Πώς να χρησιμοποιήσετε έναν ελεγκτή τροφοδοσίας για να δοκιμάσετε ένα PSU

Η δοκιμή μιας τροφοδοσίας με συσκευή τροφοδοσίας ρεύματος είναι ένας από τους δύο τρόπους για να ελέγξετε την τροφοδοσία σε έναν υπολογιστή. Δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία για το αν ο PSU λειτουργεί κανονικά ή όχι, αφού το έλεγξε με έναν ελεγκτή παροχής ρεύματος.

Σημείωση: Αυτές οι οδηγίες ισχύουν ειδικά για τον μετρητή τροφοδοσίας ισχύος Coolmax PS-228 ATX (διαθέσιμο από την Amazon), αλλά θα πρέπει επίσης να επαρκούν για σχεδόν οποιονδήποτε άλλο ελεγκτή τροφοδοσίας με οθόνη LCD που ενδεχομένως χρησιμοποιείτε.

Σημαντικό: Θα εκτιμούσα αυτή τη διαδικασία ως δύσκολη, αλλά μην αφήνετε να σας επηρεάσει από την προσπάθεια. Ακριβώς ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες προσεκτικά, το πιο σημαντικό # 1.

Χρόνος που απαιτείται: Η δοκιμή μιας τροφοδοσίας με μια συσκευή δοκιμής τροφοδοσίας ρεύματος συνήθως θα διαρκέσει περίπου 30 λεπτά ή λίγο περισσότερο αν είστε νέοι σε τέτοια πράγματα.

