Τι είναι ο κώδικας POST;

Ορισμός κώδικα POST & Βοήθεια Εύρεση καταλόγου κωδικών POST για τη μητρική σας πλακέτα

Ένας κωδικός POST είναι ένας διψήφιος δεκαεξαδικός κωδικός που δημιουργείται κατά τη διάρκεια του αυτοματοποιημένου ελέγχου λειτουργίας .

Προτού το BIOS δοκιμάσει κάθε στοιχείο της μητρικής πλακέτας , αυτός ο κωδικός μπορεί να μεταφερθεί σε μια δοκιμαστική κάρτα POST που είναι συνδεδεμένη σε μια συγκεκριμένη υποδοχή επέκτασης .

Αν κάποιο συγκεκριμένο τμήμα της δοκιμής αποτύχει, ο τελευταίος κώδικας POST που δημιουργείται μπορεί στη συνέχεια να προβληθεί χρησιμοποιώντας την δοκιμαστική κάρτα POST για βοήθεια σχετικά με τον προσδιορισμό του υλικού που δεν πέρασε την αρχική δοκιμή.

Ένας κωδικός POST μπορεί να μεταβεί με το όνομα Power on Self Test Test Code ή τον κωδικό σφάλματος σημείου δοκιμής

Σημαντικό: Ένας κωδικός POST δεν είναι ο ίδιος με έναν κωδικό σφάλματος συστήματος , έναν κωδικό STOP , έναν κωδικό σφάλματος του Device Manager ή έναν κωδικό κατάστασης HTTP . Παρόλο που οι κώδικες POST μπορούν να μοιράζονται τους κωδικούς αριθμούς με ένα ή περισσότερα από αυτά τα άλλα σφάλματα, είναι τελείως διαφορετικά.

Εύρεση μιας λίστας κωδικών BIOS για τον υπολογιστή σας

Οι κωδικοί POST θα διαφέρουν ανάλογα με τον προμηθευτή του BIOS (δηλαδή οι περισσότερες μητρικές χρησιμοποιούν τις δικές τους λίστες), επομένως είναι καλύτερο να αναφερθούν οι κωδικοί POST που είναι συγκεκριμένοι στον υπολογιστή σας, κωδικοί που θα πρέπει να δημοσιεύονται στον επίσημο ιστότοπο του κατασκευαστή σας.

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με την εύρεση του περιεχομένου που ακολουθείτε, ανατρέξτε στην ενότητα Πώς να βρείτε πληροφορίες τεχνικής υποστήριξης και πώς να ελέγξετε την τρέχουσα έκδοση του BIOS στα κομμάτια του υπολογιστή σας .

Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα με την εύρεση μιας λίστας κωδικών POST στον ιστότοπο του πωλητή του υπολογιστή σας, της μητρικής πλακέτας ή του BIOS, ενδέχεται να μπορείτε να τα βρείτε σε έναν ιστότοπο όπως το BIOS Central.

Κατανόηση τι σημαίνουν οι κωδικοί POST

Οι κώδικες POST αντιστοιχούν άμεσα σε δοκιμές που πραγματοποιούνται από το POST.

Όταν μια δοκιμαστική κάρτα POST σταματάει σε έναν συγκεκριμένο κωδικό POST κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εκκίνησης , αυτός ο συγκεκριμένος κώδικας μπορεί να αναφερθεί στη λίστα των πιθανών κωδικών POST που δημιουργούνται από το συγκεκριμένο BIOS, βοηθώντας να εντοπίσετε την πηγή του προβλήματος με την εκκίνηση του υπολογιστή σας.

Πέρα από αυτό το γενικό τρόπο, πρέπει να ελέγξετε την τεκμηρίωση που συνοδεύει τη λίστα κωδικών BIOS POST του υπολογιστή σας για βοήθεια σχετικά με τον ακριβή τρόπο ερμηνείας του τι λέει η δοκιμαστική κάρτα POST.

