Πώς να επαναλάβετε τις κάρτες επέκτασης

Αυτά τα βήματα δείχνουν πώς μπορείτε να επανατοποθετήσετε οποιαδήποτε τυπική κάρτα επέκτασης PCI, όπως μια κάρτα διασύνδεσης δικτύου, μόντεμ, κάρτα ήχου κλπ.

Ωστόσο, αυτές οι οδηγίες θα πρέπει να ισχύουν και για άλλους τύπους καρτών όπως οι περισσότερες κάρτες επέκτασης AGP ή PCIe και παλαιότερες κάρτες επέκτασης ISA.

01 από 08

Ανοίξτε την θήκη υπολογιστών

Ανοίξτε την θήκη υπολογιστών. © Tim Fisher

Οι κάρτες επέκτασης συνδέονται απευθείας στη μητρική πλακέτα , επομένως βρίσκονται πάντα μέσα στο περίβλημα του υπολογιστή. Προτού μπορέσετε να επαναφέρετε μια κάρτα επέκτασης, πρέπει να ανοίξετε τη θήκη για να έχετε πρόσβαση στην κάρτα.

Οι περισσότεροι υπολογιστές έρχονται είτε σε μοντέλα μεγέθους πύργου είτε σε μοντέλα μεγέθους γραφείου. Οι θήκες για πύργους έχουν συνήθως βίδες που ασφαλίζουν αφαιρούμενα πλαίσια σε κάθε πλευρά της θήκης, αλλά μερικές φορές διαθέτουν κουμπιά απελευθέρωσης αντί για βίδες. Οι θήκες για επιτραπέζιους υπολογιστές διαθέτουν συνήθως κουμπιά εύκολης απελευθέρωσης που σας επιτρέπουν να ανοίξετε την θήκη, αλλά μερικά διαθέτουν βίδες παρόμοιες με τις περιπτώσεις πύργων.

Για λεπτομερή βήματα σχετικά με το άνοιγμα της θήκης του υπολογιστή σας, ανατρέξτε στην ενότητα Τρόπος ανοίγματος θήκης θωρακισμένου υπολογιστή με τυποποιημένες βίδες . Για βιδωτά πλαίσια, αναζητήστε κουμπιά ή μοχλούς στις πλευρές ή στο πίσω μέρος του υπολογιστή που χρησιμοποιούνται για την απελευθέρωση της θήκης. Εάν εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε δυσκολίες, παρακαλούμε ανατρέξτε στον υπολογιστή σας ή στο εγχειρίδιο για να καθορίσετε τον τρόπο ανοίγματος της θήκης.

02 από 08

Αφαιρέστε εξωτερικά καλώδια ή συνημμένα

Αφαιρέστε εξωτερικά καλώδια ή συνημμένα. © Tim Fisher

Για να μπορέσετε να καταργήσετε μια κάρτα επέκτασης από τον υπολογιστή σας, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχετε αφαιρέσει όλα τα στοιχεία που συνδέονται με την κάρτα από το εξωτερικό του υπολογιστή. Αυτό είναι συνήθως ένα καλό βήμα για να ολοκληρωθεί κατά το άνοιγμα της υπόθεσης, αλλά αν δεν το έχετε κάνει ακόμα, τώρα είναι η ώρα.

Για παράδειγμα, αν επαναφέρετε μια κάρτα διασύνδεσης δικτύου, βεβαιωθείτε ότι το καλώδιο δικτύου έχει αφαιρεθεί από την κάρτα πριν συνεχίσετε. Εάν επαναφέρετε μια κάρτα ήχου, βεβαιωθείτε ότι η σύνδεση ηχείου είναι αποσυνδεδεμένη.

Αν προσπαθήσετε να καταργήσετε μια κάρτα επέκτασης χωρίς να αποσυνδέσετε όλα τα συνημμένα, θα συνειδητοποιήσετε γρήγορα ότι έχετε ξεχάσει αυτό το βήμα!

