Πώς να καθαρίσετε το CMOS

3 εύκολους τρόπους για να καθαρίσετε τη μνήμη CMOS της μητρικής πλακέτας

Η εκκαθάριση του CMOS στη μητρική σας πλακέτα θα επαναφέρει τις ρυθμίσεις του BIOS στις εργοστασιακές προεπιλογές τους, οι ρυθμίσεις που ο κατασκευαστής μητρικής κάρτας αποφάσισε ήταν εκείνες που οι περισσότεροι άνθρωποι θα χρησιμοποιούσαν.

Ένας λόγος για να καθαρίσετε το CMOS είναι να βοηθήσετε στην αντιμετώπιση προβλημάτων ή την επίλυση ορισμένων προβλημάτων υπολογιστή ή ζητήματα συμβατότητας υλικού . Πολλές φορές, μια απλή επαναφορά του BIOS είναι το μόνο που χρειάζεστε για να πάρετε ένα φαινομενικά νεκρό υπολογιστή πίσω και να τρέξει.

Ενδέχεται επίσης να θέλετε να εκκαθαρίσετε το CMOS για να επαναφέρετε έναν κωδικό πρόσβασης BIOS ή συστήματος ή εάν κάνατε αλλαγές στο BIOS που υποπτεύεστε ότι προκάλεσαν τώρα κάποιο πρόβλημα.

Παρακάτω είναι τρεις πολύ διαφορετικοί τρόποι για να καθαρίσετε το CMOS. Οποιαδήποτε μέθοδος είναι τόσο καλή όσο οποιαδήποτε άλλη αλλά μπορείτε να βρείτε μία από αυτές ευκολότερη, ή οποιοδήποτε πρόβλημα μπορεί να έχετε μπορεί να σας περιορίσει στην εκκαθάριση του CMOS με έναν συγκεκριμένο τρόπο.

Σημαντικό: Μετά την εκκαθάριση του CMOS, ίσως χρειαστεί να έχετε πρόσβαση στο βοηθητικό πρόγραμμα ρύθμισης BIOS και να διαμορφώσετε ξανά ορισμένες από τις ρυθμίσεις του υλικού σας. Ενώ οι προεπιλεγμένες ρυθμίσεις για τις πιο σύγχρονες μητρικές θα λειτουργούν συνήθως καλά, αν έχετε κάνει αλλαγές μόνοι σας, όπως αυτές που σχετίζονται με overclocking , θα πρέπει να κάνετε αυτές τις αλλαγές ξανά μετά την επαναφορά του BIOS.

Clear CMOS Με την επιλογή "Εργοστασιακές προεπιλογές"

Έξοδος από τις επιλογές μενού (PhoenixBIOS).

Ο ευκολότερος τρόπος εκκαθάρισης του CMOS είναι να εισέλθετε στο βοηθητικό πρόγραμμα ρύθμισης του BIOS και να επιλέξετε να επαναφέρετε τις ρυθμίσεις του BIOS στα εργοστασιακά προεπιλεγμένα επίπεδα.

Η ακριβής επιλογή μενού στο BIOS της συγκεκριμένης μητρικής πλακέτας μπορεί να διαφέρει, αλλά να ψάχνει για φράσεις όπως επαναφορά στην προεπιλογή , εργοστασιακή προεπιλογή , διαγραφή BIOS , προεπιλογή ρυθμίσεων φόρτωσης κλπ. Κάθε κατασκευαστής φαίνεται να έχει το δικό του τρόπο διατύπωσης.

Η επιλογή BIOS Settings βρίσκεται συνήθως κοντά στο κάτω μέρος της οθόνης ή στο τέλος των επιλογών του BIOS, ανάλογα με το πώς είναι δομημένο. Εάν δυσκολεύεστε να το βρείτε, κοιτάξτε κοντά στο σημείο όπου οι επιλογές Αποθήκευση ή Αποθήκευση & Έξοδος είναι επειδή είναι συνήθως γύρω από αυτές.

Τέλος, επιλέξτε να αποθηκεύσετε τις ρυθμίσεις και, στη συνέχεια, κάντε επανεκκίνηση του υπολογιστή .

Σημείωση: Οι οδηγίες που συνδέονται πιο κάτω περιγράφουν λεπτομερώς τον τρόπο πρόσβασης στη βοηθητική εφαρμογή BIOS, αλλά δεν δείχνουν συγκεκριμένα πώς να καθαρίσετε το CMOS στο βοηθητικό πρόγραμμα BIOS. Θα πρέπει να είναι αρκετά εύκολο, ωστόσο, εφ 'όσον μπορείτε να βρείτε αυτή την επιλογή επαναφοράς . Περισσότερο "

Εκκαθάριση CMOS με επαναφορά της μπαταρίας CMOS

P-CR2032 CMOS μπαταρία. © Dell Inc.

Ένας άλλος τρόπος για να καθαρίσετε το CMOS είναι να επανατοποθετήσετε τη μπαταρία CMOS.

Αρχίστε βεβαιωθείτε ότι ο υπολογιστής σας είναι αποσυνδεδεμένος. Αν χρησιμοποιείτε φορητό υπολογιστή ή tablet , βεβαιωθείτε ότι έχετε αφαιρέσει και την κύρια μπαταρία.

