρχείο MOM.exe στη στήλη όνομα .
  5. Σημειώστε τι λέει στην αντίστοιχη στήλη της γραμμής εντολών.
  6. Αν δεν υπάρχει στήλη γραμμής εντολών, κάντε δεξί κλικ στη στήλη ονόματος και κάντε αριστερό κλικ όπου εμφανίζεται η γραμμή εντολών.

Αν βρείτε το MOM.exe εγκατεστημένο κάπου αλλού, όπως το C: \ Mom ή στον κατάλογο των Windows, θα πρέπει να εκτελέσετε αμέσως ενημερωμένο λογισμικό κακόβουλης λειτουργίας ή ιό .

Τι πρέπει να κάνετε για τα σφάλματα MOM.exe

Όταν το MOM.exe λειτουργεί σωστά, δεν θα ξέρετε καν ότι είναι εκεί. Αν όμως σταματήσει να λειτουργεί, θα παρατηρήσετε συνήθως μια ροή ενοχλητικών μηνυμάτων λάθους. Ενδέχεται να δείτε ένα μήνυμα σφάλματος ότι το MOM.exe δεν ήταν δυνατό να ξεκινήσει ή ότι έπρεπε να τερματιστεί και το πλαίσιο μηνυμάτων μπορεί να σας προσφέρει να σας δείξει πρόσθετες πληροφορίες που μοιάζουν περίπλοκες ανοησίες για τους περισσότερους ανθρώπους.

Υπάρχουν τρία εύκολα πράγματα που μπορείτε να δοκιμάσετε όταν λάβετε ένα σφάλμα MOM.exe:

  1. Ελέγξτε για να βεβαιωθείτε ότι το πρόγραμμα οδήγησης της κάρτας γραφικών είναι ενημερωμένο
  2. Κάντε λήψη και εγκαταστήστε την πιο πρόσφατη έκδοση του Catalyst Control Center από την AMD
  3. Κάντε λήψη και εγκατάσταση της πιο πρόσφατης έκδοσης του πλαισίου .NET από τη Microsoft