Πώς να δοκιμάσετε ένα τροφοδοτικό χρησιμοποιώντας έναν ελεγκτή τροφοδοσίας

  1. Διαβάστε τις Σημαντικές Συμβουλές Ασφάλειας Επισκευής PC . Η δοκιμή μιας μονάδας τροφοδοσίας περιλαμβάνει την εργασία γύρω από ηλεκτρισμό υψηλής τάσης, μια δυνητικά επικίνδυνη δραστηριότητα.
    1. Σημαντικό: Μην παραλείψετε αυτό το βήμα! Η ασφάλεια θα πρέπει να είναι η κύρια ανησυχία σας κατά τη διάρκεια μιας δοκιμής παροχής ηλεκτρικού ρεύματος με έναν ελεγκτή PSU και υπάρχουν πολλά σημεία που πρέπει να γνωρίζετε πριν ξεκινήσετε.
  2. Ανοίξτε τη θήκη σας : απενεργοποιήστε τον υπολογιστή, αφαιρέστε το καλώδιο τροφοδοσίας και αποσυνδέστε οτιδήποτε άλλο συνδέεται με το εξωτερικό του υπολογιστή.
    1. Για να κάνετε τη δοκιμή τροφοδοσίας σας πιο εύκολη, θα πρέπει να μετακινήσετε την αποσυνδεδεμένη και ανοιχτή θήκη κάπου που μπορείτε εύκολα να εργαστείτε μαζί της, όπως σε τραπέζι ή άλλη επίπεδη και μη στατική επιφάνεια. Δεν θα χρειαστείτε το πληκτρολόγιο, το ποντίκι, την οθόνη ή άλλα εξωτερικά περιφερειακά.
  3. Αποσυνδέστε τις υποδοχές τροφοδοσίας από κάθε εσωτερική συσκευή στο πλάι του υπολογιστή.
    1. Συμβουλή: Ένας εύκολος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι κάθε υποδοχή τροφοδοσίας είναι αποσυνδεδεμένος είναι να λειτουργήσει από τη δέσμη καλωδίων τροφοδοσίας που προέρχεται από την παροχή ρεύματος. Κάθε ομάδα συρμάτων πρέπει να τερματίζεται σε έναν ή περισσότερους συνδετήρες ισχύος.
    2. Σημείωση: Δεν είναι απαραίτητο να αφαιρέσετε την τρέχουσα τροφοδοσία από τον υπολογιστή και δεν πρέπει να αποσυνδέσετε κανένα καλώδιο δεδομένων ή άλλο καλώδιο που δεν είναι συνδεδεμένο στο τροφοδοτικό.
  1. Ομαδοποιήστε όλα τα καλώδια τροφοδοσίας και τους συνδετήρες μαζί για εύκολη δοκιμή.
    1. Καθώς οργανώνετε τα καλώδια τροφοδοσίας, συνιστούμε να επανατοποθετούν και να τα τραβούν μακριά από την θήκη του υπολογιστή όσο το δυνατόν περισσότερο. Με αυτόν τον τρόπο θα είναι όσο το δυνατόν πιο εύκολο να συνδέσετε τις υποδοχές τροφοδοσίας στον ελεγκτή τροφοδοσίας.
  2. Ελέγξτε ότι ο διακόπτης τάσης τροφοδοσίας που βρίσκεται στην τροφοδοσία ρεύματος είναι σωστά ρυθμισμένος για τη χώρα σας.
    1. Στις ΗΠΑ, αυτός ο διακόπτης πρέπει να ρυθμιστεί σε 110V / 115V. Μπορείτε να ανατρέξετε στον Οδηγό Εξωτερικής Ηλεκτρικής Ενέργειας για τις ρυθμίσεις τάσης σε άλλες χώρες.
  3. Συνδέστε και τον ακροδέκτη τροφοδοσίας Motherboard ATX 24 ακίδων και τον ακροδέκτη ισχύος Motherboard ATX 4 ακίδων στον τροφοδοτικό.
    1. Σημείωση: Ανάλογα με την τροφοδοσία που διαθέτετε, ενδέχεται να μην έχετε συνδετήρα μητρικής πλακέτας 4 ακίδων αλλά αντί να έχετε ποικιλία 6 καρφιτσών ή 8 ακίδων. Εάν διαθέτετε περισσότερους από έναν τύπους, συνδέστε μόνο μία φορά κάθε φορά μαζί με τον κεντρικό σύνδεσμο τροφοδοσίας 24 ακίδων.
  4. Συνδέστε την παροχή ρεύματος σε μια ζωντανή πρίζα και αναποδογυρίστε το διακόπτη στην πλάτη.
    1. Σημείωση: Ορισμένα τροφοδοτικά δεν έχουν διακόπτη στην πλάτη. Αν ο PSU που δοκιμάζετε δεν είναι απλός, η απλή σύνδεση της συσκευής είναι επαρκής για την παροχή ρεύματος.
  1. Πατήστε και κρατήστε πατημένο το κουμπί ON / OFF στον ελεγκτή τροφοδοσίας. Θα πρέπει να ακούσετε ότι ο ανεμιστήρας στο εσωτερικό του τροφοδοτικού αρχίζει να τρέχει.
    1. Σημείωση: Ορισμένες εκδόσεις του ελεγκτή τροφοδοσίας Coolmax PS-228 δεν απαιτούν να κρατάτε πατημένο το κουμπί τροφοδοσίας, αλλά άλλοι κάνουν.
    2. Σημαντικό: Μόνο επειδή ο ανεμιστήρας λειτουργεί, δεν σημαίνει ότι το τροφοδοτικό σας τροφοδοτεί σωστά τις συσκευές σας. Επίσης, ορισμένοι ανεμιστήρες τροφοδοσίας δεν λειτουργούν όταν ελέγχονται με έναν ελεγκτή τροφοδοσίας, παρόλο που ο PSU είναι καλός. Θα χρειαστεί να συνεχίσετε τη δοκιμή για να επιβεβαιώσετε οτιδήποτε.
  2. Η οθόνη LCD στον ελεγκτή τροφοδοσίας πρέπει τώρα να ανάβει και θα πρέπει να βλέπετε αριθμούς σε όλα τα πεδία.
    1. Σημείωση: Οι υποδοχές τροφοδοσίας της μητρικής πλακέτας που είναι συνδεδεμένες στον ελεγκτή τροφοδοσίας υποστηρίζουν το σύνολο των τάσεων που μπορεί να παρέχει ο PSU σας, συμπεριλαμβανομένων των +3,3 VDC, +5 VDC, +12 VDC και -12 VDC.