Στη συνέχεια, ανοίξτε την θήκη του υπολογιστή σας εάν χρησιμοποιείτε επιτραπέζιο υπολογιστή ή βρείτε και ανοίξτε τον μικρό πίνακα μπαταριών CMOS εάν χρησιμοποιείτε tablet ή φορητό υπολογιστή.

Τέλος, αφαιρέστε τη μπαταρία CMOS για λίγα λεπτά και στη συνέχεια τοποθετήστε την ξανά. Κλείστε την θήκη ή τον πίνακα μπαταριών και, στη συνέχεια, συνδέστε ή επανασυνδέστε την κύρια μπαταρία του υπολογιστή.

Αποσυνδέοντας και επανασυνδέοντας τη μπαταρία CMOS, αφαιρείτε την πηγή ενέργειας που αποθηκεύει τις ρυθμίσεις του BIOS του υπολογιστή σας, επαναφέροντάς τις στις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις.

Φορητοί υπολογιστές & tablet: Η μπαταρία CMOS που εμφανίζεται εδώ είναι τυλιγμένη μέσα σε ένα ειδικό περίβλημα και συνδέεται στη μητρική πλακέτα μέσω του λευκού βύσματος 2 ακίδων. Αυτός είναι ένας όλο και πιο κοινός τρόπος που οι κατασκευαστές μικρών υπολογιστών περιλαμβάνουν μια μπαταρία CMOS. Η εκκαθάριση του CMOS, στην περίπτωση αυτή, περιλαμβάνει την αποσύνδεση του λευκού συνδέσμου από τη μητρική πλακέτα και, στη συνέχεια, την επανασύνδεσή του.

Επιτραπέζιους υπολογιστές: Η μπαταρία CMOS στους περισσότερους επιτραπέζιους υπολογιστές είναι πολύ πιο εύκολο να βρεθεί και μοιάζει ακριβώς με μια τυποποιημένη μπαταρία τύπου κυψέλης όπως θα βρεθείτε σε μικρά παιχνίδια ή παραδοσιακά ρολόγια. Η εκκαθάριση του CMOS, σε αυτή την περίπτωση, περιλαμβάνει την αφαίρεση της μπαταρίας και την επανατοποθέτησή της.

Ποτέ δεν άνοιξε τον επιτραπέζιο υπολογιστή σας; Ανατρέξτε στην ενότητα Πώς να ανοίξετε μια θήκη υπολογιστών για επιτραπέζιους υπολογιστές για μια πλήρη ανασκόπηση.

Εκκαθάριση CMOS χρησιμοποιώντας αυτό το Jumper Motherboard

CLEAR CMOS Jumper.

Ακόμα ένας άλλος τρόπος για να καθαρίσετε το CMOS είναι να κάνετε σύντομο βραχυκύκλωμα CLEAR CMOS στη μητρική σας πλακέτα, υποθέτοντας ότι η μητρική πλακέτα σας έχει μία.

Οι περισσότερες μητρικές επιφάνειας εργασίας θα έχουν ένα jumper όπως αυτό, αλλά οι περισσότεροι φορητοί υπολογιστές και ταμπλέτες δεν θα είναι .

Βεβαιωθείτε ότι ο υπολογιστής σας είναι αποσυνδεδεμένος και στη συνέχεια ανοίξτε τον. Κοιτάξτε γύρω από την επιφάνεια της μητρικής πλακέτας για έναν βραχυκυκλωτήρα (όπως φαίνεται στην εικόνα) με την ετικέτα CLEAR CMOS , η οποία θα βρίσκεται στη μητρική πλακέτα και κοντά στο jumper.

Αυτά τα jumpers βρίσκονται συχνά κοντά στο τσιπ BIOS ίδια ή δίπλα στη μπαταρία CMOS. Ορισμένα άλλα ονόματα με τα οποία μπορείτε να δείτε αυτόν τον άλμπουμ με την ετικέτα περιλαμβάνουν CLRPWD , PASSWORD ή ακόμα και μόνο CLEAR .

Μετακινήστε τον μικρό πλαστικό βραχυκυκλωτήρα από τους 2 ακροδέκτες που βρίσκονται πάνω στους άλλους ακροδέκτες (σε μια διάταξη 3 ακίδων όπου είναι κοινόχρηστος ο κεντρικός ακροδέκτης) ή αφαιρέστε εξ ολοκλήρου το γεράκι αν πρόκειται για ρύθμιση με 2 ακίδες. Οποιαδήποτε σύγχυση εδώ μπορεί να ξεκαθαριστεί ελέγχοντας τα βήματα εκκαθάρισης CMOS που περιγράφονται στο εγχειρίδιο του υπολογιστή ή της μητρικής σας πλατφόρμας.

Γυρίστε ξανά τον υπολογιστή και βεβαιωθείτε ότι έχουν γίνει επαναφορά των ρυθμίσεων του BIOS ή ότι ο κωδικός του συστήματος έχει πλέον εκκαθαριστεί - εάν γι 'αυτό καθαρίζονταν το CMOS.

Εάν όλα είναι καλά, απενεργοποιήστε τον υπολογιστή σας, επιστρέψτε το βραχυκυκλωτήρα στην αρχική του θέση και στη συνέχεια ενεργοποιήστε τον υπολογιστή. Εάν δεν το κάνετε αυτό, το CMOS θα ξεκαθαρίσει σε κάθε επανεκκίνηση του υπολογιστή σας!