03 του 08

Αφαιρέστε τη βίδα συγκράτησης

Αφαιρέστε τη βίδα συγκράτησης. © Tim Fisher

Όλες οι κάρτες επέκτασης είναι ασφαλισμένες στην θήκη με κάποιο τρόπο για να αποφευχθεί η χαλάρωση της κάρτας. Τις περισσότερες φορές αυτό επιτυγχάνεται με μια βίδα συγκράτησης.

Αφαιρέστε τη βίδα συγκράτησης και τοποθετήστε την στην άκρη. Θα χρειαστείτε ξανά αυτή τη βίδα όταν τοποθετήσετε ξανά την κάρτα επέκτασης.

Σημείωση: Ορισμένες περιπτώσεις δεν χρησιμοποιούν βίδες συγκράτησης αλλά αντίθετα διαθέτουν άλλους τρόπους ασφάλισης της κάρτας επέκτασης στη θήκη. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ανατρέξτε στον υπολογιστή σας ή στο εγχειρίδιο για να καθορίσετε τον τρόπο απελευθέρωσης της κάρτας από τη θήκη.

04 του 08

Προσεκτικά κρατήστε και αφαιρέστε την κάρτα επέκτασης

Προσεκτικά κρατήστε και αφαιρέστε την κάρτα επέκτασης. © Tim Fisher

Με την αφαίρεση της βίδας συγκράτησης, το μόνο βήμα που απομένει για να αφαιρέσετε εντελώς την κάρτα επέκτασης από τον υπολογιστή είναι να τραβήξετε την κάρτα από την υποδοχή επέκτασης της μητρικής πλακέτας.

Με τα δύο χέρια, πιάστε σταθερά την κορυφή της κάρτας επέκτασης, προσέχοντας να μην αγγίξετε κανένα από τα ευαίσθητα ηλεκτρονικά μέρη στην ίδια την κάρτα. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι όλα τα καλώδια και τα καλώδια είναι μακριά από το πού εργάζεστε. Δεν θέλετε να βλάψετε κάτι ενώ προσπαθείτε να αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα που έχετε ήδη.

Τραβήξτε λίγο, μια πλευρά της κάρτας κάθε φορά, χαράζοντας αργά την κάρτα από την υποδοχή. Οι περισσότερες κάρτες επέκτασης θα ταιριάζουν άνετα στην υποδοχή της μητρικής πλακέτας, οπότε μην προσπαθήσετε να τραβήξετε την κάρτα έξω με μια ωμή κίνηση. Είναι πιθανό να βλάψετε την κάρτα και ενδεχομένως τη μητρική πλακέτα αν δεν είστε προσεκτικοί.

05 του 08

Ελέγξτε την κάρτα επέκτασης και την υποδοχή

Ελέγξτε την κάρτα επέκτασης και την υποδοχή. © Tim Fisher

Αφού αφαιρεθεί η κάρτα επέκτασης, ελέγξτε την υποδοχή επέκτασης στη μητρική πλακέτα για οτιδήποτε είναι ασυνεπής όπως βρωμιά, προφανή ζημιά κλπ. Η υποδοχή πρέπει να είναι καθαρή και απαλλαγμένη από τυχόν εμπόδια.

Επίσης, ελέγξτε τις μεταλλικές επαφές στο κάτω μέρος της κάρτας επέκτασης. Οι επαφές πρέπει να είναι καθαρές και λαμπερές. Αν όχι, ίσως χρειαστεί να καθαρίσετε τις επαφές.

06 του 08

Τοποθετήστε ξανά την κάρτα επέκτασης

Τοποθετήστε ξανά την κάρτα επέκτασης. © Tim Fisher

Είναι πλέον καιρός να τοποθετήσετε εκ νέου την κάρτα επέκτασης στην υποδοχή επέκτασης της μητρικής πλακέτας.

