Μάθετε σχετικά με τα μεταδεδομένα Podcast και τις ετικέτες ID3

Μάθετε πώς να δημιουργείτε και να επεξεργάζεστε ετικέτες ID3 για να έχετε την καλύτερη πρόσφυση

Ο όρος meta ή μεταδεδομένα ρίχνεται συχνά, αλλά τι είναι αυτό και τι σημαίνει αυτό; Η λέξη meta προέρχεται αρχικά από την ελληνική λέξη meta, και σήμαινε "μετά ή πέρα". Τώρα σημαίνει συνήθως πληροφορίες για τον εαυτό του ή για τον εαυτό του. Επομένως, τα μεταδεδομένα θα είναι πληροφορίες σχετικά με τα δεδομένα.

Πριν από τις βιβλιοθήκες είχαν ψηφιακούς καταλόγους, είχαν καταλόγους καρτών. Αυτά ήταν μακρά, μούχλα μυρωδικά συρτάρια αρχείων που περιέχουν 3x5 κάρτες με πληροφορίες για τα βιβλία που βρίσκονται σε αυτή τη βιβλιοθήκη. Περιλήφθηκαν πράγματα όπως ο τίτλος, ο συγγραφέας και η θέση του βιβλίου. Αυτές οι πληροφορίες ήταν μια πρώιμη χρήση μεταδεδομένων ή πληροφοριών σχετικά με το βιβλίο.

Σε ιστοσελίδες και HTML , μια μετα-ετικέτα θα δώσει πληροφορίες για τον ιστότοπο. Πράγματα όπως η περιγραφή σελίδας, η λέξη-κλειδί και ο συντάκτης περιλαμβάνονται σε μετα-ετικέτες HTML. Τα μεταδεδομένα Podcast είναι πληροφορίες σχετικά με ένα podcast. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για πληροφορίες σχετικά με το αρχείο MP3 του podcast. Αυτά τα μεταδεδομένα MP3 χρησιμοποιούνται στη δημιουργία της ροής RSS podcast και σε καταλόγους podcast όπως το iTunes.

Τι είναι οι ετικέτες ID3;

Τα podcast είναι σε μορφή ήχου MP3. Το αρχείο MP3 θα περιέχει τα δεδομένα ή το αρχείο ήχου μαζί με ενσωματωμένα δεδομένα κομματιών. Τα ενσωματωμένα δεδομένα κομματιών θα περιέχουν πράγματα όπως ο τίτλος, ο καλλιτέχνης και το όνομα άλμπουμ. Ένα απλό αρχείο MP3 θα έχει απλά τον ήχο χωρίς πρόσθετες πληροφορίες. Για να προσθέσετε τα ενσωματωμένα μεταδεδομένα, οι ετικέτες πρέπει να προστεθούν είτε στην αρχή είτε στο τέλος του αρχείου σε μορφή ID3.

Το φόντο των ετικετών ID3

Το 1991, ορίστηκε για πρώτη φορά η μορφή MP3. Τα πρώτα αρχεία MP3 δεν περιείχαν επιπλέον πληροφορίες μεταδεδομένων. Ήταν μόνο αρχεία ήχου. Το 1996, καθορίστηκε η έκδοση ID3. Το ID3 είναι σύντομο για τον προσδιορισμό του MP3 ή του ID3. Παρόλο που το σύστημα ετικετών λειτουργεί τώρα και σε άλλα αρχεία ήχου. Αυτή η έκδοση του ID3 έβαλε μεταδεδομένα στο τέλος του αρχείου MP3 και είχε περιορισμένο μήκος πεδίου με όριο 30 χαρακτήρων.

Το 1998, η έκδοση ID3 βγήκε και επέτρεψε τα μεταδεδομένα να τοποθετηθούν στην αρχή του αρχείου σε πλαίσια. Κάθε πλαίσιο περιέχει ένα σύνολο δεδομένων. Υπάρχουν 83 τύποι πλαισίων που έχουν δηλωθεί και οι εφαρμογές μπορούν να δηλώσουν τους δικούς τους τύπους δεδομένων. Οι συνήθεις τύποι δεδομένων που χρησιμοποιούνται για τα αρχεία MP3 έχουν ως εξής.