    2. Εάν οποιαδήποτε τάση αναφέρει "LL" ή "HH" ή αν η οθόνη LCD δεν ανάψει καθόλου, η παροχή ρεύματος δεν λειτουργεί σωστά. Θα χρειαστεί να αντικαταστήσετε την παροχή ρεύματος.
    3. Σημείωση: Είστε απλά κοιτάζοντας την οθόνη LCD σε αυτό το σημείο. Μην ανησυχείτε για άλλα φώτα ή ενδείξεις τάσης που δεν βρίσκονται στην πραγματική ένδειξη LCD.
  1. Ελέγξτε τις ανοχές τάσης τροφοδοσίας και επιβεβαιώστε ότι οι τάσεις που αναφέρθηκαν από τον ελεγκτή τροφοδοσίας ρεύματος είναι εντός εγκεκριμένων ορίων.
    1. Εάν οποιαδήποτε τάση βρίσκεται εκτός του εύρους που εμφανίζεται ή η τιμή καθυστέρησης PG δεν είναι μεταξύ 100 και 500 ms, αντικαταστήστε την παροχή ρεύματος. Ο ελεγκτής τροφοδοσίας έχει σχεδιαστεί για να παρέχει σφάλμα όταν η τάση είναι εκτός εμβέλειας, αλλά θα πρέπει να ελέγξετε τον εαυτό σας μόνο για να είστε ασφαλείς.
    2. Εάν όλες οι αναφερόμενες τάσεις εμπίπτουν σε ανοχή, έχετε επιβεβαιώσει ότι η παροχή ρεύματος λειτουργεί σωστά. Εάν θέλετε να ελέγξετε τις μεμονωμένες περιφερειακές υποδοχές τροφοδοσίας, συνεχίστε τις δοκιμές. Εάν όχι, μεταβείτε στο βήμα 15.
  2. Απενεργοποιήστε το διακόπτη στο πίσω μέρος του τροφοδοτικού και αποσυνδέστε τον από τον τοίχο.
  3. Συνδέστε έναν σύνδεσμο στην κατάλληλη υποδοχή του ελεγκτή τροφοδοσίας: έναν συνδετήρα τροφοδοσίας SATA 15 ακίδων , έναν συνδετήρα ισχύος Molex 4 ακροδεκτών ή έναν σύνδεσμο τροφοδοσίας δισκέτας 4 ακίδων .
    1. Σημείωση: Μην συνδέετε περισσότερες από μία από αυτές τις περιφερειακές υποδοχές τροφοδοσίας τη φορά. Κατά πάσα πιθανότητα δεν θα βλάψετε τον ελεγκτή τροφοδοσίας, αλλά δεν θα δοκιμάσετε με ακρίβεια τους συνδέσμους τροφοδοσίας.
    2. Σημαντικό: Και οι δύο υποδοχές τροφοδοσίας μητρικής κάρτας που συνδέσατε με τον ελεγκτή τροφοδοσίας στο Βήμα 6 θα πρέπει να παραμένουν συνδεδεμένοι σε όλες αυτές τις δοκιμές των άλλων συνδέσμων τροφοδοσίας.
  1. Συνδέστε το τροφοδοτικό και, στη συνέχεια, αναποδογυρίστε τον διακόπτη στην πλάτη, αν έχετε.
  2. Τα φώτα με τα σήματα + 12V, + 3.3V και + 5V αντιστοιχούν στις τάσεις που παρέχονται μέσω του συνδεδεμένου περιφερειακού συνδετήρα τροφοδοσίας και θα πρέπει να ανάβουν κατάλληλα. Αν όχι, αντικαταστήστε το τροφοδοτικό.
    1. Σημαντικό: Μόνο ο σύνδεσμος τροφοδοσίας SATA παρέχει +3,3 VDC. Μπορείτε να δείτε τις τάσεις που παρέχονται από τις διαφορετικές υποδοχές τροφοδοσίας εξετάζοντας τους πίνακες τροφοδοσίας τροφοδοτικού ATX .
    2. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία, ξεκινώντας από το βήμα 11, ελέγχοντας τις τάσεις για τις άλλες υποδοχές τροφοδοσίας. Θυμηθείτε, δοκιμάστε μόνο μία φορά τη φορά, χωρίς να υπολογίζετε τους συνδετήρες ισχύος της μητρικής πλακέτας που παραμένουν συνδεδεμένοι με τον ελεγκτή τροφοδοσίας ρεύματος όλο το χρόνο.
  3. Αφού ολοκληρωθούν οι έλεγχοι, απενεργοποιήστε και αποσυνδέστε την παροχή ρεύματος, αποσυνδέστε τα καλώδια τροφοδοσίας από τον ελεγκτή τροφοδοσίας και, στη συνέχεια, επανασυνδέστε τις εσωτερικές συσκευές σας στην τροφοδοσία.
    1. Εάν υποθέσετε ότι η τροφοδοσία σας δοκιμάστηκε σωστά ή αν την έχετε αντικαταστήσει με νέα, μπορείτε τώρα να ενεργοποιήσετε ξανά τον υπολογιστή σας και / ή να συνεχίσετε την αντιμετώπιση προβλημάτων που αντιμετωπίζετε.
    2. Σημαντικό: Η δοκιμή τροφοδοσίας με τροφοδοτικό δεν είναι μια πραγματική δοκιμή "φορτίου" - μια δοκιμή τροφοδοσίας με πιο ρεαλιστικές συνθήκες χρήσης. Μια χειροκίνητη δοκιμή τροφοδοσίας με ένα πολύμετρο , ενώ δεν είναι μια τέλεια δοκιμή φορτίου, πλησιάζει.

Μήπως ο ελεγκτής PSU αποδείξει ότι το PSU σας είναι καλό, αλλά ο υπολογιστής σας δεν έχει ακόμα αρχίσει;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένας υπολογιστής δεν θα ξεκινήσει παρά μια δυσλειτουργική τροφοδοσία ρεύματος.

Ανατρέξτε στο θέμα " Αντιμετώπιση προβλημάτων υπολογιστή που δεν θα ενεργοποιήσει τον οδηγό αντιμετώπισης προβλημάτων" για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό το ζήτημα.