Πριν τοποθετήσετε την κάρτα, μετακινήστε όλα τα καλώδια και τα καλώδια από το δρόμο και μακριά από την υποδοχή επέκτασης της μητρικής πλακέτας. Υπάρχουν μικρά καλώδια μέσα σε έναν υπολογιστή που μπορούν εύκολα να κοπούν αν έρθουν μεταξύ της κάρτας επέκτασης και της υποδοχής επέκτασης στη μητρική πλακέτα.

Ευθυγραμμίστε προσεκτικά την κάρτα επέκτασης με την υποδοχή στη μητρική πλακέτα και με την πλευρά της θήκης. Μπορεί να χρειαστεί λίγος ελιγμός από τη δική σας πλευρά, αλλά πρέπει να βεβαιωθείτε ότι όταν σπρώξετε την κάρτα στην υποδοχή επέκτασης, θα χωρέσει σωστά στην υποδοχή και στην πλευρά της θήκης.

Μόλις ευθυγραμμίσετε σωστά την κάρτα επέκτασης, σπρώξτε προς τα κάτω τις δύο πλευρές της κάρτας και με τα δύο χέρια. Θα πρέπει να αισθανθείτε μια μικρή αντίσταση καθώς η κάρτα μπαίνει στην υποδοχή αλλά δεν πρέπει να είναι δύσκολη. Αν η κάρτα επέκτασης δεν εισέλθει με σταθερή ώθηση, ενδέχεται να μην έχετε ευθυγραμμίσει σωστά την κάρτα με την υποδοχή επέκτασης.

Σημείωση: Οι κάρτες επέκτασης ταιριάζουν μόνο στη μητρική πλακέτα με έναν τρόπο. Εάν είναι δύσκολο να πείτε ποιος τρόπος εισέρχεται στην κάρτα, να θυμάστε ότι ο βραχίονας στήριξης θα είναι πάντα στραμμένος προς το εξωτερικό της θήκης.

07 του 08

Ασφαλίστε την κάρτα επέκτασης στην θήκη

Ασφαλίστε την κάρτα επέκτασης στην θήκη. © Tim Fisher

Εντοπίστε τη βίδα που έχετε τοποθετήσει στο βήμα 3. Χρησιμοποιήστε αυτήν τη βίδα για να ασφαλίσετε την κάρτα επέκτασης στη θήκη.

Προσέξτε να μην ρίξετε τη βίδα στην θήκη, στη μητρική πλακέτα ή σε άλλα μέρη του υπολογιστή. Εκτός από την πρόκληση βλάβης σε ευαίσθητα μέρη κατά την κρούση, αφήνοντας μια βίδα μέσα σε έναν υπολογιστή μπορεί να προκαλέσει ηλεκτρική βραχυκύκλωμα που μπορεί να οδηγήσει σε κάθε είδους σοβαρά προβλήματα.

Σημείωση: Ορισμένες περιπτώσεις δεν χρησιμοποιούν βίδες συγκράτησης αλλά αντίθετα διαθέτουν άλλους τρόπους ασφάλισης της κάρτας επέκτασης στη θήκη. Σε αυτές τις περιπτώσεις, παρακαλούμε ανατρέξτε στον υπολογιστή σας ή στο εγχειρίδιο του κιβωτίου για να καθορίσετε τον τρόπο ασφάλισης της κάρτας στη θήκη.

08 από 08

Κλείστε την θήκη του υπολογιστή

Κλείστε την θήκη του υπολογιστή. © Tim Fisher

Τώρα που έχετε επανατοποθετήσει την κάρτα επέκτασης, θα πρέπει να κλείσετε την θήκη σας και να συνδέσετε τον υπολογιστή σας ξανά.

Όπως περιγράφεται στο Βήμα 1, οι περισσότεροι υπολογιστές έρχονται είτε σε μοντέλα μεγέθους πύργου είτε σε μοντέλα μεγέθους γραφείου, πράγμα που σημαίνει ότι ενδέχεται να υπάρχουν διαφορετικές διαδικασίες για το άνοιγμα και το κλείσιμο της θήκης.