Η σημασία των μεταδεδομένων

Τα μεταδεδομένα MP3 είναι σημαντικά εάν θέλετε να εμφανίσετε το όνομα του επεισοδίου σας, τη χρονολογική σειρά, την περιγραφή ή οποιαδήποτε άλλη πληροφορία αναγνώρισης που θα έκανε την εμφάνισή σας ευχερέστερη και θα μπορούσε να αναζητηθεί. Μια άλλη σημαντική χρήση των μεταδεδομένων είναι η εμφάνιση των έργων τέχνης και η ενημέρωση των πληροφοριών και της θέσης της κάλυψης τέχνης.

Έχετε κατεβάσει ποτέ ένα podcast και παρατηρήσατε ότι δεν είχε κάλυψη τέχνης; Αυτό σημαίνει ότι η ετικέτα ID3 για το εξώφυλλο δεν έχει φορτωθεί με το αρχείο MP3 ή ότι η τοποθεσία είναι εσφαλμένη. Ακόμη και αν το εξώφυλλο εμφανίζεται σε καταλόγους podcast όπως το iTunes, δεν θα εμφανιστεί με τις λήψεις εκτός αν η ετικέτα ID3 έχει ρυθμιστεί σωστά. Ο λόγος που εμφανίζεται το εξώφυλλο στο iTunes είναι ότι προέρχεται από τις πληροφορίες στην τροφοδοσία RSS και όχι από το πραγματικό αρχείο MP3 του συγκεκριμένου επεισοδίου.

Πώς να προσθέσετε ετικέτες ID3 σε αρχεία MP3

Οι ετικέτες ID3 μπορούν να προστεθούν και να επεξεργαστούν σε media players όπως το iTunes και το Windows Media Player, αλλά είναι καλύτερο να βεβαιωθείτε ότι τα δεδομένα είναι ακριβώς αυτό που θέλετε χρησιμοποιώντας έναν επεξεργαστή ID3. Θα θελήσετε να συμπληρώσετε τις σημαντικές ετικέτες για την εκπομπή σας και να μην ανησυχείτε για τα υπόλοιπα. Τα πεδία podcasting στα οποία πρέπει να εστιάσετε είναι το κομμάτι, ο τίτλος, ο καλλιτέχνης, το άλμπουμ, το έτος, το είδος, το σχόλιο, τα πνευματικά δικαιώματα, η διεύθυνση URL και το άλμπουμ ή το cover art. Υπάρχουν αρκετοί επεξεργαστές ετικετών ID3, κάτω από τα οποία θα πάμε πάνω από δύο δωρεάν επιλογές για τα Windows και μια πληρωμένη επιλογή που θα λειτουργήσει για Mac ή Windows.

MP3tag

Το MP3tag είναι ένα δωρεάν download για τα Windows και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προσθέσετε και να επεξεργαστείτε τις ετικέτες σας για τα αρχεία MP3. Υποστηρίζει την επεξεργασία παρτίδων για πολλά αρχεία που καλύπτουν διάφορες μορφές ήχου. Χρησιμοποιεί επίσης online βάσεις δεδομένων για αναζήτηση πληροφοριών. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να επισημάνετε την υπάρχουσα συλλογή μουσικής σας, αν δεν εμφανίζονται στοιχεία όπως έργα τέχνης ή οι σωστοί τίτλοι. Αυτή είναι μια λειτουργία μπόνους, αλλά για τους σκοπούς μας, θα επικεντρωθούμε στον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε για να επεξεργαστούμε τα αρχεία μας podcast MP3 με μεταδεδομένα, ώστε να τα μεταφέρουμε στο host podcast.

Μια γρήγορη ανανέωση στη δημιουργία podcast:

Η χρήση του επεξεργαστή MP3tag για τη μεταφόρτωση των μεταδεδομένων σας είναι εύκολη. Βρείτε το αρχείο στον υπολογιστή σας και βεβαιωθείτε ότι οι πληροφορίες συμπληρώθηκαν σωστά. Πολλές από τις πληροφορίες θα είναι οι ίδιες από τις προηγούμενες τροποποιήσεις σας και μπορείτε να τις επαναχρησιμοποιήσετε. Αν θέλετε να κάνετε κάτι μοναδικό με την εμφάνισή σας, όπως ένα ειδικό εξώφυλλο ή να βάζετε λέξεις-κλειδιά στα σχόλια, μπορείτε να το κάνετε αυτό αφού επεξεργάζεστε τις ετικέτες ID3 για το συγκεκριμένο επεισόδιο. Το κύριο παράθυρο είναι όπου θα πραγματοποιηθούν οι περισσότερες από τις επιλογές επεξεργασίας podcast.