Ορισμένοι κωδικοί POST μεταβιβάζονται στην κάρτα δοκιμής POST μετά την ολοκλήρωση μιας συγκεκριμένης δοκιμής, πράγμα που σημαίνει ότι ο επόμενος κώδικας POST στη λίστα με την οποία αναφέρεστε είναι ο τόπος όπου πρέπει να ξεκινήσετε την αντιμετώπιση προβλημάτων.

Άλλες μητρικές κάρτες, ωστόσο, στέλνουν έναν κώδικα POST σε μια προσαρμοσμένη κάρτα δοκιμής POST μόνο όταν έχει συμβεί ένα σφάλμα, πράγμα που σημαίνει ότι το υλικό που αντιστοιχεί στον κώδικα POST είναι ίσως εκεί όπου βρίσκεται το πρόβλημα.

Έτσι, πάλι, ελέγξτε με τον υπολογιστή σας, τη μητρική πλακέτα ή τον κατασκευαστή του BIOS για λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο ερμηνείας του τι βλέπετε.

Για παράδειγμα, ας πούμε ότι η Acer είναι ο πωλητής της μητρικής σας πλατφόρμας. Ο υπολογιστής σας δεν θα ξεκινήσει και έτσι έχετε επισυνάψει μια δοκιμαστική κάρτα POST και βρήκα τον κωδικό POST που φαίνεται να είναι 48. Αν κοιτάξουμε γρήγορα αυτή τη λίστα των Post Codes του BIOS του Acer, βλέπουμε ότι το 48 σημαίνει "Memory tested. "

Αν ο κώδικας POST υποδεικνύει ότι η τελευταία δοκιμή απέτυχε, γνωρίζουμε αμέσως ότι το πρόβλημα δεν ανήκει σε τίποτα άλλο. όχι η μπαταρία CMOS , η κάρτα γραφικών , οι σειριακές θύρες, η CPU κ.λπ., αλλά η μνήμη του συστήματος .

Σε αυτό το σημείο, μπορείτε να περιορίσετε την αντιμετώπιση προβλημάτων σας σε ό, τι αναφέρεται. Σε αυτή την περίπτωση, δεδομένου ότι είναι η μνήμη RAM, μπορείτε να καταργήσετε όλα τα κουμπιά εκτός από ένα και να δείτε αν ο υπολογιστής εκκινεί ξανά.

Άλλοι τύποι σφαλμάτων επιπέδου POST

Οι κώδικες POST που εμφανίζονται σε μια δοκιμαστική κάρτα POST είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι αν δεν έχετε συνδεδεμένη οθόνη , υπάρχει κάτι λάθος στην οθόνη ή, φυσικά, η αιτία του προβλήματος είναι κάτι που σχετίζεται με τη μητρική πλακέτα ή με το κάρτα βίντεο.

Υπάρχουν, ωστόσο, και άλλοι τύποι σφαλμάτων που ενδέχεται να δείτε ή να ακούσετε κατά τη διάρκεια του POST και ίσως να είναι χρήσιμα:

Οι κωδικοί μπιπ είναι ακουστικοί κωδικοί σφάλματος που εξυπηρετούν παρόμοιο σκοπό με τους κωδικούς POST, αλλά αυτά τα σφάλματα δεν απαιτούν τίποτα παρά ένα εσωτερικό ηχείο εργασίας - καμία οθόνη εργασίας ή καμία ανάγκη να ανοίξετε τον υπολογιστή σας για να εγκαταστήσετε και να χρησιμοποιήσετε μια κάρτα ελέγχου POST.

Εάν η οθόνη λειτουργεί, μπορεί να εμφανιστεί στην οθόνη ένα μήνυμα σφάλματος POST . Αυτό είναι απλά ένα συνηθισμένο μήνυμα σφάλματος όπως αυτό που θα περίμενε κανείς να βλέπει σε οποιοδήποτε στάδιο της χρήσης του υπολογιστή σας. Αυτός ο τύπος κωδικού σφάλματος POST δεν απαιτεί ούτε δοκιμαστική κάρτα POST.