EasyTAG

Το EasyTAG είναι μια άλλη δωρεάν εφαρμογή επεξεργασίας ID3 για τα παράθυρα. Υποτίθεται ότι πρόκειται για μια απλή εφαρμογή για επεξεργασία και προβολή ετικετών ID3 σε αρχεία ήχου. Το EasyTAG υποστηρίζει πολλαπλές μορφές και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με λειτουργικά συστήματα Windows και Linux. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αυτόματη ετικέτα και την οργάνωση της συλλογής MP3 σας και να επεξεργαστείτε τα MP3 μεταδεδομένα σας σε μια εύχρηστη μορφή. Έχουν ένα εύκολο στη χρήση περιβάλλον εργασίας που διευκολύνει την περιήγηση στο αρχείο στον υπολογιστή σας ή στο cloud storage και στη συνέχεια συμπληρώστε τα κενά για να επεξεργαστείτε τις πιο συνηθισμένες ετικέτες.

ID3 Editor

Ο επεξεργαστής ID3 είναι ένα πρόγραμμα με πληρωμή που θα λειτουργεί σε Windows ή Mac. Δεν είναι δωρεάν, αλλά είναι πολύ φθηνό. Αυτός ο επεξεργαστής έχει μια κηλίδα διεπαφή που κάνει την επεξεργασία podcast ID3 ετικέτες εύκολη και απλή. Έχει ακόμη και μια επιλογή γραμμής εντολών που επιτρέπει στο χρήστη να δημιουργήσει ένα σενάριο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία μιας τροφοδοσίας πριν από τη φόρτωση. Αυτός ο επεξεργαστής είναι απλός και έχει σχεδιαστεί για να επεξεργάζεται τα μεταδεδομένα αρχείων MP3 χρησιμοποιώντας ετικέτες ID3. Καθαρίζει επίσης παλιές ετικέτες και θα προσθέσει "πνευματικά δικαιώματα", "URL" και "κωδικοποιημένα από", τα οποία διασφαλίζουν ότι το κοινό σας γνωρίζει από πού προέρχονται τα αρχεία σας. Αυτό είναι ένα καθαρό απλό εργαλείο που έχει σχεδιαστεί για να κάνει ακριβώς αυτό που χρειάζονται οι podcasters.

iTunes και ετικέτες ID3

Εάν το iTunes αλλάζει μερικές από τις ετικέτες σας, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έλαβαν τις πληροφορίες από την τροφοδοσία RSS αντί για τις ετικέτες ID3 αρχείων MP3. Εάν χρησιμοποιείτε την προσθήκη Blubrry PowerPress για να δημοσιεύσετε το podcast στον ιστότοπό σας, είναι εύκολο να αντικαταστήσετε αυτές τις ρυθμίσεις. Μεταβείτε στο WordPress > PowerPress> Βασικές ρυθμίσεις και ελέγξτε τα πεδία που μπορεί να θέλετε να παρακάμψετε και, στη συνέχεια, να αποθηκεύσετε τις αλλαγές.

Ορισμένα πράγματα που μπορεί να θέλετε να αλλάξετε είναι οι λέξεις-κλειδιά, ο υπότιτλος, η περίληψη και ο συντάκτης. Η αλλαγή της περίληψης μπορεί να κάνει το podcast να ξεχωρίζει και να είναι πιο εύχρηστο. Η περίληψη θα είναι είτε το απόσπασμά σας στο blog είτε ολόκληρη η ανάρτησή σας. Μπορεί να θέλετε να κάνετε τη σύνοψη πιο φιλική προς το χρήστη για τους iTunes και τους ακροατές του iPhone. Μια σύντομη περίληψη με μια διάτρηση ή μια λίστα με κουκκίδες μπορεί να προκαλέσει το ενδιαφέρον του ακροατή.

Αυτές είναι μερικές συμβουλές που μπορούν να κάνουν το podcast σας πιο επαγγελματικό και γυαλισμένο αναζητώντας το iTunes και άλλους καταλόγους. Παρόλο που τα μεταδεδομένα και οι ετικέτες ID3 ακούγονται σαν πολλά. Η βελτιστοποίησή τους είναι σχετικά απλή. Βρείτε έναν εύκολο στη χρήση επεξεργαστή και βεβαιωθείτε ότι το τελικό προϊόν που ανεβάζετε στο λογαριασμό σας φιλοξενίας podcast είναι το καλύτερο που μπορεί να είναι. Μην παραλείψετε τα μικρά βήματα που πραγματικά κάνουν τη σκληρή δουλειά σας λάμψη.